גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשפטן מהוותיקן, העו"ד שגרף מיליונים והמסדר הפרנציסקני

תסבוכת נדל"ן נוסח עיר הקודש: הקרקע היקרה נמסרה ליזמים פרטיים לאחר שהכנסייה הנוצרית ויתרה על זכויותיה במחיר נמוך מדי לכאורה

הפרויקט בגבעה הצרפתית / צילום: ליאור מזרחי
הפרויקט בגבעה הצרפתית / צילום: ליאור מזרחי

הקסטודיה דה טרה סנטה, ובתרגום לעברית, "משמורת ארץ הקודש" היא "פרובינציה" של המסדר הפרנציסקני הנוצרי, הכפוף לוותיקן. מדובר בקבוצת נוצרים הנמנים עם הכנסייה הקתולית, אשר נקראו לייעוד מיוחד: שמירה על המקומות הקדושים. הקסטודיה דה טרה סנטה היא גם צד להליך שהסתיים באחרונה בבית-המשפט העליון, במסגרת תביעה שבמרכזה קרקע יקרת-ערך בירושלים.

מדובר בעלילותיה של עסקת נדל"ן בשכונת הגבעה-הצרפתית, שבמסגרתה הכנסייה ויתרה על זכויותיה במקרקעין, במחיר לא משתלם לכאורה. הדבר הטריד את הכנסייה עד כדי כך שהיא פתחה במעין חקירה עצמאית, שאותה ניהל מי שמכהן היום כשופט בית-המשפט העליון של הוותיקן (יש דבר כזה), האב דוד מריה יגר.

במרכז החקירה עמדה טענת הכנסייה, שעורך-הדין שייצג אותה עשה יד אחת עם הצד השני לעסקה, ופעל נגד האינטרסים של הכנסייה. מהדרמה הממושכת הזו נולדה בסופו של דבר תביעה בסך של כ-100 מיליון שקל, שמרביתה נדחתה. עם זאת, נותרו בעקבות הפרשה כמה סימני-שאלה מסקרנים, ופרויקט אחד שחלקו עדיין בבנייה, שמו "ברוש הגבעה".

ב-1960 רכשה הכנסייה קרקע בת 25 דונם בגבעה הצרפתית, ממסדר נוצרי אחר, המכונה מסדר "האבות הלבנים", שמקורו בצרפת. 36 שנים אחר-כך, בשנת 1996 נכנסה הכנסייה לעסקת קומבינציה עם חברה קבלנית בשם סמווד, בשליטת משה סטולר שמאז הלך לעולמו. ב-2010 נרכשה חברת סמווד על-ידי חברת הנדל"ן קים לוסטיגמן, שהיום מקדמת בשטח את בניית פרויקט ברוש הגבעה.

לפי הסכם הקומבינציה, הכנסייה הייתה אמורה למסור את הקרקע לסמווד, ולקבל 22% מן הדירות בפרויקט עם השלמתו. עוד קבע ההסכם, שגם עיריית ירושלים הייתה צד לו, כי סמווד תישא בנטל התכנון והבנייה, וכן תתחייב להקים מבנה ציבור בשטח, ולפתח שטחים ציבוריים.

ב-1999 נחתם בין סמווד לכנסייה הסכם נוסף, שכונה "הסכם ההמרה", שלפיו הכנסייה המירה את זכותה לקבל 22% מהדירות, בזכות לקבל 5.5 מיליון דולר במזומנים, בתוספת לסכום נוסף שישולם עם השלמת הפרויקט, לפי הנוסחה הבאה: מחירן של 29 דירות (על-פי המחיר הממוצע), בניכוי 6 מיליון דולר.

בדיעבד, "הסכם ההמרה" מצטייר כאבסורד, לא פחות, מבחינת הכנסייה. ההיתכנות התכנונית של הפרויקט כללה כ-300 דירות. לפי ההסכם המקורי, לכנסייה הייתה זכות לקבל 22% מן הפרויקט - קרי, 66 דירות. אך הכנסייה ויתרה לכאורה מרצונה על הזכות 37 דירות בפרויקט בתמורה להקדמה של תשלום בסך 5.5 מיליון דולר.

שנה אחר-כך, בינואר שנת 2000, קרה דבר נוסף ומוזר. ב-18 בינואר חתמו הכנסייה וחברת סמווד על הסכם (נוסף), שלפיו הכנסייה מוותרת על יתרת התמורה בהסכם (שמעבר ל-5.5. מיליון הדולר במזומן). אך יום למחרת, ב-19 בינואר, נחתם הסכם המבטל את ההסכם מיום 18 בינואר.

אחד המרוויחים הגדולים בעסקה המתגלגלת הזו, הוא עורך-הדין מועין חורי, שייצג את הכנסייה. עו"ד חורי אמנם ייצג את "משמורת ארץ הקודש", אך את שכר-הטרחה שלו הוא היטיב לגבות - גם מחברת סמווד.

לפי הסכמי שכר-הטרחה מול הכנסייה, עו"ד חורי זכאי ל-3% מתוך 22% בפרויקט שלהם הייתה זכאית הכנסייה על-פי הסכם הקומבינציה (משנת 1996). מסמווד גבה חורי 2% נוספים. לזה הוסיף 0.5% משווי חוזי החכירה של כל רוכשי הדירות בפרויקט, ועוד 250 אלף דולר במזומן. על זה אפשר להוסיף 75 אלף דולר שקיבל עורך-הדין הממולח בשלב מסוים, בשעה שסמווד שילמה לכנסייה "דמי-קדימה" נוספים, שטיבם לא התברר לחלוטין במסגרת ההליכים.

עוד סכום "פעוט" של מיליון דולר - שולם לחורי על-ידי משה סטולר (אז מבעלי סמווד), עם החתימה על "הסכם ההמרה", שבמסגרתו הוחלפו 22% (מהדירות) של הכנסייה, בסכום של 5.5 מיליון דולר ובנוסחת הקיזוז. בהמשך - בשנת 2008, שולמו לעורך-הדין 4 מיליון שקל נוספים מסמווד. זאת, בעקבות תביעה שהגיש נגדה, ובה טען שהגיע לו סכום נוסף בגין העובדה ששכנע את הכנסייה להסכים ל"הסכם ההמרה".

לסיכום "תשלומי חורי" - 1.325 מיליון דולר, 4 מיליון שקל, 5% מהדירות בפרויקט, ו-0.5% מכל דירה שתירכש - עו"ד חורי רשם יבול נאה בעסקה.

כעת להליך שהסתיים השבוע בבית-המשפט העליון. במבוא העובדתי לפסק-הדין, כותב השופט יצחק עמית כך: "בשנת 2003 נפל דבר ביחסיו של עו"ד חורי ומזכירתו הנאמנה. זו פנתה לכנסייה בטענה כי עו"ד חורי מוליך שולל את הכנסייה, וגובה ממנה כספים שלא כדין".

פנייתה של המזכירה נלקחה ברצינות, ובהמשך, האב דוד מריה יגר, שמתואר בפסק-הדין כ"משפטן בכיר המשמש כיום כשופט בבית-המשפט העליון של הוותיקן", מונה לחקור את הטענות. האב-החוקר גבה עדות ממזכירת עורך-הדין, עדותה תועדה בווידיאו, שהוקרן בפני עו"ד חורי.

פסק-הדין מפרט, כי "בדו"ח שערך, ציין האב יגר כי לא מצא בסיס לחשדות שהועלו נגד עו"ד חורי. אך עם זאת, העיר לעו"ד חורי כי אין זה ראוי שעורך-דין המייצג את הכנסייה ייצג גם את הצד השני, וגם אם המורשה הכללי (מטעם הכנסייה - ג'מ') הסכים להסדר מעין זה, הרי שטעה. בכפוף להערה זו, לא מצא האב יגר בסיס להאשמות שהוטחו בעו"ד חורי, שמצידו חתם ואישר את הדוח של האב יגר".

ההסכם התבסס על מצג שקרי

נחזור לשנת 2008. כחמש שנים לאחר שסוכם הליך החקירה שערך האב יגר; ומספר שבועות לאחר שעו"ד חורי גרף לכיסו את 4 מיליון השקלים האחרונים מתוך שכר-טרחתו הדשן (בעקבות התביעה שהגיש נגד סמווד), פנה חורי לאנשי הכנסייה ושכנע אותם להגיש תביעה נגד סמווד ונגד חברת הנדל"ן לוסטיגמן, שנכנסה בנעליה של סמווד. זאת, כדי לממש זכאות לסכומים נוספים שהכנסייה זכאית להם לכאורה, לפי ההתחשבנות שנקבעה ב"הסכם ההמרה".

אולם לאחר הגשת התביעה, החליפה הכנסייה את מייצגיה - שכרה את שירותיהם של עורכי-הדין החדשים, אהוד גוט ורענן בר-זוהר - שהפכו את התביעה על פיה, והפנו אצבע מאשימה כלפי עו"ד חורי.

בין היתר, הכנסייה טענה בתביעתה, שעו"ד חורי הפר את חובת האמון שלו כלפיה, וקיבל מן היזמים "שוחד אזרחי" (הביטוי "אזרחי", הוא משום שעבירת השוחד כהגדרתה בחוק, יכולה להתבצע רק על-ידי עובד ציבור).

הכנסייה טענה עוד כי "הסכם ההמרה" התבסס על מצג שקרי שלפיו מצב התכנון בפרויקט יאפשר בניית 135 יחידות-דיור בלבד, ולכן מנגנון ההתחשבנות שנקבע בו, התבסס על מחירם של 29 דירות (כ-22% מ-135), כאשר בפועל, מספר הדירות בפרויקט עמד על כ-300 יח"ד, וחלקה של הכנסייה אמור היה להיות 66 דירות.

מניעי ההסכם הוסתרו מבית-המשפט

חברת לוסטיגמן שיוצגה על-ידי עורכי-הדין שוקי חורש, רונן ברומר וגלעד כ"ץ ממשרד ש. הורוביץ', טענה, כי לא נותרו לכנסייה כל זכויות בפרויקט. זאת, בין היתר, על בסיס ההסכם המבטל את זכויותיה של הכנסייה במנגנון הקיזוז, והעובדה שהכנסייה לא העלתה כל דרישה בקשר לחלקה בפרויקט במשך שנים, עד שעו"ד חורי עורר את העניין בשנת 2008.

התיק נדון בתחילה בבית-המשפט המחוזי, בפני השופט רם וינוגרד. השופט ייחס מהימנות נמוכה ביותר לכלל העדים שהובאו בפניו - מטעם לוסטיגמן וסמווד, וכן מטעם הכנסייה. לגבי עו"ד חורי, פסק השופט שגרסתו הייתה קלושה, כבושה ושהוא מסר הצהרות שאינן אמת.

פסק-הדין במחוזי, הסתמך אפוא, בעיקר על המסמכים שהוצגו בפני בית-המשפט. על בסיס אותם מסמכים, קיבל השופט וינוגרד את עמדת לוסטיגמן, כי מספר הדירות בפרויקט היה ידוע לכנסייה למן היום הראשון, והוא הופיע במסמכי ההסכם הראשון משנת 1996, וכן במסמכים נוספים שהוצגו לכנסייה ב-1999. לפיכך, נדחתה הטענה כאילו הכנסייה רומתה באשר למספר הדירות בפרויקט.

באשר ל"הסכם ההמרה", השופט הסכים עם הטענה שהגיונו הכלכלי מבחינתה של הכנסייה אינו ברור. נדמה, שהסתפקותה בסכום השווה לתמורת 29 דירות בפרויקט, המהוות רק כ-10% מן הפרויקט, שעה שהייתה בידה הזכות לקבל 22% מן הפרויקט, מעלה סימני-שאלה קשים. אולם מאחר שהשופט פסק פוזיטיבית שהכנסייה ידעה מעל לכל ספק על כמות הדירות המתוכננות בפרויקט, שעה שחתמה על "הסכם ההמרה", הגיע השופט למסקנה, ש"נראה כי היו מניעים אחרים שהביאו להתקשרות בהסכם כפי שנחתם, ואלה הוסתרו מבית-המשפט מטעמיהם של הצדדים או מי מהם".

באשר לטענות הקשות שהועלו נגד עו"ד חורי, השופט הגיע למסקנה כי הכנסייה הסכימה בתחילה שעו"ד חורי יגבה את חלק משכר-טרחתו מסמווד. אולם בית-המשפט הסיק כי חלק מהסכום שקיבל - הסכום ששולם מסמווד בעד "סגירת 'הסכם ההמרה'", לא הובא לידיעת הכנסייה, ובמקרה זה, הפר עו"ד חורי את חובת האמון שלו כלפי לקוחתו. עם זאת, השופט וינוגרד פסק כי גם בסכום זה שגבה עו"ד חורי מהצד שכנגד, מאחורי גבה של לקוחתו, אין משום "שוחד אזרחי", שכן האפשרות שעורך-הדין הגיש תביעה לבית-המשפט, כדי לגבות סכום שהוא שוחד במהותו, נראית קלושה.

נדבך חשוב בדחיית טענות הכנסייה, נגע לעובדה שהאב-החוקר יגר, לא הובא לעדות, וזאת אף שתואמה ישיבת הוכחות בבית-המשפט לצורך עדותו, בתאריך שבו שהה המשפטן מהוותיקן בארץ הקודש.

באשר לתופעה המוזרה, שלפיה בינואר 2003 ויתרה הכנסייה על יתרת ההתחשבנות, ולמחרת היום בוטל אותו ויתור - נפסק, כי ההסכם נעשה ל"צורכי מס", כדי להבהיר כי "הסכם ההמרה" הוא הסכם כספי, כדי שהעסקה לא תיחשב לעסקת מקרקעין החייבת במס מרגע חתימתה.

התוצאה - עם סיום הפרויקט, תהא הכנסייה זכאית לסכום השווה ל-29 דירות בפרויקט, בניכוי 6 מיליון דולר.

בסיום ההליך פסק בית-המשפט המחוזי, כי לוסטיגמן תשלם לכנסייה הוצאות משפט בסך מיליון שקל, ולזה נוסף שליש מהאגרה ששילמה הכנסייה בגין התביעה, שהושת על לוסטיגמן.

"ממצאים לא מחמיאים"

שני הצדדים הגישו ערעורים לבית-המשפט העליון, ואליהם הצטרף גם עו"ד חורי, שביקש כי ייפסקו הוצאות לטובתו בהליך. את פסק-הדין בבית-המשפט העליון כתב השופט יצחק עמית. השופטים צבי זילברטל ונעם סולברג הצטרפו לפסק-דינו.

לדברי השופטים הם "בחנו בקפידה את המסמכים הרבים מספור שהניחו הצדדים בפנינו, ומצאנו כי מסקנותיו של בית-משפט המחוזי אכן מעוגנות בהיגיון ובשכל הישר, בהתנהגות הצדדים לאורך השנים ובמסמכים השונים, ואנו מאמצים את קביעותיו העובדתיות והמשפטיות בפסק-הדין.

"נחה דעתנו, כי הכנסייה חתמה על 'הסכם ההמרה' בעיניים פקוחות מסיבותיה שלה", ו"כי אין לייחס ליזמים תרמית רבתי לגבי מספר הדירות בפרויקט, וכי אין קשר סיבתי בין מצג שווא של היזמים כלפי הכנסייה לבין הסכמתה להמיר את זכויותיה בתשלום כספי בסך של 5.5 מיליון דולר".

עוד פסקו השופטים, כי "גם העובדה שעו"ד חורי קיבל כספים מהיזמים הייתה ידועה לכנסייה, כפי שעולה ממסמכים שונים, לרבות הדו"ח של האב יגר".

העליון חזר על המסקנה, כי "הסכם הוויתור" מינואר 2003 נערך אך ורק לצורכי מס. "לא ראינו סיבה הגיונית שבגינה תסכים הכנסייה לוותר על ההתחשבנות העתידית על-פי 'הסכם ההמרה', וטענות סמווד ולוסטיגמן בנושא זה לא שכנעו אותנו", נימקו השופטים.

באשר להוצאות המשפט, בית-המשפט התערב בהחלטת המחוזי, לטובת לוסטיגמן, ופסק, כי "תביעת הענק של הכנסייה נדחתה, וחלק נכבד מאוד מטענותיה נדחו, לרבות טענתה המרכזית שלפיה רומתה לגבי היקף הבנייה", ציינו השופטים. "בהתחשב בכך שמתביעת הענק בסכום של כמאה מיליון שקל, זכתה הכנסייה בהצהרה לגבי זכותה להתחשבנות עתידית על-פי 'הסכם ההמרה', לא היה מקום לפסוק לחובת סמווד ולוסטיגמן הוצאות בסכום כה נכבד".

שכר-הטרחה שנפסק לטובת הכנסייה הורד לסכום של 150 אלף שקל, ובוטל חיובה של לוסיטגמן בחלק מאגרת בית-המשפט שבה נשאה הכנסייה.

ובאשר לערעורו של עו"ד חורי - השופטים סברו, ש"בהינתן חלקו המרכזי של עו"ד חורי בפרשה, והממצאים הלא מחמיאים שנקבעו בפסק-הדין לגביו, טוב היה עושה אילולא הגיש את ערעורו".

הנדל"ן הקדוש בירושלים

סכסוך נדל"ני שכנסייה היא צד לו, הוא דבר מסקרן, אך לא נדיר כל כך בירושלים. ענייני מקרקעין בעיר מערבים לא פעם צדדים כמו כנסיות, הקדשים מוסלמיים ועוד.

בשנה שעברה פרסמנו ב"גלובס" כתבה נרחבת אודות הסכסוך על ה"מרתף הקדוש" הצמוד לכנסיית הקבר בירושלים. מדובר במרתף צלבני עתיק בגודל כ-1,000 מטר, המצוי מתחת למה שהיה פעם בית מלאכה לעיבוד עורות ברובע הנוצרי בעיר העתיקה. המרתף חולק קיר משותף עם כנסיית הקבר - לפי המסורת, מקום קבורתו של ישו.

הסכסוך על המרתף בין בעלי בית המלאכה, עבדלסלאם חירבאווי ז"ל ובין הכנסייה הקופטית המצרית נגמר לאחר 20 שנים של הליכים משפטיים, בפסק בוררות שנתנה שופטת העליון בדימוס איילה פרוקצ'יה לטובת משפחת חירבאווי. לצורך ההכרעה, השופטת הפכה במסמכים בני מאות שנים, כמו שטר שנחתם על ידי המצביא האיובי, צאלח א-דין וכתבי הקדש בני מאות שנים.

המזימה של רבינוביץ

משפטנים יודעים לספר שאחד מפסקי הדין החשובים בנושא מונח החזקה במקרקעין, נוגע לסכסוך על מתחם דיר א-סולטן, שעל גג כנסיית הקבר.

זכורה גם פרשת הקרקעות של הפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית ברחביה, במסגרתה איש העסקים יעקב רבינוביץ הצליח לשכנע את עו"ד יעקב וינרוט ובאמצעותו את קק"ל, כי הגיע להסכמה מול הפטריאך היווני האורתודוקסי להאריך את חכירת קרקע בת 520 דונם בשכונת רחביה, ב-1000 שנים. לבסוף התברר שרבינוביץ רקח מזימה שכולה זיוף, בניסיון לגנוב עשרות מיליוני שקלים מהצדדים. העסקה בוטלה, רבינוביץ נשלח לכלא.

אותה קרקע היא חלק מקרקעות רבות ברחביה ובטלביה השייכים לכנסייה, שבעוד 35 יפקעו הסכמי החכירה בנוגע אליהן, ואם לא תושג הסכמה, ייאלצו מאות משפחות לעזוב את בתיהם. גם העניין ה"פעוט" הזה, בוודאי ייצר הליכים משפטיים מסקרנים.

בא-כוח הקסטודיה, עו"ד אהוד גוט, מסר: "פסק-הדין ההצהרתי של בית-המשפט המחוזי, שבית-המשפט העליון השאיר אותו על כנו כאשר דחה את הערעורים של כל הצדדים, קובע כי הקסטודיה זכאית לקבל בפרויקט ברוש הגבעה שבגבעה הצרפתית בירושלים שווי של 29 דירות בניכוי 6 מיליון דולר. חברות סמווד ולוסטיגמן טענו כי לקסטודיה לא מגיע כלום, טענתן נדחתה, וכך גם הערעור שהגישו. שוויין של 29 הדירות בניכוי של 6 מיליון דולר הוא למעלה מ20 מיליון דולר, כך שהורדה של שכר-הטרחה שנפסק ב-750 אלף דולר בטלה בשישים". 

IPad

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"