גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מהלך ההתייעלות של תע"א יצליח להבריא את החברה?

החברה נערכת ליישום הסכם ההבראה ופרישת 730 עובדים, רובם בחטיבות ההפסדיות, בלי עזרת המדינה ■ האתגר: להגדיל במהירות את צבר ההזמנות

לפחות מחצית מ-730 עובדי התעשייה האווירית שעתידים לפרוש משורותיה מתוקף הסכם ההבראה החדש משתייכים לחטיבות האזרחיות, שגורמות את רוב הפסדי החברה בשנים האחרונות. מדובר בחטיבת כלי הטיס האזרחיים וחטיבת בדק מטוסים, שמתקשות להתאושש מירידות בהזמנות מאז המשבר הכלכלי ב-2008, ופעילותן מתאפיינת בשנים האחרונות בתת-תעסוקה. ב-2015 רשמה חטיבת כלי הטיס האזרחיים הפסד תפעולי של 30 מיליון דולר וחטיבת בדק מטוסים רשמה באותה שנה הפסד תפעולי של 43 מיליון דולר.

ההסכם, שנחתם אתמול (ד') בין מנכ"ל התע"א, יוסי וייס, לבין יו"ר ארגון העובדים בחברה, אהוד נוף, בתום חצי שנה של משא ומתן אינטנסיבי ייושם בשלוש השנים הקרובות: העלות שלו, כך לפי הדיווח של התע"א לבורסה, מוערכת ב-150-250 מיליון דולר ואופן המימון שלו עדיין לא נסגר לגמרי: ראשי תע"א מקווים שמשרד האוצר יישא לפחות בחלק מן העלויות - אף כי גורמים באוצר הבהירו שוב ושוב, שהם מחוץ לתמונה ושבכוחה של החברה לממן את ההסכם ממשאביה.

בתע"א עדיין מקווים שיושגו הבנות עם האוצר, באופן שתוכנית ההבראה תמומן תוך הפחתת הדיבידנדים שהיא מעבירה לקופת המדינה, בפריסה על פני מספר שנים. עם זאת, נערכים שם גם לאפשרות שמשרד האוצר יישאר מחוץ לתמונה - ואז החברה תממן את התוכנית ממשאביה ותצטרך להמריא בכוחות עצמה.

בהליך מקביל ליישום תוכנית ההבראה הגדולה, בכוונת התעשייה האווירית להגדיל בשנים הקרובות משמעותית את הוצאותיה על מחקר ופיתוח, כדי להעמיד קו מוצרים חדש ועדכני ובאופן שיעלה את הכנסותיה ממכירות בארץ ובעולם.

כיום החברה משקיעה קצת פחות מ-200 מיליון דולר בשנה ממשאביה העצמאיים על מו"פ. בשנים הבאות היא רוצה להגדיל את ההשקעות האלה בעשרות אחוזים מתוך ראייה לטווח הארוך: יותר מוצרים עם יותר רלוונטיות לשווקים בעולם יהוו מנועי צמיחה, ישפרו את כושר התחרות ויגדילו את המכירות ואת ההכנסות שלה באופן ניכר. המדינה, כך משוכנעים גורמים שמקורבים לתע"א, תרוויח מזה כמה פעמים, גם מהכנסות ממסים וגם מדיבידנדים נדיבים יותר.

מבחינת גורמים שמקורבים לחברה, מצב כזה צריך להוות תמריץ למשרד האוצר לקחת חלק במימון ההסכם: ככל שייקח בו חלק גדול יותר- החברה תוכל להפנות יותר ממשאביה העצמאיים למען מחקר ופיתוח.

730 עובדים קבועים שיפרשו משורות התע"א הם רק ההתחלה: לצדם, עתידים לפרוש בשנים הקרובות עוד מאות עובדים שיגיעו לגיל פרישה וקליטה של עובדים חדשים שיבואו במקומם תיעשה במשורה. לצד פרישות אלה, החברה צפויה לצמצם את מספר העובדים הזמניים שלה, בהיקף שלא הוגבל בהסכם ההבראה שנחתם אתמול בינה לבין ארגון העובדים.

תע"א מעסיקה כיום כ-15 אלף עובדים, חזונם של קברניטיה מדבר על כך שבשנים הקרובות היא תמנה כ-1,500 עובדים פחות - אך תהיה הרבה יותר יעילה, דינמית, תחרותית ורווחית.

האם די בהסכם זה כדי לרפא את תחלואיה של החברה הביטחונית הגדולה ביותר בישראל? גורמים שמקורבים להנהלת החברה הביעו ביומיים האחרונים תקווה שכן. בכל מקרה, הם משוכנעים שזה צעד לכיוון הנכון, שיוביל את התע"א למקום אחר לגמרי.

זולת קיצוץ מאסיבי בכוח אדם, הנהלת החברה התחייבה במסגרת ההסכם עם העובדים על צמצום ההתקשרויות עם יועצים חיצוניים - התקשרויות שלפי דוח שפורסם בעבר בידי מבקר המדינה עלו לחברה עשרות מיליוני שקלים בשנה, ולצמצם את כוח האדם במטות שלה: בחודשים האחרונים הנהלת החברה סיימה את עבודתם של מספר מנהלים בכירים בשורותיה, פעילותם של עובדים בחטיבות אחרות תיסרק בחודשים הקרובים במסרקות של ברזל.

גורמים בתעשיות הביטחוניות אמרו כי הסכם כזה היה צריך להיחתם בתע"א כבר לפני שנים: זאת, מתוך ראייה מפוכחת של השוק הביטחוני העולמי שבחלקים מן העולם גדל - אך מתאפיין בתחרות עזה, שמחייבת את הרחבת מאמצי השיווק שלה לצד העמקת המחקר והפיתוח במטרה להרחיב היצע המוצרים שמביאים "מגה עסקאות"- עסקאות שהיקפן הכספי מהותי.

כיום צבר ההזמנות של תע"א כ-8.5 מיליארד דולר, שהם כ-2.5 שנות עבודה של החברה. ראשי החברה מקווים שבסוף השנה היקף צבר ההזמנות יגדל לכ-9 מיליארד דולר ושעם יישום ההסכם, אף יגדל לכ-10 מיליארד דולר - בזכות הרחבת הפעילות השיווקית שלה.

אלה, לצד השאיפה להגדיל את המכירות של תע"א בשנים הקרובות ביותר מ-4 מיליארד דולר, הרבה בזכות פעילות ענפה שיקיימו חברות הבת שלה ברחבי העולם, ועם סל מוצרים מהשורה הראשונה בשוק.

כל תחזית לשיפור ברמת הרווחיות של תע"א יכולה להיות ורודה, לעומת הדוחות שיוצאים ממנה בשנים האחרונות: לפי הדוחות הכספיים של תע"א לרבעון השני של השנה, החברה רשמה ירידה של יותר מ-5% בהכנסותיה והן הסתכמו ב-877 מיליון דולר - עם רווח נקי של כ-6 מיליון דולר בלבד שהם 0.7 ממכירותיה.

החיסכון שאליו מכוונת תע"א במסגרת ההסכם החדש הוערך בכ-2 מיליארד שקל - וזאת, לצד קיצוץ רוחבי בשיעור של 5% בעלויות השכר, הפחתת עלויות השי לחג שניתן להם והטבות נוספות. כך, גם הסכם השכר במגזר הציבורי שנחתם בין שר האוצר, משה כחלון, לבין יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן לא יוחל בחברה בשלוש השנים הבאות.

מהנהלת תע"א יצאו אתמול מסרים המשבחים את הוויתורים שנעשו במסגרת ההסכם מצד ארגון העובדים שבראשו אהוד נוף, יורשו של חיים כץ בארגון. נוף עצמו התייחס אל ההבנות ואמר: "כדי שנוכל להמשיך ולתרום לביטחון המדינה ולכלכלתה ולפרנס כ-50 אלף משפחות, הסכמנו ללכת לצעדי הבראה קשים שיבססו את יכולות החברה ואיתנותה הפיננסית. לצערי אנחנו לא נתמכים בידי המדינה כמו חברות ביטחוניות אחרות, והמחיר שנשלם יקר".

לצד הסכם ההבראה ההיסטורי בתעשייה האווירית, לפני הנהלת החברה עומדים אתגרים נוספים: אחד מהם נוגע למאבק, שמתקיים מזה זמן רב בשקט ובחדרי חדרים, למען החזרת התע"א לתחולת החוק לעידוד השקעות הון.

שינוי החוק לפני כ-5 שנים הוביל להחרגת החברות הביטחוניות הממשלתיות ממנו, באופן שחברה פרטית כמו אלביט מערכות, המתחרה המרכזית בתע"א, נהנית מהטבות מס מתוקף החוק לעידוד השקעות הון.

בחודשים האחרונים נשמעו גורמים המקורבים לחברה בעניין זה שאמרו כי אם המדינה לא מוכנה לקחת חלק במימון הסכם ההבראה - ראוי שהיא תירתם ותסייע לחברה באמצעות החזרתה לחוק לעידוד השקעות הון. הדיונים בסוגיה זו בין ראשי החברה לבין בכירים במשרד האוצר עדיין נמשכים.

באופק- ניצב אתגר מעיק נוסף, שהולך ומתהווה בימים אלה במסגרת המגעים שמתקיימים בין משרד ראש הממשלה לבין הבית הלבן על היקף הסיוע הביטחוני האמריקאי לשנים הבאות. לפי דרישת הבית הלבן, כספי הסיוע שיועמדו לישראל, יאפשרו לה לקיים רכש ביטחוני רק מחברות אמריקאיות, בלי שחלקים מאותם כספים יהיו ניתנים להמרה לשקלים ויאפשרו רכש בחברות הישראליות.

מצב זה היה נהוג עד כה, לשביעות רצון מערכת הביטחון והחברות הביטחוניות, ובו כ-26% מסכום של כ-3.1 מיליארד דולר סיוע בשנה הומרו לשקלים ואפשרו הזמנות ורכש מהחברות הישראליות. אבל במגעים בין ירושלים לוושינגטון סוכם כי היקף הסיוע הביטחוני לשנים הבאות אמנם יגדל לכמעט 4 מיליארד דולר בשנה, אך החברות הישראליות לא יקבלו נתח ממנו.

בכירים בתעשיות הביטחוניות הביעו באחרונה חשש כבד ממצב זה, שיצמצם משמעותית את מרחב התמרון של גורמי הרכש במערכת הביטחון ויעמיד את התעשיות הישראליות בנחיתות אל מול התעשיות המתחרות בארה"ב. הנחמה שלהם, כך גם של התע"א, היא שתהיה להם ככל הנראה תקופת הסתגלות של כשבע שנים עד ביטול האפשרות לקיים את ההמרה מדולרים לשקלים.

תעשיה אווירית

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?