גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות שוקלת להמליץ על ביטול הפרטת תעש

אורי יוגב מגיב לראשונה על עצירת מכרז תעש והטענות למחטף: "התקיים תהליך מקצועי, שקוף ונקי" ■ תעש: "יוגב מפיץ נתונים לא מדויקים, במטרה להוריד ערך החברה לקראת ההפרטה"

אורי יוגב משה כחלון / צילום: אוריה תדמור איל יצהר
אורי יוגב משה כחלון / צילום: אוריה תדמור איל יצהר

"חשוב מאוד להשלים את תהליך ההפרטה של תעש", אומר מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, ל"גלובס" על רקע החלטת שר האוצר, משה כחלון, לעכב את המשך תהליך ההפרטה של החברה הביטחונית.

"החברה עלתה עד כה למשלם המסים יותר מ-10 מיליארד שקל ורק בשנתיים האחרונות המדינה שילמה כ-2.5 מיליארד שקל במזומן, במסגרת התוכנית לפרישה של 1,200 עובדים ובמסגרת הסדרי מימון שונים", אומר יוגב.

"נוסף על כך, היא ויתרה על עוד 1.5 מיליארד שקל - חובות החברה למדינה, כך שהוצאנו כ-4 מיליארד שקל כדי לקדם את מכירת תעש מתוך הנחה שהחלופה היא שהחברה הזאת תעלה למשלם המסים יותר. ואנחנו עדיין משקיעים סכומי כסף גדולים מאוד בתהליך ההפרטה עצמו".

ברקע הדברים עומד הניסיון של יוגב מהשבוע שעבר להכשיר את פתיחת המשא-ומתן עם אלביט מערכות, המתמודדת היחידה במכרז לרכישת תעש מהמדינה. יוגב הביא את ההצעה לפתחה של ועדת המכרזים המורכבת מחמישה חברים: שלושה אנשי רשות החברות הממשלתיות ושניים מהאוצר - החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו והיועץ המשפטי אסי מסינג. אנשי החשכ"לית ומסינג התנגדו, נציגי רשות החברות תמכו, ובמשרד האוצר תרגמו את המהלך כניסיון של יוגב לעשות מחטף.

גם מבקר המדינה יוסף שפירא, שעתיד למסור בקרוב לשר האוצר טיוטה של דוח ביקורת חמור על רשות החברות, קרא לעצור את התקדמות ההליכים להפרטת תעש.

במכתב נזיפה ששיגר אל יוגב מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, בסוף השבוע נכתב בין השאר: "אני רואה בחומרה קבלת החלטות בהליך כה רגיש שמתקיימת בעניינו ביקורת וזאת בניגוד לעמדת הגורמים האמורים. זאת, בטרם הושלם הדיון בטענות הביקורת שהועברו בעניינו ובשים לב להרכבה של הוועדה (ועדת המכרזים - י"א)".

היום (א') בצהריים, במשרדו בירושלים, מגיב יוגב על הדברים לראשונה: "לדעתי ההליך בוצע בצורה הכי מקצועית, שקופה ונקייה שאפשר להעלות על הדעת. התקיים כאן תהליך תחרותי, השתתפו בו כמה מועמדים, מספר בלתי מבוטל, ובסופו יש משקיע אחד שמוכן לשלם יותר מכולם. בסופו של דבר צריך למכור למי שמוכן לשלם באופן משמעותי את הסכום הגבוה ביותר ובעצם להחזיר למשלם המסים חלק מהסכומים האדירים שהושקעו במשך השנים בתעש".

יוגב מסרב לנקוב בסכומים. לדבריו, הוא לא יודע מה הסכום העדכני שאלביט מוכנה לשלם על תעש. המכרז הרי נעצר ולא אפשרו לו לשבת עם המנכ"ל והנשיא שלה, בצלאל (בוצי) מכליס, ולשמוע הסכום.

ועם זאת, במסמך של 6 עמודים ששיגר יוגב בסוף חודש מארס לשר האוצר כחלון ולשר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, הנחשף כאן לראשונה, נכתב: "לאחר דין ודברים ממושך, שבו נקבו נציגי אלביט בסכומים נמוכים לטענתם בהתאם להערכת שווי שעשתה אלביט לתעש, נראה היה שבנסיבות הקיימות ניתן להגיע למחיר מרבי של 1.6 מיליארד שקל".

ברשות החברות העריכו כי ניתן יהיה להעלות את המחיר לכ-1.8 מיליארד שקל, וזאת בזכות ביצועיה הטובים של החברה הבת של תעש, עשות אשקלון. זאת, כשמחיר המינימום שנקבע לתעש בתחילת התהליך הוא 1.1 מיליארד שקל, סכום שלדברי אותם גורמים נתפס כ"גבוה מדי" מבחינת חברות אחרות שהתמודדו על רכישת תעש והיה הסיבה שבגינה החליטו לפרוש מהמכרז והותירו את אלביט מערכות כחברה יחידה שמתמודדת על רכישת התעשייה הצבאית מהמדינה.

"החשכ"לית סירבה למו"מ"

מהמסמך של יוגב לשרי הביטחון והאוצר מסוף חודש מארס עולה כי כבר בסוף חודש פברואר, וכעבור כחודש מאז הודיעה אלביט מערכות כי תהיה מוכנה לשלם 1.6 מיליארד שקל על תעש, קיבלה ועדת המכרזים שהוקמה לקידום ההפרטה החלטה לפתוח במו"מ עם הצוות של אלביט.

ארבעה מבין חמישה חברי הוועדה הצביעו בעד מו"מ, מלבד החשכ"לית. "החשכ"לית טענה בין היתר כי אין לנהל מו"מ עם אלביט קודם לדיון עומק אצל שר הביטחון בשאלת התמודדות המשרד עם החברה הממוזגת וההשפעה של תהליך זה על התעשיות הביטחוניות הממשלתיות האחרות", כתב יוגב, והוסיף: "החשכ"לית סירבה להיות שותפה למו"מ".

המו"מ הזה לא התחיל. באותו הזמן נחשפה פרשת ניגוד העניינים של חברת פרומתיאוס, אחת משתי החברות שעשו את הערכת השווי לתעש, וזאת לאחר שהתברר שאותה חברה התקשרה באותה תקופה עם חברה בת של אלביט מערכות במסגרת הליך שאינו קשור לתעש. אגב, לפי מכתבו של יוגב לשרים, מדובר בהתקשרות בהיקף כספי זעום יחסית, של 12 אלף שקל בלבד. "לאור ההשלכות של חשש לניגוד עניינים זה, ביקשנו לקיים דיון דחוף ולמנות מעריך שווי חלופי, ולהשלים את הליך המכירה רק לאחר קבלת הערכת שווי חדשה", נכתב במסמך ממארס.

באותו מסמך הבהיר יוגב לשרי האוצר והביטחון: "אנחנו בישורת האחרונה של הליך ההפרטה, הליך ארוך ומורכב שכבר בראשיתו הוחלט שלא נכון שמדינת ישראל תמשיך להחזיק בתעשייה הצבאית ונכון שהיא תימכר לגורם פרטי, בתוך החלטה פוזיטיבית לא למנוע מאלביט מערכות להתמודד בהליך המכירה. תכלית ההפרטה היא לאפשר את מימוש הפוטנציאל של החברה, למנוע את המשך מימון החברה על ידי תקציב המדינה ולקדם את פינוי מתחם תעש ברמת השרון לטובת בנייתן של עשרות אלפי יחידות דיור באזור ביקוש מרכזי".

על רקע העיכוב בכניסה למו"מ עם אלביט, כתב יוגב לשרים: "ההשתהות בשלב קריטי זה מגדילה את הסיכון לאי-השלמת ההפרטה ואי עמידה ביעדי הממשלה כפי שנקבעו בהחלטת ההפרטה ומציבה את תעש לפני אי-ודאות שיהיו לה השלכות עסקיות מהותיות". באחרית המסמך הוא ממליץ לשרים לקיים מו"מ עם אלביט, בתוך יצירת מנגנונים מקובלים שכוללים התייחסות לעליית השווי של עשות, לגידול המכירות של תעש למשרד הביטחון ותיקונים במנגנוני התמרוץ של מעבר החברה לנגב. "אלה יכולים להוביל לתמורה של 1.8 מיליארד שקל ואף יותר", כתב.

"או שמבטלים או שמיישמים"

בימים אלה יוגב נמצא בעין הסערה: בינו לבין כחלון יש מתיחות רבה, מבקר המדינה מצא כשלים עם היבטים לעבירות פליליות לכאורה בתהליכי המינוי של רואי חשבון בחברות ממשלתיות, וגם ליקויים שקשורים להרכב של ועדת המכרזים שאמונה על קידום תוכנית ההפרטה של תעש.

נוסף על אלה, הוא נכנס למסלול התנגשות גם עם שר הביטחון ויו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, בעקבות הביקורת שלו על המינוי הפוליטי של השר לשעבר ממפלגתו, עוזי לנדאו, ליו"ר חברת רפאל, בניגוד לעמדת הדירקטוריון שלה.

אם שואלים את מקורביו של יוגב, ההחלטה על הפרטת תעש היא לא המצאה שלו, אלא החלטה שקיבלה הממשלה עוד טרם נכנס לתפקידו כמנהל רשות החברות, באוקטובר 2013. הוא בסך הכול "קבלן ביצוע", זרוע מקצועית של מדינת ישראל שאמורה להוביל את התהליך, ככל שייתנו לה. בינתיים, אומרים ל"גלובס" אותם מקורבים, לא נותנים לה לבצע, לא רוצים לקבל החלטות.

לדברי הגורמים, לישיבה שהתקיימה בשבוע שעבר ונתפסה מבחינת הפקידות הבכירה באוצר כניסיון "מחטף", יוגב הגיע עם דוח מפורט על מהלכים שנעשו בחודשים האחרונים למען קידום ההפרטה וכניסה למו"מ על אלביט מערכות. היו שם הערכות שווי עדכניות, הייתה סקירה מפורטת על המצב העדכני של תעש. לדברי אותם גורמים, המצב העדכני של החברה אינו מלבב, שכן היא לא עומדת ביעדי המכירות שהוצגו למשל לחברות שהתעניינו ברכישתה במהלך השנה האחרונה במסגרת חדר המידע שנפתח לפניהם.

הנתונים שהביא יוגב בשבוע שעבר לפני חברי ועדת המכרזים לא כללו את חוות הדעת של הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, על ההשפעה של רכישת אלביט את תעש על החברות הביטחוניות הממשלתיות האחרות, התעשייה האווירית ורפאל, ועל ההשפעות של אלביט מערכות על תקציב הביטחון ועל מרחב התמרון וההתמקחות שיהיה בעתיד למשרד הביטחון מולה. לדברי מקורבים ליוגב, אין בחוות הדעת הזאת כדי להוות משקל כרגע במו"מ כזה עם אלביט מערכות.

בינתיים הזמן עובר, זמן היעד שנקבע להשלמת ההפרטה של תעש עבר כבר מזמן, וכעת התוכנית כולה לוטה בערפל.

גורמים ברשות החברות אומרים כי כנראה כבר בימים הקרובים ייצא ממנה מסמך למשרדי האוצר והביטחון בבקשה לקבלת החלטה חדשה בתוכנית זו, וייתכן שההמלצה של הרשות תהיה גורלית. אחת האפשרויות מדברת על המלצה מצד רשות החברות לבטל לחלוטין את תוכנית ההפרטה של תעש. "זה נמשך כבר יותר מדי זמן, לא יהיה מנוס מקבלת החלטה סופית שתתקבל בתוך ימים. או שמבטלים או שמיישמים", אמר ל"גלובס" גורם שמעורב בנושא.

את ההמלצה, אם יוחלט עליה, תמסור רשות החברות. את ההחלטה אם לאמץ אותה ולבטל את המכרז המסתבך למכירת התעשייה הצבאית יצטרכו לקבל שר האוצר ושר הביטחון. "דברים ימשיכו לקרות שם כפי שקרו עד עכשיו: החברה תמשיך לעלות הרבה כסף למשלם המסים. יש גורמים שפשוט לא רוצים את ההפרטה הזאת", אמר הגורם.

מתעש נמסר: "אורי יוגב מפיץ נתונים לא מדויקים, במטרה להוריד את ערכה של החברה לקראת ההפרטה שמקדמת רשות החברות".

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

לויד אוסטין, מזכיר ההגנה האמריקאי / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

המתיחות עם ארה"ב: מזכיר ההגנה האמריקאי - "בוחנים את הסיוע הביטחוני"

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • שר הביטחון בגבול הצפון: "המשימה כאן לא הסתיימה, עלול להיות קיץ חם" • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מגמה מעורבת בוול סטריט; טבע מזנקת ב-13%, שופיפיי מתרסקת ב-20%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● לידר: "אנו מתרשמים לחיוב מהביצועים של טבע" ● המסחר באירופה ננעל בעליות ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט וליפט עקפו את ציפיות האנליסטים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות