גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם אני רואה חברה עם 4 'קרנות זומבי' בבורד, אני בורח"

עודד בן יוסף, שותף בבנק ההשקעות Outcome capital, מסביר בראיון ל"גלובס" מדוע עדיפה השקעה מקרן תאגידית על פני קרן הון סיכון

מה הדרך שלך אל המזומן? זו השאלה ששואל ד"ר עודד בן יוסף כל מנכ"ל של חברת מדעי חיים שהוא פוגש. "עוד לא פגשתי מנכ"ל שמבין את זה עד הסוף", הוא אומר בצער.

בן יוסף הוא שותף בחברת Outcome Capital האמריקאית, המהווה בנק השקעות וייעוץ עסקי כיחידה אחת ומתמחה בתחום מדעי החיים. למה הוא מתכוון ב"דרך למזומן?". "אני בעצם שואל - איך אני משלב את הטכנולוגיה שלי עם מישהו שיודע למסחר אותה? מיהו אותו גורם ומה בדיוק יגרום לו ספציפית לקנות? הטעות הקונספטואלית של המנכ"לים היא שהטכנולוגיה הטובה תמצא כבר את השוק, וזה לא נכון היום. נדיר לפגוש היום מנכ"ל שיודע מדוע רוכש באמת ירצה לקנות את הטכנולוגיה שלו".

בן יוסף, ד"ר לביוכימיה, ניהל מספר סטארט-אפים ולאחר מכן היה "מנכ"ל הבית" (Executive in residence) של קרן אוקספורד ביוסיינס פרטנרס. הוא גם ניהל בחברת הייעוץ Boston Equity Advisors, וכן חבר למספר שותפים אמריקאים וישראלי אחד, אילון אמיר, שעסק בתחום המיזוגים והרכישות והפיתוח העסקי בחברות ביומד גדולות וביניהן חברת המכשור הרפואי פרקיין אלמר, ויחד הם הקימו את הקימו את הפעילות של Outcome.

לדברי בן יוסף, "יש דינמיקה חיצונית המגדירה מה חברה גדולה רוצה לקנות, ולכל יעד לרכישה יש וולואציה ריאלית. אם אין הרבה שחקנים בשוק, יהיה קשה למכור חברה. אני יכול להגיד ליזם במקרה כזה - חבל שהקמת אותה".

- אולי אם אין הרבה שחקנים בתחום, זה אומר שיש אוקיאנוס כחול שמחכה רק לך.

"זה נכון במקרה של אחד למיליון. סטטיסטית זו טעות".

- אתה פוסל לחלוטין את האופציה שחברה תתפתח ותתחרה בגדולות במקום להירכש על ידן?

"חברות קטנות יודעות להציע רק חדשנות טכנולוגית. את כל השאר חברות גדולות עושות טוב מהן. גם כשאני מכין חברה להנפקה, אני עדיין שואל מי הרוכש, כי בסופו של דבר, החברות הללו יהיו חייבות להירכש. לחברות מכשור רפואי כמעט בלתי אפשרי היום לבנות מערך מכירות. אבל מי שמבין את הדינמיקה של השוק נכון, יוכל אולי ליצור תחרות בין הרוכשות שכן ירכשו אותו לפני מכירות, והוא יחסוך את כאב הראש הזה. השאלה היא, מתי השחקנים בשוק מרגישים מספיק מאוימים. זה לא יקרה, אם אין בשוק מספיק שחקנים".

- מה עושים אם נקלעת בכל זאת למצב שבו לא רכשו אותך לפני שהתחלת במכירות?

"במקרה כזה כדאי להקים מערך מכירות רק לאזור גיאוגרפי מסוים, כדי להוכיח היתכנות שיווקית ואז אולי בכל זאת ירכשו אותך. רצוי שאזור הזה יהיה בארה"ב. אין מה לחפש במקום אחר, לא משנה איזה מענק אטרקטיבי קיבלתם ממדינה אירופית כלשהי. בארה"ב נמצאים הקרנות ונותני השירות הכי טובים שמכירים את תחום העיסוק שלכם, ושם הקונים. הקמתי משרד בלונדון, לא בשביל להביא חברות לאירופה, אלא להביא את החברות הבריטיות לארה"ב".

אאוטקום הייתה יועצת לחברות כמו Coherex Medical, שנרכשה לאחרונה על-ידי ביוסנס וובסטר, Advanced Uro Solutions, שנמכרה למדטרוניק והיא גייסה הון לחברת Pure Life Renal.

- אתה יכול לתת דוגמאות לחברות שבנו לעצמן את הדרך לאקזיט נכון ולא נכון?

"הגיעה אליי חברה בתחום זיהוי החיידקים המהיר בחדר מיון באמצעות דגימת DNA. בחברה חשבו שברגע שיסיימו לפתח את המכשיר, מיד יקנו אותם. אבל לא קנו אותם והם לא ידעו למה. עשינו את הבדיקה שלנו וגילינו שני דברים. האחד - שלכל הרוכשות הפוטנציאליות יש מכשירי בדיקה משלהם, אמנם הזיהוי פחות מהיר, אבל לא טריוויאלי מבחינה הנדסית לשלב בין הדברים, והשני הוא שהם לא הוציאו מספיק DNA, כדי לתת תוצאה מספיק אמינה, וכולם בשוק ידעו את זה".

- אז זו הייתה בעיה טכנולוגית. הטכנולוגיה כן קובעת.

"בעיה טכנולוגית, אבל הפתרון הגיע מתוך הבנת השוק. חיפשתי בכל העולם כדי למצוא מכשיר שישפר את המוצר של החברה שייצגתי. והחשוב היה מה שאמרנו לחברות האמריקאיות שרציתי למזג עם החברה הישראלית - שאם זה יעבוד, זה יוציא אותן מהשוק. זה מה ששכנע אותן".

לבן יוסף ישנה גם ביקורת על תעשיית קרנות ההון סיכון הישראלית. לדבריו, "הבעיה הכי גדולה בשוק הזה היא כסף, והקרנות חונקות את החברות הישראליות בכך שנותנות להן את הכסף טיפין טיפין. בשביל מה? אם אתה לא מתכוון לשים את הכסף, אז אל תיכנס לזה בכלל, זה משחק של גדולים. צריך כ-300 מיליון דולר לקרן כדי לשחק.

"קרנות ההון סיכון בתחום המכשור הרפואי בעיקר הפסידו המון, כי לא היה להן מספיק כסך ודיללו אותן. אני מציע ליזמים להעדיף קרנות השקעה של החברות הגדולות בתחומן על-פני קרנות פיננסיות. אצל קרן תאגידית החשיבה יותר אסטרטגית. לעומת זאת, אצל הקרן הפיננסית תקופת ההשקעה שלה נגמרת והיא הופכת ל'קרן זומבי', שרק רוצה לממש את ההשקעה שלה בכל מחיר. אם אני רואה חברה עם 4 קרנות זומבי בבורד, אני בורח. לחברה כזו הייתי מציע ללכת לקרן השקעה של חברת ביג פארמה או תאגיד מכשור רפואי (קורפורייט VC).

"הקרנות התאגידיות הללו מסתכלות היום על חברות צעירות יותר ואלו חדשות טובות לחברות הישראליות. זה קרה בשל הכשל של קרנות ההון סיכון, לאו דווקא הישראליות, שלא הצליחו להתמודד עם המצב שבו יש להשקיע 60-70 מיליון דולר כדי לבנות חברת מכשור רפואי שתימכר במקרה הטוב ב-100-120 מיליון דולר. הדינמיקה של השוק השתנתה וזה הרס להן את המודל. אבל כתוצאה מכך הקרנות הפסיקו להשקיע והקרנות התאגידיות היו חייבות להיכנס במקומן. הן פחות מתעניינות באקזיט, אלא בכך שיהיו בכלל סטארט-אפים להזין את החדשנות בתחום".

- כל זה נכון גם לתחום הפארמה?

"בפארמה הדינמיקה קצת יותר סלחנית, כי חברות הפארמה אוהבות שיהיו להן מספר 'חיצים אל המטרה'. כלומר, אם יש להם כבר מוצר בתחום שלך, זה לא אומר שהן בהכרח לא יקנו את המוצר שלך. זה נכון בעיקר בסקטורים הכי חמים. העסקאות הללו לרוב יותר מורכבות, הסיכון עליך (כלומר רוב התשלום יתקבל רק במקרה של הצלחה - ג' ו'), אבל המספרים אבסולוטית גבוהים ויש יותר סיכוי לעשות עסקה".

- אתה מחפש בהכרח שיהיו שחקנים גדולים בתחום, או שגם גודל בינוני זה טוב?

"בינוני זה מצוין. לשחקן דרג שני יש יותר תיאבון לרכישות, כי יש לו יותר מה להוכיח. אלא שלחברה הגדולה יש לרוב יתרון כששמים את הצ'ק".

ונניח שכבר הקמתי חברה וגיליתי שאין בשוק שלי מספיק שחקנים. איך ממשיכים מכאן?

"אפשר להגדיר מחדש את התחום. למשל, הייתה לי חברה לשיגדון (סוג של מחלת פרקים), וגילינו שזה שוק של 250 מיליון דולר לכל היותר. אז הסבנו אותה לאוסטיאו-ארת'ריטיס (סוג אחר של מחלת פרקים). זה שוק של מיליארד דולר או כמה מיליארדים, אם מתייחסים לכל שוק הכאב. אני אומר - אל תתאהבו בפוזיציה הנוכחית שלכם, כי היא תשבור לכם את הלב כל פעם מחדש".

הטיפים של פרופ' עודד בן יוסף:

■ אל תקים סטארט-אפ בתחום מדעי החיים אם לא סימנת את הרוכש המיועד. 

■ הרוכש יהיה לרוב גורם שהטכנולוגיה שלך תאיים עליו אם תתחרה בו. 

■ ככל שיש יותר רוכשים פוטנציאליים בשוק, כך הקמת החברה כדאית יותר. 

■ הסיכויים להקים מערך מכירות עצמאי קלושים. עדיף לא להגיע לשלב הזה. 

■ אם בכל זאת נקלעת למצב שעליך לבצע מכירות, עדיף לעשות זאת בשוק מצומצם, כהוכחת היתכנות בלבד בדרך לרכישה. 

■ קרנות הון סיכון שסיימו את תקופת הקרן עלולות להזיק לחברות. קרנות תאגידיות נותנות מרחב נשימה רב יותר. 

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן