גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצאו נפט: בנו בתים בהרצליה - ולא יכולים להיכנס אליהם

חלמאות או רשלנות: 6 משפחות רכשו מגרשים מעיריית הרצליה ובנו עליהם בתים פרטיים בהתאם להיתר הבנייה - אך לא מקבלים טפסי אכלוס בגלל צינור דלק העובר בשולי המגרשים

שלט האזהרה מאחורי הבתים / צילום: רויטרס
שלט האזהרה מאחורי הבתים / צילום: רויטרס

לא תמיד נפט הזורם מתחת לבית הוא סימן חיובי: זה יותר משנה מתקוטטים עיריית הרצליה, בעלי מגרשים במתחם המסילה בעיר וחברת תש"ן, האחראית על הולכת נפט ודלקים בישראל. המחלוקת: מגרשים שבשוליהם עוברים צינורות הולכת נפט ודלקים.

מדובר במגרשים שמכרה בעבר העירייה עצמה והעניקה להם היתרי בנייה להקמת בתים צמודי קרקע, אולם לאחר שהבעלים החלו בבנייה דרשה מהם חברת תש"ן את עצירת העבודות. בינתיים, התושבים לא מקבלים כמובן טפסי אכלוס לבתים שבנו.

ראשית הסיפור בשישה מגרשים ברחוב אריק לביא במתחם המסילה בהרצליה ב'. לפני כעשור מכרה עיריית הרצליה את המגרשים לבנייה עצמית בדרך של מכרז. בתנאי המכרז צויינה העובדה כי בשולי המגרשים עוברים שלושה קווי הולכה של דלק ונפט - אחד באחריות קצא"א ושניים באחריות תש"ן. מתן ההיתר דרש את הסכמת החברות.

לפני כשש שנים ניתן היתר בנייה למגרשים, והחברות כולן נתנו את הסכמתן להיתר. בעקבות זאת, לפני כשנתיים-שלוש, באופן מדורג, החלה בנייתם של הבתים הפרטיים. הבתים נבנו באופן שחזית הדירות פונה לרחוב אריק לביא והחצר האחורית והחניות פונות למסילת הרכבת ולקווי הצינורות של הדלק והנפט.

לפי תנאי ההיתר, בחלק הסמוך לקווי הצינור יהיה פרוזדור מעבר לכלי רכב שממנו ייכנסו בעלי המגרשים לחניון תת קרקעי במרתף הבנייה שבנו.

לפני כשנה, מספרים בעלי המגרשים, גילו שמפלס החול במגרשים עלה. "חברת תש"ן והעירייה לא ממש שמרו שלא ישליכו פסולת במקום, למרות הסכנות הגלומות בכך, ומפלס החול במגרש עלה בכמטר וחצי", מספר גיא ברהום, אחד מבעלי המגרשים וראש ועד בעלי המגרשים שנפגעו.

מאיימים בתביעה

לדברי ברהום, "הבנייה בוצעה בדיוק לפי ההיתר, וכשבאנו להחזיר את המצב לקדמותו, כלומר לפנות את החול שנערם - איימה חברת תש"ן בתביעות נגדנו.

"מצד אחד העירייה תובעת מאיתנו לפתוח את החניות ולחפור את המפלס כפי שנקבע בהיתר. בנוסף, העירייה מאיימת בתביעות נגדנו על חריגות מהיתרים ובמכתבים מאיימים שכותרתם היא 'התראה לפני הגשת כתב אישום'", מספר ברהום. "מצד שני, חברת תש"ן מונעת מאיתנו לפעול על פי ההיתר וגם מאיימת בתביעות. מה אנחנו אמורים לעשות?".

כדי לזרז את אפשרות השימוש בנכס, סגרו בעלי המגרשים את הכניסה לחניון בקירות, וזאת בעצת מהנדסים שהתריעו מפני חדירת חול ומי גשמים. הם ביקשו מהעירייה הוצאת היתר מתוקן, אך זאת מסרבת להוציא כזה.

"משפחות לקחו הלוואות כבדות"

שווי הנכסים במקום עומד על יותר מ-5 מיליון שקל לבית פרטי הבנוי על שליש דונם. "אנחנו שישה מגרשים באחד האזורים היקרים בישראל, שעד לא מזמן היה גם מוזנח במיוחד. שילמנו, השקענו ופיתחנו על חשבוננו, הבתים עומדים מוכנים לאכלוס, אך עדיין אין טופס 4", מוסיף רובי מוצפי, בעל מגרש סמוך. לדבריו, "מדובר במשפחות שנטלו הלוואות כבדות ואינן עומדות בנטל העיכוב המסב להן נזקים של מאות אלפי שקלים, והכל כי רשויות במדינה לא יודעות מימינן ומשמאלן".

לדברי מוצפי, בשל ההפסדים הכספיים הרבים בעלי המגרשים מוכנים לפתרונות שבמסגרתם יוותרו על החניות התת קרקעיות ויציבו את הרכבים על שטח המגרש בחניה עילית. "כשאנו באים עם ההצעה הזאת, תש"ן מעכבת אותנו וטוענת שהם בהליך בקשה להיתר לביצוע עבודות שדרוג לקו צינורות ההולכה ולא יחתמו לנו עד אז. אנו נמצאים בין הפטיש לסדן. שתי רשויות חזקות מנסות לכופף ידיים אחת לשנייה על חשבוננו", מסביר ברהום.

מהנדס עיריית הרצליה, מייק סקה, אמר בתגובה: "קווי תש"ן חוצים את הרצליה לאורך והדבר מלווה שורה ארוכה של מגרשים באזור הרכבת. תוכנית מתאר ארצית מונעת עשיית שימוש ברצועה של תש"ן שם עוברים צינורות ההולכה. שיווק המגרשים הציג מראש את הדברים וקבע שלא ניתן לעשות שימוש בשטח הרצועה, אלא כמדרך דשא.

"לאורך השנים התחילו בעלי המגרשים לבקש היתרי בנייה בתחום המותר בתוך המגרשים. בכל הבתים האלו הגישה לחניונים אפשרית וניתן לנסוע לחניה המקורה מהפרוזדור. תש"ן חתמה להסכמתה להיתר והעירייה הנפיקה היתר שכזה. חלק גדול מבעלי המגרשים סגרו את החניה שלהם בקיר בטרם באו לקבל טופס 4. הדבר נוגד את ההיתר וכעת הם טוענים שהם לא רוצים להיכנס לחניה משם בכלל. הם מעכבים את עצמם".

תש"ן: "הרוכשים ידעו על המגבלות"

מחברת תש"ן נמסר בתגובה: "באזור המדובר טמונים שני קווי דלק פעילים של תש"ן, ברצועה שהופקעה לטובתה לפני שנים רבות. לצורך שמירה על בטיחות הציבור ועל הקווים, אסורה בנייה כלשהי במרחק של שבעה מטרים מהקו ובתוכניות המתאר הרלוונטיות הוכנסו הגבלות על רוכשי המגרשים הסמוכים לקווים, הכוללות איסור על ביצוע עבודות בנייה בתחום הקווים או הקמת גדרות.

"על מנת להמשיך ולשרת את האינטרס הציבורי פועלת תש"ן לשמירה על בטיחות קווי הדלק, ומגישה התנגדות לכל בקשה להיתר שיש בה חריגה מהוראות תוכנית המתאר הנוגעות לבטיחות הקווים ולבטיחות הציבור.

"כל רוכשי המגרשים ידעו טרם רכישתם על המגבלות ואף התחייבו כלפי תש"ן לשמור עליהן. למרות האמור, מגישים חלקם בקשות המפרות את תנאי תוכנית המתאר הכוללות חפירות, הצבת גדרות ומסלעות על גבי רצועת הדלק. בקשות אלו מסכנות את בטיחות הציבור ואת קווי הדלק, ועל כן מחויבת תש"ן להתנגד להן.

"ללא קשר למגבלות הבנייה, תש"ן הגישה בקשה למתן היתר בנייה לצורך שיקום הקווים. בקשה זו אושרה עקרונית על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אולם למרבה הצער עיריית הרצליה מעכבת את מתן היתר הבנייה בפועל ללא כל נימוק ענייני.

"בניגוד לטענות התושבים, אין כל קשר בין בקשת תש"ן לביצוע עבודות והתנגדות תש"ן לבנייה המסכנת את קווי הדלק. תש"ן עושה ותמשיך לעשות כל שביכולתה על מנת לשמור בראש ובראשונה על בטיחות הציבור וכן על בטיחות קווי הדלק".

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר