גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודד קובו מוכר חלומות על אקזיטים ובינתיים משלש את שכרו

שלנו גרופ יוצאת לרוד שואו לקראת ההנפקה בת"א, עם הערת "עסק חי" והערכת שווי של 177 מיליון דולר

פרסום של שלנו גרופ בנתיבי איילון / צילומים: איל יצהר ומצגת החברה
פרסום של שלנו גרופ בנתיבי איילון / צילומים: איל יצהר ומצגת החברה

האם השתתפות בהנפקה הצפויה של קבוצת שלנו גרופ היא השקעה "בעתיד של תעשיית ההיי-טק הישראלית" וב-"אחת מחברות הטכנולוגיה האטרקטיביות בישראל"? כך לפחות מבקשת החברה להציג עצמה ברוד שואו בו החלה היום לקראת הנפקת מניותיה בבורסה המקומית.

שלנו גרופ מגיעה להנפקה עם הערת "עסק חי", ורואי החשבון שלה ציינו בתשקיף כי המשך פעילותה מותנה בגיוס כספים נוספים, עד אשר תגיע לפעילות רווחית. בינתיים, במחצית הראשונה של 2016, רשמה שלנו גרופ הפסד של 15 מיליון דולר. זה לא מונע מהחברה, שבשליטת יזם האינטרנט עודד קובו והמיליארדר רומן אברמוביץ', לכוון גבוה מאוד: גיוס של 95 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-600 מיליון שקל "אחרי הכסף".

במצגת שפורסמה אתמול (ב') לקראת ההנפקה, מציינת שלנו גרופ כי היא מתמקדת במוצרים ושירותים בעלי ערך מוסף, מתמחה באפליקציות מובייל, שירותים מקוונים ובינה מלאכותית ויתרה מכך - היא אף "מציגה דרך חדשנית להשקעה בטכנולוגיה". כעת נותר לראות האם הגופים המוסדיים אכן ישתכנעו שעומדת בפניהם הזדמנות פז או שיעדיפו, כפי שנהגו ברוב ניסיונות ההנפקה של חברות היי-טק בבורסה המקומית, לוותר על השתתפות בגיוס ההון.

הנתונים הפיננסיים העגומים לא מונעים מהחברה לשווק עצמה כחברת חלום ולשים דגש במצגת על אקזיטים (הגם שטרם ייצרה הכנסות כלשהן). תחת הכותרת "שוק הטכנולוגיה בישראל" נכתב במצגת כי בישראל בוצעו בשלוש השנים האחרונות אקזיטים במעל 33 מיליארד דולר; בעשור האחרון היו בממוצע 100 אקזיטים לשנה; וכי יש גידול במספר החברות המגיעות לשווי של מיליארד דולר או יותר - אולי רמז לשווי אליו שואפת החברה להגיע.

עד היום גייסה שלנו גרופ 25 מיליון דולר בשני סבבים. אם לפני שנתיים שווי החברה הוערך ב-23 מיליון דולר ולפני שנה וחצי ב-90 מיליון דולר, הרי שהערכת השווי שצורפה לתשקיף שהוגש בשבוע שעבר נדיבה בהרבה. לפי BDO זיו האפט, השווי של שלנו עומד על לא פחות מ-177 מיליון דולר. את הנפקת שלנו גרופ, שנחשפה ב"גלובס" בחודש יולי, מובילה חברת החיתום פועלים אי.בי.אי.

שקף נוסף במצגת עוסק באקזיטים נבחרים שבוצעו בישראל בשנים האחרונות. בין היתר מוזכרות שם חברת פאנדטק שנרכשה ב-1.2 מיליארד דולר ו-XURA (לשעבר קומברס) שנרכשה ב-643 מיליון דולר. מה הקשר בין חברת פאנדטק העוסקת בתחום הפינטק ו-XURA שמספקת פתרונות בתחום הדיגיטל, לחברת שלנו שעוסקת באפליקציות למובייל? נראה שאין הרבה קשר. לעומת זאת מוזכרת גם אחת האפליקציות הכי בולטות שיצאו מישראל - Waze, שנמכרה ב-1.1 מיליארד דולר.

Waze היא נקודת התייחסות גם בתשקיף שפורסם בשבוע שעבר, בו ציינה שלנו גרופ כי במסגרת התוכנית האסטרטגית שלה היא מתכננת לפעול למכירת מוצר אחד או יותר מהפורטפוליו שלה תמורת 40-80 מיליון דולר מדי 3-4 שנים - אקזיטים שהיא מגדירה כקטנים, לעומת "Viber, אפליקציה בת שלוש שנים ללא מודל עסקי שנמכרה בתמורה כוללת של כ-900 מיליון דולר, או Waze שנמכרה בתמורה כוללת של כ-1.1 מיליארד דולר לגוגל, בעת שהיו לה 40 מיליון משתמשים וללא מודל עסקי", כך בתשקיף.

אגב, גם הערכת השווי של BDO כללה השוואה לאקזיטים קודמים ובהם ווטסאפ וטוויטר , ומעריך השווי כתב כי "אפליקציות מבוססות יוזרים הינן אפליקציות אשר נמצאות לרוב בשלב הראשוני ולגביהן לא נבנה מודל המאפשר לחברה ליהנות מרווחים שוטפים". אותן אפליקציות נבחנו לפי שווי העסקה למשתמש - שווי שנע בין 9-59 דולר; מזכיר במידה מסוימת את מודל ה"eyeballs" בימי בועת האינטרנט של סוף שנות ה-90-תחילת שנות ה-2000. לפי מצגת החברה, יש לה 11 מיליון משתמשים ברחבי העולם והמספר נמצא במגמת צמיחה.

תנאי שכר מופלגים

האפליקציה המפורסמת ביותר של שלנו גרופ היא "בליינדספוט" שפיתח דור רפאלי, אחיה של הדוגמנית בר רפאלי. האפליקציה שמאפשרת שליחת הודעות אנונימיות עלתה לכותרות בעקבות חשש שתאפשר בריונות נגד בני נוער ותביעה ייצוגית נגדה בסך 650 אלף דולר.

המצגת מספקת פרטים על אפליקציות נוספות של שלנו (חלקן טרם הושקו) ובהן Mister Radio אפליקציית רדיו לסלולר, JibJobs לוח דרושים לעובדים מתחילים, מנועי חיפוש לאופנת גברים ונשים, מנוי חודשי לגרביים אופנתיות, אפליקציה שהיא "שף איטלקי המסייע לבשל כל מנה" ואפילו אפליקציה מבוססת בינה מלאכותית שמסייעת להבין את הקוראן.

חלומות לחוד ומציאות לחוד: בד בבד עם ההנפקה, אישר לאחרונה הדירקטוריון הסכמי העסקה חדשים ומשודרגים לנושאי המשרה בחברה, בראשות עודד קובו (יו"ר ומנכ"ל), שעלות העסקתו השנתית צפויה לעמוד על 1.2 מיליון דולר (כ-4.5 מיליון שקל) - עיקר הסכום שכר בעלות חודשית של 92 אלף דולר, לצד הטבות נוספות בהן רכב והחזר הוצאות. ב-2015 שכרו של קובו עמד על פחות מ-400 אלף דולר.

עלות השכר השנתית של ארבעת הסמנכ"לים צפויה לנוע בין 424-481 אלף דולר(ב-2015 היא עמדה על 41-229 אלף דולר). אשתו של קובו, אתי עובדיה קובו, מועסקת במחלקת המדיה החברתית בחברה בשכר חודשי בעלות 13 אלף שקל.

חלקו של קובו, עומד על 38% ממניות החברה ואברמוביץ' מחזיק ב-16% מההון (באמצעות חברת Ervington). שי עזרן, סמנכ"ל תפעול ועוזי רפאלי, סמנכ"ל טכנולוגיות, שניהם ממייסדי שלנו, מחזיקים ב-8% מההון כל אחד, וחיים ברבי מחזיק ב-6% מההון באמצעות קרן Mariona.

תל-אביב לא מושכת הנפקות טכנולוגיות

חברות הטכנולוגיה המקומיות מעדיפות בדרך-כלל להסתכל על וול סטריט כאל אפשרות להנפקה ראשונית. התוצאה היא שחברות טכנולוגיה שמבקשות להנפיק בת"א הן בדרך-כלל לא מהשורה הראשונה. בשנים האחרונות היו כמה ניסיונות הנפקה בולטים. לפני כשנתיים, חברת N-trig שפיתחה שבבים לממשק מסכי מגע ועטים דיגיטליים, נאלצה לוותר לאחר שלא הצליחה לעניין את המשקיעים. כמה שנים מוקדם יותר היה מקרה דומה בחברת מודו של היזם דב מורן. בשנה האחרונה נכשל ניסיון הנפקה של חברת הסייבר Safe-T.

מי שכן הצליחה להנפיק לאחרונה היא חברת וונטייז, העוסקת בתחום ה-VOD, שהייתה להנפקת המניות הראשונית היחידה עד כה ב-2016. אחרי כישלון בניסיון הראשון, החברה הצליחה להנפיק בקושי רב ולאחר קיצוץ משמעותי בשווי ובהיקף ההנפקה (וגם זה רק לאחר שהחתמים רכשו כשליש מהסחורה בהנפקה). לא חלף חודש ובדוחות הכספיים הראשונים שפרסמה וונטייז בשבוע שעבר היא הציגה תוצאות גרועות הכוללות מעבר להפסד גולמי וירידה של 70% בהכנסות.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

תיקון והתנצלות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק