גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פגיעה בלווים החלשים

שקד מקדמת צעד בעייתי שיכביד על מלווים מקצועיים דוגמת בנקים לגבות אשראי

איילת שקד / צילום: איל יצהר
איילת שקד / צילום: איל יצהר

אחד "המיתוסים" הרווחים משום מה בציבור הוא כי הבנקים ממהרים כביכול לוותר לבעלי הון (המכונים לעיתים "טייקונים") על חובות. מדי פעם נשמעת גם ביקורת על כך שבנקים מלכתחילה נותנים אשראי ל"טייקונים" בקלות רבה מדי, כשהבנקים יודעים כביכול כי האשראי עלול שלא להיות מוחזר.

הטענות הללו הן חסרות שחר. מניסיון של עשרות שנים בייצוג בנקים רבים במאות הליכים אוכל להעיד כי בנקים גובים כל שקל שהם יכולים, בכלים החוקיים המסורים להם. גם מי שלא ירצה להאמין לדבריי - שלפיהם בנקאים מתנהלים ביושרה, במקצועיות ובנאמנות רבה לארגון ולכספו - אינו אמור לחשוד בבנקאים כי הם רוצים להזיק לעצמם. והרי שיטת התגמול המקובלת בחלקים נרחבים של הקהילייה העסקית - והמערכת הבנקאית אינה חריגה בעניין זה - מכילה לפחות מרכיב של תמרוץ לפי תוצאות עסקיות, בפרט בשדרת הניהול וקבלת ההחלטות.

לפיכך, כאשר בנקאים מצליחים לגבות חובות אבודים ומופרשים, הם הרי מתומרצים על כך. כאשר הם נותנים "אשראי רע", שבעקבותיו הם נאלצים לבצע מחיקת חובות, הם נפגעים גם בכיסם. דווקא אלה שאינם מוכנים לייחס לבנקים ולבנקאים מניעים ציבוריים, נורמטיביים או אלטרואיסטיים, אמורים להיות הראשונים שמבינים כי זהו גם האינטרס האישי של הבנקים והבנקאים כאחד, שיינתנו הלוואות ראויות ללווים ראויים, שאשראי ייגבה, ושלא יימחקו חובות. 

עו"ד יאיר ליבוביץ

אכן, כצפוי בתחום עתיר סיכון כזה, אחוז קטן של האשראים מתגלה כבעייתי. לעתים על הבנקים אף לאחוז באמצעים החוקיים העומדים לרשותם כדי לנסות ולגבות אשראי בפיגור/ב"דיפולט". בחלק ממקרים אלה, הבנקים נאלצים לסבול בסופו של דבר גם הפסדים. אלא שהדבר נובע מהיעדר יכולת גבייה, ולא חלילה מהיעדר רצון לגבות. הבנקים והבנקאים לא ששים לוותר ולו על שקל, וזה גם לא כדאי להם.

כך גם בצד של מתן האשראי - אני יכול להעיד כי אשראי בנקאי ניתן תוך שקילה זהירה ומקצועית. די לעיין בנתונים שמפרסם בנק ישראל כדי להיווכח שהמערכת הבנקאית מצויה במקום גבוה מאוד, הרבה מעל ארה"ב, גרמניה וממוצע ה-OECD כולו, בכל הקשור במזעור סיכון תיק האשראי הבנקאי.

לפיכך, דווקא מי שמתקומם נגד מקרים שבהם בנקים נאלצים למחוק חובות, ולסבול הפסדי אשראי, צריך לתמוך במקסום כושר הגבייה שלהם.

אלא שלא זה הכיוון שהמדינה הולכת בו. לצד מגמה נמשכת של תיקוני חקיקה המקנים הגנות שונות ללווים ולערבים, הגנות הקשורות בקורת-גג במימוש משכנתאות וכיוצא באלה שינויי חקיקה - שצידם האחר הוא פגיעה ביכולת גביית החובות וגידול בחובות הבלתי נפרעים - מקדמת עתה שרת המשפטים איילת שקד גם צעד נוסף בהכבדה על מלווים מקצועיים (דוגמת בנקים) לגבות אשראי.

הצעת חוק חדלות פירעון, הנדונה בימים אלה בוועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת, מקצצת את ההגנה הניתנת לנושים מובטחים (בראשם הבנקים) בכמה מישורים: ראשית, בכל מה שקשור ביכולת שלהם לגבות חוב שנגדו שועבדו הנכסים השוטפים של החברה, כגון המלאי, החייבים שלה והפעילות השוטפת.

שיעבוד הנכסים השוטפים של החברה מכונה בלשון המקצועית "שיעבוד צף", בשונה משיעבוד של נכס ספציפי, כגון מגרש, נכס מקרקעין אחר ופריטי ציוד. חלק ממשי של האשראי הבנקאי לחברות מובטח באמצעות "שיעבוד צף" כזה. עד הצעת החוק, הבנקים ידעו כי אם החברה תקרוס, הם יקבלו (ככלל ובכפוף לחובות מסוימים בדין קדימה) את מלוא תמורת מימוש הנכסים המשועבדים ב"שיעבוד צף". 

אך הצעת החוק קובעת כי רק 75% מתמורת "השיעבוד הצף", לאחר ניכוי החובות בדין קדימה, יועברו לנושה המובטח בו, ויתר 25% יועברו לנושים הלא מובטחים. המשמעות היא גידול מתאים של המחיקה שיידרשו נושים מובטחים לספוג במקרים כאלה.

מאחורי שינוי זה עומדת כוונת מוצהרת "לחלק את העוגה" אחרת בין הנושים "החזקים", קרי הבנקים - לבין הנושים החלשים, הלא מובטחים, כגון ספקים קטנים של החברה הקורסת. אולם בשורה התחתונה, המשמעות היא שהבנקים יוכלו לגבות פחות חובות, והסיכון שלהם יעלה.

היות שהבנקים הם גוף עסקי המפוקח על-ידי בנק ישראל, והבנקים נדרשים לשמרנות בכל הנוגע לנקיטת סיכונים עסקיים, הבנקים ייאלצו להעלות את הריבית על האשראי ולהחמיר בדרישות הבטוחות כדי לפצות על העלייה בסיכון.

מי שייפגעו מכך יותר מכול הם דווקא העסקים הקטנים והלווים הקטנים, שככלל, זקוקים לאשראי בנקאי אף יותר מבעלי ההון הגדולים, וכקטנים יכולים להציע פחות ביטחונות, ואז האלטרנטיבה שהם עלולים להידחף אליה בעל-כורחם היא "השוק האפור", שעל עלויותיו ומגרעותיו מבחינת הלווים, אין חולק.

תיקון נוסף הכלול בהצעת החוק הוא קביעה, שלפיה ריבית פיגורים על חוב המשועבד בשיעבוד ספציפי לא תיחשב לחוב מובטח, אלא רק הריבית שנקבעה בחוזה ההלוואה המקורי. גם במקרה זה, המשמעות תהיה העלאת הריביות בחוזי ההלוואה. ומי ייפגעו מכך יותר מכול? מי שיש להם פחות יכולת לספק ביטחון למלווה, קרי: הלווים הקטנים.

אמנם זו זכותו של המחוקק לשקול שיקולים של "צדק חלוקתי", אולם חשוב להבין את המחיר. המשמעות של החלשת כוח הגבייה של הבנקים מהלווים המתגלים כבעייתיים, היא הגדלת הנטל על שאר הלקוחות, כלומר, על רוב הציבור. ראוי שהמחוקקים יחשבו גם על ציבור זה לפני שירימו את ידם בעד הצעת החוק הזו, ושיחשבו על כך גם בפעם הבאה שהם מתרעמים על אשראי כזה או אחר שלא עלה בידי הבנק לגבותו.

■ הכותב, שותף במשרד עורכי הדין ב. לוינבוק, עוסק בייצוג בנקים. 

עוד כתבות

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

אחרי שהוכרז, "גורם מדיני" מתדרך: נדון בפתיחת מעבר רפיח

טראמפ אמר כי המשטר בטהרן יורה באנשים ברחוב ללא הבחנה ● ארגון זכויות האדם האיראני HRANA פרסם הלילה נתונים עדכניים לגבי המהומות באיראן עם מספר הרוגים שככל הנראה עומד על יותר מ-14 אלף ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

מגדל פרישמן 46 בת''א / צילום: תמר מצפי

100 אלף שקל בחודש: תושב החוץ ששכר דירה במגדל בפרישמן-דיזנגוף

מדובר בדירה המשתרעת על פני קומה שלמה בשטח של 480 מ"ר בנוי, פלוס 90 מ"ר מרפסות, שמתפרשות כמעט לאורך כל הדירה ● לגלובס נודע כי הסכום הנדרש לשכירות עמד על 115 אלף שקל לחודש, אך לאחר מו"מ ארוך, השוכר ובעלי הדירה סגרו את עסקת השכירות על 100 אלף שקל לחודש כאמור

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"יכולים לפתור את משבר הדיור כאן ועכשיו לתקופה של 50 שנה"

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

אופטימיות זהירה בשוק האג''ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסה ללא הסדרי חוב: האופוריה בשוק האג"ח שוברת שיאים

מרווח התשואות בין אג"ח ממשלתיות לקונצרניות צנח לרמת שפל, ובשוק מתריעים: "הפיצוי שמקבלים משקיעים בגין תוספת הסיכון הצטמצם דרמטית" ● במקביל, הסדרי החוב נעלמו כמעט לחלוטין ואג"ח זבל מהוות פחות מ–1% מהשוק — לעומת חמישית ממנו עם פרוץ המלחמה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בתל אביב; מניות הביטוח והביטחוניות הובילו את הירידות

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● הירידות בבורסות העולם התמתנו, לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי לא ישתלט על גרינלנד בכוח ● הדולר נסחר סביב 3.15 שקלים ● אתמול הושלמה ההנפקה הראשונה השנה בת"א - רמי לוי נדל"ן ● ממשלת בולגריה נכנסת כשותפה ברישיון של ניו-מד אנרג'י ● המשקיעים בורחים מסיכון: מחירי הסחורות בשיא, ירידות חדות נרשמו באג"ח ובמטבעות הקריפטו

דן אקס ודור לי-לו, השותפים המנהלים של קרן Ibi tech fund / צילום: אילן בשור

חברת האלגוטריידינג האלמונית ש־IBI שותפה בה ונחשפה במקרה

קרן ההון סיכון IBI Tech Fund חשפה בדוחותיה השנתיים החזקה בחברת מסחר אלגוריתמי קטנה שמחלקת דיבידנדים בעשרות מיליוני שקלים בשנה ● סולידוס, הפועלת מתחת לרדאר, מתמחה בזיהוי הזדמנויות מסחר רווחיות ופערי ארביטראז' בבורסות בעולם

כמה כסף תוכלו לעשות על החיסכון שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

עד 6% לשנה, למרות ירידת הריבית: כמה כסף תוכלו לקבל על החיסכון שלכם

לצד הפיקדונות המסורתיים והקרנות הכספיות, מוצעות לחוסכים בישראל עוד ועוד חלופות על הכספים ששוכבים בחשבון העו"ש ● באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

מחקר חדש של בנק ישראל מבקר את הרחבת הטבות המס ליישובים

הגדלת מספר היישובים שתושביהם זכאים להטבות במס הכנסה נועדה למשוך אוכלוסייה חזקה לפריפריה, אך לפי מחקר של בנק ישראל, היא הניבה שינוי מוגבל בלבד ● חרף העלות הכלכלית החריגה, בגובה מאות מיליוני שקלים בשנה, הממשלה רוצה להכניס לרשימה גם את נהריה ואשקלון וכן יישובים מעבר לקו הירוק

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עוד לפני שנכנסה לתפקיד החשכ"לית: אדלטק במכתב חריף נגד עבאדי-בויאנג'ו

לטענת אדלטק, כהונתה הקודמת של עבאדי-בויאנג'ו כיו"ר קצא"א וכיו"ר דוראד יצרה עימות אישי ועסקי עמוק, שמצדיק הסדר ניגוד עניינים רחב עם מינויה מחדש לתפקיד החשבת הכללית ● עבאדי: "ניסיונות שיטתיים להלך אימים, דוחה על הסף"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; עלייה בחוזים העתידיים על וול סטריט


הדאקס והקאק עולים ביותר מ-1% ● מניית פולקסווגן עולה בכ-5% לאחר תצהיר תזרים המזומנים של החברה ● המסחר באסיה ננעל בעליות: הקוספי רשם עלייה של כ-0.9%, הניקיי זינק בכ-1.8% ● מניות קרן הההשקעות סופטבנק מוסיפות לערכן כ-12% ● החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים במגמה חיובית קלה ● גם בגרמניה מצפים לפתיחה ירוקה אחרי יום אדום ● הדולר התחזק ברחבי העולם, גם מחירי האג"ח התאוששו • אינטל זינקה אתמול במעל 10% • הזהב והכסף נסוגו מעט מהשיאים שלהם

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

היזם שגילה: לא כל חברת בנייה יכולה להנפיק אג"ח

אחרי שזכתה לביקושים נמוכים מהצפוי, חברת הנדל"ן אמיד יזמות של איש העסקים דוד אזולאי, השהתה את גיוס החוב אותו תיכננה לבצע בבורסה ● הגיוס בהיקף של 94 מיליון שקל, נועד להחזר הלוואה יקרה שנטלה מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

הדמייה של כביש 6 צפון, מחלף בית העמק / צילום: ap, Matt Rourke

הסדרת הפקעת הקרקעות מאיימת לעכב את מיזם כביש 6 בצפון

פרויקט הארכת כביש 6 לצפון מתקדם לשלב המכרזי, אך לוחות הזמנים עשויים להתעכב ● בין הסיבות, סוגיות שטרם הוסדרו הקשורות לתפיסת קרקע, פיצוי בעלי הקרקעות וליווי משטרתי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בתי המשפט כבר מתחילים להטמיע את התיקון להלכת אפרופים

בתוך שבוע ניתנו שני פסקי דין ברוח התיקון להלכת אפרופים, הקובע כי ברירת המחדל בחוזים עסקיים היא כי הם יפורשו לפי לשונם ● באחד מהם נקבע כי "ללשון החוזה שמורה בכורה בהליך הפרשני"

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

הבעת תמיכה בחיזבאללה באיסטנבול / צילום: ap, Emrah Gurel

מיליארד דולר, רובו דרך איסטנבול: תפקיד טורקיה בשיקום חיזבאללה

בעוד שאיראן נחלשת, והציר הישן קורס, אנקרה מזהה הזדמנות למילוי הוואקום בביירות ● למניעת חיכוך עם חיזבאללה, ארדואן מארח בכירים בארגון ומאפשר הזרמת מימון מטהרן דרך טורקיה