גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשות 2 תחויב למסור חומרים מהראיון עם "המאדאם של ת"א"

בית המשפט המחוזי: "מרואיין הוא לא מקור עיתונאי"

גיא פלג / צילום: תמר מצפי
גיא פלג / צילום: תמר מצפי

בית המשפט המחוזי בתל אביב הפך היום את החלטת בית משפט השלום וקבע כי חדשות 2 תחויב להעביר לידי המשטרה את חומרי הגלם מהריאיון שערך כתב המשפט של הערוץ, גיא פלג, עם "המאדאם" עינת הראל.

בחודש יולי האחרון שודר ב"אולפן שישי" ריאיון עם הראל, המואשמת בעבירות של סרסרות, ניהול מקום לשם זנות והלבנת הון בהיקף של 47.5 מיליון שקל, ואשר כונתה "המאדאם של תל אביב". לאחר הריאיון קיבלה משטרת ישראל מבית המשפט צו במעמד צד אחד המורה לחדשות 2 למסור לה גם את חומרי הגלם מתוך הריאיון, שלא שודרו בכתבה עצמה.

חדשות 2 עתרה לבית משפט השלום באמצעות עורכי הדין ישגב נקדימון ודקלה בירן, וזה קיבל את הערעור תוך שהוא מציין, בין היתר, כי "חיובו של עיתונאי להמציא חומר גלם מצולם של ריאיון שנערך עם מקור המידע שלו, גורם להפיכתו של העיתונאי 'לעד תביעה' כנגד המרואיין, וסיטואציה מעין זו פוגעת באמון הציבור בעיתונות ובהעברת המידע השוטף והחופשי מהציבור לכלי התקשורת".

כעת, כאמור, הפך השופט המחוזי בני שגיא את ההחלטה, תוך שהוא קובע כי "חיסיון עיתונאי-מקור הוא חיסיון יחסי", וכי ממילא "אל כל חיסיון יש להתייחס בחשדנות ולפרשו על דרך הצמצום". השופט ערך אבחנה בין מקור עיתונאי הזכאי להגנה בדמות החיסיון לבין מרואיין שאינו זכאי לאותה הגנה. לפי פסיקתו, "אף אם ניתן לומר כי המידע שמסרה הראל בריאיון הוא מידע חשוב, אין להגדירה כמקור עיתונאי אלא כמרואיינת".

השופט שגיא מציין בהחלטתו כי הראל "בחרה להתראיין בערוץ פתוח, לאחר הגשת כתב האישום, בנושא הקשור לאישומים המופנים נגדה, ומטעמים אינטרסנטיים השמורים עמה", וכי היא "הגיעה לריאיון כשהיא מלווה על ידי סנגורה, שנכח במהלך הריאיון כולו, ולשיטתה, אף דאגה לספק תיאורים כלליים... הנחת המוצא שלה הייתה, וזו לא הופרכה בשום שלב, כי מרגע הדלקת המצלמה, דבריה יוקלטו וישודרו לקהל הרחב.

"לכן", הוא קובע, "באותו טווח זמנים בו פעלה המצלמה יש להגדירה כמרואיינת ולא כמקור עיתונאי". "זאת ועוד", הוא מוסיף, "העובדה כי העיתונאי או העורך בחרו, במסגרת עריכת הריאיון לשידור, להשמיט חלק מהדברים שאמרה הנאשמת, קשורה אך ורק לשיקולי עריכה, ולא נטען בשום שלב כי שיקולים אחרים, הקשורים לטיב המידע שמסרה הנאשמת, עמדו ביסוד ההחלטה".

לדבריו, "יוצא, אפוא, כי החלטת בית משפט קמא, יוצרת, הלכה למעשה, חיסיון על שיקולי עריכה ולא חיסיון על זהותו של מקור עיתונאי או על תוכן המידע שמסר, במיוחד שמבחינת הנאשמת, כל שאמרה באותו ריאיון היה ראוי לפרסום. בנסיבות אלה, אינני סבור כי יש להעדיף את האינטרסים העומדים ביסוד שיקולי העריכה על פני הערך של גילוי האמת".

השופט הורה עיכוב ביצוע עד ל-9 באוקטובר, וזאת כדי לאפשר לפרקליטי חדשות 2 להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. מחדשות 2 נמסר כי הם אכן מתכוונים לערער לעליון על ההחלטה.

"רפלקס פבלובי של המדינה"

פלג עצמו אמר היום ל"גלובס" כי בכל הנוגע לראיון הספציפי עם הראל, מדובר בראיון שלא היו בו תנאים מוקדמים, כך שהערוץ היה יכול באופן עקרוני למסור את החומרים. מה עוד שלהערכתו "אין בחומרי הגלם בדל של ראיה שיכולה לחזק את כתב האישום נגד הראל.

"הבעיה", הוא מסביר, "נוגעת לעניין העקרוני. אנחנו (בחדשות 2, י"כ) חשבנו שאנחנו צריכים לעצור את הרפלקס הפבלובי הזה של המדינה. איתרנו בשנים האחרונות דפוס אצל מערכת האכיפה: כל חומר שהם חושבים שעשוי לעניין אותם - הם מיד מפעילים את הכלים של פנייה לבית המשפט כדי לקבל חומרים מאיתנו, ואנחנו לא חושבים שאנחנו זרוע של מערכת האכיפה, או שאנחנו צריכים להיות נתיב שאמצעותו המדינה יכולה לאסוף ראיות נגד חשודים".

יותר מכך, הוא מוסיף, "הכלי הזה של בקשה של חומרי גלם ממערכת עיתונאית או חומרים שנאספו בידי עיתונאי צריכה להיות, אם בכלל, שמורה למקרים שבהם החומרים האלה יכולים לשמש לפענוח פשע חמור ואלמלא יימסרו יש סכנה אמיתית שהפשע לא יפוענח.

"כאן המדינה כבר הגישה את כתב האישום, והרי הקריטריון להגשת כתב אישום הוא סיכוי סביר להרשעה. זאת אומרת שגם בלי החומר שלנו יש סיכוי סביר להרשעה, ולמרות זאת המדינה לא מהססת להשתמש בכלים שהם בעינינו מאוד-מאוד אלימים, שיכולים לפגוע אנושות בעבודה שלנו. אם יש לכם סיכוי סביר להרשעה, למה אתם משתמשים בכזה כלי אגרסיבי שפוגע בנו פגיעה כל כך קשה?".

- ובית המשפט המחוזי לא הבין את כל זה?

"לצערי, לא הצלחנו לשכנע את המחוזי, ואני חושב שטוב שזה יתגלגל לבית המשפט העליון. אולי משם תצא ההלכה שתגדיר את הנסיבות המאוד מיוחדות ומאוד חריגות שרק בעטיין תוכל המדינה לבקש ולקבל חומרים - וזה לא מתי שבא לה".

"להגן על המוסד העיתונאי"

אחת הבעיות שמתעוררות שוב ושוב סביב נושאים מן הסוג הזה נוגעת לעובדה שנושא החיסיון העיתונאי בישראל אינו מעוגן בחקיקה, אלא הוא מה שמכונה "יציר הפסיקה". כלומר, מתבסס על פסיקות של בתי המשפט, ראשית במה שמכונה "הלכת ציטרין" של בית המשפט העליון מ-1986, ובהמשך בפסיקות נוספות.

המשפטנית ד"ר תהילה שוורץ-אלטלשולר, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, אמרה היום ל"גלובס" בהקשר זה כי פסיקתו של המחוזי בעניין היא "בעייתית דווקא מפני שהחיסיון עיתונאי לא מעוגן בחוק בישראל. הגיע הזמן שכמו במדינות מתוקנות אחרות ישבו על העניין הזה ויחשבו איך לעגן את החיסיון כך שלא יהיה צורך כל פעם לפנות לבית המשפט ובעצם להתחנן לחסדים שלו".

לשיטתה, "אם מסתכלים על התכלית של החיסיון העיתונאי - אז הוא אמנם נועד להגן כדי על היחסים בין מקור לבין עיתונאי, אבל יותר מזה כדי להגן על המוסד העיתונאי. וזה בעצם ההבדל בין חסיונות אחרים שהם חסיונות פרופסיונליים (כמו חיסיון עו"ד-לקוח, י"כ), לבין החיסיון העיתונאי שהוא חיסיון מוסדי (שנועד להגן העיתונות כמוסד, ולאו דווקא על המקור הספציפי, י"כ). ולכן, אם מקבלים את העמדה הזאת, אז בית המשפט היה צריך לאמץ את העמדה שגם הנושא של שיקול הדעת לגבי מה נכלל תחת החיסיון ומה לא צריך להיות שיקול דעת של העיתונאי, ולא כזה שלבית המשפט יש יכולת להתערב בו".

עוד כתבות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר