גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נא להתלבש בהתאם: השפעת המראה החיצוני על הקריירה

גם אם היינו רוצים לחשוב שהצלחה בקריירה תלויה אך ורק ביכולות ובהשקעה ואין למראה חשיבות, זה לא המצב - לפחות לא עפ"י מחקרים

קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לא נוח לדבר על מראה, בטח לא בהקשר של עבודה. אני זוכרת את הפעם הראשונה שמישהו ביקש ממני לשוחח עם עובד על האופן שבו הוא מגיע לעבודה בהקשר הזה של מראה. קשה להלך על הגבול הדק בין עבודה לבין מה ששייך לתחום הפרטי, אפילו פרטי מאוד, עד שזה אפילו נדמה כאסור.

זה גם מה שאמרו לי רבים כשסיפרתי להם שאני חוקרת את הנושא הזה, כי על פניו זה מרגיז ולא מוסרי ומה פתאום שמראה ישפיע על הקריירה שלנו? אבל בסופו של דבר כולם מסכימים שיש כאן דברים שצריך לדבר עליהם, או כי טוב לדעת או כי צריך לשנות. ולשנות אפשר רק מה ששמים על השולחן.

בגלל זה הטור היום מישיר מבט אל המראה, כי גם אם היינו רוצים לחשוב שהצלחה בקריירה תלויה אך ורק ביכולות ובהשקעה ואין למראה חשיבות, זה לא המצב, לפחות לא על פי מחקרים. האופן שבו אנחנו מופיעים משפיע באופן ישיר על הקשר שלנו עם הסובבים אותנו וכך גם על הקריירה שלנו. אז בואו נתחיל.

בשנת 2011 גיחכו מאמרים בעיתונות אמריקאית מכובדת על חוברת של 50 עמודים שהוציא בנק ההשקעות UBS, המפרטת כיצד נכון להופיע לעבודה, עד לרמת ההלבשה התחתונה. מי שלא צחקה הייתה סילביה אן היולט, שבמאמר ב-HBR (הרווארד ביזנס ריוויו) סיפרה על תוצאות המחקרים של מכון CTI שבראשותה שהראו שחלק לא קטן מלהשיג את התפקיד שאנחנו רוצים הוא להתלבש בהתאם לו. חצי מהנשים ויותר משליש מהגברים באחד המחקרים קישרו ישירות בין הופעה לנוכחות ניהולית. הם הבינו שאם אנחנו לא נראים כמו מנהיגים אז אין סיכוי שיתנו לנו להנהיג. זה הופך את ההופעה לדבר שצריך לתת עליו את הדעת בהקשר של קריירה.

בטור קודם, "מנהיגות תחת אש", הזכרנו את המחקר של CTI המופיע בספר Executive Presence ומייחס אותה נוכחות מנהיגותית קודם כול לאופן שבו אנחנו פועלים ומתקשרים ורק בסוף, ב-5%, לאופן שבו אנחנו מופיעים. אבל הנתונים האיכותניים במחקר מראים שדרך המראה שלנו אנחנו נבחנים על היכולות החשובות יותר כמו כישורים, מסוגלות ותקשורת.

לכן עובדים שהביצועים שלהם מצוינים עלולים שלא לקבל קידום כי הם פשוט לא נראים כמי שמסוגלים לעשות את התפקיד בדרג הבא. במילים אחרות, אם המראה שלכם משדר שאין לכם מושג, לא יגיעו להעריך את שאר היכולות שלכם ואתם תצאו מהמשחק. בנושא הזה, יותר משחשוב מה כן, חשוב מה לא - חשוב לא לעשות טעויות שיסיטו את הפוקוס מהמקצועיות שלכם.

אחת הדוגמאות של היולט היא גמר תחרות מוזיקה יוקרתית. כל המשתתפים שהגיעו לגמר הם באמת רק אנשים מוכשרים, וההבדל בין מי שמקבל לבסוף את הפרס לבין מי שלא מקבל אותו הוא בפרטים הקטנים ביותר: לדוגמה, מוזיקאי אחד נכנס אל הבמה בעיניים מושפלות ולוקח לו דקות ארוכות להתארגן - דקות שבהן תשומת הלב של השופטים ושל הקהל מוסטת אל המראה שלו, וגם כשהוא מתחיל לנגן, לוקח להם זמן להחזיר את תשומת הלב לנגינה.

לעומתו, מוזיקאי אחר נכנס בראש מורם ועם חיוך שמשדר שהוא שמח להיות שם, מתיישב ומיד מתחיל לנגן, נותן את כל כולו. ההופעה שלו גורמת לשופטים ולקהל לא להסיר ממנו את העיניים ולהתחיל להריע לו עוד לפני שהתחיל לנגן. שני המוזיקאים ניגנו מצוין, אבל ברור לכם מי קיבל את הפרס.

כדי לעבור מסך כמקצועיים, כמנהיגים, כרציניים, כיצירתיים או כל תדמית אחרת שאתם רוצים לשדר בעבודה - צריך גם להראות את זה. החדשות הטובות בהקשר הזה הן שבמקום העבודה מה שחשוב הוא לא אילו גנים קיבלנו אלא מה אנחנו עושים עם מה שיש. במילים אחרות, ניתן ללמוד כיצד להופיע בעבודה.

המרכיב החשוב ביותר בנראות הוא הרגלי טיפוח, שגורמים לנו להיראות מסודרים, מקצועיים, מלוטשים. בגדים מקומטים, נעליים לא מצוחצחות או העדר טיפוח של שיער הפנים ייחשבו מראה מוזנח אצל גברים. בגדים שמדגישים את הגוף יגנבו את תשומת הלב מהיכולות המקצועיות אצל נשים. גם היציבה חשובה - הביטחון והסמכות משתקפים בעמידה זקופה ובמבט ישיר. חשוב לומר, הנושא הוא לא יופי, אלא תשומת הלב שאנחנו נותנים לטיפוח והופעה. עד כאן רוב בני השיח שלי הסתדרו עם המסרים, אבל קצת פחות עם מה שבא בהמשך.

בלי מחשופים ועם איפור

מחקר מ-2011 שנעשה בבית הספר לרפואה בהרווארד מצא שאיפור אצל נשים משפיע על הערכת היכולות ועל מידת האמון שהן יקבלו בעבודה. הנחקרים התבקשו להביט בתמונה של אותה אישה ברמות שונות של איפור - מפנים ללא איפור, דרך איפור טבעי ועד איפור "כבד" - ולתת לה ציון ברבע שנייה.

הציון שקיבלו נשים במדד המקצועיות עלה ככל שרמת האיפור עלתה, כל עוד האיפור לא היה כבד מדי. כשקיבלו הנחקרים יותר זמן לבחון את התמונות, היו הציונים דומים בשינוי קטן, האיפור הכבד עדיין הקנה לנשים ציון גבוה ביכולות מקצועיות אבל פחות באמינות.

מרגיז אתכן? סטיב שטרום, נשיא חברת היח"צ Venmark, משווה את זה לאותו מנגנון שגורם לחברות רכב לשים מכונית ספורט אדומה באולם מכירות שבו מוכרים בעיקר כלי רכב משפחתיים לבנים. הוא מסביר שההופעה פועלת על מנגנון שכנוע סמוי, כזה שאף אחד לא יודה שהוא קיים, אבל הוא שם. ואם כבר נשים, על פי מחקר של פיטר גליק, פרופ' לפסיכולוגיה, גם מחשופים, לבוש צמוד וסקסי גורעים מתפיסת היכולת שלהן בעבודה והן לא מקודמות כמו עמיתותיהן הלבושות באופן צנוע יותר. בהקשר הזה, כל המחקרים מסכימים על כך שבגדים חושפניים, שקופים, צמודים מדי או קצרים מדי - כל אלה אין מקומם במקום העבודה והן לא יעזרו לקריירה שלך.

שדרו שאתם בשליטה

ועכשיו לנושא רגיש לא פחות - משקל. מחקרים מראים שיש קשר בין כושר לבין טיפוס בסולם הארגון, ועולם העבודה היום קושר בין בריאות ושמירה על כושר ליכולת שלכם לשמור גם על אחרים. עודף משקל נתפס כמכשלה ועודף משקל משמעותי נתפס כמכשלה עוד יותר. בספרה The Beauty Bias, סוקרת דבורה רודס, מרצה בבית הספר למשפטים של סטנפורד, כמה מחקרים הקושרים משקל עודף עם סטריאוטיפים כגון ביטחון עצמי נמוך, העדר משמעת וחוסר איזון רגשי.

יותר ממחקר אחד מראה קשר בין שמירה על כושר לתפיסה שאדם יכול לטפל בעצמו ולפיכך גם באחרים ובפרויקטים חשובים. יש מחקרים שטוענים שמדובר ביותר מתפיסות - עודף משקל קשור בימי מחלה רבים יותר ובפרודוקטיביות פחותה, ולכן הוא מפריע לא רק בקבלה לעבודה אלא גם בקידום. מחקר אחד אפילו הראה שאחוז המנכ"לים בעלי עודף משקל קטן בהרבה מאחוז עודף המשקל באוכלוסייה. זיכרו, מה שחשוב הוא לא כמה אתם שוקלים בהכרח אלא עד כמה המראה שלכם משדר בריאות ויכולת לטפל בעצמכם ולהיראות מטופחים.

הזהרתי כבר בהתחלה שזה טור לא פשוט. הוא מתנגש ראש בראש עם השיח על קבלה, הכללה, אותנטיות והזכות להיות מי שאנחנו. בתחומים רבים בעולם העבודה, המתח הזה בין מה שהיינו רוצים לראות לבין הקיים דורש שנשים דברים על השולחן ונדבר עליהם כדי למצוא פתרונות אמיתיים. אפשר לפטור את העניין באמירה שאין קשר בין הבחירה של כל אחד בנעלי עקב או עניבה לעומת טי שירט ונעלי התעמלות נוחות ליכולות, להשקעה, ליצירתיות, למצוינות ולמנהיגות.

אני יכולה רק לצטט משפט שקראתי במהלך המחקר שלי בנושא: מישהו אמר שלא הייתם חולמים להיכנס ללקוח או למשקיע במצגת חשובה עם פתקים מקושקשים בכתב יד, אלא עם מצגת מושקעת שעבדתם רבות כדי להכין אותה. אותם חוקים פועלים ביחס להופעה. מעבר לרושם ראשוני, הופעה כזאת משדרת לסביבתכם ולעצמכם שאתם בשליטה. בסופו של דבר, כלל הזהב לגבי הופעה במקום העבודה הוא לצמצם כל הסחת דעת ממה שיש לכם להגיד, מיכולות ומביצועים.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

החשיבות של היבטים

עוד כתבות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן