גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליש"ט עוד מחפשת את תחתית החבית, השקל שומר על חוסנו

המטבע הבריטי צונח מאז הוחלט להיפרד מאירופה, והחלטות הבנק הבריטי צפויות להמשיך מגמה זו ■ ובינתיים ברננקי מציע דרך לחזות מתי תעלה הריבית

כסף אנגלי, לירות שטרלינג, ליש"ט, פאונדים, שטרות / צלם: רויטרס
כסף אנגלי, לירות שטרלינג, ליש"ט, פאונדים, שטרות / צלם: רויטרס

איאן מקאפרטי, חבר חיצוני בוועדת המדיניות המוניטרית (MPC) של הבנק הבריטי המרכזי, פרסם בתחילת השבוע טור בטיימס הלונדוני, בו שיתף את הקוראים בשיקולים שהנחו את הוועדה בהחלטתה להשיק בשבוע שעבר את חבילת התמריצים החדשה. חבילה זו, שכללה בין השאר את הפחתת ריבית הבסיס של הבנק מ-0.5% ל-0.25%, הושקה בתגובה להתפתחויות שנרשמו בשווקים הפיננסיים בעקבות החלטת העם הבריטי להוציא את הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי - הברקזיט.

מקאפרטי, כלכלן בהשכלתו, הסביר בטורו מה עמד בפני הוועדה ומדוע הוא, כמו גם חברים נוספים בוועדה, תמך רק בחלק מהצעדים עליהם הוחלט לבסוף. היו לכך לדבריו שתי סיבות מרכזיות, הראשונה היתה שהמידע שהצטבר בדיוני הוועדה בנוגע להשפעת הברקזיט על הכלכלה הבריטית, היה מוגבל ביותר וכלל בעיקר סקרים מסוגים שונים. הסיבה השניה לפי מקאפרטי, היא שהנסיבות הכלכליות שבפניהן עומדת כיום הוועדה - אינפלציה גבוהה מדי אל מול צמיחה נמוכה מדי - הן מורכבות ביותר, ולכן הופכות את היכולת להעריך את כמות התמריצים הנדרשת לקשה יותר.

אבל מקאפרטי, כמו כלל חברי הוועדה, תמך בהצעה להפחית את הריבית ואף חזר בטורו על דברי הוועדה, לפיה ניתן יהיה להפחית ב-2016 את הריבית בבריטניה פעם נוספת, עד קרוב יותר לאפס (0.1% כמו בישראל, או אפילו פחות מכך), במידת הצורך.

שקל חזק מול הליש"ט

הפחתת הריבית בבריטניה בחמישי שעבר, יחד עם האפשרות הממשית להפחתה אחת נוספת כבר באמצע ספטמבר או מאוחר יותר השנה, הביאו ללחץ מחודש על הלירה שטרלינג בשוק המטבעות העולמי. מאז ההחלטה בשבוע שעבר איבדה הליש"ט בין 2% ל-3% מערכה מול השקל, הדולר, האירו והין היפני, ומגמה זו צפויה להימשך אם הריבית בבריטניה תופחת כבר באמצע החודש הבא.

למעשה, מול השקל הישראלי נפלה השבוע הליש"ט לראשונה אל מתחת לרמה של 5 שקלים לליש"ט, והשלימה קריסה של כ-17% בתוך שנה, או 13% מאז החליט העם הבריטי על היפרדות הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי. היום עמד השער הצולב בין המטבעות על 4.95 שקלים לליש"ט, אולם לא מן הנמנע כי כבר בעתיד הקרוב נחזה בנקודות שפל חדשות, בשל חוזקת השקל בשוק המטבעות.

השקל גם חזר והתחזק בכמעט 2% מול הדולר בחודש האחרון בעקבות הירידה בסבירות להעלאת ריבית קרובה בארה"ב. נכון להיום מעניק השוק סבירות זניחה של 9% בלבד להעלאה של הריבית ב-0.25% בספטמבר או בנובמבר, וכן סבירות לא גבוהה של 40% בלבד להעלאת הריבית באותו השיעור בדצמבר. בכל מקרה, האפשרות להעלאה של הריבית ביותר מפעם אחת במהלך השנה הקרובה (עד יולי 2017), נתפסת בשוק כנמוכה ביותר ומתומחרת בחוזים העתידיים לפי סבירות של 11% בלבד.

הפד חותך את תחזית הצמיחה

אחת הסיבות לכך יכולה להיות מאמר שפרסם ביום שני האחרון יו"ר הפדרל ריזרב (פד) לשעבר, בן ברננקי, ובו ניתוח הסיבות לשינוי בנקודות המבט של הפד על הכלכלה האמריקאית והמשמעות הנובעת מכך על המדיניות המוניטרית בארה"ב. במאמר, שפורסם באתר האינטרנט של מכון ברוקינגס, מסביר ברננקי את הסיבות שגורמות בשנים האחרונות לבכירי הפד לשנות את התחזיות הכלכליות, ומציע למשקיעים המעוניינים להעריך את מדיניות הריבית העתידית, לעסוק בניתוח הנתונים הכלכליים במקום בחיפוש אחר רמזים בהודעות הריבית של הפד.

כדי להציג את השינויים בנקודת המבט של הפד על הכלכלה האמריקאית, משתמש ברננקי בנתוני הסקר שעורך הפד בין בכיריו מידי רבעון, ובו תחזיותיהם לגבי שיעורי הצמיחה הכלכלית, האבטלה וגובה הריבית בארה"ב בעתיד. במאמר מציג ברננקי כיצד הופחתו בעקביות התחזיות הכלכליות של בכירי הפד מאז 2012 ומהי המשמעות של הפחתות אלו על תפיסת מדיניות הריבית.

כך למשל, לפני שלוש שנים עוד העריכו בכירי הפד כי קצב הצמיחה הרב שנתי בארה"ב יעמוד על 2.3%-2.5%, וכי ירידת שיעור האבטלה במקביל אל מתחת לרמה של 5.2%-6% תביא עימה לאורך זמן לחצי מחירים שייאלצו את הפד להעלאות את הריבית עד לרמה של 4%.

אולם ביוני השנה כבר עמדה ההערכה הממוצעת על קצב צמיחה שנתית של 1.8%-2% בלבד, כאשר שיעור האבטלה שיביאו עמו בסופו של דבר להתחזקות באינפלציה, הופחת אל מתחת לרמה של 4.7%-5% בלבד. כך, שהריבית שתידרש בשנים הקרובות כדי לעצור את הלחצים האינפלציוניים עומדת כעת לפי הערכת בכירי הפד על 3% בלבד.

ברננקי מסביר כי מדובר בשינויים גדולים. כך למשל, כלכלה שצומחת בקצב שנתי של 2.4% במשך עשר שנים צומחת בסך הכל ב-27%, בעוד שצמיחה שנתית של 1.9% בלבד באותה התקופה מסתכמת לצמיחה כוללת של 21% בכל העשור. הפער הזה, לפי ברננקי, שווה ל-1.1 טריליון דולר בתמ"ג האמריקאי.

לדברי ברננקי, הסיבות המרכזיות לשינוי בתחזית לגבי הקצב הצפוי שבו תועלה הריבית בארה"ב, הם השינויים בתחזיות של בכירי הפד לגבי קצב הצמיחה בטווח הארוך ולגבי שיעור האבטלה שמתחתיו יחלו להיווצר לחצים אינפלציוניים. כזכור, אם בדצמבר אשתקד עוד צפו בכירי הפד בממוצע ארבע העלאות ב-2016, הרי שביוני כבר הופחתה התחזית לשתי העלאות בלבד ולא מן הנמנע כי בספטמבר הקרוב תופחת התחזית הממוצעת פעם נוספת להעלאה אחת, שלא ברור אם תתרחש.

דברים אלו מטילים ספק ביכולת של הדולר האמריקאי לחזור ולהציג מהלך של התחזקות מהותית מול סל המטבעות העולמי, כפי שקרה בין יוני 2014 למארס 2015, וזאת כל עוד לא יבחרו נגידי הבנקים המרכזיים של גוש האירו ויפן לנקוט במהלכים קיצוניים של הרחבה כמותית.

עם זאת, בכל הנוגע לליש"ט, הרי שהיא עשויה כאמור להמשיך ולהיחלש מול כלל המטבעות בשל חידוש המדיניות המרחיבה מצד הבנק המרכזי שם, והחשש מהשפעות הברקזיט על הכלכלה הבריטית.

הדולר מול הסל

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם