גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ פסק: "אין יחסי עובד-מעביד בין קיבוץ מתחדש לחבריו"

העליון אשרר את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה מ-2013 ופסק כי אין בעצם שינוי אורחות החיים בקיבוץ כדי ליצור יחסי עובד ומעסיק בין הקיבוץ המתחדש לחבריו

בשבוע שעבר נחשף ב"גלובס" שבמסגרת חוק ההסדרים צפויים להיקבע הסדרי מיסוי חדשים על קיבוצים, שלפיהם בנסיבות מסוימות חברי קיבוץ ימוסו לראשונה באופן אישי (פרסונלי), כשאר האזרחים במדינה. תיקון החקיקה הזה עשוי לערער את קונספט הקיבוץ השיתופי המתקיים בישראל כבר יותר מ-100 שנה ועדיין מתקיים בכרבע מהקיבוצים בארץ, אבל דווקא בהיבט אחר, נדמה שמערכת המשפט לא ממהרת לוותר על הגדרת הקיבוץ הישן, והכוונה היא ליחסי עובד-מעביד בקיבוצים מתחדשים.

רק לאחרונה בג"ץ שם סוף לוויכוח משפטי שהתנהל במשך חמש שנים וקבע שגם בקיבוץ שעבר הפרטה ושינוי באורחות חייו אין יחסים של עובד (חבר הקיבוץ) ומעסיק (הקיבוץ המתחדש).

הסוגיה הזאת נדונה בחמש השנים האחרונות בכל הערכאות של בתי הדין לעבודה והגיעה עד לפתחו של בית המשפט העליון. בתום ההליך המשפטי הממושך, אשררו שופטי העליון את פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה מ-2013 ופסקו שאין בעצם שינוי אורחות החיים בקיבוץ כדי ליצור יחסי עובד ומעסיק בין הקיבוץ המתחדש לחבריו.

"האמנה החברתית נותרה כשהייתה"

המקרה שעמד במוקד הוויכוח המשפטי הוא של אבי בן-אהרון, חבר קיבוץ תל-יוסף שבעמק חרוד. בן-אהרון עבד במשך שנים ארוכות כמנהל "דגי תל-יוסף" ופוטר מעבודתו בינואר 2011 בעקבות בדיקה שערך הקיבוץ לגבי תפקוד המדגה. בהמשך אף אישררה אסיפת הקיבוץ את פיטוריו. באמצעות עורכי הדין הראל טיקטין ויואב אבן עתר בן-אהרון לבית הדין האזורי לעבודה בנצרת, תבע פיצויי פיטורים וטען כי פיטוריו נעשו שלא כדין.

הקיבוץ טען מנגד כי בן-אהרון אינו זכאי לפיצויי פיטורים, בין היתר לאור העובדה שכחבר קיבוץ לא מתקיימים בינו לבין הקיבוץ יחסי עובד ומעביד.

באפריל 2013 קיבל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת את תביעת בן-אהרון והכיר לראשונה ביחסי עובד-מעביד בין חבר הקיבוץ לקיבוצו. נשיאת בית הדין בנצרת, השופטת ורד שפר, פסקה כי בין בן-אהרון לבין קיבוצו התקיימו יחסי עובד-מעביד משנת 2002 - המועד שבו עבר הקיבוץ שינוי באורחות חייו והפך לקיבוץ מתחדש.

הקיבוץ ערער על ההחלטה לבית הדין הארצי וזה הפך את ההחלטה על פיה וקבע: "השינוי שחל בקיבוץ והפיכתו לקיבוץ מתחדש לא שינו, גם מבחינת תקנון הקיבוץ, את היחס בינו לבין חבריו... אין לראות את החבר כעובד במובן יחסי עובד-מעביד, שכן עבודתו נלווית לחברותו ואינה נפרדת ממנו".

שופטי בית הדין הארצי, בראשות הנשיא יגאל פליטמן, כתבו כי "לפי תקנון הקיבוץ, אין כל כוונה של שינוי ביחסים שבין הקיבוץ והענפים לבין החברים כתוצאה מהשינוי המבני שחל בקיבוץ ולכן ההתקשרות שבין החבר לבין הקיבוץ נעשתה מתוקף היותו חבר קיבוץ, ולא עובד של הקיבוץ".

בן-אהרון לא השלים עם הקביעה ועתר לבג"ץ בטענה שמדובר בפסיקה שגויה. מנגד, באמצעות עורכי הדין עומר כהן, נעמי אשחר וגיל דגן ממשרד שלמה כהן ושות', ביקש הקיבוץ משופטי העליון שיאשררו את החלטת בית הדין הארצי לעבודה. לפי כחודש, ב-6 ביולי, דחה הרכב שופטי בג"ץ, בראשות השופט אליקים רובינשטיין, את העתירה בתוך שהתייחס באופן נרחב להסדרי הערבות ההדדית בקיבוצים מתחדשים.

עו"ד שלמה כהן מציין שהקביעות המרכזיות של בג"ץ היו שגם בקיבוץ שעבר שינוי באורחות החיים אין יחסי עובד ומעסיק קלאסיים בין הקיבוץ לבין חבריו עם פערי כוחות מובנים, אלא במצב שבו העובד - החבר - שותף גם לקניין, וכן נוטל חלק פעיל בקבלת ההחלטות בניהול העסק. עקרונות אלה נותרו גם בקיבוץ המתחדש. "מכאן נחלש הצורך בקביעת מערכת חובות מקיפה בדמות משפט העבודה ביחסים אלה", אמר.

שופטי העליון ציינו עוד כי "אף שאין חולק על כך שהמעבר לתקציב דיפרנציאלי שינה מעולם ערכים זה (שוויון ערך העבודה), אין לומר כי מקומה של העבודה כערך לכשעצמו נמוג כל עיקר, ונדמה כי המעבר לקיבוץ המתחדש לא בהכרח ניתק באופן מוחלט בין עבודת החבר לבין החברות בקיבוץ. כך למשל, תקנה 2(ד) לתקנות ערבות הדדית קובעת, כי כדי שחבר ייהנה ממעין השלמת הכנסה, התנאי לכך הוא שהוא 'ממצה את יכולת השתכרותו ומקיים את חובת עבודתו'".

השופטים ציינו כי "האמנה החברתית" העומדת בבסיס הרעיון הקיבוצי נותרה כשהייתה גם היום: החבר יעבוד לפי יכולתו והקיבוץ יספק את צרכיו. "אכן, אין לכחד כי משוואה זו עברה תמורות, וכעת חבר שעבודתו 'מתומחרת' גבוה יותר יקבל תקציב גדול יותר, ללא קשר ישיר לצרכיו; אולם הבסיס הרעיוני וגם המעשי נותר כשלעצמו, שכן כאשר מדובר בחבר שאינו יכול עוד לעבוד, או חבר שפרש לגמלאות, או בהקשר אחר חבר המחליט לעזוב את הקיבוץ - יקבל סכום כספי האמור לדאוג לצרכיו; וככל שלחבר זה או אחר ישנן השגות על האופן הקונקרטי בו הוסדר עניינו על ידי הקיבוץ שבו הוא חבר, מערכת הדינים הרלבנטיים לפתרון הסכסוך מצויה במצב המשפטי הקיים בדיני האגודות השיתופיות, בתקנות הספציפיות".

חתירה תחת מהות הקיבוץ

בג"ץ גם לא התעלם מהשלכות הרוחב שעלולות להיות להכרה "כללית" ביחסי עובד-מעביד במסגרת הקיבוצית החדשה ומהקושי ביישום כלל גורף מעין זה בכל מקרה ומקרה. פעמים רבות קשה עד מאוד להפריד בין המפעל הפועל בתוך הקיבוץ לבין הקיבוץ עצמו. לדברי השופטים, "הכרה ביחסי עובד-מעביד בין העובד למפעל, משמעה למעשה שינוי בחובות המוטלות על הקיבוץ עצמו והעברת תקציבים ניכרת לחברים העובדים בתוך המפעל הקיבוצי על פני חברים אחרים שייתכן שהיזקקותם גדולה יותר. ומכל מקום, המשמעות היא פגיעה קשה בשיקול הדעת של הקיבוץ בהקצאת משאביו, ודומה כי הטעמים שהעלה העותר בעתירתו... אין בהם די להצדיק תמורה מעין זו".

השופט צבי זילברטל ציין כי מערכת יחסים של עובד-מעביד בין חבר הקיבוץ לבין הקיבוץ חותרת תחת מהותו הבסיסית ביותר של הקיבוץ כגוף שיתופי שמתקיימים בו עקרונות שיתוף חשובים, העומדים בתוקפם, אף אם בשינויים מסוימים, גם בקיבוץ המתחדש.

לדבריו, "הלעומתיות הטבועה מטבעה במערכת של יחסי עובד-מעביד זרה לצורת החיים הייחודית הגלומה בקיבוץ ובמיוחד לערכי השוויון והשיתוף וזרה לשיח הקיבוצי. אכן, אין לכחד, ייתכנו מצבים של פגיעה בפרט, ואף פגיעה הקשורה לתפקיד שמילא אותו חבר במערך היצרני או במערך השירותים של הקיבוץ. אלא שמחלוקת זו שבין הפרט לכלל, כמו כל מחלוקת אחרת שבין חבר אגודה שיתופית לבין האגודה, תימצא את פתרונה בגדר הדין הכללי, דיני האגודות השיתופיות והוראות תקנון הקיבוץ הספציפי. מכלול הוראות הדין מעניק סעדים סבירים וראויים למרבית המצבים, גם בהעדר הכרה ביחסי עובד-מעביד".

שלמה כהן, שמשרדו מייצג קיבוצים רבים ברחבי הארץ, התייחס לפסיקה ואמר: "על רקע החשש שהיה בתנועה הקיבוצית ובקרב קיבוצים רבים שבג"ץ יהפוך את ההלכה ויקבע כי מתקיימים יחסי עובד-מעביד בין החברים לקיבוצם, מדובר בהישג חשוב לקיבוצים וקבלת גיבוי מבית המשפט להמשיך לפעול במסגרת המוסדות הפנימיים של הקיבוץ, בתוך חיזוק ההלכה שעל בתי המשפט השונים למשוך ידם מהתערבות בהחלטות מוסדות הקיבוץ".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי התקיפה האמריקאית הבוקר באיראן: מה יעלה כעת בגורל המו"מ?

האמריקאים תקפו לפנות בוקר תשתיות טילים וספינות שפעלו לפריסת מוקשים ימיים, בנמל בנדר עבאס ובאי קשם באיראן. כיצד הדבר ישפיע על המגעים לסיום המלחמה? ● מומחה לאיראן: "הבעיה היא שההנהגה החדשה של איראן מתנהגת כמו ההנהגה לאחר המהפכה; הם מתנהלים אידאולוגית, לא פרגמטית"

טקס החתימה על הסכמי אברהם בוושינגטון בספטמבר 20' / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ דוחק במדינות המפרץ להצטרף להסכמי אברהם. בנתיים הן לא ממהרות

לטראמפ נותר עד סוף הקדנציה ב־2029 לרשום הישג גיאו־פוליטי היסטורי ● כעת נראה שהוא מנסה, דרך הפסקת האש עם איראן, לצרף את מדינות ערב להסכמי אברהם ● אבל מומחים מסבירים: בלב הסירוב שלהן להצטרף עומדת סוגיה, שהסכם עם איראן לא יפתור

דיון בבג''ץ בעתירות נגד החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

"לא גוף צבאי רגיל": האם בג"ץ יבלום את סגירת גלי צה"ל?

בג"ץ קיים היום דיון המשך בעתירות נגד החלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל, לאחר שכבר ניתן צו על-תנאי בנושא ● נציג הממשלה טען כי בבסיס ההחלטה עמד הרצון לנתק את העיסוק הפוליטי בתחנה ● מנגד, נציגי העותרים הדגישו את הפגמים שנפלו בעבודת הוועדה שהמליצה לממשלה על הסגירה ● השופטים צפויים לפרסם את החלטתם בשבועות הקרובים

דירה במרכז. ההון העצמי הנדרש למשכנתה עולה / צילום: כדיה לוי

כמעט בלתי אפשרי לקנות דירה בישראל. אז איך ההלוואות למשכנתאות בשיא?

סך המשכנתאות שנלקחו ברבעון הראשון שבר את שיא כל הזמנים עם 36 מיליארד שקל ושיעור הפיגורים עומד על 0.7% ● אבל כשהלוואה ממוצעת עומדת על כ־1.1 מיליון שקל, ההון העצמי הוא רק אחד האתגרים לרוכשים ● בין המאקרו למיקרו

מימין: ליאת שטראוס, יפית חיון ומור חלוץ / צילום: סיון פרג', עופר חג'יוב, יח''צ

סמנכ"לי שירות בחברות מובילות משתפים: מסעותיי עם ה-AI

אחראי השירות בחברות גדולות במשק משתפים באתגר הגדול שהעידן הנוכחי מציב לפתחם: שילוב סוכני בינה מלאכותית מבלי לאבד את הקשר האנושי עם הלקוח ● מחר (ד') נחשוף את החברות המובילות בשירות בשבע קטגוריות, לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק ו-500 S&P ננעלו בשיא; המצטרפת החדשה למועדון הטריליון

נעילה מעורבת באירופה ● UBS מכפילה את מחיר היעד של מניית מיקרון ● מניית מדיסון סקוור גארדן ספורטס בשיא לאחר שהניו יורק ניקס עלו לגמר ה-NBA ● ירידה בתשואות האג"ח ● ירידה קלה במדד אמון הצרכנים בארה״ב בחודש מאי

אבי באום, יו''ר קבוצת חילן / צילום: חילן

בן זוגה של עורכת כלכליסט הפורשת הציע לרכוש את העיתון, אך בידיעות סירבו

יו"ר חילן אבי באום, בן זוגה של גלית חמי, הציע לרכוש את העיתון הכלכלי מקבוצת ידיעות אחרונות, אך נוני מוזס סירב ● לאחר פרישת חמי והמו"ל יואל אסתרון, הודיעו השבוע בידיעות על מיזוג מסחרי של כלכליסט עם הקבוצה

קורין אלאל ז''ל / צילום: רמי זרנגר

סחבת של שנים: פרשת קורין אלאל כמשל לבעיה הגדולה במערכת המשפט

ביהמ"ש קבע שאיתן בראון, מנהל החשבונות של הזמרת שנפטרה לפני שנה וחצי, רימה ועשק אותה והורה לו לשלם כ־1.5 מיליון שקל ● התביעה הוגשה לפני 7 שנים ומדגימה את העומס במערכת

משפחת רייסלר / צילום: תמונה פרטית

הסטודנטים שמשלמים חצי מהמשכורת על שכר דירה: "לא אכלנו בחוץ חודשים"

כחלק מפרויקט "בין המאקרו למיקרו", גלובס מדבר עם הישראלים על מה שמאחורי המספרים היבשים ● והפעם: פז וזכריה רייסלר מכניסים כ־8,000 שקל נטו בחודש ומעולם לא היו במינוס, אבל דירה? "אין על מה לדבר"

רועי אלון, מנהל השקעות הנוסטרו של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

"לא לפספס ראלי מאוד מהיר": למנהל ההשקעות הזה יש המלצה משמעותית

רועי אלון ממנורה מבטחים מציע לחפש הזדמנויות גם מחוץ למדדים המובילים בת"א, ומעריך שהאג"ח של ממשלת ארה"ב בתמחור אטרקטיבי ● למרות רמות השיא הוא לא ממליץ לצאת כעת מהשוק: "הסייקלים נהיו מאוד קצרים ומהירים" ● ועל אילו 3 סקטורים הוא ממליץ להשקעה?

טרכטנברג והאחים יונתן ויובל רואש / צילום: עומר פרידמן

המצטרפת החדשה לדירקטוריון זירת הקריפטו bits of gold

ד"ר נדין בודו-טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגידת בנק ישראל וכיום משנה ליו"ר דירקטוריון הבנק הדיגיטלי ESH, מצטרפת לדירקטוריון bits of gold  ● איש העסקים אלי להב חוזר חוזר לצפון ● ושת"פ בין חברת המזון לחברת האופנה ● אירועים ומינויים

עו''ד ד''ר צבי גבאי / צילום: נמרוד גליקמן

עשור אחרי שהצטרף למשרד ברנע, עו"ד צבי גבאי עוזב למשרד שבלת ושות'

עו"ד ד"ר צבי גבאי הוא מספר 4 במשרד ברנע ג'פה לנדה ושות', שותף בכיר וממובילי המשרד ● יחד איתו עוזבים אל משרד שבלת עוד שישה עובדים ממשרד ברנע, בהם ארבעה שותפים

אמיר ירון / צילום: איל יצהר

הקריסה של הדולר, המסר ליצואנים והסיכויים שיתערב: נגיד בנק ישראל בראיון

לאחר החלטת בנק ישראל להוריד את הריבית ברבע אחוז, נגיד בנק ישראל אמיר ירון מתייחס בראיון לגלובס לתחזיות הצמיחה והאינפלציה ולהתחזקות השקל שסייעה להפחתת הריבית ● הנגיד מדגיש כי הבנק לא פועל לפי לחצים פוליטיים, מצנן את הציפיות שיתערב בהורדת שער הדולר, ומזהיר: "הסיכונים הגאו-פוליטיים והאינפלציה בעולם עדיין כאן"

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: Reuters, Cemal Yurttas

הבורסה בטורקיה צונחת וארדואן מסלק יריבים

הצרות הכלכליות של טורקיה לא מפסיקות - הלירה בשפל והבורסה צונחת ● ברקע המצב, ארדואן נוקט צעדים להקדמת הבחירות ב־2028, שאמורות להיות הקדנציה האחרונה שלו, ושופך עוד שמן למדורה

זירת נפילת הטיל האיראני בבית החולים סורוקה בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

אושרה התוכנית שתחדש את בית החולים סורוקה. זה מה שצפוי

התוכנית גובשה בין היתר בעקבות פגיעת הטיל ההרסנית בבניין האשפוז הכירורגי בביה"ח • הבינוי המתוכנן כולל גם 80 חדרי מלון וכ־300 יח"ד לצוות הרפואי • לפני כחצי שנה הקצתה הממשלה 360 מיליון שקל לחיזוק מערך האשפוז הציבורי בנגב ומיגון בית החולים

כנסת ישראל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עד כמה חברי הכנסת חסינים מהעמדה לדין?

היועמ"שית הגישה כתב אישום, וח"כ טלי גוטליב התחילה את המסע להשגת חסינות ● איך זה עובד? ● המשרוקית מסבירה

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

בחשד להפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט: צחי ברוורמן זומן לשימוע לפני כתב אישום

ראש הסגל של רה"מ, החשוד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, זומן לשימוע לפני כתב אישום בפרשת הפגישה הלילית ● אלי פלדשטיין, לשעבר יועץ התקשורת של נתניהו, חשף בעבר כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" חקירה שנפתחה נגדו ● עורכי דינו של ברוורמן: "החלטה שגויה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Go Nakamura/Pool Photo via AP

מנכ"ל אנבידיה בטוח: אלו המקצועות שיישארו חסינים מ-AI

ג'נסן הואנג עורר סערה בעבר לאחר שטען כי רק מקצועות כפיים יהיו חסינים מפני מהפכת ה-AI, אך כעת בראיון חדש הוא מרגיע ● "כל הדברים שהיו חשובים עד היום יישארו חשובים בעתיד", אמר ● לאלו מקצועות בכל זאת יהיה יתרון על הבינה המלאכותית?

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בעלי מניות לאומי אישרו ברוב של 98% את תוכנית האופציות של חנן פרידמן

אספת בעלי מניות הבנק אישרה את תוכנית התגמול של המנכ"ל, שתכרוך את שכרו בביצועי לאומי פרטנרס

פרויקט נווה יעקב. 500 דירות במגדלים בני 19 קומות / הדמיה: אול אין

"מבחינת הרבנים היה עדיף בכלל שלא יהיה פינוי בינוי": הפרויקט שיוצא לדרך בירושלים

התנגדות למגורים בקומה גבוהה ובעיות הלכתיות שונות עצרו עד היום פרויקטים של התחדשות עירונית בחברה החרדית ● אלא שהגידול באוכלוסייה, הצורך בדירות גדולות יותר ובמיגון ועליית ערך הדירות מובילים לשינוי בתחום ● לאחרונה יצאו לדרך בבירה שלושה פרויקטים, שבהם הצליחו להתגבר על התנגדות הרבנים