גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעשיית הגירויים: קרן אלפרד מאן רוצה לשנות את עולם הרפואה

קרן אלפרד מאן מציגה מודל ייחודי של פיתוח מכשור רפואי ללא כוונות רווח ■ הפרויקט העיקרי שהיא מקדמת היום הוא פיתוח חיישנים המושתלים ביד או ברגל קטועות, כך שניתן יהיה לתקשר עם הפרוטזה באמצעות המחשבה בלבד

בפברואר 2016 מת אלפרד מאן, מיליארדר פילנתרופ ויזם מוביל בתחום המכשור הרפואי. מאן השאיר מאחור פעילות נרחבת, כאשר את רוב תשומת-ליבו בתקופה שלפני מותו תפסה חברת מאנקיינד לאביזרי טיפול בסוכרת, שאותה הספיק להנפיק גם בתל-אביב בנוסף לנאסד"ק. אולם, מלבד הפעילות הזו הוא השאיר אחריו גם שתי קבוצות המכשירות סטארט-אפים בתחום המכשור הרפואי ופועלות במודלים עסקיים מעניינים, וממשיכות בכך גם אחרי מותו.

ישראל נהנית היום מאחת הקרנות הללו, ה-Foundation of Bioengineering, אשר מנהלת שתי קרנות המעודדות הפיכת מחקר יישומי לכדי חברות סטארט-אפ בשתי אוניברסיטאות, אחת מהן היא הטכניון, שהפעילות בה מאוגדת תחת חברת אמית.

הקרן השנייה אינה פעילה כרגע בישראל, אולם היא בהחלט פתוחה לרעיונות לפעילות כזו. זוהי קרן בעלת מודל ייחודי: פיתוח מכשור רפואי כחברה לכל דבר - אך ללא כוונות רווח. הסכומים המושקעים בפרויקטים של החברה הם משמעותיים, ולאחר מכן הם עוברים ספין-אוף והופכים לחברות לכל דבר, אך כל כסף שרואה מהם הקרן מושקע בפרויקטים חדשים.

לכן מטרת הקרן היא היא להשקיע בפעילויות שיצליחו כלכלית - אך רק כאלה שישנו את העולם, ולכן לעתים קרובות מדובר בפרויקטים שגופים אחרים לא ייקחו על עצמם. לקבוצה הזו קוראים Alfred Mann Foundation.

דיוויד הנקין הוא המנכ"ל של שתי הקבוצות. "בקרן AMF, עובדם היום 77 עובדים שהם מדענים, מהנדסים, רופאים ואנשי רגולציה", הוא מספר. "כמות העובדים משתנה לפי היקף הפרויקטים. למשל בשנים האחרונות הוצאנו שלושה פרויקטים לספין-אוף יחד עם הצוות שלהם, ואז 'איבדנו' אנשים שנגייס בחזרה כאשר הפרויקטים הללו יגיעו לאקזיטים, ואז יהיה לנו גם את הכסף להעסיק את האנשים הללו מחדש. היום אנחנו מנהלים כ-85 מיליון דולר, ואנחנו מאמינים כי יהיו לנו מימושים שיובילו לכך שננהל כ-400 מיליון דולר בשנתיים שלוש הקרובות".

הפרויקט העיקרי אותו מקדמת הקרן היום (כלומר זה שלא יצא עדיין לספין-אוף), הוא פרויקט לפיתוח חיישנים המושתלים ביד או רגל קטועה, שאיפשרו לתקשר עם הפרוטזה שעל הגדם באמצעות המחשבה בלבד. המכשיר נקרא infinity system, והוא תואם מאוד את תחומי העניין של מאן בחייו - גירוי חשמלי לשם השגת יעדים רפואיים שנראים בלתי אפשריים. חברות קודמות שלו החזירו ראייה ושמיעה לעיוורים וחרשים באמצעות גירוי חשמלי, ופרויקט אינפיניטי אמור לעזור לפיסחים ללכת.

הספין-אופים שבוצעו בשנה-שנתיים האחרונות ומהם מחכה החברה לאקזיט הם שלושה. האחד הוא חברת אקסוניקס, המפתחת מכשיר לגירוי של שלפוחית שתן רגיזה. "המוצר פותח תחילה כדי לגרות עצבים לשם טיפול בכאב נוירופתי", אומר הנקין, "כלומר כאב שמקורו פגיעה בעצבים עצמם. אולם אותה פלטפורמה רלוונטית למגוון סוגים של גירוי עצבי והחברה החליטה ליישם זאת לתחום השלפוחית". לחברה העצמאית, אחרי הפרידה מן הקרן, כבר גוייסו כ-52 מיליון דולר, בעיקר מקרנות הון סיכון באירופה ואסיה.

"שאלת השאלות היא מתי לבצע את הספין-אוף לכל חברה", אומר הנקין. "במקרה הזו עשינו זאת בשלב האבטיפוס, דווקא משום שזיהינו קבוצת ניהול מתאימה שהייתה פנויה אחרי מכירת חברה לבוסטון סיינטיפיק, Vesex Vascular, והם הסתקרנו מאוד מן המוצר הזה. בדיעבד זו הייתה החלטה מצויינת להביא את קבוצת הניהול הזו במלואה. הם גם הצליחו להביא את הכסף. כרגע הם עומדים להיכנס לניסוי הקליני".

חברה שנייה היא Monolythix, שהחלה לפעול בתחום של בדיקות לאבחון מחלות זיהומיות בזמן אמת, בעבור העולם השלישי, אולם עברה הסבה לבדיקות DNA, ומאפשרת היום לבודד DNA במהירות ובדיוק לצורך רפואה מותאמת אישית.

למכור ואז להתחרות

המוצר השלישי הוא משאבת הזלפת מורפיום מושתלת לחלוטין, המפותחת בחברת Medallion Therapeutics. הסיפור של החברה מעניין, ואופייני גם הוא לפעילות של מאן. "בערך בשנת 2000אלפרד מאן מכר למדטרוניק את חברת המשאבות הרפואיות מינימד, והקניין הרוחני שנמכר כלל את המשאבה המושתלת.

"הנחנו שמדטרוניק כנראה לא תפתח את זה, כי היא פיטרה את כל העובדים בתחום. אל (מאן - ג"ו) גייס את כולם וביקש מהם לפתח משאבה שתוכל לעשות זאת יותר טוב בלי להפר את הפטנט. מוצר כזה פותח והיה חלק מחברת Advanced Bionics שנמכרה לבוסטון סיינטיפיק, אך בעקבות מאבק משפטי חלק מן החברה חזר לידי מאן. סביב המשאבה הוקמה חברה שגייסה 40 מיליון דולר, אך המוצר נקלע הן לקשיים טכניים והן מול ה-FDA, ומאן ערך מכרז למכירתה.

"אנחנו, הפאונדיישן, השתתפנו במכרז ורכשנו את המוצר. אחרי שישה חודשים תיקנו את שתי הבעיות ועשינו את הניסוי הקליני הראשון בחיי הפאונדיישן. לקראת סוף הניסוי עשינו ספין-אוף למוצר, לחברת מדליון".

הכוונה היא לשווק את המוצר לתחום המורפיום, והוא יתחרה, איך לא, במוצר של מדטרוניק.

זו לא הדוגמה היחידה בקבוצת מאן למכירת מוצר ואז כניסה לתחרות איתו באמצעות מוצר משופר. כך גם במוצר החדש של תחום הגירוי העצבי, שתואר לעיל כמוקד העיסוק של הקרן היום. "פעם היה לנו מוצר בקרן בתחום הגירוי העצבי החשמלי שעשינו לו רישוי לבוסטון סיינטפיק, והם לא פיתחו אותו. החלטתי שאנחנו חייבים פלטפורמה משלנו בתחום הזה, ובמהירות האפשרית, וכמובן שלא תפר את הפטנטים שמכרנו לבוסטון. זה תמיד מעצבן אותי אם חברה גדולה יושבת על צבר פטנטים בתחום חשוב ולא עושה איתו כלום או לא מפתחת אותם לצרכים שאנחנו יכולים לפנות אליהם, כי לנו יותר קל לקחת סיכון. אז אנחנו עוקפים".

כאמור, הנקין מעוניין לחזק את הקשרים בישראל. "הייתה לנו קבוצת פיתוח בישראל אבל היא עברה אינטגרציה לתוך חברת ביונס מקבוצת החברות של מאן. אנחנו חושבים שיש הרבה כישרון וחדשנות בישראל, ושלא תהיה לכך תחרות משום מדינה אחרת בתקופת חיינו".

להדפיס תאי גזע

הפעילות השנייה של הנקין היא כאמור הקרן המנהלת פעילות בתוך אוניברסיטאות ובין היתר את חברת אמית בטכניון. עד היום הושקעו באמית כ-30 מיליון דולר. בעבר דובר על השקעה של 100 מיליון דולר, אולם ההשקעה בפועל תהיה תלויה בחלוקת נכסיו של מאן.

הנקין: "המטרה היא ששתי הקרנות יהיו בסופו של דבר עצמאיות ולא ידרשו השקעות נוספות. כמו קרן המחקר, גם אמית עשויה להגיע לכך תוך זמן קצר. תוך שנתיים שלוש יהיו לנו פירות".

הפעילות המוכרת ביותר של אמית עד כה היא חברת תאי הגזע אקסלטה, שפיתחה שיטה חדשה לגידול תאי גזע.

עוד פעילות מוכרת יחסית היא סילאנטיס, שפיתחה חומרים לאיחוי רקמות המבוססים על מנגנון שהועתק מאצות ים. "יש למוצר הזה המון אפליקציות אפשריות וצריך לבחור. זהו כעת האתגר של קבוצת הניהול", אומר הנקין. חברות נוספות מעניינות מבית אמית הן סנוקוליס, שפיתחה תרופה לגלאוקומה, ואקסימו בה משקיעה קרן אקסלמד.

"כל החברות הללו קיבלו ולידציה חיצונית. אנחנו מאמינים כי בשנתיים-שלוש הקרובות נשקיע בעד 12 חברות חדשות", אומר הנקין.

לא תחום לחלשים

בנוסף לשתי הקרנות ומאנקיינד, בקבוצת אלפרד מאן כלולה חברת סקונד סייט הציבורית (הנסחרת בנאסד"ק), שמפתחת שתל המחליף חלק מפעילות העין.

החברה נסחרת לפי שווי של 165 מיליון דולר ורושמת בינתיים הכנסות של מילוין דולר בלבד. חברת ביונס, שפיתחה מערכות לגירוי עצבי של שרירים כדי ללמד אותם לנוע מחדש אף אם הם משותקים, ונולדה בישראל, פועלת היום מקליפורניה אך מייצרת בישראל.

"האתגר העיקרי שלנו עבור כל החברות היום, הוא שיפוי ביטוחי", אומר הנקין. "דווקא ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית שמאשרת לשיווק את המוצרים שלנו, הפכה בשנים האחרונות ליותר ידידותית אבל חברות הביטוח לא משלמות עבור המוצרים וחברה קטנה ללא מימון רב מאוד תתקשה להשיג תשלום כזה. הניסיון של חברות לבנות מלכתחילה את המוצרים שלהן כך שחברות הביטוח ייאלצו לממן אותן תחת קוד שיפוי קיים, חונק את החדשנות. התחום הזה הוא לא לחלשים".

- האם אתם פועלים גם בתחום הבריאות הדיגיטלית?

"פחות. אי-אפשר עדיין היום לאסוף באופן לא פולשני, נניח באמצעות הטלפון או מכשירים לבישים, מידע דיגיטלי שבאמת משנה החלטה של רופא. אולי בשילוב של מכשירים מושתלים, אולי אם נזריק ננו-רכיבים לתוך הגוף, המידע יהיה קצת יותר משמעותי אבל קשה לדעת. בכל מקרה זה רעיון מרגש. ה-בעיה של התחום היום היא חוסר תקשורת בין רשומות רפואיות שונות. דרושים אנשי אינטגרציה שיחברו ביניהן, ואולי הם יגיעו מישראל".

דגם של מערכת העברת פקודות ממוח של קטוע יד לפרוטזה/ מתוך הוידאו של אתא החברה

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בתל אביב לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?