גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרמה של המנהיגות הנשית

מה קורה כשנפגשות שתיים מתוך שלוש המהפכות הגדולות של המאה?

שער ליידי גלובס
שער ליידי גלובס

טור העורכת בגיליון "50 המשפיעות" של "ליידי גלובס"

1. יש מי שאומר לי שזה גיליון כפוי-טובה. אני יכולה להבין את זה. 50 נשים בטוחות שזה מגיע להן, ועוד 05 לפחות שנשארו מחוץ לרשימה, מאוכזבות.

אבל יש גם דרך אחרת להסתכל על זה, ולהוריד את מפלס המרמרה. עצם זה שיש כיום, במציאות הישראלית, לפחות 100 נשים שנמצאות בעמדות ההנהגה הבכירות ביותר, היא התפתחות שהייתה בדיונית במושגים של העשור הקודם.

וזה מה שמעולה בזה. זו האמירה המרעישה.

היום כבר לא צריך לגרד בכוח. הן פשוט שם, גלריה מפוארת של נשים שהגיעו לפסגת המערכות הכי חשובות במדינה. ועל הדרך הן תופרות את המערכה לשוויון מגדרי.

אחרי האנטיביוטיקה והמחשב, המהפכה השלישית ששינתה הכול במאה ה-20 היא הפמיניזם. ואחד הביטויים של המהפכה הזו בישראל, הוא המסמך שלפניכם.

יש אימפקט לאוצרת הזו, לקיבוץ ההישגים, כי החיבור יוצר גשטלט, שהוא הרבה יותר מסכום חלקיו. איזו מנהיגות נשית עוצמתית צמחה פה.

ומה קורה כשנפגשות שתיים מתוך שלוש המהפכות הגדולות של המאה?

קורית ד"ר קירה רדינסקי, אשת השנה שלנו, כוהנת האלגוריתמים המבריקה, שממציאה את העתיד מחדש.

אנחנו חיים בעידן שנשלט על-ידי חנונים, טיפוסים שלמדו מדעי המחשב. עכשיו, וזו הבשורה, מצטרפות גם חנונות. כך מצטלבות המהפכה הפמיניסטית ומהפכת המידע.

2. בכל שנה מחדש, כשאנחנו עוברות על כל העמודים המוכנים לפני הירידה לדפוס, גל התרגשות גואה בנו. כשכל הנשים מתחברות למסכת אחת שפורטת על עצב חשוף, ונוגעת במקומות קמאיים של אני קולקטיבי נשי. הפעם זה היה חזק במיוחד, מצד שני, כבר תשע שנים אני אומרת את זה.

עבור ציבור גדול מאוד של נשים, המשפיעות הן מגדלור, הן פילסו לכולנו את הדרך. אבל האם הן באות לשנות משהו בנוסף למאזני הרווח של התאגידים שהן מובילות? האם בוקע מהן קול מוסרי וחברתי צלול וברור?

3. אלה נשים שעשו את זה בגדול. אבל אותי (הצוות כבר מכיר את המנטרה) מעניינות בעיקר הקוראות. איך העשייה הזו קשורה אליכן? מה אתן יכולות ללמוד ממנה? איך המנהלות שהגיעו לפסגה יכולות להעצים אתכן?

וזו בעצם השאלה שאנחנו רוצים לענות עליה בגיליון: איך חושבות אלופות? מה עובד בשבילן?

היה חשוב לנו לרכז כמה שיותר כלים מנטליים וניהוליים שהתבררו כאפקטיביים להשגת ביצועים טובים יותר. כבר נתקלתי באנשים שהיו להם רעיונות גדולים, אבל לא ידעו לגרום לדברים לקרות, לא הצליחו לייצר ערך.

אם יש משהו שלמדתי משנים של עיסוק במנהיגות, הרי שהנכס הכי גדול של מובילים הוא אחד: הגישה. פרדיגמות חשיבה מסוג מסוים מייצרות התקדמות. אז מה מייחד אותן?

דבר ראשון: הן מתפתחות מיום ליום. יש להן דחף אדיר ללמוד וגמישות מחשבתית. הן מתוכננות עד לדקה, מטפלות במשימות בצורה שיטתית, נטולת דחיינות. הן חושבות מה כן ולא מה לא. הן מתאמצות להקשיב, להתייעץ, וליישב אי הבנות בדרך של דיאלוג בונה. מרבצי האגו של גברים הם מטרד לא הכרחי עבורן, הן מרפררות למשימות אמיתיות.

ועוד משהו שאולי יפתיע אתכן: אצל הרבה מהן מצאתי עליונות פיזיולוגית. הן יותר חזקות פיזית. יש להן הרבה יותר אנרגיה. הן גם זקוקות לפחות שעות שינה. הרבה פחות.

4. לכאורה, הן נדמות כפקעת של שאפתנות וכוח. אבל אם רק ידעתם משהו על המתחולל מאחורי הקלעים, שם זה סיפור אחר לגמרי. מעט מאוד נשים ברשימה מצוידות בביטחון העצמי שהייתם מצפים מהן במעמדן.

לפעמים נראה שהיחס כמעט הפוך. ככל שהן נוסקות, החרדות נוגסות בהן נתח גדול יותר. יש להן עכשיו הרבה יותר מה להפסיד,

וכל חשיפה היא כקריעת ים סוף עבורן.

5. המימוש העצמי של האינדויבידואל הוא הנושא הגדול של המודרניות. והמשפיעות הן, אולי, התגלמות המימוש העצמי. ועדיין הן, שכל חייהן מרוץ מכשולים אחד מתמשך, צריכות לשרוד את ניפוץ ההיררכיות בעידן פוסט דיגיטלי, כשמסביב נהיה אלים מדי, עדרי מדי.

יש שני דברים שמתערערים בשנים האחרונות. העמידות של המנכ"ליות בפני הרשתות ומעמדן של נשות ההון. ההון מתקפל בפני כוחות חדשים שעולים, והם חזקים ממנו.

6. זה עידן שתופס אותן ואת סביבתן בבלבול זהויות. קשה למנכ"לית ב-2016 לתמרן בין נקודות המבט הרבות. מה היא בעצם? מנהיגה? פרולטרית? מהפכנית? פמיניסטית? אישה נחשקת? אמא? רעיה?

כל זה יוצר סבך זהויות שרק הולך ומסתעף. הן צריכות לשרוד את הדימויים שמעמיסים עליהן כמהות של נשיות, כמוזה, כמנטורית, כסמל פריון.

העולם הפוסט מודרני לא מאפשר לנו לבחור רק אופציה אחת. הישראלי*ת, עוד יותר מאחיותיהן האמריקניות, מתאמצות להוכיח שכל האפשרויות פתוחות.

מתחילה להיווצר פה מסורת מאלפת של מנהלות בכירות שהן גם אמהות פעילות מאוד. הן לגמרי הרמטיות בתוך העבודה. אבל תוסיפו למשוואה הזו ילדים ובית ובעל ומיגרנות, ותראו אם היא מתכנסת לכן.

המנכ"לית תתאמץ למצב עצמה כמבוגרת אחראית, שקולה וממוסדת, גם אם מתוכה רוצים לפרוץ צדדים פחות אקזקוטיביים. ותאמינו לי שזה מביא לא פעם להתנגשויות בלתי נמנעות. האם לספר על הדירקטוריון שמאוד לא אהב את צילומי הביקיני הלוהטים שפיארו את חשבון הפייסבוק של המנכ"לית?

כאילו לא היה מסובך לנו גם קודם. וזה יקרה יותר ויותר. כי מה נהיה? החיים, כנראה.

חג שמח ושנה טובה שתהיה לכולנו! 

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר