גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האבטלה משקרת

האדישות לתעסוקה החריגה לטובה בישראל משקפת סקפטיות על אופן המדידה

אבטלה תעסוקה / צילום: thinkstock
אבטלה תעסוקה / צילום: thinkstock

בארה"ב מתפרסמים נתוני התעסוקה בסקטור הלא-חקלאי אחת לחודש, ביום שישי הראשון של כל חודש קלנדרי. רבים בארה"ב ובעולם כולו עוצרים לרגע קל את נשימתם טרם פרסום הנתונים המהווים את המצפן המרכזי למצבה של כלכלת ארה"ב בלוח הבקרה של הבנק המרכזי האמריקאי.

הניתוח של נתוני התעסוקה בארה"ב והדיון הציבורי בהם הוא רב-ממדי ואינו מתמקד במעקב בלעדי אחר שיעור האבטלה כחזות הכול. בתקופה האחרונה, לדוגמא, מייחסים המשקיעים משקל רב לגידול בשכר הממוצע לשעה המתפרסם יחד עם נתוני התעסוקה, בניסיון ללמוד על חוסנו של הצרכן האמריקני ולנסות ולנבא לחצים אינפלציוניים ואת המדיניות המוניטרית העתידית של הפד.

בישראל, לעומת זאת, מתקבלים נתוני התעסוקה החודשיים בשוויון נפש ואיש אינו רואה בהם בשורה כלכלית של ממש ובוודאי אינו עוצר נשימתו ערב פרסומם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

לאחרונה פורסמו נתוני התעסוקה לחודש יולי 2016 אשר הציגו פעם נוספת את הצדודית המחמיאה של הכלכלה הישראלית. לפי הנתונים, אחוז הבלתי מועסקים מכוח העבודה בקרב בני 15 ומעלה הגיע בחודש יולי ל-4.7% והוא מהנמוכים בעולם המערבי. מספר המשתתפים בכוח העבודה בקרב בני 15 ומעלה הגיע ביולי 2016 ל-3.940 מיליון נפש. מהם 3.756 מיליון מועסקים וכ-184 אלף בלתי מועסקים.

בתום שנת 2013 עמדה האבטלה בישראל ברמה של 6.2% ואילו בתחילת שנות האלפיים היא שייטה לה ברמה למעלה מ-10% ואולם דומה כי מעטים רואים בנתוני האבטלה המשופרים אינדיקציה טובה לשיפור חד בכלכלת ישראל ולשיפור במצבו של האדם העובד בישראל.

האדישות לנתוני התעסוקה החריגים לטובה במדינת ישראל היא במידה רבה פועל יוצא של סקפטיות ביחס לאופן המדידה הסטטיסטי של נתוני האבטלה אשר מושתת על לא מעט אבסורדים לוגיים העומדים בבסיס ההגדרה של האדם המועסק והאדם המובטל במדינות ה-OECD. ישראל היא חלק מאותן מדינות ולפיכך נוקטת את אותן שיטות סטטיסטיות בעייתיות למעקב סדיר אחר שוק העבודה.

העובדה שאדם המועסק שעה בשבוע מוגדר כמועסק קשה לעיכול גם עבור כלכלן מנוסה וגם עבור האדם הממוצע ברחוב. נתון האבטלה הסטנדרטי הקרוי בעגה המקצועית U2 אינו נותן ביטוי לעובדה כי ישנם מועסקים רבים במשרה חלקית אשר היו חפצים לעבוד במשרה מלאה והם מוגדרים כמועסקים לכל דבר ועניין.

דוגמא נוספת לכשל הלוגי בנתוני התעסוקה היא העובדה שאדם אשר לא חיפש עבודה בארבעה השבועות האחרונים מסווג "כמיואש" עבודה ואינו מוגדר יותר כמובטל. דוגמאות אלו ואחרות של מגבלות הסטטיסטיקה גורמות למקובלות נמוכה של הנתונים הסטטיסטיים ולפיכך איש במדינת ישראל ובשוק ההון הישראלי אינו יוצא במחולות סוערים כאשר מגיע נתון תעסוקה חיובי ואפילו בבנק ישראל לא נתקפים בבהלת אינפלציה כפועל יוצא מהתחממות שוק העבודה.

להבנתנו, על אף המגבלות המובנות של נתוני התעסוקה, הם מספקים מדדי השוואה טובים ביחס לשוקי עבודה גלובליים וכן מספקים מדד השוואה טוב ביחס לאבטלה ההיסטורית במשק הישראלי ולפיכך לא היינו ממהרים למזער את ערכם הסגולי על אף המגבלות שלהם. הנתונים מראים כי כמעט בכל חיתוך אפשרי נתוני התעסוקה של המשק הישראלי טובים הן ביחס לממוצע הגלובלי והן ביחס למציאות בשוק העבודה הישראלי בשנים עברו.

היכולת של אדם למצוא מקור תעסוקה ולכלכל את עצמו את משפחתו היא קריטית הן לצמיחה הכלכלית והן ליציבות החברתית והיא אינה מובנית מאליה בעולם שבו הצמיחה הכלכלית הגלובלית מדשדשת. החסינות היחסית של המשק הישראלי להאטה בצמיחה הגלובלית היא פועל יוצא של הצמיחה המהירה והמתמשכת בצריכה הפרטית הנשענת על מצבו המשופר יחסית של שוק העבודה המקומי.

החולייה החלשה בשוק העבודה הישראלי היא קצב גידול השכר הממוצע העומד על כ-2% בלבד בשנה בקירוב בשנתיים האחרונות, הנובע מתמהיל ייצור המשרות של המשק הנשען על ייצור משרות בהיקפים גדולים בשירות הציבורי ובענפים אחרים בעלי רמת שכר נמוכה מן הממוצע.

חלק הארי של הגידול בשכר בשנתיים האחרונות מקורו בעליית שכר המינימום, ואולם במרבית המגזר העסקי תוספות שכר הן מצרך נדיר. תשאלו עצמכם בשקט בלב, כמה מהאנשים אשר אתם מכירים בסקטור העסקי זכו לתוספות שכר בשנתיים האחרונות ותגיעו בעצמכם למסקנה כי השכר במשק הישראלי קפוא עבור מרבית העובדים, למרות העובדה שהמשק הישראלי מצוי לכאורה בתעסוקה מלאה וכוח המיקוח בזירת השכר אמור היה באופן תיאורטי לעבור על פי התיאוריה מן המעסיקים אל העובדים.

הנתונים מלמדים כי השכר ממוצע למשרת שכיר של עובד ישראלי במשק הישראלי עמד בחודש מאי האחרון ברמה של 9,507 שקל במאי 2016 ואולם 34% מכלל משרות השכיר במשק, 34.0% קרי 1.184 מיליון משרות שכיר - נמצאים בענפים כלכליים שבהם השכר הממוצע למשרת שכיר היה גבוה מהשכר הממוצע של כלל המשק ואילו 66.0% קרי 2.295 מיליון משרות שכיר - נמצאים בענפים כלכליים שבהם השכר הממוצע למשרת שכיר היה נמוך מהשכר הממוצע של כלל המשק. השכר החציוני במשק הישראלי לשנת 2015 מלמד כי מחצית מן העובדים במדינת ישראל משתכרים פחות מ-6,700 שקל לחודש.

מתוך כ-195 אלפי משרות אשר נוצרו בישראל בשנים 2014 ו-2015 במצטבר, כ-81 אלף משרות ייצר המשק הישראלי בענף החינוך ובענף הבריאות, רווחה וסעד שבהם השכר של העובדים החדשים נמוך מהותית מן השכר הממוצע במשק.

בכלכלה כמו בחיים, המדידה של שוק העבודה אינה צריכה להיות רק מדידה כמותית, אלא גם מדידה איכותית ולפיכך כל זמן שהשכר החציוני במשק אינו עולה בקצב מהיר, אין פלא שנתוני התעסוקה המחמיאים מביאים את הישראלי הממוצע לכדי פיהוק.

הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים