גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רותח בבריכת השחייה בריו: שיאי עולם - וקאמבק אוסטרלי

שחיינית הונגריה קיזזה יותר מ-2 שניות מהשיא ב-400 מעורב ועצרה את השעון על 4:26.36 דקות, בדרך לזכייה במדליה אולימפית ראשונה ■ האוסטרליות ניצחו במקצה השליחות

ברזיל- אולימפיידת ריו 2016/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ברזיל- אולימפיידת ריו 2016/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בריכת השחייה ממשיכה להיות מוקד עניין ודרמות במשחקים האולימפיים. אחרי שיא העולם שקבע אדם פיטי במהלך מקצה המוקדמות של 100 מטר חזה, הגיעו הגמרים, שהראו שהיה שווה לחכות. התוצאה של הבריטי הייתה רק יריית הפתיחה למה שהתרחש בהמשך.

קטינקה הושו ההונגריה בת ה-27 הדהימה את העולם והראתה יכולות על אנושיות, כשניפצה את השיא הקיים ב-400 מטר חופשי ביותר מ-2 שניות (!) בדרך לזכייה במדליית ראשונה בקריירה שלה. אם חשבתם שזה יהיה השיא היחיד שנראה בבריכת השחייה ביום הראשון, אז כדאי שתחשבו שוב.

השליחות האוסטרליות שברו את השיא של עצמן וקבעו עולם חדש במקצה 100X4 חופשי נשים. בכך, נחתם היום הראשון בבריכת השחייה עם 3 שיאי עולם, במה שהראה שיש לנו למה לצפות לקראת ההמשך.

השם קטינקה הושו מוכר לחובבי השחייה. ההונגריה, עבורה זו הייתה ההופעה הרביעית במשחקים האולימפיים תמיד הייתה קרובה לזכייה במדליה, אבל פספסה ברגע האמת. בגיל 27 הושו החליטה שהגיע זמן לשים סוף לאכזבות, והיא עשתה זאת בדרך הכי גדולה שיכולה להיות.

במקצה שנראה כמעט ולא אנושי, קטניקה הושו, שמכונה "אשת הברזל", הצדיקה את הכינוי שלה. ההונגריה השאירה אבק למתחרותיה, רשמה זמן מדהים של 4:26.36 דקות ב-400 מ' מעורב אישי וריסקה את שיא העולם הנוכחי. ההונגריה הקדימה ביותר מ-2 שניות את התוצאה של האלופה האולימפי הקודמת, יה שיוון, מלונדון 2012, שעמד על 4:28.43 דקות, וסיפקה תוצאה שקשה יהיה לשבור בשנים הקרובות.

מדליין דירדו, שרשמה תוצאה נהדרת של 4:31:15 דקות לא חשבה שהתוצאה תספיק לה רק למדליית הכסף, בעוד מיריה בלמונטה הספרדיה זכתה במדליית כסף כשעצרה את השעון על 4:32.39 דקות.

אכזבה לאמריקאיות

אחרי השיא של הושו, נבחרת השליחות של אוסטרליה קיבלה השראה ורצתה לשבור שיא עולם משל עצמה. האוזיס היו המועמדות המובילות לזכייה בזהב בזכות האחיות קייט וברונטה קמפבל, ועמדו בציפיות עם שיא עולם חדש. האמריקאיות ניסו לאתגר, אך היתרון האיכותי של הנציגות מארץ הקנגורו בא לידי ביטוי בפוטו פיניש, בדרך לניצחון יוקרתי.

נבחרת אוסטרליה שברה את השיא של עצמה, וקבעה שיא עולם חדש עם תוצאה של 3:30.65, שלוש עשיריות יותר מהשיא הקודם שלה. האחיות קמפבל, רשמו ציון דרך היסטורי במשחקים האולימפי, כשהפכו לאחים הראשונים שזוכים במדליית זהב על הבמה הגדולה מכולן.

מדובר במדליית זהב שנייה לאוסטרלים בבריכה בריו, כבר כפול ממה שהשיגו בלונדון, במה שמרמז על התהליך החיובי שעובר על מצב השחייה במדינה. נבחרת ארצות הברית עם קייטי לדקי, סיימה במקום השני עם 3:31.89 שסידרו לה מדליית כסף, והשאירו את האמריקאים ללא מדליות זהב ביום הראשון בבריכת השחייה. קנדה זכתה במדליית ארד עם זמן של 3:32.89 דקות.

עליונות יפנית

מקצה הגמר הראשון שיצא לדרך היה ה-400 מטרים מעורב, כששמונת השחיינים לא הצליחו לשבור את שיא העולם של מייקל פלפס, שעמד על 4:03.84 דקות, שנקבע במשחקים האולימפיים בבייג'ין ב-2008. צ'ייס קאליש האמריקני היה הפייבוריט לנצח לאחר שהעפיל לגמר עם זמן של 4:08.12 דקות.

יחד עם זאת, לקוסוקה האגינו היו תוכניות אחרות. היפני הוכיח עליונות והשיג את התוצאה השלישית בטיבה בהיסטוריה ( 4:06:05 דקות), במה שסידר לו מדליית זהב יוקרתית. קאליש המאוכזב סיים 4:06.75 את מקצה הגמר, בעוד דאיה סטו היפני רשם הישג מבחינתו כשזכה במדליית הארד היוקרתית בזכות זמן מצוין של 4:09.71.

מדובר בפעם הראשונה מאז המשחקים האולימפיים ברצלונה 1992, במשך חמש תחרויות שונות, ששחיין שאינו אמריקאי, זוכה בזהב במקצה זה.

חילופי הדורות במקצה זה באו לידי ביטוי גם במשחקים האולימפיים. בו סון יאנג, האלוף מאולימפיאדת לונדון, קיווה לשמור על התואר שלו. יחד עם זאת, יאנג ידע שהפייבוריט לזכות הוא אלוף העולם מק הורטון.

האוסטרלי פתח בצורה צולעת, אך הצליח לרשום קאמבק מרשים בדרך לפוטו פיניש צמוד, בו הצליח לסיים כמנצח בזכות זמן נהדר של 3:41.55 דקות, במה שסידר לו זכייה במדליית זהב. הסיני שסיים ב-3:41.68 דקות, הסתפק רק במדליית כסף, בעוד גבריאל דאטי האיטלקי זכה בארד בזכות זמן של 3:43.49 דקות . גם הפעם שיאו של פאול בידרמן הגרמני, שרשם 3:40.07 שניות אי שם ב-2009 נשמר.

עוד כתבות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק