גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ פסק: "אין יחסי עובד-מעביד בין קיבוץ מתחדש לחבריו"

העליון אשרר את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה מ-2013 ופסק כי אין בעצם שינוי אורחות החיים בקיבוץ כדי ליצור יחסי עובד ומעסיק בין הקיבוץ המתחדש לחבריו

בשבוע שעבר נחשף ב"גלובס" שבמסגרת חוק ההסדרים צפויים להיקבע הסדרי מיסוי חדשים על קיבוצים, שלפיהם בנסיבות מסוימות חברי קיבוץ ימוסו לראשונה באופן אישי (פרסונלי), כשאר האזרחים במדינה. תיקון החקיקה הזה עשוי לערער את קונספט הקיבוץ השיתופי המתקיים בישראל כבר יותר מ-100 שנה ועדיין מתקיים בכרבע מהקיבוצים בארץ, אבל דווקא בהיבט אחר, נדמה שמערכת המשפט לא ממהרת לוותר על הגדרת הקיבוץ הישן, והכוונה היא ליחסי עובד-מעביד בקיבוצים מתחדשים.

רק לאחרונה בג"ץ שם סוף לוויכוח משפטי שהתנהל במשך חמש שנים וקבע שגם בקיבוץ שעבר הפרטה ושינוי באורחות חייו אין יחסים של עובד (חבר הקיבוץ) ומעסיק (הקיבוץ המתחדש).

הסוגיה הזאת נדונה בחמש השנים האחרונות בכל הערכאות של בתי הדין לעבודה והגיעה עד לפתחו של בית המשפט העליון. בתום ההליך המשפטי הממושך, אשררו שופטי העליון את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה מ-2013 ופסקו שאין בעצם שינוי אורחות החיים בקיבוץ כדי ליצור יחסי עובד ומעסיק בין הקיבוץ המתחדש לחבריו.

"האמנה החברתית נותרה כשהייתה"

המקרה שעמד במוקד הוויכוח המשפטי הוא של אבי בן-אהרון, חבר קיבוץ תל-יוסף שבעמק חרוד. בן-אהרון עבד במשך שנים ארוכות כמנהל "דגי תל-יוסף" ופוטר מעבודתו בינואר 2011 בעקבות בדיקה שערך הקיבוץ לגבי תפקוד המדגה. בהמשך אף אישררה אסיפת הקיבוץ את פיטוריו. באמצעות עורכי הדין הראל טיקטין ויואב אבן עתר בן-אהרון לבית הדין האזורי לעבודה בנצרת, תבע פיצויי פיטורים וטען כי פיטוריו נעשו שלא כדין.

הקיבוץ טען מנגד כי בן-אהרון אינו זכאי לפיצויי פיטורים, בין היתר לאור העובדה שכחבר קיבוץ לא מתקיימים בינו לבין הקיבוץ יחסי עובד ומעביד.

באפריל 2013 קיבל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת את תביעת בן-אהרון והכיר לראשונה ביחסי עובד-מעביד בין חבר הקיבוץ לקיבוצו. נשיאת בית הדין בנצרת, השופטת ורד שפר, פסקה כי בין בן-אהרון לבין קיבוצו התקיימו יחסי עובד-מעביד משנת 2002 - המועד שבו עבר הקיבוץ שינוי באורחות חייו והפך לקיבוץ מתחדש.

הקיבוץ ערער על ההחלטה לבית הדין הארצי וזה הפך את ההחלטה על פיה וקבע: "השינוי שחל בקיבוץ והפיכתו לקיבוץ מתחדש לא שינו, גם מבחינת תקנון הקיבוץ, את היחס בינו לבין חבריו... אין לראות את החבר כעובד במובן יחסי עובד-מעביד, שכן עבודתו נלווית לחברותו ואינה נפרדת ממנו".

שופטי בית הדין הארצי, בראשות הנשיא יגאל פליטמן, כתבו כי "לפי תקנון הקיבוץ, אין כל כוונה של שינוי ביחסים שבין הקיבוץ והענפים לבין החברים כתוצאה מהשינוי המבני שחל בקיבוץ ולכן ההתקשרות שבין החבר לבין הקיבוץ נעשתה מתוקף היותו חבר קיבוץ, ולא עובד של הקיבוץ".

בן-אהרון לא השלים עם הקביעה ועתר לבג"ץ בטענה שמדובר בפסיקה שגויה. מנגד, באמצעות עורכי הדין עומר כהן, נעמי אשחר וגיל דגן ממשרד שלמה כהן ושות', ביקש הקיבוץ משופטי העליון שיאשררו את החלטת בית הדין הארצי לעבודה. לפי כחודש, ב-6 ביולי, דחה הרכב שופטי בג"ץ, בראשות השופט אליקים רובינשטיין, את העתירה בתוך שהתייחס באופן נרחב להסדרי הערבות ההדדית בקיבוצים מתחדשים.

עו"ד שלמה כהן מציין שהקביעות המרכזיות של בג"ץ היו שגם בקיבוץ שעבר שינוי באורחות החיים אין יחסי עובד ומעסיק קלאסיים בין הקיבוץ לבין חבריו עם פערי כוחות מובנים, אלא במצב שבו העובד - החבר - שותף גם לקניין, וכן נוטל חלק פעיל בקבלת ההחלטות בניהול העסק. עקרונות אלה נותרו גם בקיבוץ המתחדש. "מכאן נחלש הצורך בקביעת מערכת חובות מקיפה בדמות משפט העבודה ביחסים אלה", אמר.

שופטי העליון ציינו עוד כי "אף שאין חולק על כך שהמעבר לתקציב דיפרנציאלי שינה מעולם ערכים זה (שוויון ערך העבודה), אין לומר כי מקומה של העבודה כערך לכשעצמו נמוג כל עיקר, ונדמה כי המעבר לקיבוץ המתחדש לא בהכרח ניתק באופן מוחלט בין עבודת החבר לבין החברות בקיבוץ. כך למשל, תקנה 2(ד) לתקנות ערבות הדדית קובעת, כי כדי שחבר ייהנה ממעין השלמת הכנסה, התנאי לכך הוא שהוא 'ממצה את יכולת השתכרותו ומקיים את חובת עבודתו'".

השופטים ציינו כי "האמנה החברתית" העומדת בבסיס הרעיון הקיבוצי נותרה כשהייתה גם היום: החבר יעבוד לפי יכולתו והקיבוץ יספק את צרכיו. "אכן, אין לכחד כי משוואה זו עברה תמורות, וכעת חבר שעבודתו 'מתומחרת' גבוה יותר יקבל תקציב גדול יותר, ללא קשר ישיר לצרכיו; אולם הבסיס הרעיוני וגם המעשי נותר כשלעצמו, שכן כאשר מדובר בחבר שאינו יכול עוד לעבוד, או חבר שפרש לגמלאות, או בהקשר אחר חבר המחליט לעזוב את הקיבוץ - יקבל סכום כספי האמור לדאוג לצרכיו; וככל שלחבר זה או אחר ישנן השגות על האופן הקונקרטי בו הוסדר עניינו על ידי הקיבוץ שבו הוא חבר, מערכת הדינים הרלבנטיים לפתרון הסכסוך מצויה במצב המשפטי הקיים בדיני האגודות השיתופיות, בתקנות הספציפיות".

חתירה תחת מהות הקיבוץ

בג"ץ גם לא התעלם מהשלכות הרוחב שעלולות להיות להכרה "כללית" ביחסי עובד-מעביד במסגרת הקיבוצית החדשה ומהקושי ביישום כלל גורף מעין זה בכל מקרה ומקרה. פעמים רבות קשה עד מאוד להפריד בין המפעל הפועל בתוך הקיבוץ לבין הקיבוץ עצמו. לדברי השופטים, "הכרה ביחסי עובד-מעביד בין העובד למפעל, משמעה למעשה שינוי בחובות המוטלות על הקיבוץ עצמו והעברת תקציבים ניכרת לחברים העובדים בתוך המפעל הקיבוצי על פני חברים אחרים שייתכן שהיזקקותם גדולה יותר. ומכל מקום, המשמעות היא פגיעה קשה בשיקול הדעת של הקיבוץ בהקצאת משאביו, ודומה כי הטעמים שהעלה העותר בעתירתו... אין בהם די להצדיק תמורה מעין זו".

השופט צבי זילברטל ציין כי מערכת יחסים של עובד-מעביד בין חבר הקיבוץ לבין הקיבוץ חותרת תחת מהותו הבסיסית ביותר של הקיבוץ כגוף שיתופי שמתקיימים בו עקרונות שיתוף חשובים, העומדים בתוקפם, אף אם בשינויים מסוימים, גם בקיבוץ המתחדש.

לדבריו, "הלעומתיות הטבועה מטבעה במערכת של יחסי עובד-מעביד זרה לצורת החיים הייחודית הגלומה בקיבוץ ובמיוחד לערכי השוויון והשיתוף וזרה לשיח הקיבוצי. אכן, אין לכחד, ייתכנו מצבים של פגיעה בפרט, ואף פגיעה הקשורה לתפקיד שמילא אותו חבר במערך היצרני או במערך השירותים של הקיבוץ. אלא שמחלוקת זו שבין הפרט לכלל, כמו כל מחלוקת אחרת שבין חבר אגודה שיתופית לבין האגודה, תימצא את פתרונה בגדר הדין הכללי, דיני האגודות השיתופיות והוראות תקנון הקיבוץ הספציפי. מכלול הוראות הדין מעניק סעדים סבירים וראויים למרבית המצבים, גם בהעדר הכרה ביחסי עובד-מעביד".

שלמה כהן, שמשרדו מייצג קיבוצים רבים ברחבי הארץ, התייחס לפסיקה ואמר: "על רקע החשש שהיה בתנועה הקיבוצית ובקרב קיבוצים רבים שבג"ץ יהפוך את ההלכה ויקבע כי מתקיימים יחסי עובד-מעביד בין החברים לקיבוצם, מדובר בהישג חשוב לקיבוצים וקבלת גיבוי מבית המשפט להמשיך לפעול במסגרת המוסדות הפנימיים של הקיבוץ, בתוך חיזוק ההלכה שעל בתי המשפט השונים למשוך ידם מהתערבות בהחלטות מוסדות הקיבוץ".

עוד כתבות

גיל מאסטי / איור: גיל ג'יבלי

חברת הנדל"ן תובעת מנהל בכיר: חייב לנו מיליונים וסידר לעצמו דירה בתל אביב

רותם שני הבורסאית טוענת כי גיל מאסטי, לשעבר מנכ"ל חברה-בת, שנחקר ברשות ני"ע בחשד להטעיית משקיעים, לא החזיר לה הלוואות ב-6 מיליון שקל, וכמו כן הרחיב דירה פרטית שרכש באחד הפרויקטים שלה על חשבונה ● מאסטי: "בריונות שנועדה לנשל אותי מהחזקותיי"

מכלית וספינת מטען במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

מה יקרה למחירי הנפט אם המלחמה באיראן תסתיים מחר?

חסימת מצר הורמוז ע"י איראן ותקיפת תשתיות נפט במדינות המפרץ הביאו לזינוק במחיר הנפט ● בענף חוששים כי העלייה במחירי הנפט אינה רק מיידית, אלא צפויה להימשך גם אם המלחמה תסתיים מחר ● ויש מי שמסמן את המרוויחים הגדולים

זירת פגיעה מטיל ששוגר מאיראן / צילום: כבאות והצלה לישראל

לאיראן יש גישה ללוויינים רוסיים וסיניים. אז למה אסור לשלוח מיקומי נפילות?

לאיראנים יש גישה לטכנולוגיות מתקדמות, אז למה שהם יחכו לתמונה אקראית שצילם עובר אורח? ● המומחים מסבירים: הסוד טמון במגבלות הכוח של איראן ● שאלת השעה

מייסדי Cyabra. מימין: דן ברמי, עידו שרגא, יוסף דאר

הישראלית שהצטרפה לוול סטריט השבוע ואיבדה 60% ביומיים

סיאברה השבוע מיזוג SPAC לפי שווי של כ-70 מיליון דולר, לאחר שני ימי מסחר כושלים, שוויה עומד על 47 מיליון דולר ● שמה של החברה שקמה במטרה להילחם בפייק ניוז נקשר בעבר לפעילות ניתוח בוטים בטוויטר לקראת רכישתה ע"י אילון מאסק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

"טראמפ מוכן לסיים את המלחמה": הדיווח שמקפיץ את החוזים על וול סטריט

עפ"י דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר לעוזריו כי הוא חותר לסיום המלחמה עם איראן גם אם מצרי הורמוז יישארו סגורים

הנשים המשפיעות של גלובס: הרשימה המלאה

המנכ"לית היחידה במדד ת"א 35, זו שפרשה דווקא כשרווחי החברה הגיעו לשיא, היזמת שרוצה להכניס את ישראל למרוץ לחלל, המנהלת שהפכה לבעלים כנגד כל הסיכויים והלוחמות שיוצאות למשימות בשמי איראן ● הנשים שמשפיעות על הכלכלה, החברה והביטחון

''תרבות הרכב'' האמריקאית נולדה בעקבות מלחמת העולם השנייה / צילום: Shutterstock

מבירוקרטיה לניתוחים פלסטיים: הדרכים המפתיעות שבהן מלחמות משנות מדינות

ממרחק השנים היסטוריונים מגלים איך מלחמות שינו את פני החברה מבחינה כלכלית ותרבותית ● ממלחמות האזרחים בארה"ב ובספרד למלחמות העולם הגדולות - מה קרה למנצחים ולמפסידים?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

לפי שווי של לפחות 10 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס מובילה את רכישת מניות אדלטק

מטרת הרכישה היא להוביל את אדלטק להנפקה בבורסה, כך לפי גורם בשוק שמעורה בפרטים ● אדלטק היא אחת מיצרניות החשמל הגדולות בישראל, שנייה רק לחברת החשמל

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל מסכמת את 2025: ירידה בהכנסות, עלייה ברווחים

רשת השיווק סיימה את שנת 2025 עם ירידה של 7.4% בהכנסות ל-14.5 מיליארד שקל, לצד עלייה ברווח התפעולי ל-982 מיליון שקל וגידול של 8.2% ברווח הנקי ל-711 מיליון שקל ● לאור התוצאות, שופרסל תעניק החודש תוספת שכר חד-פעמית בסך 5,250 שקל לעובדי הסניפים, המרכזים הלוגיסטיים וחלק מעובדי המטה

הדגמים הסינים שבדרך / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מפגן הכוח הסיני נמשך: הדגמים שיגיעו גם אלינו

הסינים לא עוצרים, וגם 2026 עתידה להיות עתירת דגמים חדשים, שיוצגו בתערוכת הרכב הבינלאומית של בייג'ין שתיפתח באפריל ● הינה כמה שיגיעו בקרוב אלינו ● השבוע בענף הרכב

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל מחלקת בונוסים זו השנה השנייה. כמה קיבל כל עובד?

שופרסל מחלקת מענק של 5,250 שקל לכעשרת אלפים עובדים בגין תוצאות החברה בשנת 2025 ● קבוצת מאיר ומפעל הפיס משיקים יוזמות הסעה ולינה למילואימניקים ולאזרחים מהצפון ● וגם: שורה של מינויים בכירים בענפי התחבורה, המלונאות וההייטק ● אירועים ומינויים

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות, אך סגרה את החודש החלש ביותר מזה 4 שנים

נאסד"ק זינק 3.8%, מחירי הנפט ירדו ● הנשיא האיראני מוכן לסיים את המלחמה, אבל מדגיש את דרישות המדינה ● משמרות המהפכה מאיימות לכוון לחברות אמריקאיות, גוגל ואפל ביניהן ● עסקת ענק בשוק המזון - מקורמיק תמוזג עם חטיבת המזון של יוניליבר ● אורקל הודיעה על פיטורים של אלפי עובדים

גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

"יקנו מניות בכל תרחיש": האם שורט היסטורי בשווקים הוא סימן לראלי?

לפי פרסום בבלומברג, כלכלני גולדמן זאקס דיווחו כי קרנות הגידור חותכות את ההחזקות שלהן במניות ברחבי העולם, במכירת השורט השלישית בגודלה בעשור האחרון ● עם זאת, בבנק ההשקעות מאמינים שהמשמעות היא שגדל הפוטנציאל לזינוק חד בשוק המניות במקרה של סיום המלחמה: "נראה שאנחנו קרובים יותר לסוף מאשר להתחלה"

קניות / צילום: שירה ספיר

לא רק היערכות לחג הפסח: קניות ה"פיצוי" של הישראלים במגמת עלייה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי המתנות לבית, האופנה ובתי הקפה רשמו את העליות הגבוהות ביותר

כותרות העיתונים בעולם

המלחמה באיראן חושפת את מגבלות הכוח הרוסי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שגריר איראן מסרב לעזוב ולבנון מאבדת אחיזה, האם הרפורמיסטים ינצלו את רגע החולשה באיראן? וגם: המלחמה באיראן חושפת את מגבלות הכוח הרוסי • כותרות העיתונים בעולם

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על במכתב חריג: "כל חברה נורמלית הייתה מפסיקה מיד לטוס לישראל"

חברת התעופה אל על פנתה לשרת התחבורה מירי רגב בדרישה להתאים את חוק שירותי התעופה למציאות שנוצרה בעקבות מבצע "שאגת הארי" ● לטענת החברה, תנאי הפעילות בנתב"ג אינם מאפשרים פעילות כלכלית, והמצב עלול לפגוע בחברה קשות ● התקופה הנוכחית פוגשת את אל על אחרי שנת שיא בתוצאות

עמי לוטבק, ממייסדי WIZ / צילום: WIZ

המוח שמאחורי האקזיט של וויז: "שואלים אותי, אז עכשיו אתה על חוף הים? אצלנו זה לא עובד ככה"

עמי לוטבק נמנה עם ארבעת החברים שהולכים יחד מתקופת הצבא ועשו את הבלתי אפשרי עם מכירת החברה שהקימו לגוגל בסכום של 32 מיליארד דולר ● כעת הוא בטוח שכל החברות בעולם נמצאת בסכנה, מספר איך תשתלב וויז בתוך האימפריה הרב־לאומית וחוזר לנקודה הכול השתנה ● ראיון ראשון ובלעדי של מייסד וויז מאז השלמת העסקה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

הנגיד מאותת - התקציב שאושר עלול לדחות את הורדת הריבית

לאחר החלטת בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי, הנגיד אמיר ירון מתייחס בראיון לגלובס לתחזיות הצמיחה והאינפלציה, וכן לצפי של הבנק להורדת ריבית השנה, בתרחיש בו המלחמה מסתיימת עד אפריל ● באשר לתקציב 2026 ולגירעון התופח, הנגיד מודה: "שם פחות השפענו"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים נפלו, מחירי הנפט טיפסו

הנאסד"ק ירד בכ-0.7% ● טראמפ: "ארה"ב מנהלת שיחות רציניות, עם משטר חדש והגיוני יותר, לסיום הפעולות הצבאיות שלנו באיראן" ● תשואות האג"ח האמריקאיות נופלות, לאחר שיו"ר הפד פאוול הצהיר כי אין צורך בהעלאות ריבית ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● באסיה, המדדים המרכזיים ביפן ובדרום קוריאה ירדו בכ-3% ● מחיר חבית ברנט המשיך לטפס ונסחר בכ-114 דולר

איור: Shutterstock

מעבדות לחירות טכנולוגית: כך תנקו את החמץ הדיגיטלי

אם שטח האחסון שלכם בסמארטפון ובמחשב מתמלא מהר, אתם לא לבד ● לפניכם כל השיטות לניקיון דיגיטלי: מהסרת אפליקציות, דרך טיפול בווסטאפ ושמירה בענן, ועד ניהול האחסון של גוגל