גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: מחיר הדירה לא צריך לבוא על חשבון איכות החיים

הדחיפות בבניית דירות חדשות גורמת לבניית שכונות שנוגדות את העדפות התושבים ואת ההיגיון התכנוני ■ השורה התחתונה: מי שלא יגור בלב העיר, עלול לסבול מאיכות חיים גרועה

שכונת אגמים בנתניה. עוד ועוד פתרונות דיור שימיטו עלינו איכות חיים גרועה  (צילום: תמר מצפי)
שכונת אגמים בנתניה. עוד ועוד פתרונות דיור שימיטו עלינו איכות חיים גרועה (צילום: תמר מצפי)

כשאנשים קונים את דירתם הראשונה הם מקבלים את ההחלטה היקרה ביותר שקיבלו בחייהם עד כה, וברוב המקרים זו תהיה גם ההחלטה היקרה ביותר שיקבלו מכאן והלאה, כלומר אם לא יחליפו אותה בדירה יקרה יותר בעתיד. אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על החלטה זו הוא מחיר הדירה.

אולם ממחקר שבוצע במסגרת תואר שני בהנדסה וניהול מערכות תשתית במכללת אפקה עולה שלשיקולי הבחירה בדירה יש פרמטר נוסף שווה בחשיבותו: קרבה המאפשרת הליכה ברגל מהדירה אל אזורי מסחר, מוסדות ציבוריים, אתרי בילוי ושטחים פתוחים.

במילים אחרות, בהינתן שתי דירות זהות לחלוטין מבחינת המפרט, מיקום הדירה (ביחס אל "שימושי הקרקע" - אזורי מסחר, בילוי וכו') משפיע על החלטת הצרכנים כשם שמשפיע מחיר הדירה.

מדגם מייצג

על מנת לבדוק את העדפות צרכני הדיור נבחר מדגם מייצג שבו 91% מהמשיבים היו בגילי 20 עד 50 אשר מתגוררים באזור המרכז ובאזור ירושלים. למחצית מהמשיבים אין ילדים בבית.

9.72% מהמשיבים היו בעלי הכנסה גבוהה בהרבה מהממוצע, 27.78% היו בעלי הכנסה גבוהה מעט מהממוצע, 11.11% היו בעלי הכנסה ממוצעת, שיעור דומה היה של בעלי הכנסה נמוכה מעט מההכנסה הממוצעת, 40.28% היו בעלי הכנסה נמוכה בהרבה מתחת לרמת ההכנסה הממוצעת במשק. הנתונים לגבי ההכנסות תואמים את נתוני הלמ"ס הקיימים לגבי השכר החציוני במשק.

רוב המשיבים (61.12%) לא רכשו דירה אף פעם, 26.39% מהמשיבים רכשו דירה פעם אחת והשאר רכשו דירה פעמיים או יותר. 65% מהמשיבים מתכננים לעבור דירה בחמש השנים הקרובות, מתוכם 21.27% ציינו שירכשו דירה ואילו 57.45% ציינו שישכרו דירה.

שתי דרכים לזיהוי צרכי לקוחות

צרכני הדיור בונים את מערכת השיקולים וההעדפות האישיות שלהם בהתאם לצרכיהם, לרצונותיהם וכמובן בהתאם להישג ידם. ישנם שני סוגים של שיטות נפוצות לזיהוי העדפות אלו.

הסוג הראשון מבוסס על העדפות גלויות של צרכנים (כגון מדד המחירים והמודל ההדוני). ההנחה לגבי העדפות גלויות היא שההחלטות שמקבלים הצרכנים משקפות בדיעבד את פונקציית התועלת שלהם ואת העדפותיהם האמיתיות. אך שיטות אלה סובלות ממגבלות כגון ההנחה שבעת הרכישה, בידי הלקוח נמצא כל המידע על מאפייני הנכס וסביבתו ועל השפעתם על מחיר הנכס.

הסוג השני מבוסס על העדפות מוצהרות. אחד הכלים הנפוצים בעולם לעריכת סקרי שוק ומדידת העדפות צרכנים בשיטה מסוג זה הוא מודל הקונג'וינט. זוהי השיטה בה נעשה שימוש במחקר הנ"ל - המשתתפים בסקר התבקשו לבחור את העדיפה מבין חלופות שהוצגו בפניהם, באופן המדמה את תהליך הבחירה המתקיים במציאות. הנה התוצאות.

חשיבות המאפיין: מחיר הדירה

כצפוי, מאפיין מחיר הדירה הוא בעל החשיבות הגבוהה ביותר בפער ניכר ביחס לשאר המאפיינים, בקרב כלל המדגם ובקרב כל הקבוצות הדמוגרפיות אשר לגביהן נעשה פילוח. בקרב האוכלוסייה שמגיעה לעבודה בתחבורה ציבורית, חשיבות מאפיין מחיר הדירה היה הכי גבוהה ביחס לשאר הקבוצות (63.07%).

מחיר הדירה היה חשוב פחות לאנשים שכבר רכשו דירה בעבר (49.84%) לעומת אלה שלא רכשו דירה אף פעם (55.34%). כמו כן מחיר הדירה היה חשוב פחות עבור בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה (45.74%) לעומת בעלי הכנסה מתחת לממוצע (56.21%). בדומה לכך, מאפיין זה היה פחות חשוב בקרב אנשים עם ילדים (46.69%) אל מול אנשים ללא ילדים (55.72%). בקרב המגיעים למקום עבודתם ברכב פרטי, חשיבות מאפיין מחיר הדירה (45.11%) היתה נמוכה יחסית לאלו שמגיעים למקום עבודתם בדרכים אחרות וביחס לשאר הקבוצות הדמוגרפיות גם כן.

המשמעות הנובעת מהעובדה שלמאפיין המחיר היתה חשיבות נמוכה יותר בקרב הקבוצות הללו היא, שמאפיינים אחרים זכו אצלם לחשיבות גבוהה יותר. למשל בקרב המגיעים לעבודה ברכב פרטי - היו אלה מאפייני מרחק הליכה לשטחים פתוחים (17.46%) ולמקומות בילוי (11.58%) אשר זכו לחשיבות גבוהה ביחס לשאר הקבוצות.

חשיבות המאפיין: אזורי מסחר במרחק הליכה

חשיבות המאפיין בקרב כלל המדגם היא 15.48%. חשוב לציין כי רחוב מסחרי במרחק הליכה מהבית הועדף על פני קניון מקורה באופן עקבי בכל הקבוצות.

החשיבות הגבוהה ביותר שיוחסה למאפיין אזורי מסחר במרחק הליכה מהבית היתה בקרב אלו המגיעים למקום עבודתם ברגל או באופניים (21.49%). וזאת בהפרש גדול על פני אלו המגיעים למקום עבודתם ברכב פרטי (11.44%) או בתחבורה ציבורית (6.81%).

כמו כן, שיעורים גבוהים של חשיבות נרשמו בקרב אנשים בני שלושים (20.41%) ובגילי הארבעים (17.13%) בהפרש גדול מול החשיבות שיחסו לה בני העשרים (8.02%) ובני חמישים ומעלה (5.42%).

חשיבות המאפיין היתה גבוה יותר בקרב בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה (19.35%) אל מול אלו שהכנסתם נמוכה מהממוצע (11.47%). פרטים עם ילדים (18.62%) נתנו חשיבות גבוהה יותר למאפיין זה מאשר פרטים ללא ילדים (11.41%).

חשיבות המאפיין: מוסדות ושירותים במרחק הליכה

המאפיין נמצא כבעל חשיבות גבוהה יותר עבור אנשים עם ילדים (15.44%) מאשר אלו ללא ילדים (10.46%), שעבורם המאפיין היה הכי פחות חשוב בהשוואה לשאר הקבוצות (למעט קבוצת גילי הארבעים). חשיבות מוסדות ושירותים במרחק הליכה מהבית נמצאה גבוהה ביחס לשאר הקבוצות בקרב נשאלים אשר רכשו דירה בעבר (18.01%) ובהשוואה לאלו שלא רכשו דירה מעולם (11.24%). קבוצה נוספת שעבורה המאפיין היה חשוב ביחס לכל השאר היא אוכלוסיית בני השלושים (17.28%).

פרופסור אראל אבינרי הוא ראש התוכנית להנדסה וניהול מערכות תשתית במכללת אפקה. מיכאל אוליצקי הוא סמנכ"ל חברת גדליה אוליצקי הנדסה בע"מ, ומאמר זה מבוסס על עבודת הגמר שלו לתואר שני במכללת אפקה.

נגישות, נגישות, נגישות

במקרים רבים, דירות ישנות וצנועות במיקום מרכזי יעלו יותר מדירות חדשות ומרווחות בשולי העיר. גם העומסים, זיהום האויר והרעש שמזוהים עם מרכזי ערים, לרוב אינם מביאים לירידה במחירי פנינות נדל"ן אלו. האמרה המפורסמת "מיקום, מיקום, מיקום" תקפה כמו תמיד.

כאן בדיוק טמון החידוש בגישה שקובעי המדיניות, מוסדות התכנון והיזמים בישראל טרם השכילו להפנים או ליישם. מילת המפתח בפתרונות דיור היא נגישות; או אם תרצו: "נגישות, נגישות, נגישות".

בית הממוקם בשכונה מוטת הליכה, בית שממנו אפשר להגיע ברגל לנקודות עניין ואין צורך להיכנס לאוטו, או להשתמש בתחבורה הציבורית (שאיננה תמיד נגישה או זמינה), מספק נוחות, עצמאות וחופש. שכונה מוטת הליכה היא בעצם תשתית פיזית המאפשרת מגוון של פעילויות והזדמנויות למפגש בין אנשים ובין ילדים. זאת באמצעות שיפור הנגישות במרחב למוסדות ציבור ולשירותים, מוקדי תרבות, חינוך, מסחר בילוי ופנאי. וכן, מסתבר כי אנשים מייחסים למאפיין מגורים זה חשיבות גבוהה ביותר.

הקלבניקים

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?