גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובד חדש וטוב מדי

מה קורה כשעובד חדש מגלה שהוא הרבה יותר מעודכן מקצועית מחבריו לצוות?

ביקורת בונה ביקורת הורסת, קריירה / צילום אילוסטרציה: Shutterstock
ביקורת בונה ביקורת הורסת, קריירה / צילום אילוסטרציה: Shutterstock

עובד חדש בארגון גדול הגיע מחברה שהיטיבה לתגמל את עובדיה בהכשרות מקצועיות באופן שוטף. בארגון החדש שאליו הוא נכנס הדבר לא היה מקובל, וכך קרה שהיה מעודכן מקצועית הרבה יותר מהקולגות החדשים שלו:

"ליום הראשון בעבודה הגעתי עם חששות מקצועיים רבים. כמו בכל עבודה חדשה, היה לי חשוב להוכיח את עצמי, להתמזג, לעמוד בציפיות. אולם לקח לי יומיים להבחין שהרמה המקצועית שלי גבוהה בהרבה מזו של יתר העובדים הוותיקים, ושהסטנדרטים שלי גבוהים בהרבה מהסטנדרטים המקובלים בצוות. הייתי די בשוק מהפער, והבנתי שהחששות שלי באשר ליכולותיי המקצועיות ובנוגע לשאיפותיי לזכות להערכה - הם לא החששות הנכונים".

העובד תיאר לי את "החששות הנכונים" הללו. הוא פחד שיהפוך למושא קנאה וייתפס כמתנשא, ולכן יסבול מניכור. הוא חשש גם מהתנגדויות מצד הצוות לשיטותיו העדכניות, בשל חוסר פתיחות לרעיונות חדשים, ומשיקולי אגו (הקושי להודות שלעובד חדש יש דרכים יעילות וטובות יותר). הוא ביקש שאעזור לו. הנה הדברים שהצעתי לו.

רגע, סבלנות

כל עובד חדש שואף להצדיק את הצטרפותו לארגון, ולהוכיח - כמה שיותר מהר ובטוח - שהוא עובד טוב, יעיל ורצוי. אולם כשרמתו המקצועית אינה גבוהה משל האחרים, יהיה זה רעיון גרוע מצדו לנסות להוכיח כבר בימים הראשונים את הידע שלו, או להציע דרכי עבודה חדשות שהן לטענתו בבחינת "טובות יותר" מהדרכים הקיימות. עובדים רבים שפועלים כך נתפסים במהרה בצורה שלילית כאשר הם מציגים רעיונות שאינם טובים יותר באמת, או מידע חלקי או שגוי.

כשרמת העובד גבוהה משל האחרים, הסכנה להצטייר כעובד לא מקצועי ש"סתם קופץ בראש" אמנם פוחתת, אך הבהילות להוכיח את עצמו ואת שיטותיו טומנת פחים אחרים: הקולגות צפויים להתרחק מחברתו, להשתיק את אמירותיו , לריב אתו בניסיון להעמידו על "טעותו", ואולי אף להוביל לפיטוריו. לא יהיה זה סביר לצפות שצוות הומוגני שעובד ביחד כבר זמן מה יהיה מסוגל להכיל "חוּצן" מתנשא, ש"חושב שאם הוא התעדכן בהכשרה - הוא מסוגל להצליח יותר מכל אלה שחיים את העבודה בשטח".

יש להניח שתגובות כאלה מצד הוותיקים יגרמו לקיצוץ כנפיו השריריות של העובד החדש, וכיבוי כל שמץ של מוטיבציה והתלהבות חיוניים שעִמן הוא מגיע לעבודה החדשה. בצורה כזאת אף אחד משני ה"צדדים" לא ירוויח. הצוות לא ייהנה מהידע המועיל של העובד החדש, והעובד החדש ייאלץ להצניע את רמתו (מה שיפגע בסיכוייו לזכות בהערכה וכן בקידום בהמשך), ואף להרגיל עצמו לרמה מקצועית פחותה מרמתו רק כדי להתקבל מבחינה בינאישית.

לכן, כדאי לחכות עם הפגנת הידע, לבלות כמה שבועות בהיכרות עם הסביבה ואנשיה ולטפטפו בהדרגה, ולהישמר מלהצטייר כ"בוס". גישה כזאת מעלה את הסיכויים שהרעיונות הטובים יתקבלו בברכה, ולא יידחו על הסף שלא משיקולים מקצועיים באמת.

גם להם יש מה לתרום

העובד החדש שפנה אליי נזקק רק ליומיים כדי להסיק את מסקנתו הסופית, להגדרתו: רמתו "גבוהה בהרבה" מרמתם של העובדים הוותיקים.

ובכן, איני מזלזלת ביכולותיו העילאיות או בחדוּת ההבחנה שלו, אבל האם אפשר לקבוע בזמן קצר כל כך קביעה כה נחרצת? הגיוני כי הבחין במהרה ששיטותיו עדכניות יותר מהשיטות הנהוגות בצוות, אך האם הדבר מעיד על רמת האינטליגנציה של העובדים הוותיקים? על איכות הביצוע שלהם? על התפוקות שלהם? על הידע שרכשו על אודות הארגון עצמו בכל הזמן שבו שהו בו?

את אלה, מן הסתם, קשה לקבוע מהר כל כך. רצוי, במקום לשגות בביטול האחרים, לנסות ללמוד מהם, ולבדוק מה אפשר ללמוד מצורת עבודתם ה"מיושנת" לתפיסתו. יתכן שיגלה שהחבר'ה דווקא פיתחו מומחיות חדשה שלא מדברים עליה ב"מגדל השן", ויועיל לו להכירה, ורוב הסיכויים שיגלה גם נושאים שבהם הוותיקים בכל זאת מכירים טוב ממנו. נוסף על כך, עליו לנסות ללמוד מכל מה שיש להם להציע ברמה הפוליטית: למי כדאי לו להתקרב, וכיצד? אילו "צווארי בקבוק" אורבים לו בארגון?

ברוב המקרים, כשעובד חדש מביע הקשבה וכבוד לניסיונם של עובדים ותיקים, הם נעשים פתוחים יותר לקבל ממנו את מה שהוא עצמו מביא עמו, וזהו "Win-win situation".

לתת מתוך רצון לשתף, לא מתוך כוונה להתעלות

הציפייה היא שבזכות הסבלנות והכבוד שהעובד יפגין כלפי הקולגות שלו, לאחר זמן מה יצליח לפוגג את חששות הסביבה לגביו ואת רתיעתם ממנו, ואף יזכה לאמון מצדם.

כשירגיש שאכן נרקם קשר נוח, בטוח והדדי עמם, יוכל להתחיל לשתף את חבריו לעבודה בידע וברעיונות שלו. עובד שיעשה זאת בתבונה יפעל בשני מישורים: המקצועי והחברתי.

במישור המקצועי עליו לנסות להצטייר כמוביל דעה אמיתי המביא עמו חידושים, ומטמיע שינויים שמשפרים את התפוקה ואת איכות העבודה.

במישור החברתי עליו להצטייר כמי שמשתף בשמחה, בחברות ובענווה את הקולגות שלו, כדי להיטיב עם עבודתם ("אם תרצה, אשמח להראות לך הכול על תפעול התוכנה. יש לי הרגשה שתחבב אותה"). בצורה זו גם ההנהלה לא תחשוש שמדובר בעובד מקצועי אך חסר כישורים חברתיים שצפוי לפגוע באווירה בצוות.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. ניתן ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?