גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": מנצחים ומפסידים בעסקת כלכלית ירושלים

בצד המפסידים בכלכלית בולטים אותם גורמים שנמנעו מהשקעה בחברה מאז איבד אליעזר פישמן את השליטה בה ■ הבוננזה הלכה לידיים של זוהר לוי ודוד פורר, אבל לא רק אליהם

דוד פורר (צילום: יוסי כהן)
דוד פורר (צילום: יוסי כהן)

קשה לתאר דרמה שוק הונית טובה יותר מזו שמספקת בשנה האחרונה קבוצת הנדל"ן כלכלית ירושלים , שמתנהלת מאז תחילת השנה ללא בעל שליטה, ונמצאת בלב מאבקי כוחות והצעות רכישה שונות. אמש חלה תפנית מפתיעה בסאגה; עסקה שקשרו שני בעלי המניות הגדולים בכלכלית - דוד פורר וזוהר לוי - אשר ביססה את הראשון כבעל המניות המוביל בחברה.

פורר רכש בעסקה מחוץ לבורסה כ-12% מהון המניות של כלכלית, שבהם החזיקה חברת הנדל"ן סאמיט של לוי, תמורת 264 מיליון שקל. הרכישה הופכת את פורר, בעלי חברת התרופות ניאופרם (ראו מסגרת), לבעל המניות הגדול כעת בכלכלית ירושלים, עם 24% מההון. בשלב הנוכחי פורר לא מתכנן להגדיל את חלקו בחברה, מהלך הכרוך בהגשה של הצעת רכש ל-5% לפחות ממניות החברה.

עם כניסתו להשקעה בכלכלית בסוף חודש פברואר הסבירו בסביבתו של פורר, כי ההשקעה שלו בכלכלית נעשית מתוך זיהוי הזדמנות, וכהשקעה פיננסית. היום נמסר מצדו, כי המהלך להגדלת חלקו בחברה "מהלך זה מבטא היטב את האמון שלנו בביצועי החברה, הנהלתה ועובדיה, כמו גם, האסטרטגיה העסקית המוגדרת שלה וחזונה הממוקד. בחודשים האחרונים, מאז כניסתנו לחברה כבעלי מניות, למדנו להכיר היטב את עוצמותיה ואתגריה ומצאנו לנכון להגדיל את חלקנו בה. יחד עם הנהלת ודירקטוריון החברה אנו מקווים להוביל מהלכים שיחזקו את הקבוצה ויובילו להשאת ערך לכל בעלי המניות".

סיבוב מוצלח במיוחד ללוי

זוהר לוי, באמצעות סאמיט, היה בחודשים האחרונים בעל המניות הדומיננטי בכלכלית (עם החזקה של כ-20% מהמניות), והוא מסכם כעת סיבוב פיננסי מוצלח במיוחד, עם רווח צפוי של כ-200 מיליון שקל לסאמיט - שמחציתו מומש במכירה הנוכחית.

עם זאת, נראה כי לסאמיט לא נותר מוצא אחר אלא למכור, שכן חוק הריכוזיות חסם אותה מלהשתלט על כלכלית ירושלים מחד גיסא, והצעתה לרכישת מחצית ממניות השליטה בחברה הבת מבני תעשייה (לפי שווי ההון העצמי) נדחתה השבוע על-ידי דירקטוריון כלכלית מאידך גיסא.

בסאמיט ציינו, כי התמורה הכוללת עבור המניות הנמכרות כעת לפורר עומדת על 264 מיליון שקל - המשקפים שווי של 8.8 שקלים למניה - גבוה ב-3% משווי המניה אתמול בסיום המסחר, וגבוה ביותר מ-20% ממחיר הצעת הרכש שהגישו בסוף חודש אוגוסט האחים סיידוף מארה"ב ל-29% ממניות כלכלית ירושלים.

תוקף הצעת הרכש הוא יום ראשון הקרוב, ונראה כי עסקת פורר-סאמיט הפכה אותה לבלתי רלבנטית. מניית כלכלית הגיבה היום לעסקה בירידות חדות של עד 5% בשעות הצהריים.

במסגרת העסקה, פורר כבר העביר היום לסאמיט כמחצית מסכום הרכישה (130 מיליון שקל) תמורת כמחצית מהמניות (כ-6%). המועד האחרון לתשלום יתרת הסכום נקבע לעד שנה מהיום, ועד אז ישועבדו לטובת סאמיט מחצית מהמניות הנמכרות. בסאמיט ציינו כי עד מועד תשלום היתרה, ההצבעה בגין המניות המשועבדות תיעשה לפי הוראותיו של פורר.

בעקבות העסקה ירד חלקה של סאמיט בכלכלית ירושלים ל-7.5% (19 מיליון מניות), נוסף על קרוב ל-14 מיליון כתבי אופציה שיש בידיה. במסגרת ההסכם בין הצדדים סיכמה סאמיט עם פורר כי אם תרצה למכור בלוק מניות של יותר מ-2% מהון החברה, היא תיתן לפורר זכות הצעה ראשונה בגין מניות אלה. סאמיט, הפועלת בעיקר בשוק הנדל"ן הגרמני, נסחרת בשווי של 1.7 מיליארד שקל, לאחר עלייה של כ-30% בשנה האחרונה, ושל כ-2% היום.

צעד נוסף בשיפור האיתנות

החלטתו של פורר התקבלה במהירות יחסית, עם השלמת השלב המוסדי בהנפקת האג"ח של כלכלית ירושלים מוקדם יותר השבוע, שבמסגרתו גייסה כ-530 מיליון שקל - מהלך שזכה לביקושי יתר, ונועד למיחזור חובות ומימון צורכי הפעילות השוטפת שלה.

הנפקה זו מהווה צעד נוסף בשיפור האיתנות הפיננסית במצבה של כלכלית ירושלים בחודשים האחרונים, תחת ניהולו האקטיבי של זבידה. עד לפני פחות משנה נראתה החברה בדרך להסדר חוב עם נושיה. מאז גיוס ההון שביצעה בסוף חודש פברואר האחרון, ושבו לקחו חלק מי שהפכו למשקיעים הבולטים בחברה, ובהם פורר וסאמיט, נהנית החברה ממגמה חיובית במצבה הפיננסי ובתוצאות פעילותה.

כלכלית ירושלים מחזיקה, יחד עם החברות הבנות שלה, ובראשן מבני תעשיה, ב-3.2 מיליון מ"ר של נכסים מניבים, מתוכם 1.8 מיליון מ"ר בישראל, והשאר בעיקר בקנדה, בגרמניה, בצרפת וברוסיה.

כאמור, עד חודש פברואר האחרון, מצבה הפיננסי של כלכלית ירושלים הלך והידרדר, בעיקר בעקבות המשבר הכלכלי ברוסיה וגם באוקראינה, שבהן מרוכז חלק ניכר מפעילותה. לפני כשנה וחצי החל בנק לאומי לקדם את מכירת מניות מי שהיה אז בעל השליטה בכלכלית ירושלים, אליעזר פישמן, בשל חוסר יכולתו של איש העסקים לעמוד בפירעון חובותיו לבנק. מאז עלו כמה שמות כמועמדים לרכישת המניות, שהבולטים בהם היו בני שטיינמץ והאחים נקש, שכבר הגיעו להבנות מול הבנק, אולם בסופו של דבר נרתעו מהעסקה.

בנובמבר 2015 סיכמו פישמן ולאומי על מינוי מנהלים מיוחדים למכירת מניות השליטה בכלכלית, וזמן קצר לאחר מכן החלה החברה, תחת ניהולו של זבידה, לנקוט צעדים לשיפור מצבה, הראשון בהם היה שבועות ספורים לאחר מינוי המנהלים, וכלל הנפקת מניות בדיסקאונט גדול ובהיקף של 200 מיליון שקל, והחלפת חוב אג"ח קצר בארוך בהיקף של כ-260 מיליון שקל.

בסוף חודש פברואר סיכם לאומי על העברת מניות פישמן לשלמה נחמה, לשעבר יו"ר בנק הפועלים, במסגרת הנפקת זכויות שתבצע החברה. אלא שההנפקה, שבה גייסה כלכלית כ-750 מיליון שקל, טרפה את הקלפים, הכניסה לחברה ידיים חזקות ובהן סאמיט ופורר, והותירה את נחמה בחוץ בשל הביקושים הגבוהים.

הבוננזה של זוהר לוי ופורר, ההחמצה של בנק לאומי ושלמה נחמה

קבוצת הנדל"ן כלכלית ירושלים נסחרת כיום בבורסה בשווי של 2.1 מיליארד שקל, אחרי שכמעט והכפילה את ערכה מרמת השפל שבה נמצאה בחודש פברואר האחרון. יחד עם זאת, שנה אחורה המניה מציגה תשואה שלילית של כ-30%, ובשלוש השנים האחרונות איבדה כ-70% מערכה.

המרוויח המרכזי מעליית הערך בתקופה האחרונה הוא כמובן זוהר לוי, מוכר המניות אתמול, שנהנה באמצעות חברת סאמיט שבשליטתו מרווח מצטבר מרשים של קרוב ל-200 מיליון שקל (שמחצית ממנו מומש במכירה לפורר) תוך כחצי שנה בלבד.

גם הרוכש, פורר עצמו, נהנה מרווח נאה של יותר מ-100 מיליון שקל "על הנייר" מחלקו בכלכלית ירושלים טרם הרכישה הנוכחית, עם שווי החזקה של 260 מיליון שקל, לעומת השקעה של כ-150 מיליון שקל בהנפקה.

לצד שני אלה, גם יתר בעלי המניות שהחליטו להשקיע בגיוס ההון שביצעה כלכלית ירושלים בסוף חודש פברואר נהנים מרווחים נאים "על הנייר": צמד הגופים המוסדיים שלקחו חלק בהנפקה - אלטשולר שחם, שרכשה כ-10% מכלכלית בהשקעה דומה לזו של פורר, והפניקס, שהגדילה בהנפקה את חלקה בחברה ל-13% - מסכמים גם הם השקעה מוצלחת מאוד, עם רווח של כמה עשרות מיליוני שקלים לפחות לכל אחד מהם.

מרוויח בולט נוסף בכלכלית, הגם שלא השקיע במניותיה, הוא מנכ"ל הקבוצה, דודו זבידה, המנהל את החברה ומוביל את מהלכיה בשנה האחרונה ללא בעל שליטה מעליו. זבידה נהנה מהבעת האמון בהנהלת החברה שמשקפת השקעתו של פורר - שעיקר עסקיו מתרכזים בתחום הפארמה ולא בתחום הנדל"ן. רכישת המניות על-ידי פורר, והפיכתו לבעל המניות הגדול בכלכלית, תסיר כנראה מסדר היום את הצעת הרכש שהגישו לאחרונה האחים סיידוף מארה"ב למניות כלכלית, ואשר היוותה איום על המשך הקדנציה של זבידה.

בצד המפסידים בכלכלית ירושלים בולטים בעיקר אותם גורמים שנמנעו מהשקעה בחברה מאז איבד אליעזר פישמן את השליטה בה. הכוונה היא בעיקר לשלמה נחמה, שהחליט לסגת מהשקעה בהנפקת הזכויות שהייתה אמורה להעניק לו את השליטה בכלכלית ירושלים, ובכך פספס רווח פוטנציאלי ניכר, וכמוהו גם בני שטיינמץ והאחים נקש, שניהלו מגעים עם בנק לאומי (נושהו של פישמן) לרכישת מניות השליטה בחברה.

מפסיד גדול נוסף הוא בנק לאומי עצמו, שלא הצליח לגבש עסקה למכירת מניות השליטה בכלכלית ששועבדו לטובתו, ובסוף חודש מארס השנה מכר את החזקותיו בחברה, שדוללו משמעותית, לבעלי מניות קיימים, בראשות סאמיט ופורר, תוך שהוא מחמיץ עליית ערך משמעותית של עשרות אחוזים לאחר מכן.

■ אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס". 

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים