גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובד שהקים עסק מתחרה בזמן עבודתו יפצה את החברה ב-30 א' ש'

ביה"ד קבע כי ככלל מותר לעובד העומד לפני סיום עבודתו לעשות פעולות הכנה לקראת העזיבה, אך במקרה הנדון פעולות העובד חרגו מגדר "פעולות הכנה" וגלשו להפעלת עסק: "התנהלותו - כמו סוס טרויאני"

קריירה/ צילום: צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה/ צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ניקולאי גליצניקוב עבד בחברת "קרמר דוד" כמעצב ויוצר עבודות בצריבה אומנותית על זכוכית. בנובמבר 2011 הוא התפטר מעבודתו בחברה והחל לעבוד כעצמאי בתחום. את העסק החדש שלו בתחום הזכוכית, כפי שהתברר, הקים טרם התפטר מחברת "קרמר דוד".

בחודשים האחרונים לעבודתו בחברה שכר גליצניקוב מבנה להפעלתו ורכש מכונה משומשת להדפסה על זכוכית, שעלותה כ-120 אלף שקל. מעשים אלה הצליחו לעורר את חמתו של בעלי החברה, שהגיש נגד גליצניקוב תביעה לבית הדין האזורי בירושלים, בטענה כי הפר את חובות הנאמנות ותום-הלב כלפי החברה בפתיחת עסק מתחרה בחברה בעודו עובד בה.

האמנם? האם עובד שהחליט להקים עסק מתחרה תוך כדי עבודתו אצל מעסיקו צריך לפצות את המעסיק? האם קיימת חובת נאמנות של עובד כלפי מעסיקו, ומה ההשלכות של הפרת חובה זו? על שאלות אלה השיב בית הדין לעבודה בחיוב.

"ככלל מותר לעובד העומד לפני סיום עבודתו לעשות פעולות הכנה לקראת העזיבה, ובכלל זה פעולות להקמתו של עסק. אלא שבמקרה שלפנינו פעולותיו של הנתבע חרגו מגדרן של 'פעולות הכנה' וגלשו להפעלתו של עסק ממש, בלי ליידע את מעסיקתו על השינוי שחל", נכתב בפסק הדין.

עוד נקבע כי "במסגרת יחסי העבודה חלים בין הצדדים יחסי אמון. חובות האמון הן דו-סטריות ואינן נחלתו של צד אחד בלבד. במסגרת חובות האמון רשאי המעסיק להניח כי עובד המועסק אצלו במשרה מלאה מקדיש את כל מרצו לטובת מקום עבודתו. במקרה הנוכחי העובד לא הסתפק בפעולות הכנה לקראת פרישתו, אלא פעל פעילות לא זניחה בעסק אחר שהקים. זאת עשה בלי ליידע בכך את החברה ובלי לגלות לה כי חל שינוי ב'מפת האינטרסים' שלו, וכעת הוא מחויב לא רק לעבודתו בחברה, אלא גם (ואולי בעיקר) לפעילות האחרת".

בית הדין ציין כי בעל החברה התובעת, חיים קרמר, היטיב להגדיר את התנהלותו של גליצניקוב, כשהמשיל אותה לחדירתו של "סוס טרויאני" לחברה. "התנהלותו של הנתבע היתלה בחברה ובבעליה, חשפה אותה לחשש מריגול תעשייתי ומהימלטות מידע קונפידנציאלי (סודי - א' ל"ו) והעמידה אותה בחוסר ודאות וחשדנות כלפיי עובדיה, לקוחותיה וספקיה, עד כי חששה לפגיעה מהותית בקניינה", כתבו הדיינים.

בית הדין קבע כי על גליצניקוב לפצות את החברה בעשרות אלפי שקלים. "ביחסי עבודה תקינים, המעסיק לא אמור לחשוש מעובדיו ומפגיעה פוטנציאלית בעסקו. הפרה של מרקם היחסים המיוחדים שבין מעסיק לעובד, באופן שהנתבע הפר אותו, מקנה לחברה זכות לפיצויים", נקבע.

בית הדין קבע כי על גליצניקוב לפצות את החברה בעשרות אלפי שקלים.

קריסת הפשרה

חשיפת "הבגידה" של גליצניקוב החלה במעקב שביצעה החברה אחריו ואחרי עובד נוסף, מקסים לוקומסקי. בחודשים אוגוסט-נובמבר 2013 ערכה החברה תצפית על תנועותיהם של השניים, שצולמו על-ידיה בפתח העסק שהקים גליצניקוב. בתגובה סיימה החברה את עבודתו של לוקומסקי, ויתרה על תקופת ההודעה המוקדמת של גליצניקוב ופנתה לבית הדין לעבודה בבקשה לצווי מניעה זמניים נגדם.

בבקשת החברה נטעו כי השניים הפרו את חובות הנאמנות ותום-הלב על-פי דין בפתיחת עסק מתחרה בחברה, בעודם עובדים בה, וביקשה לאסור עליהם לנהל את עסקם ולהיות בקשר עם מתחריה, ספקיה ועובדיה של החברה. עוד ביקשה כי בית הדין יורה להם להימנע ממסירת מידע או סודות מסחריים לצדדים שלישיים, וכי לא יעשו שימוש בציוד של החברה.

זמן קצר לאחר תחילת ההליכים הגיעו החברה ולוקומסקי להסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין ושסיים לחלוטין את המחלוקת ביניהם. הצדדים ביקשו לשמור את הסכם הפשרה בסודיות, אך בעקבות ההסכם, ניתק לוקומסקי את הקשר לעסקו של גליצניקוב ושב לעבודתו בחברה.

בהמשך, גם החברה וגליצניקוב הגיעו להסכם שקיבל תוקף של פסק דין חלקי, ולפיו גליצניקוב הסכים לא לפנות לעובדי החברה וללקוחותיה במשך 12 חודשים. בעקבות ההסכמה החברה העבירה לבית הדין ולנתבע רשימה של 9 מתחרים אליהם התבקש גליצניקוב שלא לפנות, אולם לאחר שהוא קיבל לידיו את הרשימה, הוא סירב להתחייב שלא לפנות אליהם. זאת, בטענה כי מדובר בעסקים שהכיר ללא קשר לעבודתו בחברה.

בעקבות החזרה מהסכם הפשרה, התקיים הליך הוכחות בתביעה בפני בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, שבסיומו קבעו אב בית הדין, השופט כאמל אבו-קאעוד, ונציגי הציבור, רמי אלקנה ושלום פישביין, כי גליצניקוב הפר את חובת הנאמנות ותום-הלב כלפי החברה, ועל כן עליו לפצות אותה בסך של 30 אלף שקל וכן לשלם לחברה הוצאות משפט בסך 2,000 שקל, ושכר-טרחת עורכי דין בסך 10,000 שקל.

עבודה במקביל

בית הדין קבע כי העסק המתחרה של גליצניקוב עוסק בעיצוב וצביעת דוגמאות ואיורים על-גבי זכוכיות, בדיוק כמו החברה שבה עבד, ו"המוצר" הסופי של שני העסקים (זכוכיות מעוצבות) זהה.

אולם, בית הדין דחה את הטענה של החברה כי גליצניקוב שידל לקוחות של החברה ונתן להם שירותים זהים לאלה שקיבלו ממנה. עוד נקבע כי עסקו של גליצניקוב מצליח יותר ממה שניסה להציג בבית הדין, כי הוא החזיק וממשיך להחזיק בהחסן נייד, בו שמורים כל העבודות שהוא עשה במסגרת עבודתו בחברה, וכי הן עמדו לרשותו במסגרת עבודתו בעסקו הפרטי.

בית הדין ציין כי גליצניקוב לא הקדיש את מלוא מרצו לעבודה בשורות החברה בחודשים שקדמו להתפטרותו, ואף ביצע עבודות בעסקו הפרטי על חשבונה. 

"כך, הנתבע היה טרוד בהקמת עסקו הפרטי, ומיד לאחר סיום יום העבודה בחברה הלך לעסקו הפרטי ושהה שם שעות ארוכות", קבע בית הדין. "בהזדמנות אחת לפחות בזמן שדיווח על יום מחלה, נסע לעסקו הפרטי והמשיך לעבוד באופן פרטי בביתו, על אף שהכחיש את הדברים תחילה... והודה רק לאחר שעומת עם צילום המתעד אותו בפתח עסקו הפרטי באותו מועד".

עוד צוין בפסק הדין כי "הנתבע הקים עסק מתחרה במהלך עבודתו בחברה, תוך ששיתף בו, לכל הפחות באופן חלקי את אחד מעובדיה המקצועיים של החברה, שהמשיך לעבוד בה במקביל. הנתבע עבד במקביל לעבודתו בחברה בעסקו הפרטי, ביצע עבודות וזכה להכנסות ולא השקיע את כל מרצו בעבודתו אצל החברה התובעת. בנוסף לאמור, בעסקו הפרטי עמדו בפניו כל העבודות אותן ביצע במסגרת עבודתו בחברה, והוא ראה עצמו חופשי לעשות בהן שימוש". 

עוד כתבות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב