גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקומיקאי ריקי ג'רווייס: "זה נהיה מקובל להיות חסר רחמים"

ג'רווייס, הכותב של "המשרד" ומי שגילם את הכוכב דיוויד ברנט, משתף בכמה מתובנות על עבודה וחברה לקראת סרט הספין-אוף של הסדרה המיתולוגית

ריקי ג'רווייס מופיע בתפקיד דיוויד ברנט / צילום: רויטרס
ריקי ג'רווייס מופיע בתפקיד דיוויד ברנט / צילום: רויטרס

באמצע "דיוויד ברנט: החיים על הכביש", סרט חדש העוקב אחר עלילותיו של מנהל בדרג ביניים שהופך לסוכן מכירות, תוקפת אחת הדמויות - פולין ממחלקת הנהלת חשבונות - את גברי האלפא המציקים שמשפילים את ברנט.

"לפני זה דיוויד היה הבוס ועבד עם אנשים נחמדים, ועכשיו עם האנשים הכי גרועים בעולם!". זעקה זו מקרב לב הייתה יכולה לבוא מריקי ג'רווייס עצמו - כותב הקומדיות שהשתתף ביצירת דיוויד ברנט ואף שיחק את דמותו בסדרת הטלוויזיה המוקומנטרית "המשרד" של BBC, שהותאמה לאחר מכן לטלוויזיה האמריקאית. הסדרה הפכה לתרנגולת שמטילה ביצי זהב עבור ג'רווייס ושותפו לשעבר לכתיבה, סטיבן מרצ'נט.

הקומיקאי מקווה כי לאחר צפייה בסרט, שאותו הוא גם כתב ושבו הוא מככב, יחבבו הצופים את ברנט "קצת יותר בגלל האנשים הגרועים ביותר בעולם". הוא רוצה שאנשים יחבקו את הברנט שנמצא במשרד שלהם.

"בספרות אנחנו יוצרים את הגיבורים ואת הרשעים שלנו כמשחק תפקידים עבור הנשמה", אומר ג'רווייס, שבדומה לגיבור שלו אוהב להניח את רגליו על השולחן. "ברנט הוא בעצם בחור הגון. הוא רואה בטעות בפופולריות אות לכבוד, וכולנו רוצים כבוד. כולנו רוצים אהבה. כולנו רוצים לעשות את הדבר הנכון".

יותר מ-12 שנים לאחר סוף "המשרד", לאחר פיטוריו של ברנט מתפקיד המנהל האזורי של חברת מוצרי הנייר וורנהאם הוג, מופיע ברנט בסרט כסוכן מכירות נייד של לאביקם (Lavichem), ספקית מוצרים לניקוי אסלות ומוצרי היגיינה לנשים.

אנו לומדים שהוא שיקם את עצמו לאחר תקופת דיכאון שבמהלכה נטל פרוזאק ועלה במשקל באופן שזיכה אותו בכינוי "ברנטוזאורוס". הוא חוזר לשוק העבודה במקום נמוך מאוד בסולם הקריירה. הסרט מראה את ברנט בן ה-55 (ג'רווייס תמיד משחק דמויות בגילו) ושורף את חסכונות הפנסיה שלו כדי לממן סיבוב הופעות עם להקתו, Foregone Conclusion (מובן מאליו).

הסרט, שצולם בסגנון מוקומנטרי בדומה ל"משרד", ישוחרר לאקרנים בבריטניה ובאירלנד מחר (ו'), ובשנה הבאה יופץ בשאר העולם באמצעות שירות ההזרמות נטפליקס.

קריאות בוז עד מוות

הקריירה החדשה של ברנט רעועה למדי. ג'רווייס מתאר את מעסיקיו הקודמים של הגיבור כ"סוחרי נייר קטנים ונחמדים". חברת מוצרי הניקיון נוקשה הרבה יותר. "עכשיו הוא מוקף בזכרי אלפא, והוא חשוף למצב שמתקרב להצקות, ולכן הוא יותר טרגי ויותר סימפטי כי הוא לא כזה - הוא כבר לא מסוגל להתחרות בעולם שבו כולם אוכלים את כולם".

תמהיל של תחרויות ריאליטי טלוויזיוניות כמו "אקס פקטור" והמחזור הנצחי של זעם והצקות באתרי המדיה החברתית, יצר תרבות של שיימינג שגלשה גם למקום העבודה, לדברי ג'רווייס. "זה נהיה מקובל להיות חסר רחמים... אנחנו רוצים לראות אנשים מוצאים להורג באמצעות קריאות בוז". ג'רווייס שמח שהוא החל לכתוב בעידן טרום-טוויטר.

כשברנט הגיע למסכי הטלוויזיה שלנו, המנהל בדרג הביניים שרצה שיתייחסו אליו "קודם כל כאל ידיד ורק אחר כך כאל בוס, ובמקום השלישי אולי גם כאל בדרן", הוא היה כל-כך קשה לצפייה כי הוא היה כל-כך מוכר. הוא היה "ביניים" בכל דבר - גיל הביניים, מעמד הביניים הבריטי, מנהל בדרג הביניים.

היו זמנים שבהם אנשים היו רוצים את מקום העבודה של ברנט, אבל לאחר כמה סבבים של רה-ארגון, מנהלים בדרג ביניים בדרך-כלל מפוטרים כשכבה לא נחוצה של ביורוקרטיה. כמו זאפוס, קמעונאית הנעליים המקוונת, שהכריזה ב-2014 כי "תפטר מנהלים". הסדרה "המשרד" שיקפה את רוח התקופה.

ככל שהתפתחה סדרת הטלוויזיה, הפך ברנט לדמות פתטית יותר ויותר - מבודד ונעדר מודעות עצמית. דמותו היא נזיפה עגומה בכל מי שמזדהה יתר על המידה עם המשרה שלו, כמו בסצנה שבה הוא על סף הפיטורים, ונעמד וחושף שהוא עוטה תלבושת של בת יענה.

לדברי ג'רווייס, עולם העבודה הוא מרתק. זהו נושא שג'רווייס עסק בו גם בפרויקטים אחרים, כגון סדרת הטלוויזיה "ניצבים", שעקבה אחר האנשים שב"רקע". "קרוב לוודאי שמה שאנחנו עושים יותר מכל דבר אחר זה לעבוד - אפילו אם פירושו של דבר הוא להימנע מעבודה. גם זה סוג של עבודה", אומר ג'רווייס.

לדבריו, "המשרד" עסקה מאז ומתמיד בפרטי הפרטים של ההתנהגות האנושית, כגון רגישות יתר להרגלי הקולגות. "זה לא משנה אם אתה ראש המאפיה או נאס"א. תמיד נתעסק ב'למה יש לו משרד יותר גדול משלי?' זה אנושי".

לדבר כמו משפחת המלוכה

משברים קיומיים הם אוניברסליים, או כפי שג'רווייס קורא להם "חלומות מוחנקים", נושא שעובר כחוט השני בסדרה ובסרט. ברנט שוגה באשליות, אבל הוא ממשיך לנסות, לדברי ג'רווייס. "הוא רוצה להיות כוכב רוק, אבל מה זה משנה?"

מילות השיר ששר ברנט נשמעות כמו קינתו של סוכן מכירות: "שוב על הכביש / שבוע במלונות זולים, כן / אני מרוויח את לחמי / כל עוד אני חוזר לסוף שבוע, / היי, אני אשן אחרי שאמות".

אני תוהה אם הסיבה שעלילת הסרט לוקחת את ברנט למסע היא שהמשרד הוא עולם שג'רווייס כבר אינו חלק ממנו. ג'רווייס מכחיש כי איבד קשר עם הפוליטיקה של מקום העבודה.

"אני עדיין עורך פגישות. אני עדיין מתמצא בכל הפוליטיקה. אני עדיין באולפן. זה המשרד שלי. זה עדיין אותו דבר. צריך לדאוג לרגשות של אנשים, לשכור ולפטר ולכל ענייני האדמיניסטרציה והפוליטיקה".

למה ג'רווייס עובד? אחרי הכול, הוא אינו זקוק לכסף. "לא הייתי צריך עוד כסף כבר אחרי שנה אחת. 'צריך' זה דבר מוזר. אחרי שכתבתי את 'המשרד', ממש כעבור שישה חודשים היה לי יותר כסף משחשבתי שיהיה לי אי פעם, וזה לא היה המון".

הוא גדל בדיור ציבורי בעיר רידינג כבנם של פועל ועקרת בית. הוא לא ידע שהוא שייך למעמד הפועלים עד שהגיע לאוניברסיטה ושם "כולם דיברו קצת כמו משפחת המלוכה". הקומיקאי הפך למנהל הבידור של איגוד סטודנטים, ובגיל 36 מצא עבודה בתחנת הרדיו הלונדונית Xfm, שבה פגש את מרצ'נט.

הוא עובד משום שהוא אוהב את זה. פעם הוא שאל את ידידו דיוויד בואי למה הוא ממשיך לעבוד למרות התהילה והעושר. תגובתו של כוכב הרוק המנוח הכתה הדים בנפשו. הוא פשוט הצהיר: "כדי להרחיק את השעמום עד שאמות".

ריקי ג'רווייס

תפקיד: קומיקאי, שחקן, במאי ויוצר. יצירתו המזוהה והמוכרת ביותר היא הסדרה "המשרד", שאותה כתב, ביים ואף הופיע בתפקיד הראשי בה. 

גיל: 55

מצב משפחתי: בזוגיות

מקום מגורים: המפסטד, לונדון

פרסים והישגים: זכה ב-3 פרסי אמי ובפרס גלובוס הזהב. 

עוד משהו: אוהד שרוף של קבוצת הכדורגל ליברפול. מגדיר את עצמו כאתאיסט ופעיל ב"אגודה ההומניסטית הבריטית" שמקדמת את האתאיזם בעולם. 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק