גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנון פיננסי: ככה תקבלו יותר כסף בפרישה שלכם

רובנו עובדים באופן שוטף במשך שנים רבות, מגיעים לגיל פנסיה, ופתאום מתברר שלא נשאר הרבה ■ אצל הצעירים שבינינו, המצב גרוע עוד יותר ■ מה עושים? מדריך ■ מדריך ומחשבון פנסיה

חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק
חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק

כמה כסף יהיה לכם כשתפרשו מהעבודה? רובנו עובדים באופן שוטף במשך שנים רבות, מגיעים לגיל פנסיה ופתאום מתברר שלא נשאר הרבה.

וזה עוד כלום: הצעירים שבינינו, שהחלו לחסוך לא מזמן, עלולים למצוא עצמם במצב גרוע עוד יותר. למה משתי סיבות עיקריות:

1. תוחלת החיים עולה - כלומר, הכסף אמור להספיק ליותר זמן ולכן התשלום החודשי/ הקצבה יהיו נמוכים יותר.

2. התשואה שמפיקים כיום מנהלי ההשקעות נמוכה מאוד, על רקע הריבית האפסית במשק ובעולם ועקב דמי הניהול "שאוכלים" למעשה את התשואה השוטפת.

על הרקע הזה, מומלץ לכם להתחיל לחסוך מגיל צעיר; להתמקח על דמי הניהול; ללמוד על גופי הפנסיה השונים ולבחור מתוכם את המתאים לכם; להבין את רמת הסיכון שאתם לוקחים בחיסכון הפנסיוני - מצד אחד מרכיב מנייתי מסוכן יותר, אך מצד שני הוא מניב (לאורך זמן) תשואה גבוהה יותר - לרוב, הוא מומלץ יותר לצעירים.

מעבר לכך, יש חשיבות מכרעת לשיקולי מיסוי, בעיקר שפורשים ממקום עבודה. במקרים רבים עדיף לדחות את משיכת הכספים וליהנות ממס מופחת.

מחשבון תכנון פרישה

פרישה היא מצב של ניתוק מלא של יחסי עובד מעביד כתוצאה מפיטורים, התפטרות, יציאה לגמלאות (גבר בגיל 67, אשה בגיל 62) או פרישה מוקדמת לגמלאות.

על פי חוק פיצויי פיטורים, ניתוק יחסי עובד-מעביד לתקופה של 6 חודשים ומעלה מזכה בפיצויים, במקרה של פיטורים על ידי המעביד. במלים פשוטות, פיטרו אתכם? אל תחזרו לעבודה תוך חצי שנה, אם אתם רוצים לקבל את הפיצויים. מענק הפרישה הוא הסכום שמשלם המעביד לעובד, כשסכום זה כולל את פיצויי הפיטורים וסכומים נוספים מהמעביד. על העובד לעבוד תקופת עבודה של לפחות שנה, אחרת הוא אינו זכאי לפיצוי פיטורים.

אבל, ישנם מצבים בהם התפטרות העובד שקולה לפיטורים. דוגמה חשובה ונפוצה: אשה יכולה להתפטר עד 9 חודשים לאחר הלידה, ומעסיקיה יראו זאת כפיטורים שחייבים בתשלום מענק פרישה.

בפרישה, המעסיק צריך לשלם משכורת של חודש על כל שנת עבודה. אם, לדוגמא, עובד הועסק במקום עבודתו 5.5 שנים, הוא יקבל פיצוים בגובה 5 משכורות ועוד מחצית המשכורת. מענקי הפרישה מחושבים על בסיס השכר האחרון שמקבל העובד לפני הפרישה. אבל, העובד לא מקבל פיצויים על כל השכר שלו. החוק קובע מהם הרכיבים שעבורם יש לשלם פיצויים, כאשר הבסיס לפיצויים הוא השכר הבסיסי/ שכר היסוד, בעוד שרכיבי שכר לרבות נסיעות, בונוסים ועוד, שאינם מרכיב קבוע, אינם נחשבים לשכר לשם פיצויים. עם זאת, ההחלטה בהקשר זה תלויה גם במקום העבודה ובהסכמים בין וועדי העובדים לחברות.

המעסיקים מתכננים מראש את תשלומי הפיצויים לעובדים ומפרישים בכל חודש וחודש בגין הפיצויים. המעסיקים מפרישים באופן שוטף (בעידוד מס הכנסה, יש להם הטבות על הפרשות שוטפות) בגין פיצויים לעובדים. התשלום לקופה הוא בשיעור של 8.33% (1/12 מהשכר, וכך מגיעים למשכורת אחת בכל שנה).

כאשר העובד פורש, הכסף "מחכה" לו בקופה. אבל, זה לא בהכרח כל הכסף. השכר של העובדים מתעדכן על פני השנים, אך ההפקדות בעבר נעשו כמובן לפי השכר בעבר. בד בבד, הקופה יוצרת תשואה (ולפעמים, מה לעשות, תשואה שלילית), וכך למעשה נוצרים הפרשים בין הסכום שאמור העובד לקבל לסכום בקופה עצמה.

בארגונים היום מקובל להפעיל את סעיף 14 לחוק הפיצויים. על פי סעיף זה, אם המעסיק והעובד הסכימו וחתמו על סעיף 14, כל הכסף שנצבר בקופה שייך לעובד גם אם התפטר וגם אם פוטר. כמו כן, המעסיק לא חייב להשלים לעובד בעת תשלום הפיצויים את ההפרשים בגין הגידול בשכרו במהלך השנים. סעיף זה משרת את שני הצדדים, ולכן הפך נפוץ בשנתיים האחרונות.

 

המס על מענק הפרישה

המס שיש לשלם על הפיצויים דומה למס על המשכורת, אלא שיש הקלות. נקבעה תקרה של מענק, שעד אליה יהיה פטור ממס. הפטור מחושב לפי גובה השכר האחרון כפול מספר שנות העבודה. מס הכנסה קבע תקרת שכר שעומדת על 12.2 אלף שקל לשנה ב-2016, תקרה זו מתעדכנת מדי שנה. מעל תקרה זו יש לשלם מס (מסכום התקרה ועד לשכר).

חשוב להדגיש כי בנוסף לפיצויים שמשולמים לעובד, יש מקרים שמשולם לעובד גם מענק פרישה. המענק הזה ניתן במקרים רבים במקביל לתכניות פרישה שהחברה מיישמת. החברה למעשה מציעה מענקים לפורשים מרצון.

כמו כן, כולל מענק הפרישה כספים שמגיעים כתוצאה מצבירת ימי מחלה שלא נוצלו, תשלום עבור היעדר הודעה מוקדמת, מענק הסתגלות, פיצוי עקב הפרת חוזה עבודה (אבל, זה בתנאי שהתשלומים ניתנים בגין תקופה שלאחר ניתוק יחסי עובד-מעביד). פדיון של ימי חופשה, אגב, אינו חלק ממענק הפרישה. מענק הפרישה הוא חלק מסכום הפיצויים לחישוב חבות המס.

להלן כמה דוגמאות: נניח שהשכר לפני הפרישה הוא 9,000 שקל ברוטו והעובד עבד 20 שנה. נניח שהפיצויים ומענק פרישה (לרבות מענקים, כמו מענק הסתגלות) עומדים על 240 אלף שקל.

במצב כזה תקרת הפטור תהיה 180 אלף שקל (9,000 שקל כפול 20 שנה), והמשמעות שהמס ישולם יהיה על השתכרות בסך 60 אלף שקל.

דוגמה נוספת:  עובד שעבד 20 שנה והרוויח 20 אלף שקל, קיבל מענק פרישה של 400 אלף שקל. לעובד זה יש תקרה על הפטור (התקרה מופעלת) בסך 248 אלף שקל (20 שנה כפול תקרת פטור של 12.4 אלף שקל).

העובד קיבל מענק פרישה של 400 אלף שקל ומכאן שעל ההפרש - 152 אלף שקל - עליו לשלם מס. זאת ועוד: מס הכנסה נותן פטור מוגדל של פי 1.5 למי ששכרו מתחת לתקרה 12.4 אלף שקל. הפטור מוגבל בגובה התקרה. המשמעות הפרקטית היא שכל עוד השכר כפול 1.5 נמוך מהתקרה נהנים מההטבה הזו, וזה אפקטיבי אצל עובדים שמקבלים מענק פרישה גבוה יותר ממה שנדרש בחוק.

לדוגמה: עובד שעבד 10 שנים והשתכר 7,000 שקל בחודש מקבל מענק פרישה של 90 אלף שקל. הפיצויים-מענק שמגיעים לו מסתכמים ב-70 אלף שקל, אך הוא כאמור קיבל 90 אלף שקל. במצב כזה, תופעל ההטבה ותקרת הפטור שלו תהיה 1.5 כפול המשכורת - 10,500 שקל כפול מספר השנים, כלומר: 105,000 שקל. ומכיוון שהעובד קיבל פחות מ-105,000 שקל, הוא יהיה פטור על כל הסכום.

כעיקרון, תשלום המס על מענק פרישה הוא לפי מדרגות השכר, אבל יש הטבות שונות, באם העובד ממשיך לחסוך לפנסיה. המדינה מעודדת חיסכון ומוכנה לשם כך, להקל במיסוי.

האם למשוך את הכסף?

אחת השאלות הקריטיות בפרישה היא מה עושים עם הכסף? האם משאירים אותו בקופת הפנסיה/קופת הגמל? האם מושכים אותו? האם מושכים חלק ממנו? האפשרויות רבות ובתכנון נכון ניתן להפחית משמעותית את המס על החלק החייב.

בגדול, הכסף שמגיע לכם בחלקו כאמור פטור ממס ובחלקו חייב (דוגמאות למעלה). זה עדיין לא אומר שאת החלק הפטור כדאי לכם למשוך, אבל זה אומר שיש לכם אפשרות למשיכה גדולה (חד פעמית) ללא מס.

ומה עם החלק החייב? כאן יש כמה אפשרויות: למשוך את הכסף, לפרוס את הפיצויים והמענק על פני כמה שנים, או לייעד את הכסף לקצבת פנסיה ורצף זכויות לפיצויים.

אפשרות ברירת המחדל: תשלום מס בשנה בה נתקבלו הפיצויים והמענק

האפשרות הראשונה היא תשלום מס בשנה בה נתקבל מענק הפרישה. מדובר בעצם באפשרות ברירת המחדל והיא נעשית באופן אוטומטי. על החלק הפטור אין מס והחלק החייב מתווסף למשכורת האחרונה במקום העבודה, ועליו משלמים מס.

כאשר מתקבל סכום גדול, המס עליו עשוי להיות גבוה. שיטת המס על השכר היא שיטת המדרגות, וכאשר חוצים רף של מדרגה, שיעור המס עולה. זה נעשה בכל חודש וחודש, והמס משולם כמובן בכל חודש. אלא שהחישוב הקובע לצורך מס הוא החישוב השנתי, שבו בעצם מדובר במדרגות שנתיות (המדרגה החודשית כפול 12 חודשים), ואז סביר מאוד שמדרגת מס הרלוונטית נמוכה יותר.

מעבר לכך, בפרישה שנעשית במהלך השנה, לרוב אין הכנסה שוטפת/ משכורת על פני כל השנה, והמשמעות היא השתכרות שוטפת יחסית נמוכה, שמבטאת במקרים רבים מדרגת מס נמוכה ממה ששולם בפועל. למשל, עובד משלם לפי מדרגת מס של 30% אך מועסק חצי שנה בלבד - בחישוב שנתי, יימצא שמדרגת המס הרלווטית לו נמוכה יותר והוא יקבל החזר מס.

כאשר הפרישה התרחשה בשלושת החודשים האחרונים של השנה, מס הכנסה מאפשר לדחות את ההכרה בהכנסה מפיצויים ומענק פרישה, לשנה שלאחר מכן. אם אתם לא צופים חזרה מהירה לשוק העבודה, זה יתרון מיסויי גדול.

אפשרות נוספת:  פריסת הסכום החייב על פני כמה שנים

הפורשים רשאים לפרוש את הכסף החייב במס על פני כמה שנים. הרי הכסף שמגיע לנו בפרישה נובע משנים של עבודה, ולכן זה לא יהיה נכון רעיונית להגדיר את הכסף הזה כתקבול בשנה אחת. מס הכנסה מקבל את הטיעון הזה ומוכן לפרוס, תחת תנאים והנחיות מסוימים, את הפיצויים ומענק הפרישה. ברגע שפורסים את הסכום וניתן לפרוס עד 6 שנים קדימה או אחורה, אזי חבות המס תקטן, מכיוון שהמדרגה (מדרגת המס) על הסכום החד פעמי בשנה אחת תהיה לרוב גבוהה מהמדרגה על חלק מהסכום. ככל שנפרוס את הסכום ליותר שנים, כך המס צפוי להיות נמוך יותר.

התנאים לפריסה: ניתן לפרוס קדימה ואחורה, כאשר כל 4 שנות ותק שוות לשנה אחת של פריסה. אפשר לפרוס מקסימום של 6 שנים (השנה הנוכחית ועוד 5 שנים). אם הפרישה הייתה בשלושת החודשים האחרונים של השנה, אז הפריסה תהיה בתוקף החל משנה באה ועוד 5 שנים.

ייעוד כספים לקצבת פנסיה

אפשרות שלישית לשימוש בכספי הפיצויים: חיסכון כקצבת פנסיה, כלומר: הכספים ישמשו אתכם בעת הפנסיה כקצבה חודשית. ההתייחסות כאן היא לכספים החייבים, אבל כמובן שגם את הכספים הפטורים ניתן להשאיר ככספים שיהפכו לקצבה בפנסיה.

הכספים האלו, שנמצאים באפיקי החיסכון הפנסיוני (הופקדו לשם במשך שנים על ידי המעסיק והעובד) הם בעצם כספי הפיצויים שנצברו במהלך השנים (מענק פרישה במזומן אינו חלק מהכספים האלו) ואותם ניתן בעצם מעין להמשיך לחסוך, אבל עם מטרה מוצהרת - קצבה בפנסיה. המדינה מעודדת חיסכון לפנסיה ולכן מקנה הטבות מס מאוד משמעותיות. אתם פטורים מתשלום מס על הכספים האלו.

דוגמה: יש לכם פיצויים חייבים בסך 600 אלף שקל, אתם יכולים לייעד אותם כקצבה לפנסיה, ולא לשלם מס על הסכום בעת הפרישה. אבל, חשוב להבהיר: כל אדם מגיע לגיל פרישה עם פטור (כ-740 אלף שקל נכון ל-2016), ואם אתם מקבלים פטור על הפיצויים ומענק הפרישה, הוא יתקזז מאוחר יותר מהפטור הכללי. השאלה אם כן היא מתי לנצל את הפטור, עכשיו או בעתיד. לרוב, דחיית מס היא הדרך המומלצת כי בינתיים אתם מרוויחים (בתשואה על תשואה/ ריבית דריבית) על החיסכון במס.

בהעברה של הסכום לקופה וייעודו כקצבה בפנסיה, אתם בעצם מגדירים לכם קצבה חודשית, כאשר הקופה מתרגמת את הסכום (בהתאם למקדם הקצבה שמתרגם את שווי הקופה לסכום חודשי שמתקבל בפנסיה). בעתיד, על הסכום הזה ייתכן שתשלמו מס. אבל, וזה יתרון מיסוי גדול - הקצבה ממוסה בהתאם למדרגות המס הרגילות והיא אמורה להיות משולמת על פני שנים רבות, כך שהמס האפקטיבי צפוי להיות נמוך. זאת ועוד: במקרים רבים, חלק מהקצבה פטור (כחלק מהפטור הכללי של אדם שלא נוצל בשנים קודמות).

האפשרות הזו, כמו גם האפשרויות האחרות, תלויה גם במצבו הכספי הנוכחי של האדם: הוא יכול לדחות חלק גדול מהמס ובעתיד גם לשלם פחות מס, אבל אם הוא צריך את הכסף עכשיו או בשנים הבאות, ולא בפנסיה, מה תעזור לו הדחייה? נכון, כלכלית, ברוב המקרים, יהיה עדיף לדחות את החבות במס עד כמה שאפשר (ומעבר לעניין הכלכלי, מי יודע מה יקרה עוד 10 או 20 שנה?), אבל זה בתנאי שהפורש לא צריך את הכסף באורח מיידי. אם כן, ניתן גם לשלב בין המסלולים-האפשרויות, כך שחלק מהכסף יתקבל במזומן וחלק יידחה וישמש כקצבה בפנסיה (או באפשרות הבאה, רצף פיצויים). 

רצף פיצויים

פורשים יכולים גם להשאיר את הכספים המגיעים להם כפיצויים, כלומר מעין המשך טבעי של קופת הפיצויים. העובד לא מושך פיצויים, אלא משאיר את הכסף בקופה וזו תשמש את המעביד הבא שיפריש באופן חודשי אליה.

זה לרוב מתאים לפורשים שמתכוונים להמשיך לעבוד, ואז פשוט הם מעין ממשיכים את קופת הפיצויים שלהם - בלי לנצל את הפטור, בלי לחלק לקצבה ולהיום. בעתיד, הסכום הזה יעמוד לרשותם, כסכום הוני עם הפרישה בעתיד - חלקו ואפילו כולו פטור ממס.

בשיטה הזו, לא מקבלים כסף היום ומנגד לא משלמים מס. מעבר לכך, אם השכר במקומות אחרים יעלה, מגדילים את סכום הפיצויים העתידי הפטור ממס, אם כי כאמור הפיצויים הפטורים מוגבלים ב-12.2 אלף שקל (נכון ל-2016).

מדריכים קשורים:

טופס 161 - איך מדווחים על הפרישה ועל המסלול המועדף

מחשבון פיצויים

קרן פנסיה ברירת מחדל - מה זה? והאם זה מתאים לכם?

* המדריך נכתב בשיתוף מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור מניות, קרנות נאמנות וניירות ערך אחרים; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה