גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק בפריון: רונן שילה פועל להחלפת המנכ"ל ג'וזף מנדלבאום

שילה: המשקיעים אינם שבעי רצון – יש לשנות את אופן בחירת הדירקטוריון ■ פריון: היסודות העסקיים של החברה טובים יותר היום למרות הירידה בהכנסות ובמחיר המניה

וול סטריט2 / צילום: רויטרס
וול סטריט2 / צילום: רויטרס

לפני קרוב לשלוש שנים חגגו שתיים מחברות האינטרנט המובילות בישראל את המיזוג ביניהן, שיצר חברה בשווי של כ-920 מיליון דולר. החברות היו פריון הציבורית, וקונדואיט הפרטית, שחטיבת סרגלי הכלים שלה הועברה לפריון   תמורת מניות.

"זהו אירוע מכונן בתולדות החברה ואיחוד כוחות משמעותי עבור העובדים ובעלי המניות שלנו. מדובר במקרה אמיתי שבו אחד ועוד אחד שווה שלוש", התפייט אז מנכ"ל פריון, ג'וזף מנדלבאום. הזמן שחלף מאז הוכיח את ההיפך. השוק השתנה משמעותית ופריון, שעיקר עסקיה היו אז בתחום החיפוש באינטרנט והכנסותיה הגיעו משיתופי פעולה עם ענקיות החיפוש, החליטה לתת דגש רב יותר לתחומי המובייל והפרסום. במקביל, התוצאות הפיננסיות של פריון התכווצו, והמניה איבדה כ-91% מערכה.

פריון מפתחת תוכנות ומספקת שירותים במטרה לסייע למפתחי תוכנות ואפליקציות בהפצה ובמוניטיזציה. כיום, פריון נסחרת בשווי של 95 מיליון דולר בלבד, ירידה של 66% מתחילת שנת 2016. זאת לאחר שבסוף 2015 רכשה פריון את חברת אנדרטון מתחום הפרסום הדיגיטלי תמורת 180 מיליון דולר - יותר מכפול משווייה הנוכחי.

על רקע ההידרדרות בעסקי החברה ובמחיר המניה התחיל להתפתח בפריון מאבק שליטה בין בעל מניות גדול לדירקטוריון. בעל המניות, הוא רונן שילה, אחד ממייסדי קונדואיט, שכחלק מעסקת המיזוג קיבל מניות של פריון ומחזיק כיום ב-11.6% מהון החברה. שווי המניות של שילה פחת מאז המיזוג ביותר מ-100 מיליון דולר.

שילה מבקש לשנות את מנגנון החלפת הדירקטורים בפריון, וזאת במטרה לגרום בסופו של דבר גם לשינוי בהנהלת החברה. פריון מתנגדת לכך; הדירקטוריון מגבה את המנכ"ל מנדלבאום. בזימון לאסיפת בעלי מניות שפרסמה אתמול פריון (האסיפה תתכנס ב-26 בספטמבר) מופיעות שתי הצעות לשינוי בתקנון החברה, הראשונה מטעם החברה והשנייה מטעם שילה. נכון להיום, מדי שנה עולה באסיפה להצבעה הבחירה בשליש מחברי הדירקטוריון לתקופה של שלוש שנים ("דירקטוריון מסווג").

פריון מציעה להסיר את המנגנון בהדרגה החל מהאסיפה הכללית שתיערך השנה. בחברה ציינו שמבנה הדירקטוריון המסווג נוצר בהנפקה ב-2006 במטרה לייצר יציבות, המשכיות ועידוד לראייה ארוכת טווח. "הדירקטוריון מכיר בכך שהמגמה הכללית בשוק נוטה לכיוון של אי-סיווג", כותבת החברה בזימון. הצעתה היא שבכל אסיפה שנתית יעמדו לבחירה הדירקטורים (למעט דח"צים) ויכהנו בדירקטוריון עד לאסיפה השנתית הבאה. זאת, מבלי לקצר כרגע את תקופת הכהונה של דירקטורים מכהנים. עוד מציעה פריון, שהדירקטוריון יוכל למנות דירקטור למילוי מקום שהתפנה בדירקטוריון ואותו דירקטור יכהן עד לאסיפה הבאה.

מנגד, שילה מבקש לבחור מחדש דירקטורים מדי שנה; לבטל את הדרישה לרוב של 2/3 מבעלי המניות להדחת דירקטור; ולמנוע את האפשרות שהדירקטוריון ימנה דירקטורים ללא אישור האסיפה.

בדבריו של שילה, המובאים בזימון לאסיפה נכתב כי "במשך השנים האחרונות, פריון סבלה מהפסדים משמעותיים, המשקפים ירידה חדה ומתמשכת בביצועים, דבר שהוביל בין היתר לירידה תלולה ועקבית במחיר המניה". שילה מוסיף כי ההידרדרות נובעת מהיעדר ניהול ומנהיגות מתאימים. "בעלי המניות ביקשו מספר פעמים מהדירקטוריון להחליף את ההנהלה, בפרט המנכ"ל ג'וזף מנדלבאום", כתב שילה.

לטענת שילה, הדירקטוריון "שאנן" בשל מנגנון בחירת הדירקטורים הקיים. "מספר דירקטורים חשים בנוח מדי עם הסטטוס קוו", נכתב שם. עוד ציין שילה כי המנגנון הנוכחי מרתיע רוכשים מהצעות לרכוש את החברה וכי מחקרים מראים שמנגנון כזה עומד ביחס הפוך לערך שמייצרת החברה. "אימוץ ההצעה ישלח איתות חזק לדירקטוריון שיש לבצע שינויים בהנהלה, ולסייע לפריון לייצר ערך לכל בעלי המניות", כתב שילה.

בשיחה עם "גלובס" אמר היום שילה, כי "אני לא חושב שמנדלבאום עושה את תפקידו כראוי. לאורך כל התקופה, הכלי היחיד בארגז הכלים שלו היה רכישות, וכשמסתכלים על ההיסטוריה, הוא רוקן את החברה ממזומנים ולא יצר אסטרטגיה לגידול". טענה נוספת שהוא מעלה נגד מנדלבאום היא שהמנכ"ל לא השכיל לייצר צוות שיהיה עזר כנגדו בהנהלת החברה. "את הסיפור שמספרים לעובדים וללקוחות צריך לספר גם לשוק ההון, והיות ואין סיפור כזה, זה מחזק את הטענה שג'וזף לא ראוי", הוא אומר.

- פריון יכולה להערכתך לייצר ערך רב יותר תחת הנהלה אחרת?

"אני מודה שאני לא מספיק מצוי בעניינים שם, אבל אני יודע שיש את עסקי החיפוש שמייצרים לה tail לא רע, ולפני רכישת אנדרטון היו לה הרבה מזומנים. כשמנכ"ל אנדרטון עזב כמה חודשים אחרי העסקה, זה עוד דגל אדום".

שילה אומר עוד כי המנגנון הנוכחי של בחירת הדירקטורים גורם לכך שהדירקטוריון לא משקף את בעלי המניות, והשלב הבא - בהנחה שהצעתו תתקבל - תהיה לייצר דירקטוריון שישקף אותם (בשלב זה הוא לא מציע מועמדים ספציפיים).

- מה קרה עכשיו שהוביל לפתיחת מאבק אקטיבי?

"זה לא קרה פתאום. התנהלתי לאורך תקופה מול החברה באימיילים. לפני שלושה חודשים היה ניסיון שלא צלח, להגיע להחלפה מסודרת של ג'וזף. בעיניי, זה סינדרום של יתר נאמנות לג'וזף ואי יכולת להסתכל למציאות בעיניים. מאז העסקה (פריון-קונדואיט, ש' ח' ו') ניהלתי שיחות עם ג'וזף, וגיליתי איש סימפטי אבל נעדר יכולת לקבוע יעד מוצרי לחברה".

- אתה בקשר עם בעלי מניות אחרים?

"כן, ובשיחות לא פורמליות איתם, עוברת כחוט השני אי שביעות רצון מהחברה ומג'וזף. לתלות הכל במצב השוק - אני לא חושב שזו תשובה נכונה".

בחברה לא מגיבים היום רשמית, אך טענות הנגד שלה לטענותיו של שילה מופיעות בזימון לאסיפה. בין היתר, פריון טוענת כי עסקיה הציגו ביצועים טובים יחסית לאתגרים הענקיים בתעשייה. "היסודות העסקיים הם ללא ספק טובים יותר מאשר לפני שנתיים וחצי, למרות ההכנסות הנמוכות יותר ומחיר המניה הנמוך. ההכנסות מגוונות, הפחתנו משמעותית את העלויות, שמרנו על EBITDA ותזרים חזקים ויש לנו קרוב ל-30 מיליון דולר במזומן. ההכנסות מתחום החיפוש יציבות כבר 5 רבעונים כשהמתחרים מציגים ירידה", נכתב שם.

המיזוג בין פריון לחטיבת סרגלי הכלים של קונדואיט בוצע כך שבעלי המניות של קונדואיט היוו 81% מהחברה הממוזגת. שילה קיבל אז כ-9.8 מיליון מניות (כ-13%) בשווי של 129 מיליון דולר במועד העסקה. מאז, מימש שילה מקצת מהחזקתו כשמכר לאורך תקופה כ-984 אלף מניות במחירים במחיר ממוצע למניית פריון של 4.1 דולר (גבוה משמעותית מהמחיר הנוכחי) ובתמורה כוללת של כ-4 מיליון דולר. יתרת החזקותיו שווית כיום 11 מיליון דולר בלבד כך שבסה"כ הוא איבד ערך של יותר מ-110 מיליון דולר מאז המיזוג.

המטרה במיזוג בין פריון לקונדואיט הייתה לנצל את היתרונות לגודל של כל אחת מהחברות ולהשלים אחת את השנייה בפתרונות שיוכלו להזרים גולשים לספקי תכנים באינטרנט וכך לייצר הכנסות. אלא שמאז כאמור השתנה השוק משמעותית. גוגל (וחברות אחרות) הקשיחה את המדיניות שלה והקשתה על התקנת תוספים שלא היא מייצרת, בהם סרגלי הכלים של פריון, דבר שהוביל לירידה בהכנסות וברווחים ולהתנדפות רוב השווי של עסקת קונדואיט. בניסיון להסיט את המיקוד פריון רכשה מספר חברות בתחום המובייל והפרסום.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים