גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני צעדים קדימה, אחד אחורה: הדרך לשינוי קריירה

על אדם להבין שהוא אינו יכול לראות את הסוף מהנקודה שבה הוא מחליט שצריך לשנות את הדרך

לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock
לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock

השבוע פגשתי את הפחד. פחד משתק, כמו שקורה כשאתם רואים לנגד עיניכם שינוי בקריירה שאתם חייבים, אולי אפילו ממש רוצים לעשות, אבל לא תמיד מסוגלים. יש סיבות לפחד - מכישלון, מאובדן פרנסה ומאובדן מעמד. כך אנחנו חוזרים לסיפור המוכר על אנשים חכמים ומוכשרים שאיבדו את ההתלהבות ובכל זאת נשארים בעבודה שהם אינם אוהבים.

על פי מחקר של גאלופ, 55% מהעובדים בארה"ב מגדירים את עצמם, את הזהות שלהם, באמצעות עבודתם. זה אומר שאם נפסיק לעשות את מה שאנחנו עושים, מה יהיה על כל הזהות שלנו, על התפיסה העצמית, על האופן שבו אנחנו מציגים את עצמנו? כל אלה יצטרכו להשתנות גם הם. שאלו את עצמכם, מה הייתם רוצים לעשות אם לא הייתה לכם שום מגבלה? אם אין לכם תשובה, אתם בחברה טובה של מי שהגיעו לנקודה הזאת ושואלים את עצמם מה עליהם לעשות כדי שהעיסוקים שלהם יחברו לערכים שלהם, לצרכים, לתחומי העניין.

רוב האנשים בשלב הזה יודעים להגיד בדיוק מה הם לא רוצים לעשות ומדוע. אבל הם לא יודעים לומר מה כן, ולא פעם נלווה לכך החשש שכבר לא נמצא אף פעם מה אנחנו באמת רוצים לעשות, שאולי אין לנו יכולות ייחודיות, שפספסנו את הרכבת. אחרי שנים של זהות מקצועית, ממש לא פשוט להודות בכך שאין לנו תשובות.

במאמר מרתק שפורסם בהרווארד ביזנס רוויו, תחת הכותרת Disrupt Yourself, משווה המחברת ויטני ל' ג'ונסון את התפתחות הקריירה להתפתחות של חדשנות. מי שעוסק בחדשנות יודע שהתהליך אינו לינארי. סטארט-אפיסטים רבים קורים לזה Pivot, ההבנה שאתה מתחיל ברעיון אבל עד שהוא יגיע לשוק הוא עוד יעבור פניות רבות. בתהליך הזה אתה עושה צעד, אוסף מידע ומתאים את עצמך להמשך. בהשאלה לשינוי הקריירה באמצע החיים, על אדם להבין שהוא אינו יכול לראות את הסוף מהנקודה שבה הוא מחליט שצריך לשנות את הדרך. כי כדי להגיע למקום אחר, אנחנו לא יכולים להמשיך לצעוד בשביל המוכר אלא חייבים להתנסות בשבילים חדשים.

הטריק הוא להבין שהאופן שבו אנחנו חושבים על האני המקצועי שלנו מגביל את היכולת שלנו להבין מהן האפשרויות שלנו לעתיד. אנחנו נוטים לחשוב במונחים של תחומי מקצוע או תעסוקה ובמקרים רבים אלה מתחברים באופן ישיר לתפקידים שעשינו. אבל בשלב הזה, כשאנחנו מתחילים לחשוב מהו הדבר הבא, אנחנו צריכים דווקא לחשוב על יכולות שאפשר להעביר לתחומים אחרים. לכן המשימה הראשונה היא להכיר את עצמנו, אבל עם טוויסט. כי יש לנו יותר מ"עצמי" אחד. כדי למצוא את הזהות הנכונה, אולי אפילו יותר מאחת, אנחנו מוכרחים לצאת למסע שיאפשר לנו לגעת, להרגיש, לטעום מהאלטרנטיבות, להתנסות, לבחון, ללמוד על הזהויות המקצועיות האפשריות עבורנו, להתפתח או לגמרי להמציא את עצמנו מחדש ולדעת איך זה נראה. זה השלב שבו צריך קצת ללכת לאיבוד. לתת מקום למקריות, לאפשר ניסוי וטעייה.

התהליך הזה שונה מכל מה שלימדו אותנו על קריירה. אין תוכנית, אין יעד, יש דרך. אבל הדרך הזאת חושפת אותנו לעולמות חדשים ומאפשרת לגלות מה מתאים יותר ומה מתאים פחות, איפה יש הזדמנויות ואיפה אין, איך נראים אנשים שעושים משהו שאנחנו רוצים גם, ואיך נראים אלה שלא.

במשך זמן רב מדי סיפרו לנו שלשחק בכמה רעיונות במקביל זה לא טוב ושאנחנו חייבים לדעת בדיוק מה אנחנו רוצים להשיג. אבל עכשיו, יש סביבנו הרבה דברים שאנחנו מתעניינים בהם ורוצים לבחון, ומותר ואפילו רצוי שננהג בשלב הזה כמו מנהלי קרנות הון סיכון - נדע שחלק מההשקעות יתפתחו ויצמחו וחלק לא. לכן אפשר ורצוי להתפרס בכמה כיוונים במקביל, ולא לסגור את הדלת מוקדם מדי.

הקולות שצפים לאורך התהליך הזה, שינסו לשכנע אתכם שאתם טובים במה שאתם עושים ויש לכם מעמד והשפעה - אלה קולות שינסו להסיט אתכם מהמסע אל הלא ברור. הם משקפים את הפחד שלנו ושל הסובבים אותנו. מי שעשה סקי יודע שלמרות שהנטייה הטבעית שלנו היא להישען לאחור כדי להאט, הסוד הוא דווקא לרכון קדימה, אל תוך התנועה. גם כאן, צריך לזהות את פחד ואז לרתום אותו כך שיאיץ בנו לכיוונים חדשים.

לא מזמן ישבתי עם סמנכ"ל בכיר שכל הסביבה שלו, גם האישית וגם המקצועית, ציפתה שתפקידו הבא יהיה מנכ"ל. אבל הוא הגיע אליי דווקא משום שלא היה בטוח שזה מה שהוא רוצה. אם נגביל את עצמנו לשיחות עם האנשים שבין ארבע הקירות שסביבנו, הן בבית והן בעבודה, נגביל את עצמנו למי שאנחנו היום, כי למרבה האירוניה, דווקא האנשים שסביבנו הם פעמים רבות אלה שמשאירים אותנו תקועים. זה לא אומר שהם לא רוצים בטובתנו, אבל הם רואים את מי שהיינו, ואם הם גם מושקעים במי שהיינו, זה רק נעשה יותר מסובך. אם השכר שלנו הוא חלק מהותי מפרנסת המשפחה, לדוגמה, הרי ששינוי עשוי להיות טלטלה לכל מי שתלוי בה. זה נכון גם למנטורים ולעמיתים לעבודה, שמושקעים במי שאנחנו, במקום שבו צמחנו, בעתיד שהם דמיינו עבורנו.

גם שיחות עם יועצים ואנשי מקצוע בשוק התעסוקה עשויים להשאיר אותנו באותו סולם שעליו התחלנו לטפס, שכן רבים מהם מתוכנתים לעזור לנו לעבור לשלב הבא בהתבסס על מי שאנחנו ומה שעשינו.

זה הזמן להיות אתם עצמכם, לא מי שאחרים סביבכם חושבים שאתם צריכים להיות. כדי שנוכל לבחון את עצמנו באור חדש, אנחנו צריכים למצוא אנשים חדשים, קהילות חדשות, כאלה שנמצאים מחוץ לסביבה הרגילה שלנו. את זה אפשר לעשות בדרכים רבות בלי שזה ידרוש שינוי. לצאת להכיר, להתערות, לשמוע, ללמוד. בשביל זה אתם לא צריכים להתפטר.

לחשוב גם על ההווה

מי שהיום נמצא באמצע החיים הם אלה שנולדו לעולם שבו עבודה שכירה פירושה היה ביטחון תעסוקתי, אבל השנים האחרונות לימדו אותנו שבמשרות שכירות כבר אין בהכרח ביטחון. למען האמת, היצמדות לכיסא בתוך ארגון גדול זה כנראה דבר מסוכן לא פחות, אם לא יותר, מתהליך של תכנון הקריירה הבאה, אלא שליצור עתיד חדש כזה דורש זמן. קרי הנון, מחברת הספרWhat's Next? Follow Your Passion and Find Your Dream Job, טוענת שרוב מעברי העבודה המוצלחים לוקחים שלוש שנים וכוללים שני צעדים קדימה ואחד אחורה. לכן חשוב לנהל את ההווה בו בזמן שצועדים על השביל המתעקל אל עבר העתיד. לכן אסור לחשוב על שינוי בקריירה כמשהו שצריך לבצע בצעד אחד. במקום זאת, צריך לחשוב על תהליך שנעשה לאורך זמן. דווקא תהליך ארוך יותר, לא לינארי, שבו אנחנו מרגישים לעתים כאילו אנחנו מבזבזים זמן, עשוי להוביל אותנו בשביל עשיר יותר באפשרויות.

ואז, כשיגיע היום שיעיר אותנו לפעולה - יום הולדת עגול, הערכת עובדים נמוכה, מנהל גרוע במיוחד וכדומה - נהיה מוכנים להסתכל לפחד הזה בעיניים ולדעת להשיל את מה שכבר לא משרת אותנו ולהתחייב.

עבודה

*** הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי