גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופס, טעינו

האם בישראל מישהו יודה בכישלון ההפרטה של שירותי בריאות התלמיד?

יעקב ליצמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
יעקב ליצמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הניסיון הישראלי להפריט במהלך העשור הקודם גם את מערכת בתי הסוהר באמצעות הקמה של כלא פרטי ראשון בבעלות לב לבייב ואברהם קוזניצקי זכה לגיבוי אקטיבי מצד כוהני דת ההפרטה בחלק מסוים מאוד מהעיתונות הכלכלית. חפשו כותרות כמו "שד ההפרטה יוצא מהכלא", "העותרים התבלבלו" או "מלחמוביץ'", ותראו איך אידיאולוגיה קנאית לא נותנת לעובדות להסיט אותה ממסלולה.

הם סיפרו לנו שהפרטת הכלא לא רק תחסוך למדינה כסף יקר, היא גם תשפר את איכות החיים של האסירים - שהרי קנאות דתית חייבת ללבוש תחפושת חברתית וחמלתית, כדי לשכנע את ההמון. כדי לנטרל מראש את הביקורת על מודל ההפרטה באמריקה, כתבו הכוהנים: "בארה"ב ביצעו אמנם טעויות רבות עם תחילתה של ההפרטה, אבל מאוחר יותר תוקנו מרבית הליקויים".

למה אנחנו נזכרים בלהט ובידענות שהופגנה אז בעניין מודל הפרטת הכלא? כי ביום חמישי האחרון הודיע הממשל האמריקאי, באופן היסטורי למדי, כי הפרטת בתי הסוהר היא לא פחות מכישלון. הממשל הסביר כי לא רק שתנאי האסירים הוחמרו ונרשמו יותר מקרי אלימות, אלא שהמודל הזה עלה בסופו של דבר יותר כסף למשלם המסים.

הממשל לא הסתפק באמירה ערכית, אלא החליט שלא לחדש עוד את ההתקשרויות עם היזמים שמתפעלים את מתקני הכליאה הפדרליים. כפועל יוצא, המניות של שתיים מהזכייניות הגדולות בתחום, CCA ו-GEO, נפלו ב-35-40%.

הנה, לא תאמינו, מתברר כי "מרבית הליקויים" לא באמת תוקנו, לפי הבדיקה שערך הממשל. למעשה, הוכח יותר מפעם אחת כי הזכיינים הפרטיים שתפעלו את בתי הסוהר בארה"ב העסיקו לוביסטים שדאגו להחמרת הענישה כדי לנפח את שורות האסירים ואת שורת הרווח. במספר מקרים דווח גם על תשלום שוחד לשוטרים ולשופטים.

הסגירה הפיננסית

מה שמדהים באמת בהודעה ובהודאה של האמריקאים, היא היכולת להכיר בטעות, בכישלון, בפער בין האידיאולוגיה למציאות. בישראל, אולי ניחשתם, זה עדיין לא קרה. אמנם בג"ץ בלם את הפרטת הכלא בהחלטה דרמטית ואמיצה, אבל שורה של שירותי רווחה רגישים לא פחות כבר הופרטה מזמן, למרות ביקורת מהדהדת מצד מבקר המדינה.

המבקר מצא למשל, בדיוק כמו במקרה האמריקאי, כי ההפרטה של שירותי בריאות התלמיד ("אחיות בתי הספר") לא הביאה לחיסכון תקציבי, כפי שטענו במשרד האוצר, אלא דווקא לגידול בהוצאה הממשלתית. חמור יותר, נמצא כי חלה ירידה בשיעור הביצוע של החיסונים בקרב תלמידים לרבות שימוש בציוד שפג תוקפו. בעקבות דוח המבקר משנת 2010 דרש אז סגן שר הבריאות יעקב ליצמן להלאים את השירות, אבל לאור התנגדות האוצר הוסכם לבסוף על הלאמת השירות במחוז הדרומי בלבד.

ביקורת דומה נמתחה על ידי המבקר גם עם הפרטת ההוסטלים של משרד הרווחה, לטיפול בבעלי מוגבלויות שכליות. שוב נמצא שהתחשיבים של האוצר היו מופרכים ושוב התגלה שהשירות לקוי ושתחלופת כוח האדם גבוהה במיוחד כתוצאה משכר נמוך, דווקא במקום בו הביטחון באנשי הצוות חשוב כל כך.

באופן אירוני, מי שחתום על האצת ההפרטה הזו הוא יצחק (בוז'י) הרצוג, ששימש שר הרווחה בממשלתו של אהוד אולמרט. האם מישהו בממשלה יודיע כעת על חישוב מסלול מחדש? אולי שר האוצר החברתי משה כחלון? אל תבנו על זה.

אבל בואו נחזור רגע למקרה הישראלי של הפרטת הכלא. זוכרים שדיברנו על קנאות אידיאולוגית בתחפושת חברתית? אז היא בטח לא נחלתם של פוליטיקאים ועיתונאים בלבד. את פרופ' ירון זליכה אתם מכירים אולי בכובעו החדש כלוחם בהון-שלטון, כוכב הסדרה "מגש הכסף" ונואם כריזמטי בהפגנות נגד מתווה הגז. אבל אתם כנראה פחות זוכרים שזליכה הוא שחתום על "הסגירה הפיננסית" עם לבייב וקוזניצקי, שנעשתה במארס 2007, ארבעה חודשים בלבד לפני הדיון השני שהתקיים בבג"ץ בעניין העתירה של ארגוני זכויות האדם נגד הפרטת הכלא.

לזליכה, אז החשב הכללי במשרד האוצר, היו כל הסיבות בעולם לעכב את החתימה הזאת, שהרי אם הזכיינים יתחילו לבנות את בית הסוהר, המדינה תיאלץ לשלם להם מיליונים במקרה של הפסד בבג"ץ. במקום זה, זליכה האיץ את ההליך ונתן לדחפורים לצאת לדרך. המחשבה הייתה שאם שופטי בג"ץ יראו שמדובר ב"מעשה עשוי" שביטולו יחייב את המדינה בפיצויי עתק, הם ייאלצו לדחות את העתירה, שהוגשה עוד לפני שפורסם בכלל המכרז.

אבל השופטים לא נפלו בתרגיל הזה ולא נרתעו: בנובמבר 2009 הם פסקו שגם להפרטה צריך למתוח גבול. זה קרה כשהכלא הפרטי עמד כבר מוכן ונוצץ עם 120 עובדים, אחרי שמצלמות הטלוויזיה הוזמנו לסייר בו ולהפיץ את הבשורה. חצי שנה אחרי, הנחפזות של זליכה תורגמה למספרים: המדינה חתמה על צ'ק בסך 279 מיליון שקל לטובת לבייב וקזניצקי עבור עלות ההקמה ואובדן הכנסות.

ייבוש מכוון

הכלא שחמק מקוזניצקי ולבייב הוא כלא ממשלתי כיום בשם "אלה". בין ראשוני ה"דיירים" שלו, אגב, נמנו עצורי משט המרמרה לעזה. עצם הקיום שלו ממחיש את האבסורד בטיעונים של מצדדי הפרטת הכלא, שהפליגו בשבחים על הגודל של תאי המאסר והסטנדרטים הגבוהים שלו.

הרי איש לא טען שאין לאפשר לחברה פרטית להקים את המבנה - מלאכת ההקמה הייתה מאז ומתמיד בידי המגזר הפרטי. מדובר בפרקטיקה מתוחכמת אך מוכרת מאוד: המדינה רוצה להפריט שירות מסוים, אז היא מפליגה ביכולות של היזם הפרטי להקים מודל מפואר ובחלק מהמקרים גם מתמרצת אותו כלכלית לעשות זאת.

במקרה של שירותי בריאות התלמיד וההוסטלים של משרד הרווחה, המדינה ייבשה את השירותים האלה ומנעה מהם תקציבים במשך שנים, ומנגד הרעיפה מיליונים ברגע שהוחלט על הפרטה. כך מוכרים לציבור שכל מה שפרטי נוצץ ומה שציבורי עבש.

הנה, אפילו ארצות-הברית, אומת הקפיטליזם, השכילה להודות שהתיאוריה הזאת פשטה רגל. אבל פה זה לא אמריקה, אצלנו כשמפריטים מפריטים עד הסוף. בלי גמגומים.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הפסקת המסחר עם ישראל, הדרישות של טורקיה והציוץ של ישראל כ"ץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות