גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טקדה מיפן מחפשת השקעות בישראל: "יש כאן דברים נהדרים"

חברת התרופות מחפשת סטארט-אפים מישראל שעוסקים באבחון ובהענקת שירות כללי לחולה

חברת התרופות הבינלאומית המובילה טקדה, שבסיסה ביפן, ערכה לאחרונה אירוע בן יומיים בישראל כדי לבחון חברות צעירות בתחום הבריאות הדיגיטלית. שני נציגים של טקדה הבינלאומית, ברונו וילטילה, ראש תחום הדיגיטל בטקדה וסטפני בובה, ראש תחום אירופה, מזה"ת ואפריקה המעורבת במאיץ של טקדה לקידום תחום הדיגיטל, חברו לאריה קרמר, שמנהל את סניף טקדה בישראל, כדי להכיר את הטכנולוגיות הישראליות המובילות.

כמו חברות תרופות רבות, גם טקדה סקרנית מאוד לגבי טכנולוגיות דיגיטליות שיכולות להשיק לעולם התרופות. בחלק מהמקרים היא פועלת להיות הבעלים של הטכנולוגיה, בחלק מהמקרים היא משתמשת בלבד, אך לעיתים קרובות היא שותפה של חברת סטארט-אפ, באופן שמאפשר פיתוח טכנולוגיות שאכן מועילות לחברת התרופות ולצרכן, כאשר הסטארט-אפ מגיע עם הידע בתחום הדיגיטל והצרכן, ואילו חברת התרופות מגיעה עם ידע וניסיון בתחום הרפואי והבנה של התנהגות הצרכן כחולה.

טקדה, שחגגה לאחרונה 200 שנות קיום ונסחרת לפי שווי של כ-35 מיליארד דולר, מתמקדת בשנים האחרונות בתחומים כמו אונקולוגיה, מערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית (המוח וחט השדרה). את הסניף בישראל הקימה לפני שנתיים וחצי.

תזכורת למרשמים

- אילו שיתופי פעולה בתחום הדיגיטל טקדה כבר מקיימת היום?

בובה: "יש לנו תוכנית לשירות הצרכן. ברגע שעברת אבחון, את יכולה להתחבר לאפליקציה שמעניקה תזכורת לחידוש מרשמים, המלצות כיצד לחיות עם המחלה, משחקים המלמדים על ההתנהלות מול המחלה בדרך יותר זכירה ופחות מעיקה.

"אנחנו מפתחים כעת פורטל לרופאים, שבו הרופא יכול למצוא מידע רפואי שקשור לתרופות שלנו ולמחלות בהן אנחנו מטפלים. גילינו כי 7% מהרופאים יבקרו באתרים של חברות תרופות, אבל 50% מוכנים לשאול שאלה בפורום שהוא בחסות חברת תרופות. אנשים רוצים לקבל מידע כשהם רוצים אותו ולא כשאתה רוצה לתת להם אותו".

וילטילה: "אנחנו משתדלים לעשות הרבה חינוך פנימי למנהלים ולעובדים שלנו, לאופן שבו אפשר לחבק את הדיגיטל בתקשורת שלנו עם אנשים, ויש לנו הרבה שיתופי פעולה".

אירוע חיפוש השותפויות נערך בשיתוף עם חברת סטארט-אפ ניישן סנטרל. בעבר חיפשה טקדה טכנולוגיות בישראל גם בעזרתה של קרן אורבימד ישראל, איתה היא שותפה בחממה הטכנולוגית FutuRx. "חיפשנו טכנולוגיות שקשורות לתחומי הליבה הרפואיים שלנו וליכולות כמו אבחון, תמיכה בחולים בנטילת תרופות ושירות כללי לחולה. בהמשך נסתכל גם על פתרונות של פינטק, שיכולים לעזור לנו בממשק הכלכלי שיש לנו עם בית החולים והרופא, וכן על סייבר. בתחומים הללו אנחנו נהיה חלוצים".

- אילו מיזמים מעניינים ראיתם?

בובה: "פגשנו חברה בשם דאטה טו לייף. מה שאהבתי בהם הוא היכולת שלהם להסתכל בו זמנית על מידע מרשתות חברתיות וקהילות חולים, ועל מידע יותר מובנה מרשומות רפואיות ולהתריע מראש על תופעות לוואי בתרופה, על בסיס חיתוך בין תסמינים המופיעים ברשומה לבין השיחות בין החולים. הם מתחרים בחברות מאוד מבוססות בתחום זה בארה"ב, ועושים את זה יותר טוב. הם כבר נמצאים בפיילוט עם קופת חולים כללית.

"חברת אחרת אינה חברת בריאות כלל. הם פיתחו טכנולוגיה מדהימה לאיתור טרוריסטים ברשתות החברתיות. הם יכולים לנבא ב-70%, לעומת 30% במקורות הקיימים, האם אדם מסוים מתכנן פעילות טרור. אנחנו מנסים לחשוב כיצד אפשר ליישם את לעולם הרפואי.

"חברה מעולה נוספת, אלמינדה, יודעת למפות רשתות נוירונים במוח שפעילות במצבים שונים. אנחנו בוחנים בניסוי קליני שאנחנו עושים, האם ניתן להשתמש בטכנולוגיה שלהם כדי לשפר את האופן שבו מפתחים ובוחנים תרופות למוח".

ניבוי מגיפות

- מהם הפיתוחים החמים והעתידניים בתחום הבריאות הדיגיטלית בעולם?

בובה: "אנחנו מתעניינים בנושא של מציאות וירטואלית ומציאות מועשרת. למשל לתת לאדם את החוויה של לחוש איך הגוף שלו נראה ומתפקד מבפנים ואיך התרופה פועלת בו, ובינה מלאכותית בתחום של ניבוי מגיפות, חוסרי מלאי, זיהוי תופעות לוואי וכדומה".

- אילו פרמטרים, מלבד הטכנולוגיה, אתם בוחנים בחברות כאלה כשאתם מתלבטים האם לשתף איתן פעולה.

בובה: "אנחנו רוצים להבין מהו השדה התחרותי שבו הם עובדים, אם כי לחלק אין תחרות".

וילטילה: "אנחנו מנסים לבחון את סיכויי ההישרדות של החברות, כי לא נציע ללקוחות שלנו מוצר שיש סיכוי סביר שייעלם להם פתאום. אנחנו בוחנים כמובן את הצוות, והאם יש מישהו אצלנו בארגון שיכול להיות מספיק מעורב בפרויקט כדי לקחת אותו הלאה".

וילטילה: "אני מרגיש שיומיים לא הספיקו. יש דברים נהדרים. ישראל היא הסטארט-אפ ניישן, אבל היא גם מדינת ההלת' דאטה. כי כבר לפני כמה עשורים התחלתם לבנות את מאגרי המידע שלכם (הרשומות הרפואיות הדיגיטליות האישיות הקיימות בקופות החולים) וזה נכס ייחודי מאוד. אנחנו מאמינים שמידע טוב מוביל להחלטות טובות ולכן לתוצאות טובות".

קרמר: "מאוד נהנינו לראות את החברות שמציגות כבר לא רק את הטכנולוגיה עצמה אלא הבנה טובה של השוק. לחלק מן החברות יש כבר קשר עם קופות החולים וזוהי הוכחת היתכנות ראשונית חשובה וייחודית לישראל".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין