גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ פסק: "אין יחסי עובד-מעביד בין קיבוץ מתחדש לחבריו"

העליון אשרר את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה מ-2013 ופסק כי אין בעצם שינוי אורחות החיים בקיבוץ כדי ליצור יחסי עובד ומעסיק בין הקיבוץ המתחדש לחבריו

בשבוע שעבר נחשף ב"גלובס" שבמסגרת חוק ההסדרים צפויים להיקבע הסדרי מיסוי חדשים על קיבוצים, שלפיהם בנסיבות מסוימות חברי קיבוץ ימוסו לראשונה באופן אישי (פרסונלי), כשאר האזרחים במדינה. תיקון החקיקה הזה עשוי לערער את קונספט הקיבוץ השיתופי המתקיים בישראל כבר יותר מ-100 שנה ועדיין מתקיים בכרבע מהקיבוצים בארץ, אבל דווקא בהיבט אחר, נדמה שמערכת המשפט לא ממהרת לוותר על הגדרת הקיבוץ הישן, והכוונה היא ליחסי עובד-מעביד בקיבוצים מתחדשים.

רק לאחרונה בג"ץ שם סוף לוויכוח משפטי שהתנהל במשך חמש שנים וקבע שגם בקיבוץ שעבר הפרטה ושינוי באורחות חייו אין יחסים של עובד (חבר הקיבוץ) ומעסיק (הקיבוץ המתחדש).

הסוגיה הזאת נדונה בחמש השנים האחרונות בכל הערכאות של בתי הדין לעבודה והגיעה עד לפתחו של בית המשפט העליון. בתום ההליך המשפטי הממושך, אשררו שופטי העליון את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה מ-2013 ופסקו שאין בעצם שינוי אורחות החיים בקיבוץ כדי ליצור יחסי עובד ומעסיק בין הקיבוץ המתחדש לחבריו.

"האמנה החברתית נותרה כשהייתה"

המקרה שעמד במוקד הוויכוח המשפטי הוא של אבי בן-אהרון, חבר קיבוץ תל-יוסף שבעמק חרוד. בן-אהרון עבד במשך שנים ארוכות כמנהל "דגי תל-יוסף" ופוטר מעבודתו בינואר 2011 בעקבות בדיקה שערך הקיבוץ לגבי תפקוד המדגה. בהמשך אף אישררה אסיפת הקיבוץ את פיטוריו. באמצעות עורכי הדין הראל טיקטין ויואב אבן עתר בן-אהרון לבית הדין האזורי לעבודה בנצרת, תבע פיצויי פיטורים וטען כי פיטוריו נעשו שלא כדין.

הקיבוץ טען מנגד כי בן-אהרון אינו זכאי לפיצויי פיטורים, בין היתר לאור העובדה שכחבר קיבוץ לא מתקיימים בינו לבין הקיבוץ יחסי עובד ומעביד.

באפריל 2013 קיבל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת את תביעת בן-אהרון והכיר לראשונה ביחסי עובד-מעביד בין חבר הקיבוץ לקיבוצו. נשיאת בית הדין בנצרת, השופטת ורד שפר, פסקה כי בין בן-אהרון לבין קיבוצו התקיימו יחסי עובד-מעביד משנת 2002 - המועד שבו עבר הקיבוץ שינוי באורחות חייו והפך לקיבוץ מתחדש.

הקיבוץ ערער על ההחלטה לבית הדין הארצי וזה הפך את ההחלטה על פיה וקבע: "השינוי שחל בקיבוץ והפיכתו לקיבוץ מתחדש לא שינו, גם מבחינת תקנון הקיבוץ, את היחס בינו לבין חבריו... אין לראות את החבר כעובד במובן יחסי עובד-מעביד, שכן עבודתו נלווית לחברותו ואינה נפרדת ממנו".

שופטי בית הדין הארצי, בראשות הנשיא יגאל פליטמן, כתבו כי "לפי תקנון הקיבוץ, אין כל כוונה של שינוי ביחסים שבין הקיבוץ והענפים לבין החברים כתוצאה מהשינוי המבני שחל בקיבוץ ולכן ההתקשרות שבין החבר לבין הקיבוץ נעשתה מתוקף היותו חבר קיבוץ, ולא עובד של הקיבוץ".

בן-אהרון לא השלים עם הקביעה ועתר לבג"ץ בטענה שמדובר בפסיקה שגויה. מנגד, באמצעות עורכי הדין עומר כהן, נעמי אשחר וגיל דגן ממשרד שלמה כהן ושות', ביקש הקיבוץ משופטי העליון שיאשררו את החלטת בית הדין הארצי לעבודה. לפי כחודש, ב-6 ביולי, דחה הרכב שופטי בג"ץ, בראשות השופט אליקים רובינשטיין, את העתירה בתוך שהתייחס באופן נרחב להסדרי הערבות ההדדית בקיבוצים מתחדשים.

עו"ד שלמה כהן מציין שהקביעות המרכזיות של בג"ץ היו שגם בקיבוץ שעבר שינוי באורחות החיים אין יחסי עובד ומעסיק קלאסיים בין הקיבוץ לבין חבריו עם פערי כוחות מובנים, אלא במצב שבו העובד - החבר - שותף גם לקניין, וכן נוטל חלק פעיל בקבלת ההחלטות בניהול העסק. עקרונות אלה נותרו גם בקיבוץ המתחדש. "מכאן נחלש הצורך בקביעת מערכת חובות מקיפה בדמות משפט העבודה ביחסים אלה", אמר.

שופטי העליון ציינו עוד כי "אף שאין חולק על כך שהמעבר לתקציב דיפרנציאלי שינה מעולם ערכים זה (שוויון ערך העבודה), אין לומר כי מקומה של העבודה כערך לכשעצמו נמוג כל עיקר, ונדמה כי המעבר לקיבוץ המתחדש לא בהכרח ניתק באופן מוחלט בין עבודת החבר לבין החברות בקיבוץ. כך למשל, תקנה 2(ד) לתקנות ערבות הדדית קובעת, כי כדי שחבר ייהנה ממעין השלמת הכנסה, התנאי לכך הוא שהוא 'ממצה את יכולת השתכרותו ומקיים את חובת עבודתו'".

השופטים ציינו כי "האמנה החברתית" העומדת בבסיס הרעיון הקיבוצי נותרה כשהייתה גם היום: החבר יעבוד לפי יכולתו והקיבוץ יספק את צרכיו. "אכן, אין לכחד כי משוואה זו עברה תמורות, וכעת חבר שעבודתו 'מתומחרת' גבוה יותר יקבל תקציב גדול יותר, ללא קשר ישיר לצרכיו; אולם הבסיס הרעיוני וגם המעשי נותר כשלעצמו, שכן כאשר מדובר בחבר שאינו יכול עוד לעבוד, או חבר שפרש לגמלאות, או בהקשר אחר חבר המחליט לעזוב את הקיבוץ - יקבל סכום כספי האמור לדאוג לצרכיו; וככל שלחבר זה או אחר ישנן השגות על האופן הקונקרטי בו הוסדר עניינו על ידי הקיבוץ שבו הוא חבר, מערכת הדינים הרלבנטיים לפתרון הסכסוך מצויה במצב המשפטי הקיים בדיני האגודות השיתופיות, בתקנות הספציפיות".

חתירה תחת מהות הקיבוץ

בג"ץ גם לא התעלם מהשלכות הרוחב שעלולות להיות להכרה "כללית" ביחסי עובד-מעביד במסגרת הקיבוצית החדשה ומהקושי ביישום כלל גורף מעין זה בכל מקרה ומקרה. פעמים רבות קשה עד מאוד להפריד בין המפעל הפועל בתוך הקיבוץ לבין הקיבוץ עצמו. לדברי השופטים, "הכרה ביחסי עובד-מעביד בין העובד למפעל, משמעה למעשה שינוי בחובות המוטלות על הקיבוץ עצמו והעברת תקציבים ניכרת לחברים העובדים בתוך המפעל הקיבוצי על פני חברים אחרים שייתכן שהיזקקותם גדולה יותר. ומכל מקום, המשמעות היא פגיעה קשה בשיקול הדעת של הקיבוץ בהקצאת משאביו, ודומה כי הטעמים שהעלה העותר בעתירתו... אין בהם די להצדיק תמורה מעין זו".

השופט צבי זילברטל ציין כי מערכת יחסים של עובד-מעביד בין חבר הקיבוץ לבין הקיבוץ חותרת תחת מהותו הבסיסית ביותר של הקיבוץ כגוף שיתופי שמתקיימים בו עקרונות שיתוף חשובים, העומדים בתוקפם, אף אם בשינויים מסוימים, גם בקיבוץ המתחדש.

לדבריו, "הלעומתיות הטבועה מטבעה במערכת של יחסי עובד-מעביד זרה לצורת החיים הייחודית הגלומה בקיבוץ ובמיוחד לערכי השוויון והשיתוף וזרה לשיח הקיבוצי. אכן, אין לכחד, ייתכנו מצבים של פגיעה בפרט, ואף פגיעה הקשורה לתפקיד שמילא אותו חבר במערך היצרני או במערך השירותים של הקיבוץ. אלא שמחלוקת זו שבין הפרט לכלל, כמו כל מחלוקת אחרת שבין חבר אגודה שיתופית לבין האגודה, תימצא את פתרונה בגדר הדין הכללי, דיני האגודות השיתופיות והוראות תקנון הקיבוץ הספציפי. מכלול הוראות הדין מעניק סעדים סבירים וראויים למרבית המצבים, גם בהעדר הכרה ביחסי עובד-מעביד".

שלמה כהן, שמשרדו מייצג קיבוצים רבים ברחבי הארץ, התייחס לפסיקה ואמר: "על רקע החשש שהיה בתנועה הקיבוצית ובקרב קיבוצים רבים שבג"ץ יהפוך את ההלכה ויקבע כי מתקיימים יחסי עובד-מעביד בין החברים לקיבוצם, מדובר בהישג חשוב לקיבוצים וקבלת גיבוי מבית המשפט להמשיך לפעול במסגרת המוסדות הפנימיים של הקיבוץ, בתוך חיזוק ההלכה שעל בתי המשפט השונים למשוך ידם מהתערבות בהחלטות מוסדות הקיבוץ".

עוד כתבות

איזה אצטדיון יארח את מספר המשחקים הגבוה ביותר במונדיאל 2026? / צילום: Shutterstock

איזה אצטדיון יארח את מספר המשחקים הגבוה ביותר במונדיאל 2026?

מהו הסימן של היסוד זהב בטבלה המחזורית, מי כתב והלחין את השיר "שיבולת בשדה", וואיך נקרא המטבע בבולגריה לפני האירו? ● הטריוויה השבועית

לירז חממי וטליה לין רון ב''הבת''. ליהוק מתאים? / צילום: באדיבות קשת 12

עם מתכון פשוט ומוכר: הסדרה של קשת שנמכרה לפני שהוקרנה

אם ובת חוזרות מטיול בהודו, אבל קונקשן תמים ברוסיה הופך לסיוט: הבת נעצרת בחשד להברחת סמים, והאם יוצאת למאבק לשחרורה ● עוד לפני שעלתה בקשת 12, "הבת" כבר נמכרה לאפל טי וי פלוס ● היא נשענת על דמיון ברור לפרשת נעמה יששכר, אבל מבקשת לספר סיפור רחב יותר על משפחה ואימהות

רות המואבייה, ציור שמן על בד מאת יוליוס שנור פון קרולספלד, 1828 / צילום: מתוך ויקיפדיה

כולנו זקוקים לחסד: על השורה התחתונה של מגילת רות

מגילת רות חוזרת בכל שנה בחג השבועות, אבל הקריאה בה מקבלת משמעות אחרת ברגעים של שבר לאומי ● זהו סיפור על אישה זרה, חסרת מעמד וכמעט חסרת סיכוי, שבוחרת להישאר נאמנה לאדם אחר גם כשאין בכך ביטחון ● דרך דמותה של רות, המגילה מציבה במרכז לא גבורה צבאית, אלא חמלה ומסירות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה רצה לבנות ממ"ד, השכן התנגד. מה קבעה המפקחת?

בית המשפט דחה בקשה לתביעה ייצוגית נגד אזורים בגין עיכוב ברישום זכויות דירה • ריינאייר חויבה לפצות נוסעים על טיסה שבוטלה אחרי נפילת הטיל בנתב"ג לפני כשנה • וגם: המפקחת על המקרקעין בחיפה קבעה כי פגיעה בכניסת אור ובאוורור אינה מצדיקה מניעת בניית ממ"ד בבניין משותף ● 3 פסקי דין בשבוע 

סמ''ר נועם המבורגר ז''ל

סמ"ר נועם המבורגר נהרג מפגיעת רחפן נפץ בגבול לבנון

הותר לפרסום: סמ"ר נועם המבורגר, לוחם טכנולוגיה ואחזקה בגדוד 9 בן 23 מעתלית, נפל מפגיעת רחפן בדרום לבנון ● טראמפ: "או שאכה באיראן חזק מאי פעם, או שנחתום" ● שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו: הנשיא תמיד מעדיף את הפתרון הדיפלומטי - כך או כך הבעיה הזו תיפתר ● טהראן טוענת שזה לא כולל את הגרעין, רוביו: "עליהם למסור את האורניום המועשר" ● דיווח בניו יורק טיימס: נתניהו ונציגי הממשלה מודרים באופן יסודי משיחות המשא ומתן ● עדכונים שוטפים

גלולת הרזיה / צילום: נובו נורדיסק

תרופת ההרזיה החדשה שמבטיחה: ירידה של 30 ק"ג במשקל

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי בתרופת ההרזיה החדשה שלה וטוענת: התרופה הובילה לירידה של 30 ק"ג במטופלים תוך 80 שבועות ● התוצאות של התרופה החדשה לא התקבלו עד כה, אלא רק בניתוחים בריאטריים

השופט הפדרלי רוי ק' אלטמן / צילום: Reuters, Nathan Howard

השופט הפדרלי שבוחן את הטענות כלפי ישראל בראיון חריג: "החוק לא מיושם בצורה הוגנת"

בראיון נדיר השופט הפדרלי המכהן רוי ק' אלטמן, מהצעירים בהיסטוריה של ארה"ב, מפרק את ההאשמות נגד ישראל ● בספרו "Israel on Trial" הוא בוחן טענות כמו קולוניאליזם, אפרטהייד ורצח עם במושגי נטל הוכחה ואימות ראיות ● "החוק לא מיושם בצורה הוגנת. אני מנסה להיצמד לאמת"

עסקאות השבוע / צילום: נתי שיינפלד

משופצת ועם חניה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ביקנעם?

נמכרה דירת 4 חדרים בשטח של 93 מ"ר עם מרפסת ביקנעם עלית נמכרה תמורת 1.72 מיליון שקל ● "ההתפתחות של פארק ההייטק מביאה צמיחה והתפתחות לעיר. הביקוש לדירות בעיר גדול בעיקר בגלל אוכלוסייה חדשה שמגיעה לכאן" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הילה ויסברג וגלי וינרב בשיחה עם ד''ר שי מלצר ופרופ' טל דביר / צילום: יעל צור

המחקר שיוכל להזקין את המוח שלכם במעבדה - ולחזות את המחלות שתפגשו בעתיד

שיחה עם פרופ' טל דביר, ראש המעבדה להנדסת רקמות ורפואה רגנרטיבית באוניברסיטת תל אביב והמדען הראשי של חברת הביומד מטריסלף, וד"ר שי מלצר, מנהל התוכנית הלאומית לביו־קונברג'נס ברשות החדשנות ● על הדפסת איברים, היתרונות של ישראל בתחום והפוטנציאל הכלכלי

דרוזים מפגינים על גבול סוריה ישראל / צילום: ap, Leo Correa

בין דמשק לירושלים: מהפכת ההתאזרחות השקטה של צעירי הגולן הדרוזים

הטבח בא–סווידא הפחית את טשטוש הזהות ההיסטורי של הדרוזים בגולן ● נתונים חדשים של צה"ל מגלים שהצעירים מובילים גל התאזרחות חסר תקדים, 4,600 בשנה האחרונה בלבד, ומתחילים להשתלב בצבא - בתהליך גיבוש זהות שצפוי להגיע השנה לקלפיות

נטושים בהורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

מורעבים, תחת אש: כך הפך הורמוז לכלא הימי של עשרות אלפי מלחים

בזמן שהמצור האמריקאי נמשך כ-20 אלף מלחים תקועים במצר הורמוז תחת אש ● הם קוצבים אוכל ומים, בריאותם מידרדרת, הקשר שלהם עם העולם מוגבל, ומי שמנסים להימלט נתונים לתקיפות של טילים וכטב"מים ● הוול סטריט ג'ורנל בתיעוד מטלטל של החיים בלב ים בהמתנה לתוכנית מילוט

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

טווח של עד 32 ק״מ: הטילים המבוקשים של ישראל שוגרו בניסוי חדשני

איחוד האמירויות מרחיבה את היכולות הטכנולוגיות שלה ורוכשת שליטה ביצרנית מנועים איטלקית ● טילים של רפאל שוגרו מרכב"ם גרמני כחלק ממיזם משותף ● תוכנית הדגל של טראמפ מוערכת בעלות של למעלה מטריליון דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

הורמוז ייפתח, איראן תמכור נפט: ההסכם המתגבש עם איראן

דיווח ב-AP: ארה"ב ואיראן קרובות להסכמה על מזכר הבנות שמטרתו להביא לסיום המלחמה, כך לפי שני גורמים אזוריים ודיפלומט; איראן הסכימה לוותר על מאגר האורניום המועשר • טראמפ ברשת Truth: "פרטים אחרונים של העסקה נדונים כעת, ויוכרזו בקרוב" • סוכנות הידיעות פארס: "מצר הורמוז יישאר תחת ניהול של איראן" • דיווח באל-ג'זירה: ההסכם יכלול הפסקת אש גם בלבנון ● עדכונים שוטפים

רשות המסים לא תאהב לשמוע את זה: הצעד ששווה לכם עד מיליון שקל בפנסיה

הכסף הגדול של הפנסיה לא נמצא רק בחיסכון, אלא בניהול נכון מול רשות המסים ● הליך "קיבוע זכויות" מאפשר לכם להחליט איך לנצל את סל הפטורים שמעניקה המדינה - שמגיע השנה ל־976 אלף שקל ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

משרדי חברת הפינטק INTUIT / צילום: מיכה לובטון

ענקית הפינטק האמריקאית מפטרת אלפי עובדים בעולם, חלקם גם בישראל

אינטואיט, שמעסיקה בישראל כ־500 עובדים מאז רכישת צ'ק מהוד השרון, תפטר כ-3,000 מעובדיה בעולם, עשרות מהם במרכז הפיתוח בישראל ● ברקע הקיצוצים: השפעת מודלי הבינה המלאכותית על תחום הפינטק, לצד העברת חלק מהמשרות להודו

טויוטה CH-R+ חשמלית / צילום: יח''צ

החדש של טויוטה: טווח מרשים, נהיגה נעימה ומחיר הגיוני

לקרוס־אובר החשמלי החדש של טויוטה יש עיצוב דינמי ונוכחות כביש בולטת ● באבזור עדיין יש פערים, אבל ב־200 אלף שקל, עם תא נוסעים מתוכנן היטב, טווח מרשים ונהיגה נעימה - הוא מחזיר את היצרנית לתחרות

שירן מאור אלקיים וודיע עואד / צילום: יוסי זמיר

"ניסו לגרום לנו לסגת": הבכירים שהובילו את הורדת מחירי ביטוחי הרכב חושפים את הדרמה מאחורי הקלעים

מחירי ביטוחי הרכב זינקו בעשרות אחוזים בשנים האחרונות, עד שרשות שוק ההון הטילה פצצה רגולטורית ואילצה את חברות הביטוח להוריד מחירים ● האקטוארית הראשית שירן מאור אלקיים, וסגן הממונה ברשות ודיע עואד, חושפים את מאחורי הקלעים: על הלילות הלבנים והזמינות לחברות, הניסיון של חברות הביטוח לחבל במהלך, חברת הביטוח הנוספת שכמעט פספסה את האישור, ההתנגשות החזיתית עם ביטוח ישיר ומה דרשה הרשות מהחברות ● וגם: האם הם מעריכים שמחירי ביטוחי הרכב ימשיכו לרדת?

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

האסטרטג שמזהיר ממפולת כבר ביוני – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

החברות הגדולות חוזרות לזירה: הנפקות של מיליארדי שקלים בגל חדש ● שיא החשיפה למניות מול מזומן: האנליסטים מזהירים מהתפוצצות בועה ● רווחי שיא בבנקים, אבל המנהלים חוששים מהאיומים הנסתרים ● הבום בבינה המלאכותית בעיצומו: אילו סקטורים חייבים בתיק ואילו להתרחק מהם ● פריים אנרג'י זינקה ב-240% אחרי שהשוק פספס את תחום האגירה

אביעד שוב / צילום: תמונה פרטית

"בצבא הבנתי שאני רוצה לשנות את העתיד שלי. אני ברווח מדהים"

במהלך השירות הצבאי ב-8200, אביעד שוב פיתח דרייב ללמוד איך עושים כסף ● בהשראת וורן באפט הבין ששוק ההון מספק הזדמנות "להיות בעלים של העסקים הכי מוצלחים בעולם" ● 3 כללי הברזל שלו להשקעות: לא לפחד, לא להתעדכן ולא לעקוב ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

מימין: פרופ' דני דולב, יהבי בורבין, הנק נוסבכר, דב וינר, פרופ' שמואל פלג / צילום: שלומי יוסף

היא הקימה חברת אינטרנט, ואז איחדה אותה עם אביה. יחד הם השתלטו על השוק

הם ראו את המהפכה לפני כולם, רתמו את הגופים הגדולים, השיגו מימון - ואז גם נלחמו במונופולים ● ארבעה עשורים חלפו מאז נכנס האינטרנט לישראל לראשונה ● גלובס בעקבות האנשים שחיברו אותנו לעולם החדש