גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקנס בוטל - ואופטיקה הלפרין תפוצה

הרשות להגנת הצרכן הפסידה בערעור שהוגש על קנס בסך 700 אלף שקל שהשיתה על רשת המשקפיים ■ יעקב הלפרין: "קנסות בשיעורים דמיוניים סופם להתגלגל לצרכן, ולא זו מטרת המחוקק"

יעקב הלפרין / צילום: איל יצהר
יעקב הלפרין / צילום: איל יצהר

רשת אופטיקה הלפרין ניצחה את הרשות להגנת הצרכן בתביעה שהגישה בעקבות קנס שהשיתה עליה הרשות בטענה להפרת חוק הגנת הצרכן. בית המשפט קבע כי קנס שהטילה הרשות להגנת הצרכן בגובה של 700 אלף שקל, שירד בהמשך לכ-400 אלף שקל, יימחק, וכי הרשות אף תפצה את הלפרין.

הסיפור החל לפני כשנה וחצי. בינואר 2015 נכנס לתוקפו חוק המאפשר לרשות להגנת הצרכן להטיל קנסות מינהליים של עשרות אלפי שקלים על חברות. רשת אופטיקה הלפרין נקנסה בסכום של 877 אלף שקל בטענה להטעיה בפרסומים במודעות שפרסמה באותו חודש. מהסכום הזה הפחיתה הרשות 20%, היות ודובר על הפרה ראשונה, כך שהקנס שהושת במארס עמד על כ-700 אלף שקל.

המודעות בפרסומים השנויים במחלוקת בישרו על מבצע של זוג משקפיים ב-50 שקל, אלא שנטען כי הן חולקו ל-3 חלקים: בחלק העליון נכתב כי משקפיים הם מוצר צריכה בסיסי; בחלק המרכזי נכתב "כל משקפי הראייה 50 שקל" בגופן גדול; ובחלק התחתון של המודעה נכתב כי המחיר תקף ברכישת עדשות ורק למסגרות שמחירן המלא אינו עולה על 800 שקל.

טענת הרשות שהובילה לקנס הייתה שמהקמפיין משתמע כי ניתן לרכוש כל זוג משקפיים במחיר המבצע, אלא שבפועל המחיר יוחס רק לחלק מהמסגרות. מכאן שאם צרכן ביקש ליהנות מהמבצע ולשלם 50 שקל, היה עליו לרכוש עדשות ראייה במאות שקלים, והיה עליו לבחור מתוך מבחר מצומצם של מסגרות.

בשורה התחתונה נטען כי המחיר המינימלי שישלם הצרכן גבוה בהרבה מהמחיר המובטח בפרסום. 

המודעה שבגללה הוטל הקנס

את סכום הקנס הגדיר אז מנכ"ל אופטיקה הלפרין, יעקב הלפרין, כדמיוני. "אנחנו מאמינים שהצדק ייצא לאור. אין ספק כי קנסות בשיעורים דמיוניים ובלתי הגיוניים סופם להתגלגל לצרכן, ולא זו מטרת המחוקק".

בשלב הבא עדכנה הרשות כי היא תבחן את הקנס מחדש לאור דיון שהתקיים בוועדת הכלכלה לגבי החוק, ובמאי הוא הופחת ל-400 אלף שקל. הלפרין הגדיר את הסכום בלתי מידתי, ועל כן הגיש ערעור לבית המשפט.

את אופטיקה הלפרין ייצגו עורכי הדין יגאל כהן ובן ציון צדוק. בית המשפט, בהחלטה אמיצה למדי, הפך את הקערה על פיה וקבע כי אין בסיס לקנס.

השופט אלעזר נחלון מתח ביקורת על התנהלות הרשות להגנת הצרכן ועל השתת הקנס. "הגעתי למסקנה כי המערערת לא הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן, שכן המודעות מושא הערעור אינן מהוות פרסום מטעה. נוכח המסקנה שהגעתי אליה, דין הערעור להתקבל, ודין דרישת התשלום להתבטל".

"מעבר לגובה הקנס, שהוא בלתי מידתי, האופן שבו הדברים נעשו הוא הבעייתי", אומר עו"ד יגאל כהן, בהתייחסו להיעדר אזהרה או מתן התראה לפני השתת הקנס והתחייבות להימנע מעבירה כאשר מדובר בעבירה ראשונה. "יש נהלים שהרשות עצמה קבעה והיא לא מקיימת".

"יומיים-שלושה אחרי כניסת החוק לתוקף חיפשו את המשווקים הגדולים. חוקר של הרשות התייצב בחנויות במטרה להכשיל את הרשתות, וכל זה מעוות. במקום שהרשות תיצור קשר עם הרשתות, תשתף עמם פעולה, תעביר הנחיות ואפילו תמנה מישהו שיאשר כל פרסום שעולה - היא מורכבת מחוקרים שמחפשים ללכוד את העוסקים.

"האינטרס של הסוחרים הוא לא פחות מאשר של הממונה בכל הנוגע לשמירה על הצרכנים. אף אחד לא רוצה להטעות ולירות לעצמו ברגל. תקלות קורות, אבל להשית קנסות של מיליוני שקלים - זה לא ייתכן. הרשות לא נועדה לנסות ללכוד אלא להגן, להנחות ולדאוג שלא יהיו הטעיות. אם מישהו בכל זאת עובר על החוק מגיעה ענישה - אבל אחרי שעבר את כל ההליך". 

הסכמים סודיים

אף שפסק כי במודעות האמורות אין הטעיה, השופט ציין כי גם אם מישהו סבור כי המודעות מטעות, מדובר במקרה גבולי. "היה מקום להימנע מלהטיל על המערערת את העיצומים שהוטלו עליה, ולא כחלק משיקול-הדעת שיש לממונה בנוגע לאופן הפעלת כלי האכיפה העומדים לרשותו".

הטעיית צרכנים היא פרקטיקה פסולה, וכשהיא מהווה עבירה על החוק, היא ראויה לענישה. הגוף האמון על שמירת זכויות הצרכנים בהיבט החוקי הוא הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן, שקיבלה את הכוח לידיה עם היכנסו לתוקף של חוק המאפשר לה להטיל קנסות מינהליים של עד 45 אלף שקל לכל הפרה של החוק בידי תאגיד ועד 23 אלף שקל לחברה שאינה תאגיד.

עוד קובע החוק כי הרשות יכולה להטיל קנס של פי 1.5 מסכום זה כשמוגדרות נסיבות מחמירות, כלומר כאלה שנוגעות למספר גדול של צרכנים. הכוונה היא, למשל, שאם התגלתה הטעיה בשלט פרסומת, ניתן להעניש את החברה על כל אחת מהמודעות שפורסמו - מכאן שקנסות נגד חברות גדולות יכולים לנסוק למאות אלפים ואף למיליוני שקלים. עשרות קנסות הוטלו עד כה, ומאות תיקים של עוולות צרכניות ממתינות להכרעות.

חלק מהקנסות ניתנו לחברות גדולות, בהן גינדי, אסם, רמי לוי, ויקטורי ויינות ביתן; וחלקם לעסקים קטנים - כולם בטענה להפרת חוק הגנת הצרכן, למשל בשל אי-סימון מחירים, הטעיית צרכנים בפרסום והקטנת מוצרים.

מתוך מיליוני השקלים שהשיתה הרשות שולמו מאות אלפים, ועם חלק מהחברות אף הגיעו להסכמים להפחתות הקנס. אלא שבאופן מוזר למדי הסכמים אלה נותרים חסויים, כך שהציבור והעוסקים האחרים לא יכולים ללמוד מהם דבר.

גורם באחת החברות שקיבלה קנס של מאות אלפי שקלים, סיפר כי הקנס הופחת לעשרות אלפים, וכי הוא נותר חסוי. "הרשות השיתה עלינו קנס גבוה כדי שיהיה לה מהיכן לרדת. לשמחתנו, הקנס ירד משמעותית, וסגרנו את הסיפור".

"המדינה חושבת שיש לה כספומט"

לפי החוק, לאחר שהרשות שולחת כוונת חיוב, לעוסק יש אפשרות להגיש טענות בכתב תוך 45 ימים. המפר רשאי לבקש הארכה של 45 ימים נוספים להגשת טיעונים בכתב.

יודגש כי הרשות לסחר הוגן ולהגנת הצרכן היא כלב השמירה של הצרכנים - ויש לה עבודה רבה. זו גם הסיבה שבגללה החוק מאפשר לה לתת קנסות גבוהים מבלי להידרש להגיע לבית המשפט. המטרה הייתה לא רק טובה, אלא גם מחויבת המציאות: אין ספק כי נדרש עונש שירתיע חברות מלעשות ככל העולה על רוחן. אלא שבפועל נדרש כנראה בדק-בית באשר לשימוש בכלי הזה.

בימים אלה אמור להתמנות ראש חדש לרשות, אחרי פרישתה של עו"ד תמר פינקוס מהתפקיד.

"המדינה חושבת שיש לה כספומט שהיא יכולה למשוך ממנו כמה שהיא רוצה, וזה לא יכול להיות ככה. עסקים לא יכולים לחיות כאשר מוטלים עליהם קנסות בסדר גודל כזה", אמר אייל רביד, בעלי רשת ויקטורי, שנקנסה ב-600 אלף שקל בטענה לאי סימון מחירים. ויקטורי ערערה על הקנס לבית המשפט, והוא הופחת ל-200 אלף שקל, אולם הם ממתינים לדיון בבית משפט.

"הקנסות צריכים להיות מדורגים. אם אתמול לא היו קנסות כלל, כי לא היה חוק - הרי שהקנס הראשון צריך לעמוד על 10,000 שקל. מי שממשיך להפר את החוק ייקנס ב-20 אלף שקל, וכך הלאה. לא הגיוני שביום אחד ובלי התרעה מטילים עליך קנס של 600 אלף שקל. זה סכום שיכול למוטט עסקים. אם יושתו קנסות כאלה, מישהו יצטרך לשלם את ההוצאה הענקית והבלתי מתוכננת הזו. גם קנס של 200 אלף שקל הוא לא מידתי, ואנחנו לא מתכוונים לשלם דבר, בעיקר כשהקנס לא מוצדק כלל".

מהרשות להגנת הצרכן נמסר בתגובה: "הרשות לומדת את פסק הדין. עמדתה המקצועית של הרשות היא כי מודעת הפרסומת הינה ועודנה מטעה, והרשות תשקול להגיש ערעור על פסק הדין של בית המשפט השלום".

מאופטיקה הלפרין נמסר: "הצדק יצא לאור, כאשר השופט יצא כנגד חוסר ההוגנות וחוסר היושרה של הרשות לסחר הוגן. אופטיקה הלפרין יצאה חלוץ לפני המחנה על-מנת לעצור את התעמרותה של הממונה (בדימוס) על הגנת הצרכן כלפי כל הרשתות הגדולות וכנגד ניסיונה להטיל עליהן קנסות דמיוניים של מיליוני שקלים, וכל זאת על-מנת לחזק את מעמדה ומוראה על העסקים הגדולים. לקחת מודעת פרסומת מסוימת, לקרוא את מה שאין בה ולפרש אותה באופן שגוי ואפילו מעוות, כפי שבית המשפט קבע - וכל זאת במטרה להטיל קנסות דמיוניים ויהי מה - אינה התנהלות ראויה של הרשות". 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

עסקה או פעולה ברפיח? שלושה כלכלנים מנתחים את ההשלכות

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם