גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

Spot.IM: "המטרה של פייסבוק היא להרוג את תעשיית המדיה"

השינויים שפייסבוק מכניסה באלגוריתם שלה מקשים מאוד על תעשיית התוכן, שמסתמכת על ההפניות מהרשת החברתית ■ האתרים מנסים למצוא דרכים להשאיר את הגולש אצלם, והסטארט-אפ Spot.IM מציע פתרון אפשרי

בסוף חודש יוני שוב שינתה פייסבוק את האלגוריתם שלה, זה שקובע מה ייכנס לכם לפיד שמולו אתם מעבירים חלק גדול מהיום, כך שכעת הוא מעודד יותר תוכן שמיוצר על-ידי משתמשים ופחות תוכן שמגיע מאתרי התוכן הגדולים. מדובר במגמה נמשכת מצד החברה, אך בשנים האחרונות כל שינוי כזה הופך דרמטי יותר הודות לעובדה שאתרי התוכן הופכים תלויים יותר ויותר בתנועה (טראפיק) שמגיעה מהרשת החברתית, שנראית כאילו היא עומדת לבלוע את האינטרנט כולו. רק בשנה שעברה דווח כי פייסבוק עברה אפילו את גוגל והפכה למקור ההפניות הגדול ביותר לאתרי התוכן.

"אתרי התוכן צריכים להכיר בכך שהמניעים של פייסבוק הם שונים משלהם", אמר ל"גרדיאן" ג'ושוע בנטון, מנהל במעבדת העיתונות של אוניברסיטת הרווארד, בכתבה שבה דווח על המהלך. "השינוי הזה הוא עוד סימן לכך שהאתרים יצטרכו להסתמך יותר על הכנסות ישירות מהקוראים שלהם ופחות על הכנסות מפרסום".

גורם באחד מאתרי התוכן שדיבר עם אתר דיגידיי (Digiday) היה חריף יותר: "פייסבוק גורמים לכך שהאתרים יצטרכו לשלם עבור הפניות מהם, כדי לאזן את העליות והירידות האלה בתנועה שמגיעה משם. הם ממש כורכים לנו את החבל מסביב לצוואר".

"המטרה של פייסבוק היא להרוג את תעשיית המדיה, להכחיד את האתרים ובעצם להשתלט על האינטרנט, זה ברור", אומר ל"גלובס" נדב שובל, אחר משני המייסדים של הסטארט-אפ הישראלי Spot.IM. "האתרים שאנחנו עובדים איתם נמצאים בהיסטריה. יש היום אתרים (בארה"ב, י"כ) שרוב הטראפיק שלהם מגיע מפייסבוק - אתה יודע איזה פחד זה בשבילם אם הם יפסיקו לקבל משם את הטראפיק? אתה רואה שכולם בתחום בצרות, ואנחנו מאמינים שאם נגרום לגולש לחזור באופן אורגני לאתרי התוכן, פעם אחר פעם, הם יוכלו להמשיך לחיות. הם רואים בנו את המושיע שלהם".

"נוצרו יותר דיונים ענייניים"

עד ש-Spot.IM הקטנה תהפוך למושיעה של אתרי התוכן יעבור עוד הרבה זמן, אם בכלל, ובכל זאת מעניין לבחון את המערכת שהיא מציעה, ולו בגלל שאם גלשתם לאחרונה באחד מאתרי התוכן הגדולים בישראל, קרוב לוודאי שנתקלתם בה.

מדובר במערכת שמחליפה את מערכת התגובות (טוקבקים) המיושנת שהייתה קיימת ברוב האתרים ומאפשרת בנוסף שיח בזמן אמת, "זרם חדשות" (ניוזפיד) שמציג את הכתבות באתר לפי התגובות או השיחות שמתנהלות בהן ועוד. המערכת כבר פועלת באופן חלקי או מלא באתרים כמו וואלה, מאקו, ערוץ הספורט, "גלובס" ו"כלכליסט".

- איך המערכת שלכם עוזרת לאתרים להשאיר את הגולשים אצלם?

"צריך להבין שגולש שמגיע לאתר דרך פייסבוק נמצא בהלך-רוח מאוד מסוים. זה נקרא אקספלור. הוא מרפרף בין הרבה מאוד תכנים - תמונות של חתולים, כתבה מ-ynet, פוסט של אחותו. הבעיה הקשה עם גולשים כאלה היא שגם כשהם כבר נכנסים לאיזו כתבה באתר תוכן, בגלל הלך-הרוח שמאפיין את הגלישה שלהם הם נורא לא לויאלים. הם ממשיכים מהר הלאה, ובהרבה מקרים הם אפילו לא יזכרו אם הם קראו את הכתבה נניח ב'גלובס' או באתר המתחרה.

"מה אנחנו עושים? אנחנו נותנים לגולש חוויה של ניוזפיד בתוך האתר (בחלק מהאתרים הוא נפתח אוטומטית, ובאחרים הגולש צריך ללחוץ באופן אקטיבי כדי לפתוח אותו, י"כ). הניוזפיד בנוי מכתבות שהגולשים באתר הגיבו להן, וככה אתה רואה על מה מדברים עכשיו. גולש שמגיע לאתר ומחפש משהו מעניין לעשות, רואה עוד מקומות מעניינים שקורים בהם דברים בתוך האתר עצמו".

לפי הנתונים של Spot.IM, "שילוב המוצרים של החברה באתרים מניב עלייה ממוצעת של 20% בזמן השהייה באתר, 25% יותר תגובות וחשיפה של פי שלושה יותר דפים".

גורם באחד האתרים שבהם פועלת המערכת מאשר כי מאז הוכנסה המערכת לשימוש, לפני למעלה מחצי שנה, "כמות הטוקבקים באתר גדלה בעשרות אחוזים". לדבריו, "נוצרו יותר דיונים ענייניים על התוכן, וזה גרם לאנשים להביע את עצמם יותר, ואפשר ממש לראות גולשים שחוזרים כדי להגיב בדיונים שנוצרו".

גם גורמים אחרים בשוק אישרו כי מאז הוכנסה המערכת לשימוש, נרשמה אצלם עלייה בכמות התגובות ופעילות הגולשים.

שיתוף-פעולה עם "פלייבוי" 

אבל עם כל הכבוד לעזרה לאתרי התוכן במלחמתם מול פייסבוק ובהגדלת זמן השהייה וכמות התגובות בהם, כמו כל חברה מסחרית, Spot.IM תיבחן קודם כול במודל העסקי שלה.

הסטארט-אפ - שמייסדו הנוסף הוא ישי גרין שכבר ביצע אקזיט מרשים בסולוטו - גייס לאחרונה סכום מכובד של 13 מיליון דולר, והוא כבר עובד כיום עם גופי תוכן גדולים בארה"ב כמו האפינגטון פוסט, AOL, טיים וניוזקורפ.

שיתוף-הפעולה האחרון של החברה, שאותו הם מגדירים "אסטרטגי ומשמעותי מאוד", הוא עם אתר "פלייבוי", שעבר בשנים האחרונות מיתוג מחדש וכבר אינו כולל תמונות עירום.

לדברי שובל, "כל הרעיון שלנו הוא שאנחנו לעולם לא נגבה כסף מהאתרים. ברגע שאתה גובה כסף מארגון שאתה מנסה לעזור לו, אתה כבר מקשה עליו. בגדול, המודל שלנו מתבסס על חלוקת רווחים עם האתרים".

אחת האפשרויות היא לעבוד לפי המודל של חברות המלצות התוכן טאבולה ואאוטבריין - שתיהן כמו Spot.IM נולדו בישראל - המשלבות באתרים המלצות לכתבות, חלקן ממומנות, ומתחלקות עם האתרים בהכנסות. מערכת המלצות על כתבות נוספות כבר פועלת באתרים הישראליים שעובדים עם Spot.IM, אך כיום היא מפנה רק לכתבות בתוך אותו אתר. בכלל, נכון לעכשיו, למרות הנוכחות הבולטת שלה כאן, אין ל-Spot.IM הכנסות של ממש מהשוק המקומי.

בארה"ב, לדברי שובל, החברה כבר עובדת עם מפרסמים שאותם היא מביאה כנדוניה לאתרים שבהם מוטמעת המערכת שלה, והפרסום מתבצע למשל על-ידי שילוב של תוכן ממומן בניוזפיד שהמערכת יוצרת באתר. באופן כללי, ככל שהמערכת של Spot.IM תשולב ביותר אתרים ותחזיק ביותר שטחי פרסום, היא תצבור כוח גדול יותר במשא-ומתן מול המפרסמים - שוב, בדומה למודל של טאבולה ואאוטבריין.

"כבר היום אנחנו יושבים על למעלה מ-3 מיליארד דפים בחודש, וזה הופך אותנו לשחקן די גדול בתחום", אומר שובל. "בסופו של דבר אנחנו רוצים להקים מערך שיאפשר לכל מפרסם לבוא אלינו ולטרגט קהילות באינטרנט. זה מה שאנחנו עושים באתרים שבהם המערכת שלנו מוטמעת - יוצרים קהילות סביב תחומי עניין משותפים".

פייסבוק מפנה לאתרי תוכן יותר גולשים מגוגל

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

גטלר ביקש לפסול את אורנשטיין לאחר שפורסמו הקלטות של שיחות בינו ובין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה מהן עולה חשד ליחסי תן וקח בין השניים ● אורנשטיין דחה את הבקשה והודיע כי סיים לכתוב את פסק הבוררות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות