גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיקור חוץ לסלמונלה

איך גלגלה יוניליוור את פרשת הקורנפלקס המזוהם על מנהלי המחסן?

המדף של מוצרי קורנפלקס, תלמה, ענת גבריאל / צילום: תמר מצפי, שלומי יוסף
המדף של מוצרי קורנפלקס, תלמה, ענת גבריאל / צילום: תמר מצפי, שלומי יוסף

1. "יוניליוור שלום", כך יענו לכם בכל מספר שתגיעו אליו בשלוחה הדרומית של החברה בערד, שם נמצא מפעל תלמה שעלה לאחרונה לכותרות בעקבות פרשת הסלמונלה בקורנפלקס. רק אם תבקשו במפורש את המחסן ל"תוצרת גמורה", יגידו לכם שם: "זה כבר לא אנחנו".

המחסן הזה, צריך לומר, נמצא במרחק שני רחובות מהמפעל, והוא מאז ומתמיד מוחזק על-ידי החברה (בשכירות). בשנים האחרונות הוא מתופעל על-ידי לוגיסטיקר - חברה-בת של ממן המתמחה בלוגיסטיקה.

את המילה "לוגיסטיקר" מצאנו לא פחות מ-12 פעמים בדוח שהפיצה יוניליוור בשבוע שעבר, דוח שחיבר עבורה משרד החקירות ויצמן-יער, שמצא לכאורה כי עובד של לוגיסטיקר הוא שאשם בהוצאת 240 אריזות קורנפלקס הנגוע בסלמונלה אל השווקים.

למעשה, באותו דוח בן 14 עמודים, המילה "עובד" מופיעה לא פחות מ-34 פעמים. איך זה שיוניליוור הגדולה והבינלאומית מרשה לעצמה להיות תלויה בעובד בודד של "חברה עצמאית", כפי שהיא מוגדרת בדוח?

2. מיקור חוץ הוא מודל מקובל ולגיטימי ברוב המקרים, המאפשר לארגונים להתמקד בליבת העסק ו"להוציא החוצה" פעילויות שונות לגורמים שמתמחים באותם שירותים. סיבה נוספת היא גמישות תפעולית וניהולית, שמאפשרת להקטין או להגדיל פעילויות במהירות (ובהתאם את כוח האדם).

מיקור החוץ של המחסן בערד הוא בכלל "מיקור פנים", שכן המחסן, כאמור, הוא של יוניליוור. גם מערכות המחשוב שייכות ליוניליוור, ולעובדי לוגיסטיקר אין סמכות כלל לגעת במדבקות או להחליט על דעתם איזו סחורה תישאר בהסגר ואיזו תצא לשווקים. ההוראות כולן מגיעות באופן ממוחשב באמצעות יוניליוור, שגם מפקחת על שיטות העבודה באמצעות מערך שרשרת האספקה שלה.

כך או אחרת, מי שמחליט להוציא פעילות למיקור חוץ או פנים, עדיין נושא באחריות המלאה למוצר הסופי. את המסקנה הזו לא תמצאו בדוח של ויצמן-יער. להפך - פעם אחר פעם מחברי הדוח מטריחים את עצמם לצבוע את לוגיסטיקר כאילו מדובר בחברה שהקשר בינה לבין יוניליוור כמעט מקרי לחלוטין.

"מנהל המחסן מזה 20 שנה שלל בחקירתו את האפשרות כי גורמים זרים/ואו עובדים של מפעל תלמה יסתובבו ללא השגחה או ליווי של מי מעובדי המחסן, בשטח המחסן". בקיצור, זה לא אנחנו, זה הם. אבל מי זה הם אם לא אתם?

3. לא בטוח עד כמה יוניליוור רצתה בזה, אבל העבודה של החוקרים העלתה את המסקנה כי שיטות העבודה במחסן בעייתיות בלי קשר למקרה המדובר. על-פי הדוח, מנהל המחסן העיד כי לעתים גם סחורה שהודבקה עליה מדבקה עם האות Q, המעידה על צורך בהסגר, הועברה למשטחים אחרים המיועדים להובלה אל רשת שופרסל. הדבר נעשה "במטרה לחסוך זמן ולנצל באופן מיטבי את הזמן ואת כוח-האדם של המחסן".

עוד מוסיף הדוח: "במצב דברים זה, ניתן להעריך מחומר העדויות ומהעובדות המפורטות לעיל כי העובד שהוזכר לעיל הכין את המשטח החשוד כנגוע למשלוח לשופרסל על אף היותו חסום, מתוך הנחה כי החסימה תוסר תוך מספר ימים וכפי שהיה מקובל במחסן".

הבנתם את זה? מדובר היה בפרקטיקה נהוגה, לא חריגה, ועד לפרשת הסלמונלה אפשר רק לדמיין כי ביוניליוור העריכו את היעילות הרבה שגילו אנשי המחסן. יעילות, אגב, זה כבר יוניליוור. סלמונלה זה "החברה העצמאית".

4. למה לא שומעים את המנהלים של לוגיסטיקר? כשהדוח של ויצמן-יער התפרסם, הגיבו בחברה בזעם וטענו כי החוקרים מטעם יוניליוור "עשו עבודה חובבנית והאשימו את הש.ג". היום, לעומת זאת, הם מעדיפים לא לדבר. צריך להיות מתאבד בשביל לצאת נגד לקוח גדול, גם אם הוא החליט להשתמש בך כשכפ"צ.

5. הסיפור עם יונילייור ולוגיסטיקר חוזר על עצמו במידה מסוימת גם עם סלטי שמיר ו"טחינת הנסיך". בסלטי שמיר הסירו מעצמם אחריות כשטענו כי האשם הוא מפעל "הנסיך" ששיווק חומר גלם הנגוע בסלמונלה. אבל את הצרכן, בצדק, לא צריכה לעניין זהות הספקים של סלטי שמיר. אם חברת הסלטים לא מכינה בעצמה את הטחינה, ראוי שהיא תבדוק בעצמה את החומרים שהיא רוכשת כפי שעשו האחרים, כמו במקרה של שטראוס. שוב, אתם לא יכולים לייחס לעצמכם את הטעם הטוב - ולזרוק את הסלמונלה על האחרים.

6. בכל הפרשה הזו קשה שלא לשים לב לפער בין היחס של משרד הבריאות ליוניליוור לבין היחס של המשרד ל"טחינת הנסיך". החברה הגדולה והחזקה מול המפעל מהגליל, בבעלות עפיף טנוס. במקרה של יוניליוור משרד הבריאות שלח לתקשורת הודעה בת שני עמודים, בה דובר מצד אחד על "רצף טעויות רשלני", ומנגד על שיתוף-הפעולה המלא של יוניליוור ועל כך שלא מדובר באירוע עם כוונת זדון.

ההודעה במקרה של "טחינת הנסיך" כוללת 6 שורות בלבד, ובה לא רק שהחברה מואשמת בהתנהלות "רשלנית, לא אחראית, לא ראויה ולא מקצועית", אלא שגם נאסר עליה להמשיך לייצר מוצרים - צעד שיכול להנחית מכת מוות על מפעל בפריפריה החלשה ביותר של ישראל.

נכון, המקרה של "טחינת הנסיך" ככל הנראה חמור יותר, אבל גם אין למפעל הזה את ויצמן-יער, את משרדי יחסי הציבור ואת "מיקור החוץ" שיש ליוניליוור או לכל מגלגלי הסלמונלה.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון