גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": הוט עובדת ב'שיטת מצליח', וזה עובד לה

למה משרד התקשורת מאפשר להוט לחמוק מהמחויבות לחבר לתשתיות שלה את כל היישובים בארץ שאינם מחוברים? ■ ולמה הח"כים שותקים? הצביעות זועקת לשמיים

תשתיות של הוט / צילום: איל יצהר
תשתיות של הוט / צילום: איל יצהר

משרד התקשורת פרסם בשבוע שעבר, באתר האינטרנט שלו, הודעה אשר התייחסה להחלטה קודמת אשר התקבלה בנובמבר 2014. ההחלטה המקורית חייבה את הוט להשלים את הפריסה האוניברסלית - כלומר לחבר לתשתיות שלה את כל היישובים שאינם מחוברים.

ההודעה פורסמה באתר, כנראה באופן לא מקרי, ולא לוותה בהודעה לעיתונות, אשר נשלחה רק לאחר שכלי התקשורת גילו את ההודעה באתר. אפשר להניח כי משרד התקשורת העדיף להצניע את ההודעה ולקוות שלא תזכה להד ציבורי נרחב, משום שמדובר בהחלטה שנויה במחלוקת.

ההודעה של המשרד, שדוחה למעשה את הפריסה בשנה, מעלה מחדש סימני שאלה לגבי היחס של המשרד להוט שנתפסת כאתרוג. לדעתנו הגישה הזאת לא עושה טוב להוט. הוויתורים, ההתחשבות וההקלות הובילו לכך שהוט לא הפכה לחברת טלקום רצינית שעומדת על שתי הרגליים ומהווה מתחרה מושלמת לבזק.

קצת היסטוריה: בנובמבר 2014 החליט שר התקשורת לשעבר, גלעד ארדן, לסיים את הסאגה של הפריסה האוניברסלית של הוט ולהתחיל בתהליך מדורג של השלמת הפריסה בקרב 8% מהיישובים שבהם היא לא פרוסה. מדובר ביישובים ערביים, דרוזים, מצפים, יישובים דתיים וכדומה. מדובר בסך-הכול במאות יישובים לא מחוברים. ארדן החליט שהוט תתחיל בחיבור 60 מהם בתוך שנתיים. המשמעות היא שבנובמבר 2016 הייתה הוט אמורה לחבר עוד 60 יישובים.

למען הסדר הטוב, נדגיש כי גם ההחלטה של ארדן לא חפה מבעיות. ארדן, כמו כל קודמיו, לא דאג להעניש את הוט על כך שלא פרסה את התשתיות שלה. העובדה שהוט לא פרסה את התשתיות שלה פוגעת באינטרס ציבורי מובהק - קידום תשתיות תקשורת. אין לנו מושג איך זה קורה, אבל בכל פעם שבה מדובר על הפריסה האוניברסלית, הוט מצליחה לחמוק מהנושא.

הצביעות זועקת לשמיים

הצפצוף והזלזול של הוט במשרד התקשורת הוא כל-כך בוטה, עד כדי כך שהחברה אפילו לא העלתה בדעתה לחבר ולו יישוב אחד באופן סמלי. חצי טרקטור לא התחיל לעבוד. הוט עובדת ב'שיטת מצליח', והמצליח הזה עובד לה שחבל על הזמן.

המשרד קובע מה שהוא רוצה, והוט עושה מה שהיא רוצה, ובסוף עוד מתיישרים לטובתה ומנהלים איתה משא-ומתן על התנאים. אפשר רק לדמיין איך הדברים היו נראים אם היה מדובר בבזק ואיזו ביקורת ציבורית היא הייתה חוטפת אם הייתה נוהגת כך.

כל הפוליטיקאים שקופצים ומשתוללים כאשר רק מצייצים על כך שימלאו אחר הבטחות שלטוניות שניתנו לבזק, סותמים את פיהם כאשר מדובר בהוט. פתאום לחברי הכנסת מהשמאל לא חשוב שיקדמו פריסת תשתיות תקשורת במגזר הערבי? למה שהוט לא תפרוס תשתיות ביישובים בדואים? לעתים הצביעות זועקת לשמיים.

ולעצם ההצעה של המשרד. מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, מונחה (לדבריו) לקידום השקעה בתשתיות תקשורת. הוא חוזר ומביע דאגה מהירידה בהשקעות ומנסה לחפש דרכים להחזיר את החברות למסלול השקעות.

התאוריה שלו אומרת שצריך לתמרץ את החברות להשקיע, ואחת הדרכים לעשות זאת היא על-ידי ויתורים והקלות רגולטוריות ויצירת משוואה שאומרת 'תתנו - תקבלו'. כלומר, אם הוט תיתן השקעה בסיבים אופטיים ותקדם הגדלת המהירויות והשירותים לציבור - שווה למדינת ישראל לוותר לה בנושא המשך הפריסה, שכן שכרה של המדינה יוצא בהפסדה. דהיינו, ההשקעה של הוט תגולגל לצרכנים בסופו של דבר.

בתמורה פילבר מציע להרחיב את התחרות מיידית על-ידי כך שהוט תחויב לספק לכל אותם מאות יישובים שירותי טלוויזיה על גבי האינטרנט, וכך לתפוס כמה ציפורים במכה אחת: מביאים תחרות בטלוויזיה לאותם יישובים שרוצים תחרות בטלוויזיה ולא יכולים לקבל הצעות מלבד מ-yes (ביישובים היהודיים), מונעים את הצורך בחפירות מיותרות ומעצבנות שממילא הרשויות המקומיות לא יאפשרו, ומסבים את הכסף של הוט לטובת מה שחשוב באמת - להשקעות ברשת כך שהוט תוכל להביא בשורה אמיתית בתחום מהירות הגלישה.

צריך להבין שעבור הוט עניין השדרוג ברשת למהירויות של 1 ג'יגה ללקוח הוא הרבה יותר פשוט מאשר בבזק, מבחינה הנדסית. ובנוסף, ההשקעה המיותרת לשיטת פילבר בחיבור יישובים שממילא לא רוצים להתחבר, לא תגולגל לצרכנים.

המבחן הוא בשטח

צריך לומר בכנות שיש הרבה היגיון בתאוריה של פילבר. באמת. אלא שהמבחן הוא בשטח, בביצוע - ושם הבעיה. ראשית, ההודעה של פילבר בעייתית, כי כמו שאמרנו בתחילה, הוט לא נענשת על הפרות חמורות של עשרות שנים. אבל נניח לזה לרגע. כל נושא ההתחייבות של הוט להשקעות סתום. יוצא שהמשרד מוכן לדחות להוט את הפריסה בשנה, שבמהלכה הוט תחויב להציע את שירותי הטלוויזיה שלה, אבל בנייר אין מילה אחת לגבי ההתחייבות להשקעות.

מדוע פילבר היה מוכן ללכת עם בזק לתוכנית שאומרת ביטול ההפרדה המבנית תמורת 5 מיליארד שקל השקעות, ובמקרה של הוט אין אפילו אזכור לכסף? שאלה נוספת - למה לא מדברים על סנקציה במקרה שהוט לא תעמוד בהשקעות שתתחייב? אם היא מפרה סדרתית של הפריסה האוניברסלית, איך הולכים איתה לעסקה שבה היא מקבלת לפני שהיא נותנת משהו בתמורה? ואם היא לא תשקיע, האם יבואו איתה חשבון? מישהו מאמין לזה?

ודבר נוסף, למה באותו מצפה בגליל, או ביישוב בדואי, מוכן המשרד לקדם תחרות בטלוויזיה ולא מוכן לקדם תחרות באינטרנט? לפי המדיניות המוצעת, אותם יישובים יישארו לעולם תלויים בחסדיה של בזק. זה אומר שכל הפריפריה תלויה אך ורק בבזק. זה נכון שיש תחרות על גבי התשתיות של בזק, במסגרת השוק הסיטונאי, אבל התשתיות הן עדיין שלה.

יש עוד הרבה שיקולים שראויים לעלות לדיון בסוגיה הזו, ויש הרבה צדק בניסיון של פילבר למוץ את הבור מן התבן ולוותר על האמוציות, אך עדיין, התוכנית שלו זקוקה למקצה שיפורים.

מקורבים להוט אמרו כי החברה הרימה את הכפפה, והיא תספק שירות שידורים בכל הארץ עד סוף השנה - וזו בשורה לצרכן. לדבריהם, אין אח ורע לחובת פריסה אוניברסלית בעולם. הם טוענים כי אין אף חברת כבלים שנדרשת לכך. 

גורמים במשרד התקשורת ציינו כי ההחלטה בשלב זה היא של דחייה בלבד לשנה של חובת הפריסה ב - 62 ישובים. במהלך שנה זו תסוכם עם הוט תוכנית הפריסה החדשה בכל הארץ בהיקף של כמיליארד שקל, כולל לו"ז וכללי אכיפה, ותיבדק היכולת לספק שידורים בטכנולוגיה החדשה.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר