גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

של מי המגבלה הזאת?

לא חוקים ישנו דרמטית את המצב הנוכחי של העסקת אנשים עם מוגבלות

כשבוחנים את הנתונים בקרב מועסקים, מגלים כי רק 57% מהאנשים עם מוגבלות מועסקים בשוק העבודה, לעומת 74% מועסקים מהאוכלוסייה כולה. כלומר אחד מכל שני אנשים עם מוגבלות חי מקצבאות, שבקושי מספיקות למחייתו הבסיסית, ונזקק לעזרה לא מבוטלת מצד משפחתו. כשמנסים להבין מדוע מצב התעסוקה בקרב אנשים עם מוגבלות כה עגום, מתגלים שני חסמים מרכזיים - האחד בצד המעסיקים והשני בצד המועסקים. בתווך נמצאים מאות אנשי מקצוע וארגונים מצוינים, שמלווים את הפרט בתמיכה נפשית ותעסוקתית, אבל רובם אינם מדברים בשפת המעסיק ומתקשים למצוא למועמדיהם מקומות עבודה.

החסם הראשון, בצד המעסיק, חושף כי הבעיות העיקריות הן חוסר ניסיון בהעסקת אנשים עם מוגבלות וחששות הנוגעים ל"מה יקרה אם" העובד לא יתאים מסיבות מקצועיות וניאלץ לסיים את עבודתו במידת הצורך. מעסיקים רבים חושבים כי אנשים עם מוגבלות הם למעשה רק "70% עובד" ואולי רק "חצי עובד". זוהי כמובן תובנה מסוכנת הרחוקה שנות אור מהמציאות. רובם המכריע של אנשים עם מוגבלות מספקים תפוקה העולה על הממוצע של יתר העובדים בארגון, עם המון מוטיבציה, נחישות ולויאליות, והכל מרצון להוכיח את עצמם ולשמור על מקום העבודה שלהם. זאת גם ב"זכות" חששם שייפלטו ממקום העבודה וייאלצו חלילה לחזור לשבת בבית בעל כורחם.

חשוב לומר, אנשים עם מוגבלות, ברובם המכריע, יכולים להשתלב במקומות עבודה רגילים, ואינם נדרשים לתעסוקה מוגנת או נתמכת (צורות תעסוקה שרלוונטיות לחלק קטן של אנשים שסובלים ממוגבלות קשה). כמעסיק מנוסה אני יכול להעיד על כך ממקור ראשון. במיטב דש משולבים אנשים עם מוגבלות בחלק גדול ממחלקות בית ההשקעות. ישנה קבוצת עובדים חירשים וכבדי שמיעה, המתפעלת במחלקה ייעודית של תקשורת כתובה את כל שירות הלקוחות הכתוב של קרנות הפנסיה, ההשתלמות וקופות הגמל שלנו. התקשורת עם פניות הלקוחות מתבצעת באמצעות צ'אטים, מיילים, פייסבוק והודעות סמס.

ונחזור לפחד שמלווה את המעסיקים מהיום שבו יצטרכו להתמודד עם פיטורי אדם עם מוגבלות. המחשבה על פיטורים מצד המעסיק עלולה לגרום לו לתחושה של חוסר נעימות וחשש לתביעה בגין אפליה. מבחינה סטטיסטית, הרוב הגורף של תביעות המתנהלות בבתי הדין לעבודה הן של עובדים "ללא מוגבלות". המציאות המצערת מוכיחה כי אנשים עם מוגבלות עסוקים בהישרדות ושמירה על מקום עבודתם וחוששים לנסות למצות את זכויותיהם בבתי דין לעבודה.

אדם עם מוגבלות הוא עובד כמו שאר העובדים בעסק. על מנת שהעובד יגיע למיצוי יכולותיו, על המעסיק לתת לו הזדמנות להוכיח את עצמו. לרוב, אדם עם מוגבלות שניתנה לו הזמנות שכזו, מביא עמו ערך מוסף לחברה ותועלות שעובדים אחרים לא תמיד מספקים.

ישנו כוח עבודה איכותי ורב עוצמה של מועמדים איכותיים עם כישורים ויכולות המדברים בעד עצמם, גם אם הם אנשים עם מוגבלות. אני לא מאמין בגישת "מחלקת תרומה לקהילה". צריך לדעת להיפרד מעובד שלא "מספק את הסחורה", בין אם יש לו מוגבלות או לא. המעסיק תמיד יכול לבוא לקראת העובד בתנאי היציאה, אבל אין ספק כי להשאיר עובדים לא מתפקדים במקומם רק מפחד או חוסר נעימות לא משרת את המעסיק וגם לא את קהילת האנשים עם מוגבלות.

החסם השני נמצא בצד העובדים. חשוב לציין, עובד אשר נלחם כל חייו בקשיים בשלל חזיתות (זוגיות, עבודה, לימודים ועוד), לעתים נוטה להתייאש מהחיפוש המתיש של עבודה במגזר העסקי. רבים מאותם עובדים מסתובבים בפתח שוק העבודה עם חוסר ביטחון עצמי עד ייאוש. חוסר הניסיון התעסוקתי של רבים מהם הופך להיות בגדר גלגל שמזין את עצמו. כאשר אדם בן 30 שולח קורות חיים כמעט נטולי ניסיון, ברור שסיכוייו להתקבל לעבודה נמוכים יותר. בנוסף, הנתונים מצביעים על כך שממוצע שיעור המשכילים אקדמית בקרב אנשים עם מוגבלות נמוך יותר. כלומר, קיימת גם בעיה אובייקטיבית אמיתית. אבל כל הבעיות הללו, אמיתיות ככל שיהיו, אין בהן כדי להאפיל על היתרונות הרבים שבהעסקת אנשים עם מוגבלות.

בתווך, בין מעסיקים למועסקים, פועלים מאות אנשים טובים המנסים לעזור לאותם מועסקים למצוא עבודות במגזר העסקי, אך זו משימה קשה מאוד עבורם. רובם של המתווכים באים מרקע של המגזר הציבורי והשלישי, ואינם מדברים "מעסיקית". בדיוק מסיבה זו, מיטב דש ביחד עם משרד הכלכלה והתעשייה, קרן רודרמן וג'וינט ישראל-תבת חברו בחודשים האחרונים כדי להקים את מיזם "עסק שווה", שיקדם את נושא תעסוקת אנשים עם מוגבלות במגזר העסקי.

בשנים האחרונות, אני מלווה לא מעט אנשים עם מוגבלות בניסיונותיהם הלא קלים להשתלב במגזר העסקי. מעולם לא פגשתי בעיה, שהפתרון שלה יכול להיות כל כך דרמטי, הן לאנשים עם מוגבלות, הן למעסיקים והן למשק כולו.

לא חוקים ולא צווי הרחבה ישנו דרמטית את המצב הנוכחי של העסקת אנשים עם מוגבלות. אלו בסך הכול מהווים "הרמה להנחתה", ובזכותם הנושא עולה לסדר היום לתקופת זמן מוגבלת. ההנעה המשמעותית בתחום תגיע מצידו של המגזר העסקי, והיא צריכה לכלול החלטה ליזום שינוי מעשי בתחום, במשרות איכותיות, ולא בהעסקה בארכיונים במרתף או בשטיפת כלים בקפיטריות.

אין לי ספק כי קידום נושא זה יתרום באופן הוליסטי לכלל המשק, המעסיקים, המועסקים ובני משפחותיהם. כל הצדדים בעניין יצאו נשכרים. מצד המשק והמעסיקים, אסור שהנושא ייתפס כעניין של " צדקה" או "תרומה לקהילה". מדובר בעניין כלכלי לחלוטין: העסקת אנשים עם מוגבלות תוביל לזרימת מיליארדי שקלים אל המשק, וזאת ע"י שילוב של צריכה פרטית מוגדלת, הפחתת תשלומי קצבאות ועלייה בפריון המגזר העסקי. מצד אנשים עם מוגבלות ומשפחותיהם, מדובר בזכויות אדם בסיסיות - החופש לעבוד ולהתפרנס בכבוד, מימוש הפוטנציאל האישי והימנעותם מלפתח תלות במדינה ובמשפחה.

אני קורא למעסיקים הגדולים במשק להרים את הכפפה, ולהירתם למען מטרה חשובה זו. הכוח האמיתי לחולל שינוי נמצא בידיו של המגזר העסקי, ויוזמות בתחום יתורגמו לרווחים עצומים בעתיד.

*** הכותב מבעלי מיטב דש וממובילי מיזם "עסק שווה" לקידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות

עוד כתבות

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית