גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר: גילויים חדשים בפרשת השוחד בסימנס וחברת החשמל

פרשת השוחד בחברת החשמל-סימנס עסקה בעבירות ב-2006 ■ מידע חדש מצביע על חשד לחריגות גם בעסקאות שנעשו ב-2008 ■ חברת החשמל: לא ידענו

תחנת הכוח חגית, ליד יקנעם / צילום: איל יצהר
תחנת הכוח חגית, ליד יקנעם / צילום: איל יצהר

פרטים חדשים בפרשת התקשרויות העבר הבעייתיות בין סימנס לחברת החשמל: לפי מידע שקיבלה באחרונה רשות ניירות ערך, בסוף העשור הקודם ביצעה חברת החשמל רכישות של טורבינות מחברת סימנס, ללא מכרז, במחירים מופרזים ובנימוק של תוכנית חירום, באופן שמעלה חשד לגבי מניעי הרכישות. הרכישות הללו לא נחקרו במסגרת הפרשה שבה הוגשו לאחרונה כתבי אישום נגד 6 בכירים בחברת החשמל באשמת קבלת שוחד מסימנס תמורת העדפתה ברכש של טורבינות וציוד נוסף.

נזכיר שכתב האישום נגד הבכירים עוסק ברכישות שבוצעו בשנים 1999-2006, והוא חושף את שיטת השוחד של קונצרן סימנס. הבכירים הם דוד קון, שכיהן באותן שנים משנה למנכ"ל; צבי אייל, שהיה מנהל מחלקה באגף התכנון; חיים בר-נר, שכיהן כסגן מנהל אגף תכנון; יונה שווייצר, שהיה מנהל אגף תכנון; יאשה חאין, סמנכ"ל החברה אז; ודוד אלמקיס, שכיהן כסמנכ"ל תכנון ופיתוח טכנולוגי.

במסגרת החקירה שהובילה להגשת כתב האישום, הצליחה רשות ניירות ערך להתחקות אחרי העברות של 13.5 מיליון דולר לבכירים בחברת החשמל. סימנס עצמה הצהירה ששילמה בישראל 20 מיליון דולר כספי שוחד תמורת העדפה בפרויקטים. באילו פרויקטים ולמי שילמה סימנס את יתרת הסכום? זו תעלומה שעדיין נותרה ללא פתרון.

אווירה של דחיפות

המידע החדש על רכישות הטורבינות נמסר לרשות ניירות ערך על-ידי עו"ד ניר בן חמו, המייצג את מורן גנוסר, עובד לשעבר בחברת החשמל שהתלונן על פרשת מערכת הבקרה DMS, המוזכרת בכתב האישום נגד ששת הבכירים. לפי מידע שמסר ל"גלובס" גורם בחברת החשמל שהיה מעורב בקשרים עם סימנס, הרכישות שעליהן דווח לאחרונה נעשו לאחר שגורמים מקצועיים בחברה שכנעו את מנהליה להכריז על צפי של מחסור בחשמל, כדי ליצור אווירה של צורך דחוף ברכישת טורבינות חדשות. אווירה זו, לדברי אותו גורם, לובתה בדוחות פנימיים מוטים ומופרזים ו"משבר אספקה", שהצביעו על צורך דחוף כביכול בחיזוק מסיבי של כושר ייצור החשמל.

באוגוסט 2007 הכריזה חברת החשמל על "תוכנית חירום", בעקבות הצהרתה שבתוך שנתיים-שלוש יהיה מחסור בחשמל. תאריך היעד להפעלת הטורבינות החדשות נקבע לשנת 2010. באותו זמן לא היה ידוע על היקף השוחד של סימנס בישראל והעובדה שהיא עירבה כמה גורמים בצמרת החברה, אבל כן היה ידוע על החשדות נגד דן כהן, שקיבל שוחד מסימנס בתמורה לפעולות השתדלנות שלנו לטובת רכישת טורבינות. כהן אף ברח לפרו בגין אותם חשדות.

מקור בחברת החשמל מספר כי באותו זמן הבחינה חברת ג'נרל אלקטריק (GE) בריבוי עסקאות ללא מכרז של חברת החשמל עם סימנס, ושגרירות ארה"ב התערבה בענין מאחורי הקלעים. בעקבות זאת הוחלט בחברת החשמל לרכוש מ-GE שתי טורבינות ללא מכרז, כדי למנוע טענות נוספות מצד התאגיד האמריקאי להעדפת ספקים.

"משא-ומתן קצר ואינטנסיבי"

ב-2007, עת הוכרזה תוכנית החירום, הציבור לא ידע על ההתקשרויות החריגות עם סימנס, אבל דירקטוריון החברה קיבל כבר ב-2006 דוח ביקורת פנימי על התקשרויות ללא מכרזים ובנימוקים של דחיפות (הידיעה פורסמה לראשונה ב"גלובס", ב-15 בדצמבר 2015, תחת הכותרת "חשד לשוחד בעסקאות חח"י ב-630 מ' ד' - מסימנס").

ב-2008 הודיעה חברת החשמל כי "אחרי משא-ומתן קצר ואיטנטנסיבי" עם חברות מובילות, התקבלה החלטה בדירקטוריון על "כניסה להליך של משא-ומתן עם חברת סימנס, לרכישת 3 יחידות ייצור חשמל, מסוג טורבינות גז, עבור תוכנית החירום לשנת 2010, תוכנית שהתחייבה חברת החשמל לבצע על-פי דרישת הממשלה ואישור השר לתשתיות לאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, לתוכנית הפיתוח של החברה. היחידות החדשות מיועדות להקמה באתרים קיימים של חברת החשמל: ברמת חובב (בנוסף ל-2 יחידות המוקמות שם כעת, לקראת קיץ 2009), באשכול באשדוד, וברמת חובב. כמו כן, לקראת שנת 2011, יהיה צורך להקים יחידה נוספת באתר נוסף, שטרם נקבע. ההספק של יחידות אלה עומד על כ-250 מגוואט, כל אחת. היחידות מיועדות להשלמה ליחידות מסוג מחז"מ - בשנת 2012, כאשר בכל אתר תהיה תוספת של כ-125 מגוואט".

מנכ"ל חברת החשמל אז, עמוס לסקר, מסר בדיון שגורם הזמן הוא קריטי ביותר וכי אם בשל מגבלות מימון יידחה הפרויקט מעבר לקיץ 2010, אין שום טעם להתחיל להשקיע בו משאבים. לסקר הדגיש שחברת החשמל עשתה כל מאמץ כדי לקדם את הפרויקט בלוח זמנים קצר ביותר. "מיום קבלת האישור לצאת לדרך, ובתוך כ-5 חודשים הסתיים ההליך", אמר לסקר. יו"ר דירקטוריון חברת החשמל באותו זמן, מוטי פרידמן, בירך את המנהלים והעובדים על המאמץ ועל התוצאות שאליהן הגיעו בפרק זמן כה קצר.

"יתרון תחזוקתי עם סימנס"

בין הבכירים שהוגש נגדם כתב אישום בגין רכישות עד 2006, היו שותפים ביישום של תוכנית החירום יאשה חאין ודוד אלמקיס. חאין היה הדמות המקצועית הבולטת גם ברכישות מסימנס ב-2008, שבוצעו ללא מכרז בנימוק של הצטיידות חירום. הוא אמר אז בדירקטוריון כי ההצעה של חברת סימנס היא ההצעה המיטבית בשקלול הטכנו-כלכלי, היא היחידה שעומדת בלוח הזמנים הנדרש על-ידי חברת החשמל לאספקת הציוד, הביצועים הטכנולוגיים שהוצגו הם הטובים ביותר, היא מקיפה את כל היחידות הנדרשות, והמחירים ידועים מראש. "אם המשא-ומתן עם סימנס אכן יבשיל לכדי הסכם, הרי שלחברת החשמל יהיה יתרון תחזוקתי במלאי חלפים. בנוסף, העלות הסגולית להשלמת שלב ב' וציוד הוצאת אנרגיה צפויה להיות זולה", אמר חאין.

הוא גם ציין שהיחידות הן בטכנולוגיה שהוכחה כמתקדמת ביותר (מסוג F), בעלת הביצועים הסביבתיים הטובים ביותר ומיועדת להפעלה בגז טבעי. לפיכך, טען, בחירת סימנס מותירה בידי חברת החשמל יתרון בהליך סטטוטורי לאישור תמ"א והיתרים בנושאי פליטות ורעש, יש יתרון בבחירת ספק אחד בניצול משאבים, מקסום יתרונות בתהליך למידה בהקמת הפרויקט ותהליך ההכנסה לפעולה, ויש יתרון בהכשרת כוח-אדם, ניוד עובדים וצמצום טעויות אנוש לכל אורך הפרויקט וחיי היחידות.

בוועדת הכלכלה של הכנסת הודיע יו"ר החברה פרידמן: "חתמנו על מזכר הבנות אסטרטגי עם סימנס לרכישה בלעדית של טורבינות ואנחנו נתחבר לרשת בחצי הראשון של 2010".

"שלוש טורבינות שכבו במחסנים"

"מה שמוזר וראוי לבדוק", אומר בכיר לשעבר בחברת החשמל שהיה מעורב בהליכי קבלת ההחלטות בזמן אמת, "הוא שבמחסנים של חברת החשמל באשדוד שכבו אז ללא שימוש שלוש טורבינות שנרכשו קודם מסימנס בימים העליזים ההם. בכירים באגף תכנון ופיתוח של אלמקיס הציגו תמונה של דחיפות ולחץ לרכישת טורבינות חדשות, וההנהלה קיבלה תחזיות צריכה מפחידות. מה שהכי חמור הוא, שכבר אז ידעו שסימנס פעלה באמצעים של שוחד כמו עם דן כהן, אבל עדיין התעקשו לרכוש ממנה ציוד ללא מכרז, והעסקאות נעשו במחירים מנופחים".

בסיכומו של דבר נרכשו מסימנס, ללא מכרז ובאווירה של לחץ, שלוש טורבינות מחז"מ (מחזור משולב) המופעלות בגז. שתי טורבינות נרכשו מג'נרל אלקטריק (GE). הטורבינות מסימנס הוצבו בשלושה אתרים: חגית, ליד יקנעם; אשכול, באשדוד; וברמת חובב. המנכ"ל לסקר אמר בתחילת 2011, ש"תוכנית החירום של חברת החשמל הצילה את המדינה ממחסור ודאי בחשמל שהיה גורם להפסקות חשמל ארוכות".

עסקאות הטורבינות שבוצעו בתחילת שנות ה-2000, ללא מכרז, נעשו במחיר של כ-40 מיליון דולר לטורבינה - ללא חלק "היחידה הקיטורית" שמצורף לה מאוחר יותר וללא עלות ההקמה.

על-פי הירחון המוביל בתחום תחנות כוח מונעות בגז, GAS TURBINE WORLD, מחירי טורבינות הגז של היצרנים המובילים בעולם עלו ב-20%-25% בין שנת 2003 (שלגביה הוגש כתבאישום בגין שוחד) לשנת 2008 (שבה בוצעו הרכישות החדשות האמורות).

כפי שפורסם ב"גלובס" ("חברת החשמל לא מבזבזת זמן", 31.3.2008), וכפי שאישרו שני בכירים בחברת החשמל, הנאשמים גם הם בהקשר של העסקאות המוקדמות, רכישת הטורבינות מסימנס ב-2008, נעשתה במחיר ממוצע של 80 מיליון דולר לטורבינה (לא כולל היחידה הקיטורית וההקמה), הרבה מעבר לעלייה במחירי הטורבינות. כפי שאמר אחד מהשניים: "הטורבינה קפצה ל-80 מיליון דולר".

חברת החשמל: לא ידענו

אם רשות ניירות ערך כבר חקרה את דן כהן ב-2003 וב-2005 כבר עלה החשד לשוחד ששילמה סימנס לכהן שברח באותה שנה לפרו; אם ב-2006 כבר נמסר להנהלה דוח הביקורת החמור שנחשף ב"גלובס" על רכישות חשודות מסימנס; ואם כבר ב-2007 התריעה רשות ניירות ערך בפני חברת החשמל על חשדות לשוחד בעסקאות עם סימנס של תחילת העשור הקודם - מדוע המשיכה החברה לרכוש מסימנס טורבינות נוספות ללא מכרז, במחיר גבוה ובנסיבות כאלה?

בתביעה שהגישה חברת החשמל נגד סימנס ואחרים הקשורים לפרשות השוחד בעסקאות הרכישה של הטורבינות בסוף העשור הקודם, טענה חברת החשמל: "לגבי העסקאות המאוחרות משנת 2008 לרכישת טורבינות נוספות, להבדיל מהעסקאות נשוא התביעה, אין לחברת החשמל ידיעה כי הן היו נגועות בשוחד, ולפיכך היא לא הייתה מחויבת על-פי דין להימנע מהתקשרות עם חברת סימנס. במועד ההתקשרות בעסקאות אלה משנת 2008, טרם הייתה לחברת החשמל ידיעה ממשית אודות פרטי הפרשה".

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל אינה מודעת לפנייה לרשות ניירות ערך בעניין עסקאות משנת 2008 לרכישת טורבינות מסימנס. אין לחברת החשמל כל ידיעה כי העסקאות משנת 2008 לרכישת טורבינות מסימנס היו נגועות בשוחד. יצוין כי במועד ההתקשרות בעסקאות משנת 2008 אף טרם הייתה לחברת החשמל ידיעה ממשית על פרטי פרשת השוחד ששולם על-ידי סימנס במסגרת עסקאות קודמות (מהשנים 2001-2003) לרכישת טורבינות, שבגינן הגישה חברת החשמל בשנת 2013 תביעה כנגד סימנס וגורמים נוספים.

"נבקש להדגיש כי בשנת 2008 התנהל הליך תחרותי שבו השתתפו 3 ספקים לרכישת הטורבינות, אשר נדרשו להגדלת כושר הייצור באופן מיידי בטווח הקצר וכן בטווח הארוך. ההצעה של סימנס הייתה ההצעה המיטבית בהליך.

"כל הטורבינות שטרם הותקנו עד אז (מחז"מים חיפה) היו מיועדות כבר להתקנה והתקבלו היתרים בגינן. נציין כי התחזיות למחסור בחשמל התממשו בפועל ב-2010 ואלמלא יחידות אלה, לא ניתן היה לספק את שיאי הביקוש בקיץ 2010".

עוד כתבות

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"