גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההטרדה היא רק תירוץ

כבר לפני שנה היה ברור שסטפן בורגס בדרך החוצה מכיל

1. הספירה לאחור של ימי סטפן בורגס בכיל החלה כבר במארס 2016, בימים שבהם הוציא עידן עופר את ניר גלעד מהחברה - בלי כבוד אבל עם הרבה כסף, עם עלבון פומבי מתוכנן מראש אבל עם המשך ידידות אישית וכנראה גם עסקית. כבר אז היה ברור שבורגס הוא הבא בתור ("גלובס", 6 במארס 2016).

למעשה, הספירה לאחור החלה אפילו עוד קודם לכן, בקיץ 2015. התאריך המקדים, שגרם לשתי ההדחות הללו, קשור לאירוע, ליום, שבו קלט עופר סופית שאסטרטגיית האיומים שלו קרסה ועמה החלומות על הארכה אוטומטית, מתחכמת וזולה של זיכיון ההפקה מים המלח. זה היה ב-19 באוגוסט 2015, בישיבת הממשלה שעסקה בוועדת ששינסקי 2 ("גלובס", 20 באוגוסט 2015).

בא ותו אירוע עצרו המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט וראש אגף תקציבים באוצר אמיר לוי את הלחץ המסיבי שהפעילו ראשי כיל, בעיקר באמצעות מנכ"ל ראש הממשלה אלי גרונר ומנכ"ל האוצר שי באב"ד, שהכירו את החברה מקודם. מטרת הלחץ הייתה להשחיל, ממש כך, את הארכת הזיכיון שמסתיים ב-2030, בתוך אישור המלצות ששינסקי 2. באותה ישיבה קיבע לוי את משפט הדגל "אנחנו לא נסכים בשום פנים ובשום משרד אופן ל'שקשוקה 2', הפעם זה כבר לא יעבור להם. אין שום קשר בין זיכיון וששינסקי 2, ומי שרוצה לערבב זה עם זה עושה עושה את זה ממטרות זרות - ולא בטוח שטובות".

2. האירוע הזה היה שיא הנפילה של רעיון "המקל והגזר" מבית עופר-גלעד: קחו מס בששינסקי ותנו הטבה בזיכיון. קדם לזה הניסיון להשפיע, לכופף, את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שחטף מכיל - באמצעות ועד העובדים והאיגוד המקצועי המכוון על ידי ההסתדרות - השבתה מלאה של הנגב ממש במהלך מסע הבחירות שלו. מעבר לענינים הכמו-רשמיים, הם שידרו לנתניהו: תן הארכה של הזיכיון, בלי מכרז בינלאומי, בלי התמחרות, בלי שינוי תנאי הזיכיון העתיקים שמרעים את עמדת בעלי הבית - הציבור, או שנוביל נגדך את אזור הבחירה החזק שלך בנגב. הלחץ הציבורי - שלמד לפקפק ביוהרה, בתאווה ובניצול לרעה של כוח - גבר. נתניהו לא נכנע.

שני האירועים האלה, שבאו אחרי שבכיל כבר חשבו שהצליחו להיפטר משרי האוצר הקודמים יאיר לפיד ויובל שטייניץ, סימנו לעופר שהעולם השתנה סופית. הציבור מבין, ונתניהו מבין שהציבור יותר חזק ממשפחת עופר ומהחברה לישראל, ובעיקר - במשרד האוצר יושב עוד "חברתי", משה כחלון, שנותן גב לאמיר לוי ולחשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו בהתמודדויות הקשות והמתישות מול החברה לישראל ומכלול האינטרסים שלה, הצודקים והלא צודקים, בכיל ובים המלח.

3. באותו רגע הוחלט על ניתוח "מתיחת פנים" לכיל. קוסמטיקה עם משמעות חברתית אבל גם כדאית. ניר גלעד - הפנים הלא נעימות של כיל - שוחרר אחר כבוד. הבא בתור יועד להיות סטפן בורגס, תוך כדי כמה שינויים פנימיים שבמהותם יחצניים. עניין בורגס לקח זמן רב יותר מהצפוי. אולי זה היה קשור בו או בשיקולים של עופר. גם לא ממש ברור מה היה או לא היה בעניין ההטרדה שיצאה פתאום לאוויר העולם ושאלת המדרג הנמוך או הלא-נמוך שלה.

כך או אחרת, נמצאה הדרך לשלוח את בורגס הביתה, אפילו עם עלבון, בדרך למטרה הנעלה: הנהלה ציבורית יפה ונחמדה.

במקום גלעד הובא כידוע יוחנן לוקר. אלוף במיל', טייס בעל דימוי ציבורי חיובי לגמרי, מקורב מאוד לראש הממשלה לאחר שהיה מזכירו הצבאי עד סוף 2012, ומוכר ומוערך גם בקרב שרי הממשלה ופקידיה. יותר מזה, נתניהו "חייב" לו על מה שקרה עם "ועדת לוקר" לבחינת תקציב הביטחון - ועדה שנתניהו עצמו מינה והעמיד בראשה את לוקר, אבל המלצותיה נזרקו לפינה אפלולית ומאובקת, תוך כדי השמצות של היו"ר לוקר בעיקר מצד שמות עלומים במערכת הביטחון.

הלאה: לפני חודש חזר יעקב עמידרור לדירקטוריון החברה לישראל. עוד אלוף במיל', עוד דמות ציבורית מקובלת ובעלת כבוד, עוד מקורב לראש הממשלה נתניהו מהימים שבהם היה ראש המטה לביטחון לאומי, המל"ל ויועץ ראש הממשלה (2007-2011). עמידרור כבר כיהן פעם כדירקטור בחברה לישראל, ועכשיו מחזירים אותו.

והנה אנחנו מגיעים חזרה לסטפן בורגס. במקומו יבוא עוד "מלח הארץ" כזה. לא חשוב איך יקראו לו - הוא, אולי היא (?), יהיו מין וואו! שכזה, שעוד נכתוב עליהם "איפה ישנם עוד אנשים כאיש ההוא". סביר להניח שהוא גם יהיה כזה שימצא דרך ללבו של ראש הממשלה. ככה זה אצל עידן עופר. יש מטרה, ואם לא מגיעים אליה בכוח, מגיעים אליה בנחמדות, בתיקונים קוסמטיים, בניתוח אף, בהרמת עפעפיים, פייס ליפטינג שלם - לא חשוב מי נופל בדרך, למה וכמה.

4. המטרה הגדולה: הארכת זיכיון ים המלח, עם מינימום שינוי בתנאים (צריך לדעת שלמרות המחירים הנמוכים של האשלג בעולם, שאת תוצאותיהם רואים בדוחות הכספיים של כיל ורוב עמיתותיה בעולם, אשלג ים המלח, המציאות הגיאוגרפית שלו ותנאי ההפקה בו נחשבים רווחיים ביותר בעולם). אגב, "הארכת זכיון" הוא מונח מניפולטיבי שהומצא על ידי מי שהומצא והחברה ממשיכה להשתמש בו במכוון. תנאי הזיכיון קובעים מועד זיכיון שמסתיים ומועד של זיכיון חדש.

אם כיל ועופר סמכו קודם לכן על מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר ומנכ"ל האוצר שי באב"ד, שבעניין ששינסקי היו מין צוות של שניים שלא הצליח לשנות את ההמלצות לטובת החברה, שיביאו להם את תמיכת השרים, נתניהו, כחלון ושטייניץ - הם כבר מזמן מבינים שזה לא זה. וזה גם לא ישתנה אחרי שהחשבת הכללית עבאדי בויאנג'ו תפרוש בתחילת 2017, הרי כחלון אמר שוב ושוב שהוא לא עומד לוותר בעניין הזיכיון. זה גם מה שיאמר לחשב/ת הכללי/ת הבא, יהיה מי שיהיה.

כחלון הבין מזמן שוויתור בעניין הזיכיון יפגע קודם כול בו ובבוחריו. הוא גם פעל בהתאם: בעת שהאריך את מינויה של עבאדי בויאנג'ו כחשבת כללית, שהוכיחה כי איננה מוכנה לוותר ולא להתקפל בפני כיל ועופר, הוא דרש ממנה לסיים את הסדר הנכסים לפני פרישתה.

5. המצב הנוכחי: החשכ"לית אמורה לסיים בקרוב את "הסדר הנכסים" של כיל. היא אמורה לקבוע אילו עלויות של השקעות כיל במהלך שנות הזיכיון אמורות להיות מוחזרות על ידי המדינה בעת סיום הזיכיון ואילו לא. כיל טוענת שעל פי תנאי הזיכיון המדינה אמורה לקנות ממנה את כל הנכסים - גם אלה שנמסרו על ידי המדינה בעת חקיקת חוק הזיכיון ב-1961 וגם אלה שהחברה השקיעה בהם במהלך השנים. עמדת המדינה שונה לגמרי. כיל-החברה ישראל-עופר שואפים לקבוע מחיר גבוה מאוד לנכסים - כל כך גבוה, עד שהוא ימנע מחברות בינלאומיות, אולי גם ישראליות, להתמודד במכרז, או שיתמודדו ויציעו מחיר נמוך מאוד. במקרה הזה תוכל החברה לישראל-עופר להפעיל בקלות את זכות הסירוב, הקבועה בתנאים העתיקים והתמוהים של הזיכיון, ולשוב להשתלט על ים המלח במחירי "חיסול", אחרי שהמדינה תתקפל ותתחנן.

ראוי לציין שאגף החשב הכללי הוא בעל הסמכות הבלעדית, על פי חוק, על נכסי המדינה. לאחר הגשת הסדר הנכסים, תיסלל הדרך של "הוועדה לבחינת תום תקופת הזיכיון של ים המלח", בראשות הכלכלן הראשי באוצר יואל נווה, לגבש את הדרך המהירה, היעילה, הציבורית והשקופה לקביעת תנאי זיכיון חדשים ושונים מהנוכחיים ולהוצאת מכרז בינלאומי.

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

הבטחה אחת הקפיצה את מניית טסלה. אבל האם היא יכולה לעמוד מאחוריה?

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"