גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קומנדו מס הכנסה מציג: ולעזאזל חיסיון המידע של הנישומים

15 עובדים של רשות המסים, חלקם בכירים, הורשעו בביה"ד למשמעת של עובדי המדינה בביצוע מאות כניסות בלתי-מורשית למאגר המידע של הרשות ובשליפת מידע רגיש מהמאגר, על עצמם, על קרובי משפחתם, חבריהם, יריבים, ידוענים ושכנים f עונשם של העובדים כלל נזיפה חמורה, הפקעת משכורת והורדה בדרגת שכר לתקופה f ביה"ד: "מדובר בפגיעה באמון הציבור בשירות הציבורי ובתדמיתו באשר למחויבותו ויכולתו לשמור את הזכות לפרטיות" /

החשש מפני פריצות למאגרי מידע הפך בשנים האחרונות לאחד הנושאים המדוברים בעולם. מדי תקופה מגלה הציבור כי עוד מאגר מידע נפרץ - פעם של חברת כרטיסי אשראי, פעם של הבנקים, פעם של מוסדות המדינה, רשות האוכלוסין ועוד - וכי המידע הכי אינטימי שלו גלוי (או עלול להיות גלוי) לעיני כל ברשת האינטרנט. הסכנות שיש בחשיפת המידע עצומות - החל מגניבת זהויות, דרך עבירות כלכליות ומעילות, וכלה בשיימינג של אנשים שהמידע עליהם נגנב. לפיכך, החשש מפני הקמת עוד ועוד מאגרי מידע מדיר שינה מעיני לא מעט אנשים.

בדרך-כלל, במקרים של פריצות למאגרים, נתפס עובד ממורמר שפרץ למאגר או 'האקר' מוכשר יותר או פחות, שהחליט לגרוף כספים או סתם להשתעשע. אולם, מה קורה כאשר זה הופך לתופעה? מה קורה כשלא מדובר באיזה עובד זוטר, אלא במנהל? במישהו שאמון על המידע הכי רגיש - כמעט - שיש לציבור? בחודשיים החולפים, כמעט מתחת לרדאר, הורשעו בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה 15 עובדים של רשות המסים בכניסה בלתי-מורשית למאגר המידע של הרשות ובשליפת מידע רגיש מהמאגר, על עצמם, על קרובי משפחתם, חבריהם, יריבים, ידוענים ושכנים, ואפילו על אנשים שהם חיזרו אחריהם.

הכניסות הלא-מורשות נחשפו לאחרונה על-ידי רשות המסים עצמה, שמבצעת בדק בית ומנסה לצמצם את התופעה ואת "הפיתוי" שיש לעובדים לפרוץ למאגר ולשלוף נתונים מתוך סקרנות או כדי לסייע לעצמם או לקרוביהם. כשקוראים את הכרעות הדין וגזרי-הדין בעניינם של העובדים הללו, מתבררת עובדה מטרידה ביותר: לא מדובר בעובדים זוטרים, עובדים ממורמרים או כאלה שנמצאים עם רגל אחת מחוץ למערכת, אם כי בעובדים מוערכים, חלקם בכירים, חלקם קיבלו תעודות ואותות הצטיינות, ורובם נמצאים במערכת שנים ארוכות, ומודעים היטב לגבולות המותר והאסור. כל אלה ביצעו מאות כניסות אסורות למאגר המידע של רשות המסים, הכולל מידע רב ורגיש על כול אזרחי המדינה, ושלפו משם מידע שלא נדרש להם לצורכי עבודתם אלא לצרכיהם האישיים.

במסגרת הפרשה הורשע רכז בכיר מודיעין בתחנת מע"מ בצפון הארץ, עובד מדינה מאז 1984, בעשרות מקרים בהם שלף ממאגר המידע של רשות המסים, שלא כדין ושלא לצורכי עבודתו, מידע אודות בני משפחתו - ונגזר עליו עונש של נזיפה חמורה; כן, הורשע ממונה חוליית ביקורת חשבונות בכיר בתחנת מע"מ אחרת בצפון הארץ, בכך שחדר שלא כדין 51 פעמים למאגרי המידע של רשות המסים. זאת, על-מנת להוציא מידע ממאגר המודיעין על נסיעות לחו"ל, מידע על רכבים, בעלות על רכב, איתור תאגידים, מידע מס על עצמו ועל קרובי משפחתו (שלושה גיסיו, גיסתו, חמתו, בנו ובתו). על עובד זה, שהוא עובד מדינה מזה 40 שנה, נגזר עונש של נזיפה חמורה, הפקעת משכורת והורדה בדרגה למשך שנה.

עוד הורשעו מנהל תחום (התחשבנות רש"פ) ביחידת האוטונומיה והדלק בתחנת מע"מ בדרום הארץ, בביצוע 87 שאילתות שלא כדין ושלא לצורכי עבודתו ביחס לקרובי משפחתו; וממונה פרויקטים באגף החקירות בתחנת מע"מ ת"ט הורשע בביצוע 249 שאילתות אסורות, מתוכן 175 שאילתות אודות עצמו והיתרה ביחס לקרובי משפחתו. גזר-דינו של האחרון כלל על נזיפה חמורה, הפקעת משכורת והורדה בדרגה אחת למשך חצי שנה.

עובדים נוספים שהורשעו בשליפת מידע שלא כדין ממאגר רשות המסים הוא ראש ענף גבייה ואכיפה בתחנת מע"מ צפון; ממונה צוות ביקורת חשבונות בכיר בתחנת מע"מ בדרום הארץ (שביצע כ-71 כניסות אסורות למאגר המידע של רשות המסים); רכזת גבייה ואכיפה בתחנת מע"מ ת"א (שביצעה כ-78 כניסות אסורות למאגר); וראש ענף גבייה ואכיפה בתחנת מע"מ בירושלים (שביצעה כ-73 כניסות למאגר).

עוד עובדת שלא התאפקה מלמעול באמון שניתן לה היא הממונה על פרויקטים ביקורת חשבונות בתחנת מע"מ באזור השפלה, שביצעה כ-150 כניסות למאגר המידע של הרשות. זאת, על-מנת לשלוף ממנו, שלא כדין ושלא לצורכי עבודתה, מידע אודותיה ואודות בני-משפחתה. מרבית השאילתות (68 במספר) היו ביחס לבעלה, עוסק עצמאי, והמידע שנשלף התייחס להתנהגותו העסקית, לבדיקת הזנת הדוחות החודשיים ולנדל"ן. על עובדת זו גזר בית הדין למשמעת נזיפה חמורה, הפקעת משכורת והורדה בדרגת שכר למשך חצי שנה.

גם מרכזת אכיפה וגבייה בתחנת מע"מ בדרום הארץ, לא עמדה בפיתוי וביצעה כ-70 כניסות למאגר המידע של הרשות. זאת, על-מנת לשלוף ממנו, שלא כדין ושלא לצורכי עבודתה, מידע אודות עצמה ואודות בני-משפחתה. מרבית השאילתות בוצעו בעניין גיסיה ועסקיהם (40 שאילתות), והאחרים ביחס אליה עצמה, ילדיה ואחייניותיה. גם במקרה זה, בדומה למקרים אחרים, דובר על עובדת ותיקה (עובדת מדינה מאז 1985), ומוערכת. בית הדין גזר עליה עונש של נזיפה חמורה, הפקעת מחצית משכורת חודשית והורדה בדרגת שכר למשך חצי שנה.

החשש: "תפוח רקוב"

בגזרי-הדין מזכירים שופטי בית הדין למשמעת את הפגיעה החמורה שעלולה להיגרם, ונגרמת, בעקבות פריצת עובדי רשות המסים למאגר רשות המסים. "עובד רשות המסים נחשף במהלך עבודתו למידע אישי עצום, אשר נמצא במאגרי המידע של שירות המס, אשר בקלות ניתן לשלוף אותו באמצעות שאילתות שעומדות לרשותו", קבע ביה"ד. "במקרים רבים פעילות זו נחוצה במסגרת העבודה והיא נעשית על-פי דין; אבל כאשר עובד מדינה עושה שימוש במאגרי המידע שלא לצורך מילוי תפקידו, תוך חריגה ממסגרת הסמכות שהופקדה בידיו - הוא מנצל לרעה את הסמכויות והכוח שניתן לו. כניסה של עובד ציבור למאגרי המידע שלא כדין, פוגעת באמון הציבור בשירות הציבורי ובתדמיתו באשר למחויבותו ויכולתו של השירות הציבורי לשמור זכותו לפרטיות".

"לעשות בדק בית משמעותי"

ההרשעות וגזרי-הדין בעניינם של עובדי רשות המסים מעלים שוב לקדמת הבמה את הסכנות הקיימות בריבוי מאגרי המידע, ובחשיפת המידע שיש בהם למספר רב של אנשים. לדברי עו"ד דן חי, "המקרה הזה מדגים את היקף הבעיה, שכאשר האזרח נותן מידע לגורמי השלטון, הוא לא יכול להיות רגוע שהם ישמרו עליו. לא יעזור איזו אבטחת מידע תעשה, בסוף בא *התפוח הרקוב* ויעביר את המידע. זה נכון גם לגבי המאגר הביומטרי. לכן, הממשלה צריכה להמעיט בכמות המאגרים שהיא מקימה ולהגדיל את העונשים בגין פגיעה כל כך חמורה הסודיות המידע".

עוד מוסיף עו"ד חי, כי כאשר מדובר במאגר של רשות המסים, החששות גדולים יותר. "המאגר של רשות המסים זה לב ליבה של הסודיות. אין לממשלה מידע יותר אינטימי על הציבור, חוץ ממידע שנאגר בבתי חולים, ולכן זה מבליט בצורה מאוד חדה את הסכנה של לתת מידע לממשלה. אז יש מידע שחייבים לתת - כמו המידע שאנחנו נותנים למס הכנסה ואין לנו ברירה, אבל יש מידע שלא חייבים לתת, והמדינה עכשיו רוצה לקחת".

עו"ד חי מתייחס, בין היתר, למאגר הביומטרי הקורם עור וגידים ולמאגר נתוני אשראי המוקם בבנק ישראל. לדבריו, "נראה שהממשלה מקימה מאגרים, כדי שלעובדים יהיה מה למכור ולקדם את עצמם, במרכאות כפולות כמובן. הם מבטיחים לנו מנגנוני הבטחת מידע ומומחי אבטחת מידע מטעם המדינה אומרים שהכול יהיה בסדר, אבל בסוף בא עובד אחד ונוטל את המידע בלי שום בעיה".

רשות המסים מנסה לטפל בבעיה ולאתר את "התפוחים הרקובים".

עו"ד חי: "וטוב שכך, אבל צריך לעשות בדק בית משמעותי. אולי לא ממיינים נכון את העובדים, אולי נותנים הרשאות גישה יותר מדי בקלות. א'-ב' של שמירה על מאגרי מידע, זה לתת לכמה שפחות אנשים גישה למידע. אבל במדינה מפספסים את זה בגדול. כנראה שאין בשלטון, באף אחד ממשרדי הממשלה, מישהו שחושב על זה ומבין את הסכנה".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "רשות המסים רואה חשיבות גבוהה בהגנה על סודיות המידע ופרטיות הנישומים ומקיימת בדרך שגרה פעילות בקרה, הדרכה והסברה בנושא. פסקי-הדין האחרונים הינם תוצאה של פעילות הביקורת שעורכת הרשות על עצמה ועל עובדיה, שבמהלכה נתגלו אותם מקרים של פעילות אסורה, תוך חריגה מנהלים של שימוש במחשב, אשר טופלו בחומרה הראויה. בין היתר בעקבות חשיפתם של המקרים הללו, הרשות עורכת בימים אלה קמפיין פנים ארגוני לרענון והגברת המודעות של העובדים לחשיבות ההקפדה על כללי אבטחת המידע".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית