גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוגוסט בתיקים המנוהלים: שחיקה תוך המתנה לפד

לאחר שבחודשים האחרונים מיצו שוקי ההון עד תום את דחיית העלאת ריבית הפדרל ריזרב, ונהנו מעליות, אוגוסט היה חודש של המתנה מעט יותר מתוחה ■ התיקים המנוהלים, כתוצאה מכך, נשחקו קלות, כפי שעולה ממדדי ההשוואה של אג'יו

בחודש האחרון נרשמה שחיקה בתיקי ההשקעות של הציבור, כך עולה ממדדי אג'יו לתיקים מנוהלים, המציגים את ההתפתחויות בתיקים המנוהלים של ציבור המשקיעים.

השחיקה הייתה אמנם מתונה יחסית לעליות שנרשמו בחודש הקודם, אך היא מבטאת את העובדה כי המשקיעים והתיקים לא מצאו סיבה וכוח להמשך העליות. הדבר קיבל ביטוי בכל כמעט בכל אפיקי השוק. מרבית האפיקים המרכיבים את המדדים רשמו ירידה, ואילו אלו שעלו, עשו זאת בשיעור זניח.

הדבר הוביל כאמור לירידה בתיקים, בשיעור של כ-0.64% בתיקים המנייתיים ושל כ-0.26% בתיקי האג"ח. תיקי הביניים, המורכבים ממניות ומאג"ח, ירדו בשיעור ממוצע של כשליש האחוז, תוך הבדלים מתונים ושונות נמוכה בין ההרכבים.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי ההשקעות, בהם פסגות, פעילים, מגדל, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, אלטשולר שחם, תפנית דיסקונט, הלמן אלדובי, אנליסט ותמיר פישמן, המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים עוקבים אחר "תיק הנכסים המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

מדדי אג'יו מלמדים עוד כי בחודש אוגוסט הסתיים רצף של חמישה חודשים חיוביים בפרופיל הביניים המקובל בשוק המקומי, הכולל 20% מניות ו-80% אג"ח. מדד זה ירד בשיעור של 0.33% באוגוסט וצבר תשואה של 1.81% מתחילת השנה. ועוד, בסיכומם של שני השלישים הראשונים של השנה, ניכר כי מסלולי האג"ח צברו תשואה העולה על זו שנצברה במסלולי המניות, עלייה בשיעור של 2.49%, לעומת ירידה של 1.11%, בהתאמה.

איך משפיעה הדחיינות של ילן?

התשואה העודפת שנצברה השנה בתיקי האג"ח על פני זו שנצברה במניות משקפת, בין יתר הסיבות, את ההמתנה של השווקים ושל המשקיעים לצעד הבא של ילן. היא גם משקפת גם את אובדן האמון בצעדיה של הנגידה האמריקאית, ובנכונותה להעלות את הריבית, ואם לדייק, את ההערכה כי הנגידה תעשה הכל כדי שלא להחליט, גם אם הנתונים הכלכליים תומכים בכך.

כדי להגדיל את כוחה של הדחיינות באמצעות סיבה "אמיתית", הזכירה הנגידה את האפשרות להעלות את יעד האינפלציה, כאשר גם המספר 4% הוזכר כמועמד להחליף את היעד המקובל זה 25 שנה, של 2%. במילים אחרות, אם המגרש אינו מספיק גדול כדי לתמרן בו מבלי לעבור את הקווים, אזי נגדיל את גבולותיו.

בשנים האחרונות, אחד המרכיבים החשובים בשמירה על יציבותם של השווקים הפיננסיים הסחירים, מניות ואג"ח, היה האמון במדיניותו הנחושה של ה"פד", ובכך שהוא יעשה צעדים משמעותיים, ולעיתים חריגים, כדי לשמור על יציבות שוקי ההון.

נראה כי אמון זה הולך ומופר, מה שיוביל לזעזוע שעליו אנו מדברים בטור זה זו תקופה ארוכה: הפד עלול למצוא את עצמו בסיטואציה שבה הוא מעלה את הריבית נגד רצונו, עקב עלייה באינפלציה.

לזכות עמדתה של הנגידה ילן נאמר, כי סיכון זה עדיין אינו גבוה, כיוון שעדיין אין לחצים משמעותיים לעלייה בשכר ובאינפלציה הרבה מעבר לקצב של 2% לשנה, למרות קיומה של תעסוקה מלאה.

אחת הסיבות היא רמת תעסוקה גבוהה בקרב אוכלוסיות בעלות דרישות שכר מתונות יותר, כגון אנשים מבוגרים או בני נוער וצעירים, העובדים בחלקי משרה, גם בהשפעת ביטוח הבריאות של אובמה.

התוכנית משפיעה בשני מישורים: האחד הוא גידול רב במשרות בתחום הבריאות, והשני הוא הרצון לעבוד כדי להיות זכאים לשירותי הבריאות, מה שהוביל גם לבלימת הירידה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה.

אוכלוסיות אלו רואות בגובה השכר גורם מרכזי פחות, והדבר תורם להסבר מדוע הירידה בשיעור האבטלה אינה מלווה בלחצי שכר ואינפלציה, וזה כנראה גם ההסבר הכלכלי המאפשר לפד להתעכב עם העלאת הריבית.

נראה כי קיימות גם סיבות חיצוניות לדחיית הצעד הבא על-ידי הפד: פעם זה המשבר בשווקים, פעם הברקזיט ופעם החמרת הריביות השליליות ביפן, בשוויץ ובאירופה.

נראה כי הדחיינות של ילן, שסיפקה רוח גבית לשווקים בחודשים האחרונים, מתחילה ללחוץ את המשקיעים, כך שלמרות ההימנעות מהעלאת הריבית, דעתם אינה נוחה, ולכן באוגוסט הם עברו להמתנה מתוחה, תוך נסיגה קלה במדדי המניות, הן בארץ והן בעולם.

"מדד עגבנייה" או שינוי באינפלציה?

הנסיגה היתה אופיינית גם למרבית מדדי האג"ח, הן בארה"ב והן בישראל - ובשוק האג"ח בתל אביב, גם הצמודות למדד וגם השקליות ירדו באוגוסט.

הירידה בלטה יותר באג"ח הארוכות, בעוד שהצמודות לטווחים ארוכים ירדו בשיעור של כ- 0.6% ואילו השקליות לטווחים ארוכים ירדו בשיעור בולט יותר של כ-0.9%. השוק הראה העדפה לצמודות על פני השקליות, והצמודות לטווחים קצרים אף רשמו עלייה בשיעור של 0.29%. הסיבה לכך היא מדד יולי, שפורסם במהלך החודש והצביע על עליית מחירים ממוצעת של 0.4%.

מדד זה, יחד עם שלושת קודמיו, הסתכם ל-1.4%, קצב שנתי של כ-4.5%, אך למרות השינוי בתוואי המדדים החודשיים, נראה כי השוק אינו נותן משקל משמעותי להערכה כי חל שינוי בקצב האינפלציה במשק. ייתכן כי הסיבה לכך היא כי המדד האחרון נחשב במידת מה ל"מדד עגבניות", כזה שהייתה בו השפעה בעלת משקל גדול יחסית למחירי הירקות והפירות, כלומר השפעה עונתית אשר אופיינית לחודשי הקיץ.

זווית נוספת להתייחסות המתונה של השוק לאינפלציה היא העובדה, כי אם מנכים ממדד יולי את מחירי הדיור, הרי שמדובר בעלייה של 0.1% בלבד, וללא שינוי מתחילת השנה.

זאת כנראה הסיבה לכך שהשוק לא נותן לנושא האינפלציה משקל מהותי, ניתן להבין זאת לאחר מעל שנתיים של דפלציה. יחד עם זאת, מאחורינו סדרה של מדדים גבוהים, אשר יש לה משקל ויכולת להעיד על שינוי מגמה.

בדרך להחלטת ריבית גורלית

ההמתנה המתוחה של המשקיעים בארץ ובעולם להחלטת הריבית הקרובה של הפד עשויה להיות מתוחה עוד יותר ככל שיתקרב המועד, 21 בספטמבר. נראה כי החלטה זו עשויה להיות משמעותית בכל תרחיש.

אם הפד יחליט על השארת הריבית על כנה, המתח בשווקים עשוי להמשיך לפעפע ולשחוק את המחירים בחדשים הקרובים, כיוון שברור לכל כי הריבית לא תועלה בחודשים הבאים, עקב הקרבה למועד הבחירות בארה"ב. דחיית העלאת הריבית עשויה להכניס את הפד למצוקה בחודשים האלה, אם האינפלציה אכן תרים ראש, דבר שידחק בו להעלותה כנגד רצונו.

מאידך גיסא, העלאת הריבית גם היא יכולה להיות צעד מפתיע, בשל העובדה כי העלאת הריבית נדחית זה תקופה ארוכה, שבמהלכה חלק נכבד מהנתונים כן תמך בכך.

כך או אחרת, נראה כי השווקים עומדים בפני החלטת ריבית גורלית, אשר מתנקז אליה מגוון דעות וחוסר בהירות גדול יחסית. ההמתנה עשויה להביא את התיקים לתנודתיות גבוהה יחסית בחודש הקרוב, ובהתאם להחלטת הריבית - גם לאחריו.

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

מדדי אגיו באוגוסט ומתחילת השנה

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים