גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים איבדו את הדרך ונטלו סיכונים מופרזים בשנים האחרונות

התמקדות בשורת הרווח של הבנקים בלבד היא שהובילה למשבר הפיננסי החמור ב-2007, ואם המערכת הבנקאית לא תמצא את הדרך לחזור לבנקאות סולידית - זה עשוי לקרות שוב

בנק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
בנק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"לפוצץ את הגשר? חזר וליחש קולונל ניקולסון. הוא לא זע ממקומו. תחילה עקב בעיניו אחר עלייתו היגעה של ג'ויס כאילו ביקש בכך פשר למילים. לפתע נטרד והלך בעקבותיו. הוא פרץ בזעם בעד וילון העלווה וגילה את המחבוא עם מכשיר ההפעלה שעליו כבר הייתה ידו מונחת. לפוצץ את הגשר? קרא הקולונל. קצין אנגלי, אדוני, מלמל ג'ויס בתחנונים, קצין אנגלי.. הפקודות. הוא לא סיים את המשפט. הקולונל ניקולוסון התנפל עליו בשאגה".

הציטוט מופיע בסופו של הספר הגשר על נהר קוואי מאת פייאר בול. בחרתי לפתוח את דבריי הפעם בציטוט הזה לאור סיפור הרקע שלו. הספר מתאר את נפילתם של קולונול וילסון הבריטי והאוגדה שעליה פיקד בשבי היפני, בזמן מלחמת העולם השנייה. לאחר תקופה בשבי, מקבל הקולונל משימה - לבנות גשר מעל נהר הקוואי בתאילנד, כדי לסייע לכוחות היפניים במלחמתם. כאשר נשלחים כוחות קומנדו בריטיים להפציץ את הגשר, הקולונל מסגיר אותם ומונע את פיצוץ הגשר. הסיפור הוא דוגמה מופלאה לכך שתוך כדי תהליך, נוטים להתמקד בפעולה מסוימת, ולשכוח מה הייתה המטרה. בלא מעט מובנים, נדמה שזה מה שקרה במערכת הבנקאות בשנים האחרונות.

למה הוקמו בנקים

כדי להבין עד כמה המערכת הפיננסית שינתה את פניה - צריך לשאול את השאלה הבסיסית - לשם מה יש בנקים, והאם הם פועלים על פי המטרה שלשמה הוקמו. במקור, בנקים הוקמו במטרה להוות מתווך פיננסי בין לווים למלווים. מכיוון שלאנשים פרטיים אין תמיד אפשרות ללוות את הכספים הדרושים להם מסביבתם הקרובה והידועה, נולד הצורך במתווך פיננסי - אשר לו יש לקוחות רבים, והוא מסוגל לבצע התאמה בין הלקוחות המעוניינים לחסוך (פיקדונות) לבין הלקוחות המעוניינים ללוות (מתן אשראי).

על פני ציר הזמן, הבנק מווסת את היחס שהוא מעוניין לשמור בין ההלוואות לפיקדונות באמצעות הריבית. כך לדוגמה, בנק שמעוניין להגדיל את היקף הפיקדונות שלו יציע ריבית גבוהה יותר על הפיקדונות ביחס לבנקים אחרים. מנגד, בנק המעוניין להעניק יותר אשראי, יגבה ריבית נמוכה יותר בגין האשראי ביחס לבנקים מתחרים.

בנקים אמורים לתמחר את הסיכון של האשראי באמצעות הריבית - כך למשל לווה מסוכן יקבל אשראי בריבית מאוד גבוהה, לעומת לווה בטוח שיקבל אשראי בריבית נמוכה. עד כאן העסק נשמע פשוט והגיוני. מה שפשוט והגיוני אמור לעבוד בלא תקלות רבות מדי. הבעיות מתחילות כשהופכים את העסק למורכב.

קרן גידור או בנק?

הגרף המצורף מציג את שיעור ההכנסות של הבנקים בארה"ב מריביות (סך הרווח מהפער בין הריביות על הלוואות לריביות על הפיקדונות) וכן את ההכנסות מפעילות נלווית שאינה כרוכה בפעילות בנקאית קלאסית - לרבות עמלות, רווחי מסחר, פעילות ברוקראז' וכיו"ב. סך ההכנסות של הבנקים מריבית גדלו פי חמישה בשלושים השנים האחרונות, ומאידך גיסא ההכנסות מפעילות נלווית גדלו פי שמונה.

בחלק מהבנקים, ההכנסות מפעילות שאינה בנקאות קלאסית עולות על 50% מסך ההכנסות של הבנק. מערכת הבנקאות נסמכת על רשת ביטחון ממשלתית, ועל כך שלבנק יש קשר ישיר לבנק המרכזי במקרה שיש צורך בכסף כדי לשמור על רמות נזילות.

בשנים האחרונות, יותר ויותר כותרות עוסקות בכך שצריך לשמור על הבנקים רווחיים. וכאן עולה השאלה, לאור פילוח ההכנסות שלהם - למה לשמור על הבנקים רווחיים? לתמוך בהם בכספי ציבור בלא שהבנקים מסייעים מצדם לכלכלה? כל המטרה של תמיכה ממשלתית וסיוע לבנקים היא כדי שהבנקים יעניקו אשראי ויסייעו לצמיחת המשק; אם בפועל הסיוע משמש ליצירת רווחים בלבד לטובת בונוסים גבוהים מדי (תזכורת, בשיא המשבר סוחר בדויטשה בנק קיבל בונוס של מיליארד שקל) - מה הטעם בכך? איפה שהוא לאורך הדרך, בנקים מרכזיים ברחבי העולם, בדומה לקולונל ניקולסון, התאהבו ברעיון של "בנקים רווחיים" ושכחו שהמטרה היא שהבנקים יסייעו לצמיחת המשק.

נוסף על כך, אם הריבית שבנקים גובים בגין מתן אשראי היא גבוהה מאוד למשקי בית ועסקים קטנים - למרות שהסיכון בהם נמוך באופן יחסי, בעוד שהריבית בגין אשראי לעסקים גדולים ומסוכנים (אי.די.בי למשל) היא נמוכה - הרי שיש גם משום עיוות בהקצאת המשאבים.

במערכת הבנקאות האירופית המצב חמור אף יותר. בשנים האחרונות קיימת מגמה שבה בנקים רבים מחפשים הזדמנויות השקעה ופעילות פיננסית בתחומים רבים ומגוונים, הרחוקים שנות אור מתחומי הבנקאות הקלאסית. המצב הוא כה אבסורדי, עד שלא מעט מנהלי קרנות גידור החלו להגדיר את הבנק הגרמני דויטשה-בנק כקרן גידור שבמקרה מנהלת גם עסק צדדי של בנק.

אין שקיפות אין יציבות

בעיה נוספת הניצבת לפתחה של מערכת הבנקאות והיציבות הרעועה, היא בעיית השקיפות והמודלים שבהם נעשה שימוש כדי להעריך את הסיכונים השונים, בדגש על ההחזקות של הבנקים במוצרים שלא נסחרים בבורסה. לנו הישראלים הנושא נשמע תמוה, משום שיש לנו בורסה אלקטרונית שבה ניתן לסחור בכל המוצרים, החל במניות וכלה באופציות ובאיגרות חוב. כך לדוגמה, כדי לרכוש איגרת חוב בבורסה בתל אביב, הבנק יודע מהו מחיר האיגרת בבורסה, והאם יש לנו את הכסף לרוכשה. נוסף על כך, כדי לשמור על יציבות הבורסה, חברי בורסה נדרשים לרתק הון עצמי משמעותי כדי להתמודד עם אירועים חריגים.

השוק העולמי שונה באופן מהותי מהשוק הישראלי. מחזור המסחר היומי באיגרות חוב בחו"ל מוערך בכ-1.5 טריליון דולר ביום. מדובר בשוק שמוגדר כ-Over The Counter (OTC) - ללא מערכת פיקוח מוסדרת. העסקאות לא עוברות בבורסה כלשהי, אין מעקב אחר ביצוע העסקאות, מה שמייצר סביבה שבה עסקאות יכולות להיות מבוצעות במרווחים גבוהים משום שהלקוחות אינם מודעים למחירי האיגרת. נכון, זה משפר את הרווחיות של העוסקים בענף - אשר מרוויחים 1% ואף יותר מכך על היקף העסקאות המבוצעות - אך האם זה תורם לאינטרס הציבורי?

נוסף על הבעיה הזו, חוסר השקיפות והיעדר בקרה מייצרים מצב של סיכון מערכתי, משום שהעסקאות מבוצעות ללא בדיקת ריתוק הון מספק. לשם המחשה - כאשר ליהמן ברדרס קרס, הבעיה הייתה שכל העסקאות שבוצעו בשוק ה-OTC מול ליהמן - בין אם מדובר באיגרות חוב, גידור מטבעי וכיו"ב התבטלו. למעשה, מי שביצע פעולה מול ליהמן נשאר חשוף, משום שאין יותר ליהמן. לו העסקאות היו מבוצעות דרך מערכת מרכזית של מסלקה, דוגמת הבורסה הישראלית - ניתן היה לוודא ריתוק הון מספק בכל רגע נתון ומניעה של אירוע קטסטרופלי לכלכלה העולמית.

חשוב לסייע לבנקים, אבל חשוב לסייע כדי שאלו בתורם יסייעו לצמיחה במשק. ההתמקדות בשורת הרווח של הבנקים בלבד היא שהובילה למשבר הפיננסי החמור ב-2007, ואם המערכת הבנקאית לא תמצא את הדרך לחזור לבנקאות סולידית - לא מן הנמנע שהמשבר שחווינו הוא לא האחרון.

הכותב משמש כמנהל תחום החוב בחברת הכותב Oscar Gruss & Son Makor-Capital וחברות Oscar Gruss & Son ו/או חברת קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

לוח הכנסות בנקים שלא מריבית

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי