גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעיונות פורצי גבולות

הכנס של TechCrunch משמש במה להכרזות על מיזמים חדשים

 TechCrunch/ צילום: רויטרס
TechCrunch/ צילום: רויטרס

מהו רעיון טוב, שעל בסיסו ניתן להקים מיזם ראוי? רעיון, שימשוך את תשומת-ליבם של משקיעים, אבל חשוב יותר מזה, רעיון שיהווה בסיס לחברת סטארט-אפ מצליחה שתתרום את שלה לעולם טוב יותר, נוח יותר, בריא ומהנה יותר? השאלה הזו עולה, בכל פעם מחדש ובתצורה כזו או אחרת, בכנסים של יזמים ובקורסים בהם נלמדים מושגים של חדשנות ויזמות.

עולם היזמות מציג שלל אינסופי של רעיונות בתחומים שונים. חלקם מהווים באמת פריצות דרך מחשבתיות עד כדי כך שהם עלולים להישמע כיצירי דמיון פרועים, אבל רובם הם המשך טבעי של טרנדים המתפתחים בעולם במשך שנים ומייצרים הזדמנויות רבות עבור יזמים, המאתרים בהם את הצרכים הדורשים מענה חדשני. לשני הסוגים האלה של חדשנות יש זכות קיום ובאופן כללי ניתן לומר שמשקיעים שרוצים להשקיע בחדשנות אינם נתקלים בימים אלה בחוסר של רעיונות טובים למיניהם.

אתר הטכנולוגיה המוביל טק קראנץ' יקיים בשבוע הבא בסן פרנסיסקו את כנס החדשנות השנתי שלו. לא מעט ישראלים יגיעו לכנס הזה, שהפך להיות, כראוי לשמו ("Disrupt" - משבש, פורץ גבולות), פסטיבל המרכז תחת קורת גג אחת את מיטב היזמים והמיזמים, משקיעים המחפשים את הרעיונות הכי חדשים ובכלל, אוהדי טכנולוגיה הבאים לשם כדי לקבל השראה מהחידושים המעודכנים ביותר שבחזית היזמות העולמית.

הכנס משמש במה להכרזות על מיזמים חדשים, על מוצרים שנשמרו בחשאי עד למועד חשיפתם ולדיונים סביב הנושאים החמים ביותר המעסיקים את זירת החדשנות והיזמות. עיון ברשימת המיזמים המציגים בכנס Disrupt, למעלה מ-500 חברות סטארט-אפ, יכול לתת תחושה לא רעה לגבי התחומים והרעיונות המובילים כיום את עולם היזמות והחדשנות.

כל החברות המציגות בכנס הינן חברות צעירות בתחילת דרכן. חלקן קיבלו מימון ראשוני ממשקיעי הון סיכון אבל יש גם לא מעט חברות שמגיעות לשם כדי להיחשף בפעם הראשונה למשקיעים מקצועיים ולנסות למשוך אליהן השקעות. המשקיעים מגיעים כדי לשמוע רעיונות חדשניים, לחפש הזדמנויות מעניינות ואולי גם לייצר לעצמם הזדמנויות השקעה בסטארט-אפים צעירים.

בין החברות שנחשפו בעבר בכנס ניתן למצוא את דרופבוקס, שהפכה להיות חברה מובילה באיחסון קבצים בענן וחברת יאמר, שייצרה פלטפורמה לרשת חברתית אירגונית ונרכשה על ידי מיקרוסופט ב-1.2 מיליארד דולר בשנת 2012. חברות הסטארט-אפ הישראליות שייקר וסולוטו זכו בעבר בתחרויות בכנס Disrupt, שם נחשפו לראשונה על במת החדשנות העולמית. דרך אגב, שתיהן נמכרו מספר שנים לאחר אותה חשיפה.

מהם אם כן הרעיונות הנחשבים כיום לפורצי גבולות ועומדים בחזית החדשנות העולמית? עיון ברשימת החברות שיציגו בשבוע הבא בכנס יכול ללמד על המגמות המובילות היום את עולם היזמות הטכנולוגית. בינה מלאכותית היא אחת הקטגוריות המובילות בכנס ועשרות חברות מציגות תחת הכותרת הזו את חדשנותן.

החל מרובוטים שמשוחחים על בעליהם בשפת יום יום, מקבלים הוראות וממלאים אחריהן בקפידה, דרך אפליקציות המלוות אותנו במהלך עבודתנו ומוסיפות ממדים של משחק והנאה גם למשימות הכי מעצבנות והכי משעממות, ומולן תוכנת ליווי פיננסי אישי, הלומדת את צרכינו בהתאם לאורחות חיינו ומוודאת שנחיה כראוי את סגנון חיינו בהתאם ליכולותינו הכלכליות.

בקטגוריה זו נכללות כמובן גם תוכנות ששולחות אימיילים במקומנו, וגם ניתן למצוא שם קונסיירג' שיבצע עבורנו הזמנות כרטיסים לתיאטרון ומקום למסעדה האהובה עלינו וכל זאת מבלי שנצטרך לבזבז על כך יותר מדי זמן יקר.

מציאות מדומה תופסת גם היא, כצפוי, מקום מרכזי בחגיגת החדשנות. רוב המיזמים המציגים מניחים שמשקפי VR (מציאות מדומה) יהיו זמינים לכל דורש בשנים הקרובות ובהתבסס על הנחה זו הם מפתחים חוויות שבעבר ניתן היה לחוות אותן רק בסרטי מדע בדיוני. יצירת סרטים ושילוב מוזיקה ל-VR, שימוש מקצועי לצרכי רפואה או תכנון עסקי ומעקב מדוקדק אחרי ביצועיהם של ספורטאים הם חלק קטן מהדוגמאות לשימושי מציאות מדומה הנמצאים כבר ממש מעבר לפינה, או שכבר ממש בידי משתמשים ראשונים.

דרך ארוכה ומורכבת

בקטגוריית החדשנות בתחומי הטיולים והספורט נמצאת חברה המאפשרת לנוסעים למכור מקום פנוי במזוודותיהם לכל דורש, על פי יעדי הטיסות שלהם, ובכך לממן חלק מהוצאות הטיול. שירותי הביטחון בשדות התעופה מתפללים מן הסתם לכישלון מהדהד של הסטארט-אפ הזה. חברות אחרות מספקות אינפורמציה ממוקדת ומותאמת יותר למטיילים, עוקבות אחרי מיקומם של חפצים היקרים לליבנו ומנווטות אותנו אל מקום החניה המתאים לנו ביותר באזור היעד הנכסף.

גם תחום הטכנולוגיות בחינוך מקבל השנה תשומת-לב ראויה בדמותן של חברות המקדמות שיטות לימוד חדשניות, הזדמנות שווה לכל המגזרים והעצמת מורים. כמובן, גם לא נפקד מקומם של תחומי הפינטק והסייבר, הרשתות החברתיות והמדיה הדיגיטלית ועוד, כולן קטגוריות של שינויים משמעותיים והזדמנויות מרתקות שישפיעו על חיינו לטובה בשנים הקרובות.

רעיונות לא חסרים. ולא רק בתערוכות ובכנסים, אלא גם בכל מקום ופינה בהם עובדים יזמים. אבל, רעיון טוב איננו מספיק. זהו תנאי הכרחי להקמתו של מיזם, ואולם חשוב ככל שיהיה, הוא מהווה את תחילת הדרך, ולא יותר מזה. אי אפשר לצאת לדרך היזמות ללא רעיון מעניין, המטפל בהזדמנות משמעותית, אבל מכאן יש דרך ארוכה ומורכבת עד למימוש הפוטנציאל העסקי שלו.

יעידו על כך עשרות אלפי המיזמים שזכו לרגעים המיוחדים שלהם בחשיפה מחמיאה בכנסים, בכתבות מתלהבות ואפילו בהשקעות מרשימות אבל בסופו של דבר לא הצליחו לממש את חזונם. בעולם החדשנות והיזמות, הדרך ארוכה יותר וגם חשובה יותר מנקודת ההתחלה שלה, גם אם זו נראית מבטיחה ומיוחדת במינה ביום בו מתחיל המסע הארוך להצלחה.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון