גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האדמה הטובה: כדאי לשים לב לאג"ח של חברת אדמה

כשהתשואות נמוכות, כדאי לשים לב לאג"ח של החברה עם המח"מ הארוך במיוחד, ל-9 שנים ■ האג"ח משלם "פרמיה סינית", החברה עם ביצועים טובים לענף, והבעלים שלגביהם עולות שאלות מציגים כיסים עמוקים

הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי
הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

סדרה ב' של חברת אדמה   היא סדרת האג"ח הקונצרני בעלת המח"מ בין הארוכים בשוק (9.05), לפירעון עד 2036, והינה אחת מסדרות האג"ח הגדולות ביותר שאינן ממשלתיות או בנקים בהיקף של כ-3.5 מיליארד שקל.

בהיות סדרה ב' חריגה, הן בהיקפה והן במח"מ הארוך שלה, מעניין לבחון את התשואה שמציעה האג"ח, בייחוד כאשר חלק גדול מהשוק נסחר בתשואות נמוכות ובימים אלו חיפוש אלטרנטיבה השקעתית שמניבה יותר בהחלט רלוונטי. זאת על רקע המעבר הצפוי לשליטה סינית מלאה בחברה.

מצד אחד החברה מציגה ביצועים יפים ביחס לענף (על אף תנאי שוק מאתגרים) והינה בעלת פוטנציאל צמיחה. מצד שני, השלכות השליטה הסינית על החברה מעלות סימני שאלה.

אדמה היא אחת החברות הגנריות המובילות בתחום המוצרים להגנת הצומח בעולם. לחברה פריסה גלובלית רחבה, כאשר מוצריה נמכרים בכ-100 מדינות, וזאת לצד פורטפוליו מוצרים מגוון.

חוזקת החברה באה לידי ביטוי בשמירה על EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) יציב בקצב שנתי של כ-480 מיליון דולר. זאת על אף שחיקה במכירות במונחי דולר, שכן דולר חזק ביחס למטבעות העולם, מקטין את מכירות החברה ומשפיע על תוצאותיה, אך מדיניות גידור מט"ח מיתנה השפעה זו.

מעבר לשמירה על יציבות ה-EBITDA, החברה גם שומרת לאורך זמן על רמת מינוף סבירה ומציגה בשנתיים האחרונות יחס חוב נטו ל-EBITDA (כולל התאמה לחוב של איגוח לקוחות) של סביב 3.

שוק הגנת הצומח חווה האטה בביקושים, בעיקר בשל סביבת מחירי סחורות חקלאיות נמוכים, שמשפיעה על רווחי החקלאים הקונים מוצרים אלו, וכן רמות מלאי גבוהות בצינורות ההפצה.

שיעורי צמיחה של תחום הגנת הצומח לשוק החקלאי בעולם (לפי הערכות של Phillis Mc Dougal) היו 8.5% בשנת 2015. אירופה ואמריקה הלטינית, המהוות כ-50% ממכירות החברה, הציגו צמיחה שלילית בענף של 15.6%- ו-10.3%- בהתאמה.

כמו-כן שחיקת מכירות אדמה של 1.6% ברבעון הראשון של 2016 ו-3.6% בשנת 2015, היו יחסית נמוכות לשחיקה שחוו חלק לא קטן של חברות בתחום האגרוכימיה. חברות כמו Syngenta ,Dow chemical ו-Dupont (Ei) De Nemours חוו האטה במכירות בשיעור של 8%-14% בממוצע ברבעון הראשון ב-2016 ובשנת 2015. נציין גם כי בשנה האחרונה עובר הענף תהליכי קונסולידציה, כלומר מייצר יתרונות לגודל.

כמצ'יינה, החברה האם של אדמה, הגישה לאחרונה הצעה לרכוש את חברת Syngenta AG - בעלת נתח שוק הגדול ביותר בתחום האגרוכימיה. חברת Dupont (Ei) De Nemours הכריזה על כוונתה להתמזג עם Dow Chemicals וחברת Bayer AG הודיעה על הצעתה למיזוג עם חברת Monsanto. עדיין לא ידוע אם מהלכים אלו יושלמו או לא, וקשה כעת להעריך כיצד ישפיעו על השוק, אך זהו בהחלט פקטור שאין להתעלם ממנו.

כמצ'יינה רוצה 100%

כזכור, 60% מאדמה מוחזקים על-ידי כמצ'יינה הסינית ו-40% בידי דסק"ש. עסקה למכירת החזקת דסק"ש באדמה לכמצ'יינה נמצאת בשלבים מתקדמים. כך שאם תיסגר העסקה, תחזיק כמצ'יינה ב-100% בחברת באדמה.

התדמית של שליטה סינית נתפסת לרוב כפחות שקופה ומרוחקת ותשואת האג"ח משקפת להערכתנו "פרמיה סינית", בעיקר בשל חוסר בהירות לגבי נושאים כגון האם הנהלת החברה תישאר ישראלית, וכן אם האג"ח תמשיך להיסחר או שבעלי החברה יעדיפו להיפרע מהחוב וכך להפסיק לדווח בישראל. מצד שני, אלטרנטיבת מימון סינית או בינלאומית אחרת נראות פחות סבירות כאשר פירעון מלא של האג"ח יגיע עם דרישה של פרמיה מהשוק.

בנוסף, מדוע כמצ'יינה מעוניינת להחזיק בשתי חברות מתחרות בתחום זה - Syngenta ואדמה, ומה האסטרטגיה שלה לגבי שתי החברות?

נזכיר כי אדמה כבר בשליטה סינית. האם זה בכלל משנה אם הסינים מחזיקים ב-60% או 100% בחברה? כנראה שמה שבעלי השליטה יכולים לעשות ב-100% החזקה, הם גם יכלו לעשות ב- 60% החזקה, שקיימת כבר מסוף שנת 2011.

כמו-כן, אין להתעלם מכך שלכמצ'יינה יש כיסים עמוקים, מה שלא היה אפשר להגיד על אי.די.בי. אמנם אנו לא חשופים לדוחותיה ואיננו יודעים עד כמה ממונפת. אך אנו כן יודעים להגיד כי היא שייכת לממשלת סין, מאז רכישת השליטה על ידה לא נמשך דיבידנד משמעותי, ושלפני מספר חודשים היא הניחה על השולחן הצעת לרכוש בסכום של 43 מיליארד דולר את חברת Syngenta, וללא עוררין מדובר סכום שאינו מבוטל.

בנוסף, עסקה לרכישת מניות המיעוט באדמה מגיעה עם תוספת של 230 מיליון דולר מעבר למחיקת החוב לכמצ'יינה. עסקה זו מגיעה כאשר דסק"ש העלתה טענות משפטיות כנגד הסינים בדבר הפרת תניית אי-תחרות לפי הסכם המכירה המקורי בעת ניסיון רכישת Syngenta על-ידי כמצ'יינה. נראה מהצד שכמצ'יינה רצתה להזיז את דסק"ש הצידה על מנת שתוכל לעשות את עסקיה בשקט, גם אם זה עלה לה קצת יותר.

להתחיל לעקוב בשנזן

אדמה מקדמת מהלך אשר ככל שיושלם, היא צפויה להיות מוחזקת 100% על-ידי חברת סנונדה הסינית (חברת אגרוכימיה סינית בבעלות כמצ'יינה בסדר גודל נמוך מאדמה, ולמיטב ידיעתנו, אינה ממונפת). במסגרת זו, סנונדה תישאר בשליטת כמצ'יינה ותמשיך להיות ציבורית בבורסת שנזן.

למעשה, לפי מבנה החזקות זה, כמחזיקי אג"ח אדמה לא נהיה חשופים בדוחות אדמה למתרחש ב"קומת סנונדה", הנמצאת מעל אדמה, כאשר בסנונדה ירוכז אשכול הפעילות הסיני של החברה. יצירת הערך בחברה אמור להגיע גם דרך פיתוח מערך ייצור והפצה בסין, כך שכדי לראות את התמונה המלאה, נצטרך לעקוב אחרי דיווחי סנונדה בבורסת שנזן.

אדמה עם דירוג מקומי של AA/Stable מינוס צמודה למדד, מח"מ 9, תשואה של 4.5% ומרווח של 4.3%. אג"ח של חברות עם מח"מ דומה בדירוג AA מינוס מניבות תשואות שנעות בין 2% ל-3.5%. אמנם מדובר בענפים שונים שחלקם יותר דפנסיביים משוק האגרוכימיה העולמי, אך עדיין מדובר בפער לא מבוטל.

דירוג AA- מקומי משקף דירוג של BB גלובלי (וזאת לפי טבלת המרה המפורסמת על-ידי חברת S&P). אג"ח בתחום הסחורות עם מח"מ דומה ודירוג BB, נסחרות בתשואה דולרית של כ-4.9%. אם נמיר זאת לתשואה שקלית לאותה תקופת זמן, נקבל תשואה שקלית שנעה סביב 4.2% שנתית.

נראה שעל אף האי בהירות והחששות הכרוכים במעבר לשליטה סינית מלאה, בסיכומו של דבר מציעה אג"ח ב' של אדמה תשואה סבירה ביחס לאלטרנטיבות ההשקעה הקיימות, לשחקנים בעלי אופק השקעה ארוך מאוד.

■ הכותבת היא אנליסטית באנליסט אי.אמ.אס שרותי ניהול השקעות בע"מ. חברות הקבוצה מחזיקות בניירות שהונפקו על-ידי חברות המוזכרות במאמר. לכותבת אין עניין אישי באמור לעיל. אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם. 

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית