גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משרד האוצר והכלכלה תומכים בייצוא"

את החממה מקימה קבוצת הביומד שיזים: "ההסדרה של הידע הזה היא גולת הכותרת של התחום"

קבוצת שיזים, אשר מנוהלת על ידי יוסי בורנשטיין ומאגדת תחתיה יותר מעשר חברות בתחום הביומד, הקימה חממה טכנולוגית לחברות בתחום הקאנביס הרפואי. החממה לא תשקיע ישירות בחברות, אולם תעניק להן מנטורינג ושירותי ייעוץ ותחפש עבורן משקיעים.

שיזים היא קבוצה שמאגדת תחתיה חברות שיווק תרופות וציוד רפואי בישראל (ביניהן דולפין מדיקל וביוטיס), פעילות השקעה בסטארט-אפים (בין היתר יחד עם קרן הון סיכון פולנית), ייעוץ לסטארט-אפים ועוד. היא נכנסה לפעילות הקנאביס הרפואי בשנים האחרונות.

"שינוי אדיר"

"בשנים האחרונות חל שינוי אדיר בתחום הקנאביס הרפואי", אומר עופר ספוטהיים, מנכ"ל החממה, "בארה"ב, 25 מדינות מתוך ה-50 כבר מאשרות שימוש בקנאביס רפואי, וחלקן מאשרות שימוש בקנאביס לכל מטרה. במדינת קולורדו, שמובילה את השינוי, הרבה ישראלים מעורבים בעסק - מפעילים חוות, חממות (לא טכנולוגיות, אלא ממש חממות לגידול הצמח - ג.ו) וגם את המכונות שבהן החומר נמכר".

למרות מהפכת הלגליזציה, מצבו החוקי של הקנאביס בארה"ב רחוק מלהיות ברור. ברמה הלאומית אסור להחזיק ואסור להשתמש. ברמת המדינה חלק מהמדינות הפכו את המוצר לחוקי וחלקן רק הודיעו רשמית על הפסקת האכיפה. "בתחום הקנאביס הרפואי, ה-NIH, מכון הבריאות הלאומי, מממן מחקרים בתחום ורושם פטנטים, אף שלכאורה ברמה הפדרלית זה אסור", אומר ספוטהיים. בשל האיסור הלאומי, אין מסלול רגולטורי מסודר לביצוע ניסויים ואישור האפקטיביות של המוצר למחלות שונות, כפי שמעניק ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית, עבור תרופות ותוספי מזון שמצהירים על ערך רפואי.

בישראל קנאביס לפנאי אסור, אך קנאביס רפואי זמין בצורה מסודרת. "היום כל מטופל משלם בערך 300 שקל לכמות שמגיעה לו, לא משנה מהי הכמות. משרד הבריאות חושש מזליגת החומר לשוק הפרטי - ואכן יש זליגות". המגדלים מעוניינים לייצא את החומר גם לחו"ל, ומשרד הבריאות פועל לחקיקה בנושא, אם כי בזהירות, כדי לא ליצור לישראל מוניטין של מסממת עולמית ולא למשוך לתחום גורמים עבריניים. "ישנן מדינות באירופה שלא מעוניינות שיגדלו אצלן אך מתירות לאזרחיהן להשתמש במוצר", אומר ספוטהיים, "משרד האוצר והכלכלה תומכים בייצוא".

כ-25 אלף מטופלים הם בעלי רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, כמחצית מהם חולי סרטן, והיתר מטופלי כאב, קרוהן ומעט התוויות נוספות. "עבור חולי סרטן מדובר בטיפול תומך. הקנאביס מחזיר תיאבון, מפחית בחילות ונותן אנרגיה".

החסם העיקרי מפני התפתחות התחום הוא הדיוק בידע הרפואי. ידוע שקנאביס עוזר למגוון מחלות - אבל איזה זן בדיוק, באיזה מינון, וכיצד יש ליטול אותו כך שיהיה יעיל לכל אחת מהן? ובאילו מקרים התועלת עולה על תופעות הלוואי שבכל זאת קיימות? ספוטהיים: "בישראל, בעיקרון מיקי דור מיק"ר, יחידת הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות, הוא שבוחן את המחקרים המתפרסמים בירחונים המקצועיים, ומחליט לאילו מחלות מותר לרשום את הטיפול.

"ההחלטה איזה זן של קנביס ליטול ואיך בדיוק ליטול את הצמח, היא תורה שבעל פה שמתפתחת בין החולים למגדלים. כיוון שמדובר בצמח, התכונות שלו משתנות אם גידלת אותו בקיץ, בחורף, על אדמה כזו או כזו. לא כל סוג טוב לכל מטופל. ישנם רכיבים בצמח שמעוררים וגורמים מרדימים. ישנם גם הבדלים בהשפעה כתלות בצורה המתן - בשאיפה, בבליעה, דרך פי הטבעת. חברת סייקי הישראלית שקיבלה לאחרונה השקעה של 20 מיליון דולר מפיליפ מוריס, פיתחה מכשיר שמאפשר לשאוף בכל שאיפה מינון קבוע של החומר. המוצר הזה אינו נותן מענה לווריאציה בצמח עצמו.

"המגדלים הופכים בהדרגה למומחים הגדולים בתחום. הגידול מבוצע בחממה שהיא מפעל לכל דבר, בכל מה שנוגע לשליטה בכמות האור, כמות המים והרכב הדשנים. המגדל יודע שמאותה חממה הוא מקבל תמיד צמח עם השפעה דומה. ואז הוא כבר יודע לומר למטופל 'אה, יש לך קרוהן? אז קח מהפינה ההיא'". "ההסדרה של הידע היא היום גולת הכותרת של התחום", אומר ספוטהיים.

"שימוש בידורי"

יש גורמים שחוששים ממיסוד המחקר בתחום, ומהאפשרות שיסתבר שהצמח לא באמת מועיל להתוויות מסוימות להן הוא כבר נרשם היום, או שלא כל צמח קנאביס הוא בעל איכות רפואית?

"יש גורמים שרובם מגיעים מעולם השימוש בצמח, שמאמינים שהוא פשוט צריך להיות זמין חופשי כמו תוסף מזון ושכל אחד יחליט עבור עצמו האם הוא שימושי. אנחנו לא חושבים כך. לא לכל מחלה זה טוב ולא בכל מינון זה טוב ולא לכל גיל זה טוב. לא ברור האם בילדים היתרונות עולים על החשש להתמכרות".

רוב חברות התרופות הגדולות חוששות לפעול בתחום בגלל היבטים חוקיים ותדמיתיים. כאמור חברת הטבק פיליפ מוריס, השקיעה בחברת סייקי הישראלית, והיא ממשיכה לחפש פעילות, כנראה כחלק מן ההכנה שלה לעולם שבו עישון רגיל נמצא בירידה או ממש מוקצה תדמיתית. "גם לדובק הישראלית יש מעט פעילות בתחום, עם ניירות גלגול שמתאימים גם לקנאביס", אומר ספוטהיים.

חברה נוספת שפעילה בתחום היא OWC (One World Cannabis) שהוקמה בארה"ב אך פעילותה העיקרית בישראל, שמעניקה שירותי מחקר וייעוץ בתחום הקנאביס, בעיקר על רקע החקיקה בארה"ב המקשה על ביצוע מחקרים בתחום שם. בחברה מעורב ד"ר יהודה ברוך, שהיה ראש תוכנית הקנאביס בישראל עד שנת 2013. גם חברה זו נסחרת בבורסה אך שווי השוק שלה הוא 1.6 מיליון דולר. חברת IZUN האמריקנית-ישראלית, שמפתחת מוצרים רפואיים שונים - פתחה גם היא מחלקה למחקר בתחום הקנאביס. גם חברת תראפיקס הבורסאית, בהובלת ד"ר אשר שמולביץ', פעילה בתחום.

ככל תעשייה חקלאית, גם תעשיית הקנאביס מתעניינת בנושאים של שיפור יבול, שיפור היחס בין השקעה והשקיה לבין תוצרת, הדברת מחלות ומזיקים. "חברת אגם מערכות אנרגיה, שיש לה ייבשן לחממות, נכנסה לתחום. אם יש צמח שמעשנים אותו, אי אפשר שתהיה עליו פטריה. משרד הבריאות פוסל גידולים שיש עליהם מזיקים".

על רקע הצרכים הייחודיים של התחום, הוחלט לפתוח את החממה, שכבר החלה לאתר החברות. "נעשה מנטורינג ורישום IP, לא נשקיע בעצמנו אך יש לנו קשרים עם משקיעים בתחומים הללו". שותפה נוספת במאיץ היא חברת שיח, אחת המגדלות הרשמיות בישראל.

"השוק הזה התחיל למעשה מלמטה למעלה, מלחץ מהחולים, המגדלים והחוקרים. אנחנו רוצים לתת להם את המבט מלמעלה למטה, כחברה שמבינה בתחום התרופות, שעובדת לפי רגולציה, ויכולה לראות היכן השוק הזה יהיה עוד 10-15 שנים", אומר ספוטהיים.

הפעילות כללה כבר קורס בן שמונה מפגשים שנערך בשיתוף עם הטכניון ("זה לא מובן מאליו כי יש עדיין טאבו בנושא", אומר ספוטהיים), שבו למדו רופאים, רוקחים, חוקרים ומגדלים ("אבל לא כל אחד שמעשן") את עקרונות פיתוח התרופה, המכשיר או התוכנה הרלוונטיים לתחום. "אנחנו לומדים את הצמח ברמה הבוטנית והגנטית וגם את התחום המסחרי, הרפואי והמשפטי". מכאן הגיע הרעיון גם לכנס שייערך בשבוע הבא, ב-11 בספטמבר. "אנחנו רוצים ליצור רשת של קשרים בין כל העוסקים בתעשייה, ותמקם את ישראל על המפה", אומר ספוטהיים. בכנס ישתתף בין היתר גם פרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית, שגילה את מולקולת ה-THC, המולקולה הפעילה והממסטלת בצמח הקנאביס, והפך בכך לאחד מאבות המחקר בתחום.

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח