גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוני מהמרת על מציאות מדומה: קסדה מוזלת ב-400 דולר

החברה היפנית שמתחרה מול פייסבוק: "בשנת 2020, כולם כבר ישתמשו בקסדת מציאות מדומה בדרך זו או אחרת"

הקסדה של סוני ושוהיי יושידה / צילום: בלומברג
הקסדה של סוני ושוהיי יושידה / צילום: בלומברג

למנהל פיתוח המשחקים של סוני, שוהיי יושידה, יש סיבה למסיבה. בעוד שישה שבועות הוא ישיק את קסדת המציאות המדומה הראשונה של סוני, ורמת הביקוש נראית מבטיחה. מחיר הקסדה 399 דולר, וכל הקסדות שהזמינו קמעונאיות ברחבי העולם כבר נמכרו, למרות שלמרבית הלקוחות לא היתה הזדמנות לנסות אותן.

אך בערב גשום זה בטוקיו, יושידה בן ה-52 לא מסתיר את דאגתו. לדבריו, כמעט לא ניתן לצפות מראש את תגובת הלקוחות לטכנולוגיה החדשה, מכיוון שהיא כה שונה מכל מה שקדם לה. הסיטואציה הדומה ביותר שעולה במוחו היא השקת קונסולת משחקי הווידיאו פלייסטיישן הראשונה, שבה הוא השתתף לפני עשרים שנה.

"בכנות, אנחנו לא יודעים מה יהיה הביקוש", אמר יושידה, שישב לצד מערכת מצגות רבת-עוצמה להצגת מכשירים חדשים בחדר הישיבות במטה סוני. "במונחי שיבוש, זה המוצר הכי מחולל-שיבוש מאז קונסולת הפלייסטיישן הראשונה, ואולי אפילו יותר ממנה".

המציאות המדומה ממקדת את תשומת הלב של כולם - החל ממנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג וכלה בנשיא ארה"ב ברק אובמה - אך הצלחתה המסחרית היא עדיין בבחינת שאלה פתוחה. פייסבוק ו-HTC Corp מטייוואן השיקו השנה קסדות מציאות מדומה, אך המכירות היו צנועות.

יושידה נחוש בדעתו להשיק את הלהיט פורץ-הדרך הראשון. סוני מתמחרת את המוצר שלה ברמה נמוכה משמעותית מיריבותיה, וביכולתה לבנות בסיס משתמשים ראשוני שיבוא מ-40 מיליון הלקוחות שמחזיקים בפלייסטיישן 4. החברה גם מתכננת ללכת אל מעבר לתחום המשחקים, ולהציע גם מוזיקה, אירועי ספורט ואפילו לשירותי בריאות ולמידה וירטואלית.

אך ניתן להבין את הזהירות שנוקט יושידה. מנכ"ל סוני, קזואו היראי, מקווה שחטיבת המשחקים תאפשר להבריא את סוני, שאשתקד דיווחה על הרווח הנקי הגבוה ביותר שלה מאז 2008. יושידה צריך למצוא את נקודת האיזון בין ייצור מספר מספיק של קסדות מציאות מדומה לבין הביקוש המצופה, מבלי לייצר מספר מופרז של קסדות ולפגוע במצבה הפיננסי של הקבוצה באמצעות מלאי שלא נמכר.

אנליסטים מביעים אופטימיות. גולדמן זאקס גרופ מעריכה כי סוני תמכור לפחות 1.5 מיליון קסדות בשנה הנוכחית - הרבה יותר ממתחרותיה, למרות שהיא משיקה את המוצר שלה חודשים לאחר שהן השיקו את מוצריהן. בשנה הבאה צפויה סוני להגיע לרף 3 מיליון המכשירים - פי שלושה מ-Vive של HTC, ופי שישה מאוקולוס של פייסבוק. האנליסטים מציינים את ,התמחור האטרקטיבי לעומת המתחרים, וכן את "זמינותם של תכנים בלעדיים שונים" כסיבות ליתרון התחרותי המצופה של סוני.

הצצה אל העתיד

המצגת במטה סוני מאפשרת הצצה אל העתיד. במשחק London Heist (שוד בלונדון) מגלם הגיימר דמות של גנגסטר במושב הנוסעים של מכונית שנמלטת מזירת פשע. בעוד הנהג בעל הלסת הקשוחה מפטפט במבטא קוקני כבד, יכול הגיימר לפתח את דלת המכונית או להשליך פחיות משקה קל דרך החלון. כנופיית אויבים שדוהרים באופנועים רודפת אחר המכונית. הגיימר תופס תת-מקלע עוזי כדי להילחם בהם, וטוען את הנשק כשהוא אוחז בעוזי ביד אחת ודוחף לתוכו את המחסנית ביד השנייה. תחושת המציאות של הגיימר הרבה יותר חזקה מאשר במשחקים קיימים.

אקשן שממריץ את לחץ הדם הוא המומחיות של יושידה, אך הוא מעוניין יותר לדבר על הפוטנציאל הקיים מעבר לגיימרים שיורים כדורים ומעבר לסימולציות של מכוניות דוהרות. הקסדות יכולות לשמש גם ללמידה וירטואלית במקרים שבהם אין התלמידים מסוגלים להגיע לכיתה. תלמידים אלה יכולים לראות את המורה ואת התלמידים האחרים בכיתה כאילו הם נמצאים עמם באותו החדר. הקסדות יכולות לשמש גם בתעשיית המוזיקה כדי לאפשר למעריצים לחוש שהם נמצאים על הבמה עם U2 או AKB48. כשהמשחקים האולימפיים ייערכו בטוקיו בעוד ארבע שנים, יאפשרו הקסדות הצצה ממרומי קרש הקפיצה לבריכה, שגובהו 10 מטרים, או מהפרספקטיבה של השוער במשחק הכדורגל במהלך משחקי הגמר. "בשנת 2020, כולם כבר ישתמשו בקסדת מציאות מדומה בדרך זו או אחרת", אמר יושידה.

הוא גם מזהה בקסדה את הפוטנציאל לאפשר לאנשים להירגע באמצעות מעבר לאתרים אקזוטיים או לברים דיגיטליים. במשחק "שוד בלונדון" יכול הגנגסטר הבריטי להיכנס לפאב מקומי כדי לשתות ולעשן. "אם אתה מקרב את הסיגר לפניך, אתה תראה עשן יוצא ממנו. ואפילו אם אנשים משחקים את המשחק הזה במשרד, כולם מרגישים כך", אמר יושידה, וצחק כשהוא נשען לאחור בכיסאו ומעמיד פנים שהוא נושף עשן מסיגר. "אתה שוכח היכן אתה נמצא ואתה יכול באמת להירגע".

מאפיינים כאלה עשויים להפיג את החששות כי הקונים ימצו את היצע תכני המשחק הראשוני. סוני הודיעה כי השנה יושקו 50 כותרי מציאות מדומה - כולל כותרים מזיכיונות מלחמת הכוכבים, בטמן, ופיינל פנטסי. אך יושידה מציין כי מרבית החוויות יהיו קצרות יותר מאשר במשחקים מסורתיים.

עד כה הצרכנים לא מפגינים היסוס כלשהו. הקסדות יוצעו למכירה ב-13 באוקטובר, וכל הקסדות באתרי הקניות המקוונים הפופולריים, כגון הפורטלים של אמזון בארה"ב וביפן, כבר נמכרו מראש. יושידה אמר כי הביקוש "עולה בקנה אחד ואף עולה על הציפיות שלנו", וכי צוותו עושה מאמצים להגדיל את ההיצע.

שאיפותיו של יושידה מציבות אותו על מסלול התנגשות עם יריבות כגון פייסבוק. כשצוקרברג הכריז במארס 2014 על עסקת רכישת Oculus VR תמורת 2 מיליארד דולר, הוא הזמין את הצרכנים "לדמיין שהם נהנים מישיבה בכיסאות הכי טובים במשחק כדורסל", ושהם "לומדים בכיתה של תלמידים ומורים ברחבי העולם". פייסבוק לא הגיבה לכתבה זו. החברה לא חשפה את נתוני המכירה של קסדת אוקולוס, שיצאה לשוק במארס.

"אין להמעיט בחשובות הדנ"א והחוזק של סוני", אמר תומס הסון, אנליסט ב-Forrester Research. "סוני ממוצבת היטב להרוויח מהמגמה".

בתשובה לשאלה כמה זמן תוכל הקסדה לשמור על תחרותיותה מול מוצרים חדשים יותר שצפויות יריבותיה של סוני להשיק, אמר יושידה כי קסדת המציאות המדומה PSVR היא "חסינה מפני העתיד" וכי עיצובה מאפשר למפתחים להמשיך ולסחוט עוד ועוד מהמערכת המשך שנים רבות. הוא גם דחה את הספקולציות כי סוני תשחרר לשוק קסדה עוצמתית יותר בשנה הבאה.

למרות ביטחונו לגבי הקסדה, אמר יושידה כי חוסר הוודאות לגבי האופן שבו יגיבו הגיימרים למכשיר החדש מעורר בו זיכרונות של הפלייסטיישן המקורי. המכשיר ההוא פרץ דרך באמצעות שימוש בגרפיקה תלת-ממד בקונסולות משחקים ביתיות, ובאמצעות הפיכת משחקי הווידיאו לפופולריים בקרב מבוגרים.

"העבודה על המציאות המדומה מעוררת בי המון זיכרונות מהתקופה ההיא לפני עשרים שנה", אמר יושידה. "התחושה הנוכחית דומה מאוד. המציאות המדומה שונה לחלוטין מהמשחקים הקיימים".

עוד כתבות

תמונה מתוך הפרסומת של קמפיין ''ברית הריבוע הכחול נגד שנאה'' / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"מביכה" ו"הרסנית": פרסומת נגד אנטישמיות גרמה לסערה בארה"ב

בסופרבול הוקרנה השבוע פרסומת נגד אנטישמיות - והרוחות סערו ● וגם: מה עשוי לסמל את השתלטות הבינה המלאכותית על הפרסומות המוקרנות במשחקי הגמר של אליפות הפוטבול האמריקאית

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בסיור בעוטף עזה / צילום: דוברות משרד מבקר המדינה

כוונות טובות, כישלון בביצוע: מבקר המדינה בדוח חריף על מינהלת תקומה

בדוח שמתפרסם היום מציין המבקר כי התוכנית להקים את מינהלת תקומה הייתה נבונה, אך היא יושמה באופן חלקי ● פערי זמנים, חוסר סנכרון עם המועצה האזורית, מחלוקות על אופן השימוש בתקציב ואי בהירות בתחומי האחריות - גרמו לכך שהמינהלת לא תמיד פעלה בצורה שמתואמת עם צורכי התושבים ● המבקר אף מזהיר: השקעה בחבל תקומה בלבד, בלי התייחסות למטרופולין באר שבע, עלולה להסיט את הצמיחה למרכז הארץ

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק מגיע לישראל בחודש הבא. על הפרק: השקעות בתחום הרובוטיקה

האיש העשיר בעולם ינחת בארץ בשיא תפנית אסטרטגית: מהתמקדות ברכב חשמלי להתרחבות לרכב אוטונומי ולרובוטים דמויי אדם ● בעוד שהרגולציה המקומית מכינה את השטיח האדום לניסויים בכבישים, תעשיית ההייטק מקווה שהביקור יוליד גם פריצות דרך עסקיות

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

"מאז שנת 2000 לא הייתה כזו טלטלה במניות התוכנה": הישראלית שאיבדה מיליארד דולר ביום

מניית ענקית התוכנה מאנדיי השלימה צניחה של 82% מהשיא ● סמנכ"ל הכספים טוען: "יש הרבה מאוד פאניקה שלא בהכרח מוצדקת", אך מביע אמפטיה לחששות המשקיעים:  "הם אמיתיים, ואני לא יכול להתווכח"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מדד ת"א 35 עלה ב-1.8% לשיא; מדד הביטוח זינק ב-4.5%, הדולר בשפל של 4 שנים

מדד ת"א 125 עלה ב-1.6%, גם כן לשיא ● השקל מתחזק בעקבות החלשות הדולר בעולם ● מניית גילת צנחה בכ-18% בעקבות הדוח הרבעוני ● מניות מנורה ועזריאלי טיפסו במעל 6% ● מניית אמות נפלה בעקבות הדוח הרבעוני המאכזב ● ישראכרט צפויה להכיר ברווח של 60-90 מיליון שקל ממכירת השליטה ב-BUYME להפניקס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

פתיחה חיובית בוול סטריט, בעקבות דוח תעסוקה חזק מן הצפוי

הנאסד"ק עולה בכ-0.6% ● בורסת דרום קוריאה עולה ב-1% ● בג'יי.פי מורגן מעריכים שמניות חברות התוכנה יתאוששו ● למרות הירידות בביטקוין, מנכ"ל סטרטג'י אופטימי: "אני מצפה שנקנה ביטקוין בכל רבעון, לנצח" ● דוח התעסוקה: כלכלנים מעריכים עלייה של כ־68 אלף משרות, שיעור האבטלה צפוי להיוותר ברמה של 4.4%

פיחות בשער הדולר / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הפיחות בדולר פוגע בחברות הבינלאומיות שפועלות בישראל

חוזי עסקאות נדל"ן החלים כיום בישראל נקובים בשקלים ● פיחות שער הדולר - יחד עם העובדה שלא ניתן לשלם ישירות במטבע זר - מביאים לעלייה בדמי השכירות שנדרשות לשלם החברות הבינלאומיות השוכרות משרדים בישראל ● מה חברות כאלו עושות כדי לצמצם נזקים?

רוכשי דירות / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: בסוף שנת 2025 היזמים יצאו במבצעים שהצליחו במידה מועטה בלבד

מסקירת הכלכלן הראשי באוצר, עולה כי לקראת סוף שנת 2025 היזמים יצאו במבצעים רבים שאינם מחויבים בדיווח לרשות המסים, וזאת בניסיונות ייאוש לשפר את המכירות שלהם ● מהנתונים עולה, כי הניסיונות הללו הצליחו במידה מועטה בלבד, ו-2025 תיזכר כשנת הנדל"ן הגרועה ביותר ב-20 השנים האחרונות – למעט 2023, שבה פרצה מלחמת חרבות ברזל

המבצע של חברת שלום את נתן / צילום:  צילום מסך

"שלמו בעוד שנתיים": הפרויקט בקריית אונו שמציע דחיית תשלום למשך 24 חודשים

המבצע של חברת "שלום את נתן" מציע דירות אחרונות לקראת אכלוס במיקום טוב, אבל יש באזור מבצעים עם תנאי תשלום טובים יותר ● מאחורי המבצעים

מנהל אסטרה לאבס בישראל גיא אזרד / צילום: דניאל אדרי

הבכיר שהולך לגייס בישראל מאות עובדים כדי להתחרות באנבידיה

אחרי שנים בצמרת ההייטק בישראל, גיא אזרד לקח פסק זמן לטרקים בנפאל ובאיסלנד - וחזר כדי להקים ולנהל את מרכז הפיתוח הישראלי של אסטרה לאבס ● הוא מסביר למה בחר לעזוב את נוחות התאגיד לטובת חברת שבבים צעירה בשווי של 31 מיליארד דולר, וכיצד הוא מתכנן לנצח את אנבידיה בלב חוות השרתים

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

גם בנקאי ועיתונאי לשעבר: השכירים שירוויחו עשרות מיליונים מהנפקת הענק

ההנפקה המסתמנת של חברת המוצרים לענף המזון פרודלים צפויה להציף ערך משמעותי עבור בעלי המניות הגדולים, בראשות משפחתו של ראש השב"כ רונן בר והחברה לישראל ● בנוסף, שישה מנהלים שכירים בחברה יחזיקו אופציות למניות בשווי של כמעט 90 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מרוץ ה-AI הופך להימור הגדול בתולדות הטכנולוגיה: מי ישלם את החשבון?

ענקיות הטכנולוגיה ישקיעו השנה כ-660 מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית ● הסכום הגבוה מאתגר אפילו את יצרניות המזומנים הגדולות בעולם ● מהו הפתרון המתפתח במחשכים, ומדוע הוא מזכיר את כשלי הסאב-פריים ● וגם: באילו מניות לשקול להשקיע, ומאילו להיזהר?

אילוסטרציה: shutterstock

הריבית על פיקדון עד שנה בבנקים נפלה ל-3.95%. מה עשה הציבור עם ההפקדות?

אחרי הפחתת ריבית בנק ישראל בפעם השנייה ברציפות, מנתוני הבנק המרכזי עולה כי גם הבנקים החלו לשחוק באגרסיביות רבה יותר את הריבית שהם נותנים על פיקדונות ● כתוצאה מכך נרשם קיטון משמעותי בהפקדות לפיקדונות בבנקים בחודש ינואר - שחיקה של 5 מיליארד שקל לעומת החודש הקודם

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

האקזיט הגדול בתולדות המדינה מקבל את האישור הסופי

ועדת ההגבלים של האיחוד האירופי אישרה את עסקת הרכישה ההיסטורית של וויז הישראלית בידי גוגל ב-32 מיליארד דולר ● מדובר ברכישה הגדולה ביותר אי-פעם בישראל, ועסקה שתהפוך את ישראל למרכז פיתוח ומכירות אסטרטגי למוצרי סייבר בסביבת הענן של גוגל

האויו וואנג, יו''ר DAYU Conserving Water Group / צילום: באדיבות DAYU

בגיל 35 בלבד: המיליארדר הסיני שלוטש עיניים לישראל

האויו וואנג נכנס לנעלי אביו בגיל צעיר, וכיום חולש על אימפריה שמנסה לשנות את האופן שבו חקלאות, מים וטכנולוגיה מתחברים ● המיליארדר הסיני, שפועל להפריח את האזורים הצחיחים ביותר בעולם, בוחן כעת את רכישת נטפים הישראלית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה שלילית בוול סטריט; ספוטיפיי זינקה ב-15%, הישראליות שירדו

נאסד"ק ירד ב-0.6%, דאו ג'ונס בשיא ● מנכ"ל סטרטג'י: "אם הביטקוין יירד ב־90%, נממן מחדש את החוב" ● קוקה-קולה יורדת בעקבות הדוחות ● האיחוד האירופי אישר את עסקת הרכישה של גוגל את וויז ● טראמפ: הכלכלה האמריקאית יכולה לצמוח בלפחות 15% אם קווין וורש יעמוד בראש הפד ● הצריכה בארה"ב הואטה בחדות בעונת הקניות של חגי דצמבר, על רקע רצף של מזג אוויר קשה ואינפלציה שנותרה גבוהה

מניית אלפאבית בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

20 מיליארד דולר: גוגל ממשיכה לגייס כסף להשקעה בבינה מלאכותית

עפ"י דיווחים, ענקית הטכנולוגיה אלפאבית מכרה אג"ח בשווי של 20 מיליארד דולר על מנת לממן את ההוצאות הרבות שלה בתשתית הבינה המלאכותית ● החברה מתכננת מכירת אג"ח ל-100 שנה כחלק מגיוסי החוב המסיביים שהיא מבצעת

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

בעיית הזיהום בשדה דב מתרחבת: גם שדה התעופה בהרצליה ייבדק

הזיהום שהתגלה בקרקעות שדה דב הספיקה להפתיע רבים בענף הנדל"ן, ולגלובס נודע שצפויה בדיקה גם בשטח שדה התעופה בהרצליה ● רק לאחרונה נמכרו בו קרקעות לכמעט אלף דירות ● המהנדסת רוני בריל: "זו מגיפה עולמית"

משה מזרחי, מייסד ומנכ''ל אינמוד / צילום: איל יצהר

תוצאות מעורבות לאינמוד רגע לפני מכירתה האפשרית

ההכנסות הרבעוניות של אינמוד עלו, אך הרווח ירד, וכך גם ההכנסות השנתיות ● המנכ"ל משה מזרחי התייחס בשיחת הוועידה לאחת מההצעות האסטרטגיות, של קרן סטיל ואמר: "אנחנו לא מבינים מדוע הם פרסמו זאת לעיתונות, אבל הכול אפשרי באמריקה"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

איראן לא מוותרת על הטילים: "עימות עם ארה"ב - בלתי נמנע"

סגנו של טראמפ: "העם האיראני רוצה לזרוק את המשטר? שיפעל" ● וושינגטון פוסט: גורמים במשטר מעריכים שאין דרך למנוע את ההסלמה ● בבסיס האמריקאי הגדול בקטאר הציבו טילי פטריוט על משגרים ניידים ● בתקיפה מהאוויר בעזה: חוסל המחבל שהרג לפחות 7 לוחמי צה"ל ● דיווח: טראמפ ידרוש מחמאס למסור נשק שעשוי לשמש לתקיפת ישראל, אך יאפשר שמירה של נשק קל ● תושבים בשלומית חוששים: טנדרים לבנים תועדו בגבול מצרים ● עדכונים שוטפים