גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד דן חי

האח הגדול מהמשטרה

מצלמות גוף על מדי השוטרים: הפרטיות שלנו תיפגע שוב

שוטרים / צילום: תמר מצפי
שוטרים / צילום: תמר מצפי

אם לא מספיקות לנו המצלמות המותקנות בכל פינה בעיר, התבשרנו לאחרונה על כך שהמשטרה מוציאה לדרך תוכנית פיילוט במסגרתה יותקנו מצלמות גוף על מדי השוטרים. מטרת התוכנית, כך מצהירים במשטרה, היא לאפשר תיעוד של פעולות השוטרים במהלך עבודתם. במסגרת הפיילוט יישאו תחילה 150 שוטרי סיור ותנועה מצלמות גוף על מדיהם ב-5 יחידות שונות של המשטרה.

בהמשך וככל והפיילוט יצלח, יצוידו כ-8,000 שוטרים במצלמות כאלה. ההנחיה היא ששוטר הנושא מצלמה יפעיל אותה בכל פעילות מול האזרחים בה הוא פועל מכוח סמכויותיו על-פי חוק, כגון עיכוב, מעצר, עריכת חיפוש, הגעה לזירת עבירה וביצוע פעולות חקירה בשטח.

הכוונה שמסתתרת מאחורי המהלך היא מניעת טענות כנגד המשטרה על דרך פעולתה בשטח. התיעוד, כך סוברים, גם יקל להוכיח כי המשטרה נוהגת כשורה, ומבלי להודות בכך במשטרה, הוא גם יגרום לכך שהשוטר, ביודעו כי הוא מצולם, יקפיד יותר על הנהלים.

לכאורה ראוי היה לברך על יוזמה כזו של המשטרה, שבסופו של דבר תביא לכך שהאזרחים ייהנו משירות טוב יותר של המשטרה בשטח. זאת בהנחה ששוטרים לא יפעילו את המצלמה רק כאשר הם באמת ירגישו שהדבר נותן להם יתרון. אבל היוזמה הזו לא נקייה מבעיות, שמתחילות בשאלה מה ייעשה אם שוטר צילם היכן שהוא לא הונחה לפעול כך וההפך, מה יקרה במקרים שבהם שוטרים לא הפעילו את המצלמה למרות ההנחיה. ללא ספק שאלות אלה יעסיקו לא מעט את בתי המשפט, שגם כך אינם מחוסרי עבודה, בלשון המעטה.

גם לשוטרים מגיעה פרטיות

אבל יותר מכך, הפרטיות שלנו, שאנו כל כך נלחמים על קיומה, תיפגע שוב. במציאות שבה כל עיר, כל בית עסק ואפילו נכסים פרטיים מרשתים עצמם במצלמות, תוספת של עוד 8,000 מצלמות ניידות תהפוך כל פינה בחיינו חשופה עוד יותר ותפגע באופן בלתי מידתי בזכותנו לפרטיות. מצלמה כזו יכולה לחשוף אזרחים עוברי אורח תמימים לעין המצלמה, לא תמיד במצבים שבהם הם רוצים להיות מצולמים, ויותר מכך - הופכת את פיקוד המשטרה לאח הגדול של השוטרים והציבור.

אין ספק כי גם לשוטרים מגיעה פרטיות בעת עבודתם. ניתן בהחלט היה לחשוב על אמצעים אחרים להבטיח ראיות מספקות לביסוס טענות השוטרים, בלי להיזקק למצלמה. כך, למשל, ניתן להחמיר את הענישה עם שוטרים שימצאו כמי שלא נהגו כשורה או פעלו שלא לפי הנהלים, למען יראו וייראו. נקיטת יד קשה במקרים כאלה תרתיע שוטרים נוספים מלנהוג כך בעתיד. נוסף לכך, ראוי שהמשטרה תקנה לשוטרים הרגלי עבודה נכונים ובהתאם לחוק, בלי להטיל על כלל השוטרים את המורא של המצלמה שתתעד את פעילותם.

אבל היוזמה מחדדת בעיה רחבה יותר. היום אין כל הסדרה בחוק לנושא המצלמות במרחב הציבורי. ההתבססות בפעילות בנושא היא על חוק שחוקק לפני 35 שנה, בתקופה שאיש לא צפה שבכל פינה בעיר תהיה מצלמה.

ראוי היה שנושא מרכזי כל-כך בחיינו יוסדר בחוק המתאים לתקופה הנוכחית, חוק שיקבע כיצד תתקבל ההחלטה אם ראוי לרשת אזור מסוים במצלמה. לאחר שזו תתקבל, על החוק לספק גבולות גיזרה ברורים לגבי הדרך הראויה להתקנת המצלמות כך שיפעלו בדרך פוגענית פחות, איך יש לשמור על תוצרי הצילום, לכמה זמן יישמרו, מה ייעשה איתם בתקופה שבה הם נשמרים, ולמי יינתן עותק מסרט צילום ולאיזה צרכים.

הסדרה כזו גם תספק קווים מנחים לגופים כמו המשטרה, שיחליטו לרשת אנשים בשר ודם במצלמות. כך תיווצר נורמת התנהגות ראויה שעברה את מסננת החקיקה ותואמת את האופי שאנחנו רוצים להקנות לדרך החיים שלנו בנושא. הסדרה כזו, יש לקוות, תביא לצמצום התופעה וטיוב המצלמות, למקומות שבהן הן דרושות באמת.

■ הכותב עומד בראש במשרד עורכי הדין דן חי ושות' המתמחה בתקשורת, טכנולוגיה וסייבר. 

עוד כתבות

אתר עיריית בית שמש / צילום: צילום מסך

עיריית בית שמש נקנסה בעקבות חשיפת מידע אישי של 4,600 תושבים

הרשות להגנת הפרטיות הטילה את העיצום, בסך 64 אלף שקל, לאחר שמידע אישי מתחום הרווחה היה נגיש דרך אתר העירייה, בעקבות תקלה במערכת שהופעלה באמצעות ספק חיצוני ● הרשות קבעה כי הספק נחשב "מחזיק" במאגר, וכי העירייה הפרה את הוראות תקנות הגנת הפרטיות ● עיריית בית שמש: "מדובר באירוע שמקורו בכשל של ספק חיצוני"

איור: גיל ג'יבלי

איפה הכסף: המתכת היקרה שזינקה - ומשמשת אינדיקטור למצב הכלכלה העולמית

הכסף אמנם איבד במאות השנים האחרונות את מעמדו הדומיננטי בשוק המתכות היקרות, אך ממשיך להחזיק במאפיינים ייחודיים שהופכים אותו לנכס השקעתי ● מדוע זינק מחירו בשנתיים האחרונות - ואיך בכלל משקיעים בו? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

עופר רוזנבאום על רקע הטלגרם של דניאל עמרם / צילום: תמונה פרטית, צילום מסך

מנהל הקמפיין של בן גביר קונה את עמוד האינסטגרם של דניאל עמרם

עופר רוזנבאום ירכוש 60% מ"דניאל עמרם", לפי שווי של 10 מיליון שקל ● לגלובס נודע כי עמרם צפוי להמשיך לנהל את הפלטפורמה, אך לקבוצת רוזנבאום תהיה היכולת לקדם את התכנים הרלוונטיים לה וללקוחותיה

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

השם שסומן כמועמד מוביל למנהל המו"פ הבא של מיקרוסופט ישראל

לגלובס נודע כי אוהד יאסין בן ה־47, המשמש כיום כסגן נשיא במיקרוסופט העולמית, עשוי להחליף את מיכל ברוורמן־בלומנשטיק שפורשת מתפקידה

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

מועצת הרשות השנייה אישרה: ערוץ רשת 13 יימכר לאסף רפפורט

אחרי תקופה של אי־ודאות סביב עתיד הערוץ, עסקת העברת השליטה ברשת 13, שנחשפה בגלובס, קיבלה אור ירוק ● קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט תרכוש את השליטה באמצעות קרן מריט ● במסגרת האישור נקבעו מנגנוני שקיפות ובקרה שנועדו למנוע השפעה בלתי ראויה על התכנים

יאיר מגיד / צילום:  צילום פרטי

גילה את שוק ההון בגיל 26: "אם הייתי משקיע רק במדדים הייתי משתעמם"

יאיר מגיד גדל במשפחה מרובת ילדים, והחל לעבוד מגיל 13. כמעט עשור אחר כך גילה שהכסף שחסך בעבודה יכול לייצר לו עוד כסף ● לצד עסק שפתח בתחום החינוך, הוא משקיע במדדים ומניות בעיקר דרך אפליקציה, שמאפשרת לו "להרגיש שהוא שולט בהכול"

נפט / צילום: Shutterstock

כך מגיב השוק להעלאת הריבית, וגם: הדיבידנד של מיקרוסופט מסדר לה אפסייד של 22%

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: מגמה מעורבת באסיה, החוזים מאותתים על התאוששות בניו יורק ● וול סטריט ננעלה אמש בירידות בהובלת הדאו ג'ונס לאחר שוורש אותת על העלאת ריבית נוספת השנה ● מחירי הנפט התקררו לאחר שממשל טראמפ ניסה להרגיע את החששות מאספקת האנרגיה ● וגם: הדיבידנד של מיקרוסופט הופך אותה לאטרקטיבית מתמיד: במורגן סטנלי צופים זינוק של 22%

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

שיתוף פעולה עם SK Hynix: הדיווח שמקפיץ את מניית אינטל

SK Hynix ואינטל במגעים לייצור שבבי זיכרון בארה"ב ● המהלך עשוי לחזק את פעילות ייצור השבבים עבור חברות אחרות של ענקית השבבים

משרדי מטא בקליפורניה / צילום: ap, Noah Berger

תגובת מטא ללאומי חושפת: המשתמשים בארה"ב מוגנים יותר מאשר בישראל

מטא דורשת לדחות את התביעה של בנק לאומי סביב קמפיינים מתחזים ומזהירה מפני הענקת זכות וטו חסרת תקדים לתאגיד פרטי ● עיון במסמכיה מגלה כמה היא עצמה מרוויחה מקמפיינים כאלה ולמה העוקבים בארה"ב מוגנים יותר?

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה / צילום: יח''צ

הלמ"ס מעדכנת את נתוני התוצר: המשק צמח ב־14.9% ברבעון השני

הלמ"ס עדכנה מעט מטה את אומדן התוצר הישראלי ברבעון השני מ־15.4% ל־14.9%, וכן את הפגיעה בצמיחה בעקבות המבצע באיראן ● העלייה ברבעון השני מיוחסת לריבאונד לאחר "שאגת הארי", ונרשמה בכל רכיבי התוצר המרכזיים, בהם הצריכה הפרטית, ההשקעות, היצוא והיבוא

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אילו עסקים קטנים יהיו מוגנים מתובענות ייצוגיות? הכנסת דנה בתיקון החוק

ועדה משותפת של ועדות החוקה והכלכלה דנה היום באופן חריג בתיקון חוק תובענות ייצוגיות לשם הגנה על בעלי עסקים קטנים ● גורמי המקצוע חלוקים האם העסקים שיוחרגו מהחוק יהיו עם מחזור מכירות של עד 9 מיליון שקל או עד 20 מיליון שקל ● חבר הכנסת לשעבר אביר קארה: "אנחנו עושים היום טובה לכל אזרח במדינת ישראל"

הצוללת האמריקאית הבלתי מאוישת שנפלה לידי איראן / צילום: ערוץ היוטיוב של Anduril industries

איראן השתלטה על טכנולוגיה ביטחונית אמריקאית. עכשיו היא תעתיק אותה

צוללת אמריקאית בלתי מאוישת נפלה בשלמותה לידי איראן, שכעת תוכל לבצע בה הנדסה הפוכה ולנסות להעתיק את הטכנולוגיה ● במקביל, חברת רחפנים ישראלית מסמנת את מזרח אירופה כשוק יעד, ואיחוד האמירויות מספקת לאנגולה מסוקים בלתי מאוישים בעסקה של מיליארד אירו ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אין ודאות שהביקושים ימשיכו ברמות השיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: קונסורציום מחקר ופיתוח בתחום הבנייה בהיקף של 60 מיליון שקל

קונסורציום RSTPCS יוצא לדרך בהשקעה של כ־60 מיליון שקל לפיתוח טכנולוגיות וחומרי בנייה חדשניים ● המאגד, בהובלת שפיר ובשיתוף חברות ואקדמיה, שואף להפחית חומרי גלם, משקל ועלויות תחזוקה בענף הבנייה● וגם: שופרסל זכתה במכרז על 20 דונם ברמת הנגב תמורת 15 מיליון שקל, להקמת מרכז מסחר, תעסוקה ומלון

צחי ארצי / צילום: כדיה לוי

עזב את לאומי לטובת נאוי וירוויח יותר ממנכ"ל הבנק

תנאי ההעסקה של צחי ארצי כמנכ"ל חברת המימון החוץ בנקאי יקנו לו תגמול בעלות שנתית של 4.6 מיליון שקל, כולל מענק חתימה של 600 אלף שקל ● משמש כיום כראש מערך הבנייה והנדל"ן בחטיבה העסקית של לאומי

שכונת רמות יורם בנתיבות. ''56 דירות המוצעות להשכרה במקביל'' / צילום: אייל תגר

בפתח תקווה, בנתיבות, ובראשל"צ: באילו שכונות מחירי השכירות דווקא יורדים

על רקע עלייה בשכר הדירה הממוצע בארץ, יש מקומות שבהם ההיצע הגדול של דירות להשכרה דוחף את המחירים למטה, וביניהם שכונת רמות יורם בנתיבות, שכונת נוריות בראשון לציון, ושכונות נוספות בפתח תקווה ובמודיעין ● בין הגורמים: בניית שכונות ענק חדשות, דירות מסובסדות שנמכרו בהגרלות וריבוי פרויקטים של התחדשות עירונית

עו''ד גיא נאמן ועו''ד לילך קינן, מייסדי משרד ה-AI החדש / צילום: אמיר חרודי

שישה שותפים עוזבים את הרצוג ומקימים משרד עורכי דין מבוסס AI

עו"ד גיא נאמן, לשעבר ראש מחלקת צווארון לבן ופתרונות מיוחדים במשרד הרצוג, ועו"ד לילך קינן מקימים עם ארבעה שותפים נוספים משרד חדש במודל AI-Native • כ־80% מעורכי הדין במשרד יהיו שותפים ועורכי דין בכירים, והטכנולוגיה תשמש למחקר, אנליזה ועיבוד מידע, כאשר לדבריהם היא אינה "תוספת לפעילות הקיימת, אלא חלק מהתשתית שעליה בנוי המודל המקצועי והעסקי"

ארבעת הבנקים הגדולים / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ג'פריס משדרג את מניית הפועלים וממליץ בחום על הבנקים בישראל

כלכלני בית ההשקעות האמריקאי שיבחו את מניות הבנקים בישראל, וקבעו להם מחירי יעד בפרמיות דו־ספרתיות ● מניית הפועלים זכתה להעלאת המלצה מ-'החזק' ל-'קנה': "מותג חזק – מאוזן היטב מכל כיוון" ● על לאומי נכתב: "מנהיג בין המניות הסולידיות – הנזיל ביותר והיעיל ביותר"

אמנון שעשוע ואיליה סוצקבר / צילום: עומר הכהן, כדיה לוי

עד 90 אלף שקל לא כולל הטבות: המקצוע שהשכר בו שובר שיאים

חברות שפועלות בתחום פיתוח מודלים ב-AI מציעות לעובדים מבוקשים במיוחד שכר חודשי שיכול להגיע ל-90 אלף שקל, פלוס שורה של הטבות שונות ● איפה מקבלים שכר כזה ואיך הוא לעומת הממוצע בתחום?

סופר בטקסס, ארה''ב. רמת המחירים עדיין גבוהה / צילום: ap, LM Otero

האמריקאים מרוויחים יותר, אבל מרגישים עניים יותר

ההכנסה החציונית הריאלית בארה"ב עלתה ב-2.6% ב-2025 לשיא של כל הזמנים, כך לפי נתוני לשכת מפקד האוכלוסין ● אלא שהמחירים נשארו גבוהים, האינפלציה שוב מתחממת והסקרים מצביעים על פסימיות גוברת לגבי יוקר המחיה ● הפער בין נתוני המאקרו לחוויה של משקי הבית צפוי להפוך לסוגיה מרכזית לקראת בחירות האמצע

יאיר לוינשטיין (מימין), גילעד אלטשולר וענת כנפו תבור / צילום: צילום מסך מהוובינר

גילעד אלטשולר לסוכני הביטוח: "טעות להוציא את הכסף, קחו אוויר וסבלנות"

באלטשולר שחם כינסו וובינר בזק בניסיון לבלום גל פדיונות נוסף בעקבות העברת השליטה: "זה אותו צוות ניהול השקעות" ● לוינשטיין: "לא עבר חתול שחור בינינו"