גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובד שהקים עסק מתחרה בזמן עבודתו יפצה את החברה ב-30 א' ש'

ביה"ד קבע כי ככלל מותר לעובד העומד לפני סיום עבודתו לעשות פעולות הכנה לקראת העזיבה, אך במקרה הנדון פעולות העובד חרגו מגדר "פעולות הכנה" וגלשו להפעלת עסק: "התנהלותו - כמו סוס טרויאני"

קריירה/ צילום: צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה/ צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ניקולאי גליצניקוב עבד בחברת "קרמר דוד" כמעצב ויוצר עבודות בצריבה אומנותית על זכוכית. בנובמבר 2011 הוא התפטר מעבודתו בחברה והחל לעבוד כעצמאי בתחום. את העסק החדש שלו בתחום הזכוכית, כפי שהתברר, הקים טרם התפטר מחברת "קרמר דוד".

בחודשים האחרונים לעבודתו בחברה שכר גליצניקוב מבנה להפעלתו ורכש מכונה משומשת להדפסה על זכוכית, שעלותה כ-120 אלף שקל. מעשים אלה הצליחו לעורר את חמתו של בעלי החברה, שהגיש נגד גליצניקוב תביעה לבית הדין האזורי בירושלים, בטענה כי הפר את חובות הנאמנות ותום-הלב כלפי החברה בפתיחת עסק מתחרה בחברה בעודו עובד בה.

האמנם? האם עובד שהחליט להקים עסק מתחרה תוך כדי עבודתו אצל מעסיקו צריך לפצות את המעסיק? האם קיימת חובת נאמנות של עובד כלפי מעסיקו, ומה ההשלכות של הפרת חובה זו? על שאלות אלה השיב בית הדין לעבודה בחיוב.

"ככלל מותר לעובד העומד לפני סיום עבודתו לעשות פעולות הכנה לקראת העזיבה, ובכלל זה פעולות להקמתו של עסק. אלא שבמקרה שלפנינו פעולותיו של הנתבע חרגו מגדרן של 'פעולות הכנה' וגלשו להפעלתו של עסק ממש, בלי ליידע את מעסיקתו על השינוי שחל", נכתב בפסק הדין.

עוד נקבע כי "במסגרת יחסי העבודה חלים בין הצדדים יחסי אמון. חובות האמון הן דו-סטריות ואינן נחלתו של צד אחד בלבד. במסגרת חובות האמון רשאי המעסיק להניח כי עובד המועסק אצלו במשרה מלאה מקדיש את כל מרצו לטובת מקום עבודתו. במקרה הנוכחי העובד לא הסתפק בפעולות הכנה לקראת פרישתו, אלא פעל פעילות לא זניחה בעסק אחר שהקים. זאת עשה בלי ליידע בכך את החברה ובלי לגלות לה כי חל שינוי ב'מפת האינטרסים' שלו, וכעת הוא מחויב לא רק לעבודתו בחברה, אלא גם (ואולי בעיקר) לפעילות האחרת".

בית הדין ציין כי בעל החברה התובעת, חיים קרמר, היטיב להגדיר את התנהלותו של גליצניקוב, כשהמשיל אותה לחדירתו של "סוס טרויאני" לחברה. "התנהלותו של הנתבע היתלה בחברה ובבעליה, חשפה אותה לחשש מריגול תעשייתי ומהימלטות מידע קונפידנציאלי (סודי - א' ל"ו) והעמידה אותה בחוסר ודאות וחשדנות כלפיי עובדיה, לקוחותיה וספקיה, עד כי חששה לפגיעה מהותית בקניינה", כתבו הדיינים.

בית הדין קבע כי על גליצניקוב לפצות את החברה בעשרות אלפי שקלים. "ביחסי עבודה תקינים, המעסיק לא אמור לחשוש מעובדיו ומפגיעה פוטנציאלית בעסקו. הפרה של מרקם היחסים המיוחדים שבין מעסיק לעובד, באופן שהנתבע הפר אותו, מקנה לחברה זכות לפיצויים", נקבע.

בית הדין קבע כי על גליצניקוב לפצות את החברה בעשרות אלפי שקלים.

קריסת הפשרה

חשיפת "הבגידה" של גליצניקוב החלה במעקב שביצעה החברה אחריו ואחרי עובד נוסף, מקסים לוקומסקי. בחודשים אוגוסט-נובמבר 2013 ערכה החברה תצפית על תנועותיהם של השניים, שצולמו על-ידיה בפתח העסק שהקים גליצניקוב. בתגובה סיימה החברה את עבודתו של לוקומסקי, ויתרה על תקופת ההודעה המוקדמת של גליצניקוב ופנתה לבית הדין לעבודה בבקשה לצווי מניעה זמניים נגדם.

בבקשת החברה נטעו כי השניים הפרו את חובות הנאמנות ותום-הלב על-פי דין בפתיחת עסק מתחרה בחברה, בעודם עובדים בה, וביקשה לאסור עליהם לנהל את עסקם ולהיות בקשר עם מתחריה, ספקיה ועובדיה של החברה. עוד ביקשה כי בית הדין יורה להם להימנע ממסירת מידע או סודות מסחריים לצדדים שלישיים, וכי לא יעשו שימוש בציוד של החברה.

זמן קצר לאחר תחילת ההליכים הגיעו החברה ולוקומסקי להסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין ושסיים לחלוטין את המחלוקת ביניהם. הצדדים ביקשו לשמור את הסכם הפשרה בסודיות, אך בעקבות ההסכם, ניתק לוקומסקי את הקשר לעסקו של גליצניקוב ושב לעבודתו בחברה.

בהמשך, גם החברה וגליצניקוב הגיעו להסכם שקיבל תוקף של פסק דין חלקי, ולפיו גליצניקוב הסכים לא לפנות לעובדי החברה וללקוחותיה במשך 12 חודשים. בעקבות ההסכמה החברה העבירה לבית הדין ולנתבע רשימה של 9 מתחרים אליהם התבקש גליצניקוב שלא לפנות, אולם לאחר שהוא קיבל לידיו את הרשימה, הוא סירב להתחייב שלא לפנות אליהם. זאת, בטענה כי מדובר בעסקים שהכיר ללא קשר לעבודתו בחברה.

בעקבות החזרה מהסכם הפשרה, התקיים הליך הוכחות בתביעה בפני בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, שבסיומו קבעו אב בית הדין, השופט כאמל אבו-קאעוד, ונציגי הציבור, רמי אלקנה ושלום פישביין, כי גליצניקוב הפר את חובת הנאמנות ותום-הלב כלפי החברה, ועל כן עליו לפצות אותה בסך של 30 אלף שקל וכן לשלם לחברה הוצאות משפט בסך 2,000 שקל, ושכר-טרחת עורכי דין בסך 10,000 שקל.

עבודה במקביל

בית הדין קבע כי העסק המתחרה של גליצניקוב עוסק בעיצוב וצביעת דוגמאות ואיורים על-גבי זכוכיות, בדיוק כמו החברה שבה עבד, ו"המוצר" הסופי של שני העסקים (זכוכיות מעוצבות) זהה.

אולם, בית הדין דחה את הטענה של החברה כי גליצניקוב שידל לקוחות של החברה ונתן להם שירותים זהים לאלה שקיבלו ממנה. עוד נקבע כי עסקו של גליצניקוב מצליח יותר ממה שניסה להציג בבית הדין, כי הוא החזיק וממשיך להחזיק בהחסן נייד, בו שמורים כל העבודות שהוא עשה במסגרת עבודתו בחברה, וכי הן עמדו לרשותו במסגרת עבודתו בעסקו הפרטי.

בית הדין ציין כי גליצניקוב לא הקדיש את מלוא מרצו לעבודה בשורות החברה בחודשים שקדמו להתפטרותו, ואף ביצע עבודות בעסקו הפרטי על חשבונה. 

"כך, הנתבע היה טרוד בהקמת עסקו הפרטי, ומיד לאחר סיום יום העבודה בחברה הלך לעסקו הפרטי ושהה שם שעות ארוכות", קבע בית הדין. "בהזדמנות אחת לפחות בזמן שדיווח על יום מחלה, נסע לעסקו הפרטי והמשיך לעבוד באופן פרטי בביתו, על אף שהכחיש את הדברים תחילה... והודה רק לאחר שעומת עם צילום המתעד אותו בפתח עסקו הפרטי באותו מועד".

עוד צוין בפסק הדין כי "הנתבע הקים עסק מתחרה במהלך עבודתו בחברה, תוך ששיתף בו, לכל הפחות באופן חלקי את אחד מעובדיה המקצועיים של החברה, שהמשיך לעבוד בה במקביל. הנתבע עבד במקביל לעבודתו בחברה בעסקו הפרטי, ביצע עבודות וזכה להכנסות ולא השקיע את כל מרצו בעבודתו אצל החברה התובעת. בנוסף לאמור, בעסקו הפרטי עמדו בפניו כל העבודות אותן ביצע במסגרת עבודתו בחברה, והוא ראה עצמו חופשי לעשות בהן שימוש". 

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק