גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פגיעה בלווים החלשים

שקד מקדמת צעד בעייתי שיכביד על מלווים מקצועיים דוגמת בנקים לגבות אשראי

איילת שקד / צילום: איל יצהר
איילת שקד / צילום: איל יצהר

אחד "המיתוסים" הרווחים משום מה בציבור הוא כי הבנקים ממהרים כביכול לוותר לבעלי הון (המכונים לעיתים "טייקונים") על חובות. מדי פעם נשמעת גם ביקורת על כך שבנקים מלכתחילה נותנים אשראי ל"טייקונים" בקלות רבה מדי, כשהבנקים יודעים כביכול כי האשראי עלול שלא להיות מוחזר.

הטענות הללו הן חסרות שחר. מניסיון של עשרות שנים בייצוג בנקים רבים במאות הליכים אוכל להעיד כי בנקים גובים כל שקל שהם יכולים, בכלים החוקיים המסורים להם. גם מי שלא ירצה להאמין לדבריי - שלפיהם בנקאים מתנהלים ביושרה, במקצועיות ובנאמנות רבה לארגון ולכספו - אינו אמור לחשוד בבנקאים כי הם רוצים להזיק לעצמם. והרי שיטת התגמול המקובלת בחלקים נרחבים של הקהילייה העסקית - והמערכת הבנקאית אינה חריגה בעניין זה - מכילה לפחות מרכיב של תמרוץ לפי תוצאות עסקיות, בפרט בשדרת הניהול וקבלת ההחלטות.

לפיכך, כאשר בנקאים מצליחים לגבות חובות אבודים ומופרשים, הם הרי מתומרצים על כך. כאשר הם נותנים "אשראי רע", שבעקבותיו הם נאלצים לבצע מחיקת חובות, הם נפגעים גם בכיסם. דווקא אלה שאינם מוכנים לייחס לבנקים ולבנקאים מניעים ציבוריים, נורמטיביים או אלטרואיסטיים, אמורים להיות הראשונים שמבינים כי זהו גם האינטרס האישי של הבנקים והבנקאים כאחד, שיינתנו הלוואות ראויות ללווים ראויים, שאשראי ייגבה, ושלא יימחקו חובות. 

עו"ד יאיר ליבוביץ

אכן, כצפוי בתחום עתיר סיכון כזה, אחוז קטן של האשראים מתגלה כבעייתי. לעתים על הבנקים אף לאחוז באמצעים החוקיים העומדים לרשותם כדי לנסות ולגבות אשראי בפיגור/ב"דיפולט". בחלק ממקרים אלה, הבנקים נאלצים לסבול בסופו של דבר גם הפסדים. אלא שהדבר נובע מהיעדר יכולת גבייה, ולא חלילה מהיעדר רצון לגבות. הבנקים והבנקאים לא ששים לוותר ולו על שקל, וזה גם לא כדאי להם.

כך גם בצד של מתן האשראי - אני יכול להעיד כי אשראי בנקאי ניתן תוך שקילה זהירה ומקצועית. די לעיין בנתונים שמפרסם בנק ישראל כדי להיווכח שהמערכת הבנקאית מצויה במקום גבוה מאוד, הרבה מעל ארה"ב, גרמניה וממוצע ה-OECD כולו, בכל הקשור במזעור סיכון תיק האשראי הבנקאי.

לפיכך, דווקא מי שמתקומם נגד מקרים שבהם בנקים נאלצים למחוק חובות, ולסבול הפסדי אשראי, צריך לתמוך במקסום כושר הגבייה שלהם.

אלא שלא זה הכיוון שהמדינה הולכת בו. לצד מגמה נמשכת של תיקוני חקיקה המקנים הגנות שונות ללווים ולערבים, הגנות הקשורות בקורת-גג במימוש משכנתאות וכיוצא באלה שינויי חקיקה - שצידם האחר הוא פגיעה ביכולת גביית החובות וגידול בחובות הבלתי נפרעים - מקדמת עתה שרת המשפטים איילת שקד גם צעד נוסף בהכבדה על מלווים מקצועיים (דוגמת בנקים) לגבות אשראי.

הצעת חוק חדלות פירעון, הנדונה בימים אלה בוועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת, מקצצת את ההגנה הניתנת לנושים מובטחים (בראשם הבנקים) בכמה מישורים: ראשית, בכל מה שקשור ביכולת שלהם לגבות חוב שנגדו שועבדו הנכסים השוטפים של החברה, כגון המלאי, החייבים שלה והפעילות השוטפת.

שיעבוד הנכסים השוטפים של החברה מכונה בלשון המקצועית "שיעבוד צף", בשונה משיעבוד של נכס ספציפי, כגון מגרש, נכס מקרקעין אחר ופריטי ציוד. חלק ממשי של האשראי הבנקאי לחברות מובטח באמצעות "שיעבוד צף" כזה. עד הצעת החוק, הבנקים ידעו כי אם החברה תקרוס, הם יקבלו (ככלל ובכפוף לחובות מסוימים בדין קדימה) את מלוא תמורת מימוש הנכסים המשועבדים ב"שיעבוד צף". 

אך הצעת החוק קובעת כי רק 75% מתמורת "השיעבוד הצף", לאחר ניכוי החובות בדין קדימה, יועברו לנושה המובטח בו, ויתר 25% יועברו לנושים הלא מובטחים. המשמעות היא גידול מתאים של המחיקה שיידרשו נושים מובטחים לספוג במקרים כאלה.

מאחורי שינוי זה עומדת כוונת מוצהרת "לחלק את העוגה" אחרת בין הנושים "החזקים", קרי הבנקים - לבין הנושים החלשים, הלא מובטחים, כגון ספקים קטנים של החברה הקורסת. אולם בשורה התחתונה, המשמעות היא שהבנקים יוכלו לגבות פחות חובות, והסיכון שלהם יעלה.

היות שהבנקים הם גוף עסקי המפוקח על-ידי בנק ישראל, והבנקים נדרשים לשמרנות בכל הנוגע לנקיטת סיכונים עסקיים, הבנקים ייאלצו להעלות את הריבית על האשראי ולהחמיר בדרישות הבטוחות כדי לפצות על העלייה בסיכון.

מי שייפגעו מכך יותר מכול הם דווקא העסקים הקטנים והלווים הקטנים, שככלל, זקוקים לאשראי בנקאי אף יותר מבעלי ההון הגדולים, וכקטנים יכולים להציע פחות ביטחונות, ואז האלטרנטיבה שהם עלולים להידחף אליה בעל-כורחם היא "השוק האפור", שעל עלויותיו ומגרעותיו מבחינת הלווים, אין חולק.

תיקון נוסף הכלול בהצעת החוק הוא קביעה, שלפיה ריבית פיגורים על חוב המשועבד בשיעבוד ספציפי לא תיחשב לחוב מובטח, אלא רק הריבית שנקבעה בחוזה ההלוואה המקורי. גם במקרה זה, המשמעות תהיה העלאת הריביות בחוזי ההלוואה. ומי ייפגעו מכך יותר מכול? מי שיש להם פחות יכולת לספק ביטחון למלווה, קרי: הלווים הקטנים.

אמנם זו זכותו של המחוקק לשקול שיקולים של "צדק חלוקתי", אולם חשוב להבין את המחיר. המשמעות של החלשת כוח הגבייה של הבנקים מהלווים המתגלים כבעייתיים, היא הגדלת הנטל על שאר הלקוחות, כלומר, על רוב הציבור. ראוי שהמחוקקים יחשבו גם על ציבור זה לפני שירימו את ידם בעד הצעת החוק הזו, ושיחשבו על כך גם בפעם הבאה שהם מתרעמים על אשראי כזה או אחר שלא עלה בידי הבנק לגבותו.

■ הכותב, שותף במשרד עורכי הדין ב. לוינבוק, עוסק בייצוג בנקים. 

עוד כתבות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-5%, מדד הבנקים יורד ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות