גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעשיית הגירויים: קרן אלפרד מאן רוצה לשנות את עולם הרפואה

קרן אלפרד מאן מציגה מודל ייחודי של פיתוח מכשור רפואי ללא כוונות רווח ■ הפרויקט העיקרי שהיא מקדמת היום הוא פיתוח חיישנים המושתלים ביד או ברגל קטועות, כך שניתן יהיה לתקשר עם הפרוטזה באמצעות המחשבה בלבד

בפברואר 2016 מת אלפרד מאן, מיליארדר פילנתרופ ויזם מוביל בתחום המכשור הרפואי. מאן השאיר מאחור פעילות נרחבת, כאשר את רוב תשומת-ליבו בתקופה שלפני מותו תפסה חברת מאנקיינד לאביזרי טיפול בסוכרת, שאותה הספיק להנפיק גם בתל-אביב בנוסף לנאסד"ק. אולם, מלבד הפעילות הזו הוא השאיר אחריו גם שתי קבוצות המכשירות סטארט-אפים בתחום המכשור הרפואי ופועלות במודלים עסקיים מעניינים, וממשיכות בכך גם אחרי מותו.

ישראל נהנית היום מאחת הקרנות הללו, ה-Foundation of Bioengineering, אשר מנהלת שתי קרנות המעודדות הפיכת מחקר יישומי לכדי חברות סטארט-אפ בשתי אוניברסיטאות, אחת מהן היא הטכניון, שהפעילות בה מאוגדת תחת חברת אמית.

הקרן השנייה אינה פעילה כרגע בישראל, אולם היא בהחלט פתוחה לרעיונות לפעילות כזו. זוהי קרן בעלת מודל ייחודי: פיתוח מכשור רפואי כחברה לכל דבר - אך ללא כוונות רווח. הסכומים המושקעים בפרויקטים של החברה הם משמעותיים, ולאחר מכן הם עוברים ספין-אוף והופכים לחברות לכל דבר, אך כל כסף שרואה מהם הקרן מושקע בפרויקטים חדשים.

לכן מטרת הקרן היא היא להשקיע בפעילויות שיצליחו כלכלית - אך רק כאלה שישנו את העולם, ולכן לעתים קרובות מדובר בפרויקטים שגופים אחרים לא ייקחו על עצמם. לקבוצה הזו קוראים Alfred Mann Foundation.

דיוויד הנקין הוא המנכ"ל של שתי הקבוצות. "בקרן AMF, עובדם היום 77 עובדים שהם מדענים, מהנדסים, רופאים ואנשי רגולציה", הוא מספר. "כמות העובדים משתנה לפי היקף הפרויקטים. למשל בשנים האחרונות הוצאנו שלושה פרויקטים לספין-אוף יחד עם הצוות שלהם, ואז 'איבדנו' אנשים שנגייס בחזרה כאשר הפרויקטים הללו יגיעו לאקזיטים, ואז יהיה לנו גם את הכסף להעסיק את האנשים הללו מחדש. היום אנחנו מנהלים כ-85 מיליון דולר, ואנחנו מאמינים כי יהיו לנו מימושים שיובילו לכך שננהל כ-400 מיליון דולר בשנתיים שלוש הקרובות".

הפרויקט העיקרי אותו מקדמת הקרן היום (כלומר זה שלא יצא עדיין לספין-אוף), הוא פרויקט לפיתוח חיישנים המושתלים ביד או רגל קטועה, שאיפשרו לתקשר עם הפרוטזה שעל הגדם באמצעות המחשבה בלבד. המכשיר נקרא infinity system, והוא תואם מאוד את תחומי העניין של מאן בחייו - גירוי חשמלי לשם השגת יעדים רפואיים שנראים בלתי אפשריים. חברות קודמות שלו החזירו ראייה ושמיעה לעיוורים וחרשים באמצעות גירוי חשמלי, ופרויקט אינפיניטי אמור לעזור לפיסחים ללכת.

הספין-אופים שבוצעו בשנה-שנתיים האחרונות ומהם מחכה החברה לאקזיט הם שלושה. האחד הוא חברת אקסוניקס, המפתחת מכשיר לגירוי של שלפוחית שתן רגיזה. "המוצר פותח תחילה כדי לגרות עצבים לשם טיפול בכאב נוירופתי", אומר הנקין, "כלומר כאב שמקורו פגיעה בעצבים עצמם. אולם אותה פלטפורמה רלוונטית למגוון סוגים של גירוי עצבי והחברה החליטה ליישם זאת לתחום השלפוחית". לחברה העצמאית, אחרי הפרידה מן הקרן, כבר גוייסו כ-52 מיליון דולר, בעיקר מקרנות הון סיכון באירופה ואסיה.

"שאלת השאלות היא מתי לבצע את הספין-אוף לכל חברה", אומר הנקין. "במקרה הזו עשינו זאת בשלב האבטיפוס, דווקא משום שזיהינו קבוצת ניהול מתאימה שהייתה פנויה אחרי מכירת חברה לבוסטון סיינטיפיק, Vesex Vascular, והם הסתקרנו מאוד מן המוצר הזה. בדיעבד זו הייתה החלטה מצויינת להביא את קבוצת הניהול הזו במלואה. הם גם הצליחו להביא את הכסף. כרגע הם עומדים להיכנס לניסוי הקליני".

חברה שנייה היא Monolythix, שהחלה לפעול בתחום של בדיקות לאבחון מחלות זיהומיות בזמן אמת, בעבור העולם השלישי, אולם עברה הסבה לבדיקות DNA, ומאפשרת היום לבודד DNA במהירות ובדיוק לצורך רפואה מותאמת אישית.

למכור ואז להתחרות

המוצר השלישי הוא משאבת הזלפת מורפיום מושתלת לחלוטין, המפותחת בחברת Medallion Therapeutics. הסיפור של החברה מעניין, ואופייני גם הוא לפעילות של מאן. "בערך בשנת 2000אלפרד מאן מכר למדטרוניק את חברת המשאבות הרפואיות מינימד, והקניין הרוחני שנמכר כלל את המשאבה המושתלת.

"הנחנו שמדטרוניק כנראה לא תפתח את זה, כי היא פיטרה את כל העובדים בתחום. אל (מאן - ג"ו) גייס את כולם וביקש מהם לפתח משאבה שתוכל לעשות זאת יותר טוב בלי להפר את הפטנט. מוצר כזה פותח והיה חלק מחברת Advanced Bionics שנמכרה לבוסטון סיינטיפיק, אך בעקבות מאבק משפטי חלק מן החברה חזר לידי מאן. סביב המשאבה הוקמה חברה שגייסה 40 מיליון דולר, אך המוצר נקלע הן לקשיים טכניים והן מול ה-FDA, ומאן ערך מכרז למכירתה.

"אנחנו, הפאונדיישן, השתתפנו במכרז ורכשנו את המוצר. אחרי שישה חודשים תיקנו את שתי הבעיות ועשינו את הניסוי הקליני הראשון בחיי הפאונדיישן. לקראת סוף הניסוי עשינו ספין-אוף למוצר, לחברת מדליון".

הכוונה היא לשווק את המוצר לתחום המורפיום, והוא יתחרה, איך לא, במוצר של מדטרוניק.

זו לא הדוגמה היחידה בקבוצת מאן למכירת מוצר ואז כניסה לתחרות איתו באמצעות מוצר משופר. כך גם במוצר החדש של תחום הגירוי העצבי, שתואר לעיל כמוקד העיסוק של הקרן היום. "פעם היה לנו מוצר בקרן בתחום הגירוי העצבי החשמלי שעשינו לו רישוי לבוסטון סיינטפיק, והם לא פיתחו אותו. החלטתי שאנחנו חייבים פלטפורמה משלנו בתחום הזה, ובמהירות האפשרית, וכמובן שלא תפר את הפטנטים שמכרנו לבוסטון. זה תמיד מעצבן אותי אם חברה גדולה יושבת על צבר פטנטים בתחום חשוב ולא עושה איתו כלום או לא מפתחת אותם לצרכים שאנחנו יכולים לפנות אליהם, כי לנו יותר קל לקחת סיכון. אז אנחנו עוקפים".

כאמור, הנקין מעוניין לחזק את הקשרים בישראל. "הייתה לנו קבוצת פיתוח בישראל אבל היא עברה אינטגרציה לתוך חברת ביונס מקבוצת החברות של מאן. אנחנו חושבים שיש הרבה כישרון וחדשנות בישראל, ושלא תהיה לכך תחרות משום מדינה אחרת בתקופת חיינו".

להדפיס תאי גזע

הפעילות השנייה של הנקין היא כאמור הקרן המנהלת פעילות בתוך אוניברסיטאות ובין היתר את חברת אמית בטכניון. עד היום הושקעו באמית כ-30 מיליון דולר. בעבר דובר על השקעה של 100 מיליון דולר, אולם ההשקעה בפועל תהיה תלויה בחלוקת נכסיו של מאן.

הנקין: "המטרה היא ששתי הקרנות יהיו בסופו של דבר עצמאיות ולא ידרשו השקעות נוספות. כמו קרן המחקר, גם אמית עשויה להגיע לכך תוך זמן קצר. תוך שנתיים שלוש יהיו לנו פירות".

הפעילות המוכרת ביותר של אמית עד כה היא חברת תאי הגזע אקסלטה, שפיתחה שיטה חדשה לגידול תאי גזע.

עוד פעילות מוכרת יחסית היא סילאנטיס, שפיתחה חומרים לאיחוי רקמות המבוססים על מנגנון שהועתק מאצות ים. "יש למוצר הזה המון אפליקציות אפשריות וצריך לבחור. זהו כעת האתגר של קבוצת הניהול", אומר הנקין. חברות נוספות מעניינות מבית אמית הן סנוקוליס, שפיתחה תרופה לגלאוקומה, ואקסימו בה משקיעה קרן אקסלמד.

"כל החברות הללו קיבלו ולידציה חיצונית. אנחנו מאמינים כי בשנתיים-שלוש הקרובות נשקיע בעד 12 חברות חדשות", אומר הנקין.

לא תחום לחלשים

בנוסף לשתי הקרנות ומאנקיינד, בקבוצת אלפרד מאן כלולה חברת סקונד סייט הציבורית (הנסחרת בנאסד"ק), שמפתחת שתל המחליף חלק מפעילות העין.

החברה נסחרת לפי שווי של 165 מיליון דולר ורושמת בינתיים הכנסות של מילוין דולר בלבד. חברת ביונס, שפיתחה מערכות לגירוי עצבי של שרירים כדי ללמד אותם לנוע מחדש אף אם הם משותקים, ונולדה בישראל, פועלת היום מקליפורניה אך מייצרת בישראל.

"האתגר העיקרי שלנו עבור כל החברות היום, הוא שיפוי ביטוחי", אומר הנקין. "דווקא ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית שמאשרת לשיווק את המוצרים שלנו, הפכה בשנים האחרונות ליותר ידידותית אבל חברות הביטוח לא משלמות עבור המוצרים וחברה קטנה ללא מימון רב מאוד תתקשה להשיג תשלום כזה. הניסיון של חברות לבנות מלכתחילה את המוצרים שלהן כך שחברות הביטוח ייאלצו לממן אותן תחת קוד שיפוי קיים, חונק את החדשנות. התחום הזה הוא לא לחלשים".

- האם אתם פועלים גם בתחום הבריאות הדיגיטלית?

"פחות. אי-אפשר עדיין היום לאסוף באופן לא פולשני, נניח באמצעות הטלפון או מכשירים לבישים, מידע דיגיטלי שבאמת משנה החלטה של רופא. אולי בשילוב של מכשירים מושתלים, אולי אם נזריק ננו-רכיבים לתוך הגוף, המידע יהיה קצת יותר משמעותי אבל קשה לדעת. בכל מקרה זה רעיון מרגש. ה-בעיה של התחום היום היא חוסר תקשורת בין רשומות רפואיות שונות. דרושים אנשי אינטגרציה שיחברו ביניהן, ואולי הם יגיעו מישראל".

דגם של מערכת העברת פקודות ממוח של קטוע יד לפרוטזה/ מתוך הוידאו של אתא החברה

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר