גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם אני רואה חברה עם 4 'קרנות זומבי' בבורד, אני בורח"

עודד בן יוסף, שותף בבנק ההשקעות Outcome capital, מסביר בראיון ל"גלובס" מדוע עדיפה השקעה מקרן תאגידית על פני קרן הון סיכון

מה הדרך שלך אל המזומן? זו השאלה ששואל ד"ר עודד בן יוסף כל מנכ"ל של חברת מדעי חיים שהוא פוגש. "עוד לא פגשתי מנכ"ל שמבין את זה עד הסוף", הוא אומר בצער.

בן יוסף הוא שותף בחברת Outcome Capital האמריקאית, המהווה בנק השקעות וייעוץ עסקי כיחידה אחת ומתמחה בתחום מדעי החיים. למה הוא מתכוון ב"דרך למזומן?". "אני בעצם שואל - איך אני משלב את הטכנולוגיה שלי עם מישהו שיודע למסחר אותה? מיהו אותו גורם ומה בדיוק יגרום לו ספציפית לקנות? הטעות הקונספטואלית של המנכ"לים היא שהטכנולוגיה הטובה תמצא כבר את השוק, וזה לא נכון היום. נדיר לפגוש היום מנכ"ל שיודע מדוע רוכש באמת ירצה לקנות את הטכנולוגיה שלו".

בן יוסף, ד"ר לביוכימיה, ניהל מספר סטארט-אפים ולאחר מכן היה "מנכ"ל הבית" (Executive in residence) של קרן אוקספורד ביוסיינס פרטנרס. הוא גם ניהל בחברת הייעוץ Boston Equity Advisors, וכן חבר למספר שותפים אמריקאים וישראלי אחד, אילון אמיר, שעסק בתחום המיזוגים והרכישות והפיתוח העסקי בחברות ביומד גדולות וביניהן חברת המכשור הרפואי פרקיין אלמר, ויחד הם הקימו את הקימו את הפעילות של Outcome.

לדברי בן יוסף, "יש דינמיקה חיצונית המגדירה מה חברה גדולה רוצה לקנות, ולכל יעד לרכישה יש וולואציה ריאלית. אם אין הרבה שחקנים בשוק, יהיה קשה למכור חברה. אני יכול להגיד ליזם במקרה כזה - חבל שהקמת אותה".

- אולי אם אין הרבה שחקנים בתחום, זה אומר שיש אוקיאנוס כחול שמחכה רק לך.

"זה נכון במקרה של אחד למיליון. סטטיסטית זו טעות".

- אתה פוסל לחלוטין את האופציה שחברה תתפתח ותתחרה בגדולות במקום להירכש על ידן?

"חברות קטנות יודעות להציע רק חדשנות טכנולוגית. את כל השאר חברות גדולות עושות טוב מהן. גם כשאני מכין חברה להנפקה, אני עדיין שואל מי הרוכש, כי בסופו של דבר, החברות הללו יהיו חייבות להירכש. לחברות מכשור רפואי כמעט בלתי אפשרי היום לבנות מערך מכירות. אבל מי שמבין את הדינמיקה של השוק נכון, יוכל אולי ליצור תחרות בין הרוכשות שכן ירכשו אותו לפני מכירות, והוא יחסוך את כאב הראש הזה. השאלה היא, מתי השחקנים בשוק מרגישים מספיק מאוימים. זה לא יקרה, אם אין בשוק מספיק שחקנים".

- מה עושים אם נקלעת בכל זאת למצב שבו לא רכשו אותך לפני שהתחלת במכירות?

"במקרה כזה כדאי להקים מערך מכירות רק לאזור גיאוגרפי מסוים, כדי להוכיח היתכנות שיווקית ואז אולי בכל זאת ירכשו אותך. רצוי שאזור הזה יהיה בארה"ב. אין מה לחפש במקום אחר, לא משנה איזה מענק אטרקטיבי קיבלתם ממדינה אירופית כלשהי. בארה"ב נמצאים הקרנות ונותני השירות הכי טובים שמכירים את תחום העיסוק שלכם, ושם הקונים. הקמתי משרד בלונדון, לא בשביל להביא חברות לאירופה, אלא להביא את החברות הבריטיות לארה"ב".

אאוטקום הייתה יועצת לחברות כמו Coherex Medical, שנרכשה לאחרונה על-ידי ביוסנס וובסטר, Advanced Uro Solutions, שנמכרה למדטרוניק והיא גייסה הון לחברת Pure Life Renal.

- אתה יכול לתת דוגמאות לחברות שבנו לעצמן את הדרך לאקזיט נכון ולא נכון?

"הגיעה אליי חברה בתחום זיהוי החיידקים המהיר בחדר מיון באמצעות דגימת DNA. בחברה חשבו שברגע שיסיימו לפתח את המכשיר, מיד יקנו אותם. אבל לא קנו אותם והם לא ידעו למה. עשינו את הבדיקה שלנו וגילינו שני דברים. האחד - שלכל הרוכשות הפוטנציאליות יש מכשירי בדיקה משלהם, אמנם הזיהוי פחות מהיר, אבל לא טריוויאלי מבחינה הנדסית לשלב בין הדברים, והשני הוא שהם לא הוציאו מספיק DNA, כדי לתת תוצאה מספיק אמינה, וכולם בשוק ידעו את זה".

- אז זו הייתה בעיה טכנולוגית. הטכנולוגיה כן קובעת.

"בעיה טכנולוגית, אבל הפתרון הגיע מתוך הבנת השוק. חיפשתי בכל העולם כדי למצוא מכשיר שישפר את המוצר של החברה שייצגתי. והחשוב היה מה שאמרנו לחברות האמריקאיות שרציתי למזג עם החברה הישראלית - שאם זה יעבוד, זה יוציא אותן מהשוק. זה מה ששכנע אותן".

לבן יוסף ישנה גם ביקורת על תעשיית קרנות ההון סיכון הישראלית. לדבריו, "הבעיה הכי גדולה בשוק הזה היא כסף, והקרנות חונקות את החברות הישראליות בכך שנותנות להן את הכסף טיפין טיפין. בשביל מה? אם אתה לא מתכוון לשים את הכסף, אז אל תיכנס לזה בכלל, זה משחק של גדולים. צריך כ-300 מיליון דולר לקרן כדי לשחק.

"קרנות ההון סיכון בתחום המכשור הרפואי בעיקר הפסידו המון, כי לא היה להן מספיק כסך ודיללו אותן. אני מציע ליזמים להעדיף קרנות השקעה של החברות הגדולות בתחומן על-פני קרנות פיננסיות. אצל קרן תאגידית החשיבה יותר אסטרטגית. לעומת זאת, אצל הקרן הפיננסית תקופת ההשקעה שלה נגמרת והיא הופכת ל'קרן זומבי', שרק רוצה לממש את ההשקעה שלה בכל מחיר. אם אני רואה חברה עם 4 קרנות זומבי בבורד, אני בורח. לחברה כזו הייתי מציע ללכת לקרן השקעה של חברת ביג פארמה או תאגיד מכשור רפואי (קורפורייט VC).

"הקרנות התאגידיות הללו מסתכלות היום על חברות צעירות יותר ואלו חדשות טובות לחברות הישראליות. זה קרה בשל הכשל של קרנות ההון סיכון, לאו דווקא הישראליות, שלא הצליחו להתמודד עם המצב שבו יש להשקיע 60-70 מיליון דולר כדי לבנות חברת מכשור רפואי שתימכר במקרה הטוב ב-100-120 מיליון דולר. הדינמיקה של השוק השתנתה וזה הרס להן את המודל. אבל כתוצאה מכך הקרנות הפסיקו להשקיע והקרנות התאגידיות היו חייבות להיכנס במקומן. הן פחות מתעניינות באקזיט, אלא בכך שיהיו בכלל סטארט-אפים להזין את החדשנות בתחום".

- כל זה נכון גם לתחום הפארמה?

"בפארמה הדינמיקה קצת יותר סלחנית, כי חברות הפארמה אוהבות שיהיו להן מספר 'חיצים אל המטרה'. כלומר, אם יש להם כבר מוצר בתחום שלך, זה לא אומר שהן בהכרח לא יקנו את המוצר שלך. זה נכון בעיקר בסקטורים הכי חמים. העסקאות הללו לרוב יותר מורכבות, הסיכון עליך (כלומר רוב התשלום יתקבל רק במקרה של הצלחה - ג' ו'), אבל המספרים אבסולוטית גבוהים ויש יותר סיכוי לעשות עסקה".

- אתה מחפש בהכרח שיהיו שחקנים גדולים בתחום, או שגם גודל בינוני זה טוב?

"בינוני זה מצוין. לשחקן דרג שני יש יותר תיאבון לרכישות, כי יש לו יותר מה להוכיח. אלא שלחברה הגדולה יש לרוב יתרון כששמים את הצ'ק".

ונניח שכבר הקמתי חברה וגיליתי שאין בשוק שלי מספיק שחקנים. איך ממשיכים מכאן?

"אפשר להגדיר מחדש את התחום. למשל, הייתה לי חברה לשיגדון (סוג של מחלת פרקים), וגילינו שזה שוק של 250 מיליון דולר לכל היותר. אז הסבנו אותה לאוסטיאו-ארת'ריטיס (סוג אחר של מחלת פרקים). זה שוק של מיליארד דולר או כמה מיליארדים, אם מתייחסים לכל שוק הכאב. אני אומר - אל תתאהבו בפוזיציה הנוכחית שלכם, כי היא תשבור לכם את הלב כל פעם מחדש".

הטיפים של פרופ' עודד בן יוסף:

■ אל תקים סטארט-אפ בתחום מדעי החיים אם לא סימנת את הרוכש המיועד. 

■ הרוכש יהיה לרוב גורם שהטכנולוגיה שלך תאיים עליו אם תתחרה בו. 

■ ככל שיש יותר רוכשים פוטנציאליים בשוק, כך הקמת החברה כדאית יותר. 

■ הסיכויים להקים מערך מכירות עצמאי קלושים. עדיף לא להגיע לשלב הזה. 

■ אם בכל זאת נקלעת למצב שעליך לבצע מכירות, עדיף לעשות זאת בשוק מצומצם, כהוכחת היתכנות בלבד בדרך לרכישה. 

■ קרנות הון סיכון שסיימו את תקופת הקרן עלולות להזיק לחברות. קרנות תאגידיות נותנות מרחב נשימה רב יותר. 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ