גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתיו ברונפמן ושולם פישר יוצאים משופרסל לאחר עשור - ללא רווח

השלימו לאחרונה מכירת מעל מחצית מהחזקותיהם ב-315 מיליון שקל וחדלו להיות חלק מגרעין השליטה ברשת השיווק, עשור לאחר שהשקיעו בה כ-900 מיליון שקל

מתיו ברונפמן (מימין) ושולם פישר / צילומים: תמר מצפי
מתיו ברונפמן (מימין) ושולם פישר / צילומים: תמר מצפי

מתיו ברונפמן ושולם פישר ממשיכים לצמצם את חשיפתם למניות שופרסל , ונראה כי הם בדרך החוצה מההשקעה ברשת, שאליה נכנסו ב-2007 מתוך כוונה להפוך בה לבעלי השליטה. בשבוע שעבר רשמו השניים ציון-דרך בהשקעתם, כשחדלו מלהיות שותפים לשליטה ברשת, כחלק מעסקה למכירת 4.25% ממניותיה לדיסקונט השקעות (בעלת השליטה בשופרסל), תמורת כ-135 מיליון שקל. מאז המשיכו ברונפמן-פישר למכור נתחים נוספים של המניות שברשותם (באמצעות חברת ישראלום).

בסך-הכול מכרו ברונפמן ופישר תוך חודש כ-10% ממניות שופרסל, בתמורה ל-315 מיליון שקל, ונותרו כעת עם כ-8% ממניות רשת הקמעונאות, בשווי של כ-250 מיליון שקל.

העסקה האחרונה שנחתמה עם דסק"ש כוללת גם אופציה לדסק"ש לרכישת נתח דומה לזה שרכשה (4.25%) תוך 3 חודשים בתנאים דומים, ואם תצא לפועל, יחדלו ברונפמן-פישר מלהיות בעלי עניין בשופרסל.

בסיכום של קרוב לעשור מאז נכנסו לשופרסל, עם רכישת כ-20% ממניותיה, מסתמנת ההשקעה ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל כמאכזבת למדי עבור השנייים, למרות המכירה הנוכחית, שמבוצעת בעיתוי מצוין, והדיבידנדים השמנים שקיבלו ברונפמן ופישר מהרשת בעבר. ודאי כי ההשקעה בשופרסל אינה מתקרבת להצלחה שנחלו השניים עם זיכיון רשת הרהיטים איקאה בישראל.

תחילת הרומן של ברונפמן ופישר בשופרסל התרחשה בחודש מארס 2007, אז רכשו השניים מידי דסק"ש 19.8% ממניות שופרסל בתמורה ל-214 מיליון דולר (כ-900 מיליון שקל לפי ערך הדולר אז), בעסקה ששיקפה לשופרסל שווי של 4.55 מיליארד שקל - גבוה ב-45% משוויה הנוכחי.

דנקנר העדיף אותם כשותפים

רכישה זו נעשתה לאחר כישלון ניסיונם לרכוש את מלוא מניות דסק"ש בשופרסל, בשל החלטת בעל השליטה דאז באי.די.בי (החברה האם של דסק"ש), נוחי דנקנר, להותיר את השליטה ברשת בידו.

ההשקעה בשופרסל נעשתה חודשים ספורים לאחר שברופנמן ופישר פירקו את השותפות שהייתה להם עם קבוצת אלון של שרגא בירן ודודי ויסמן ברשת המתחרה, רבוע כחול (לימים "מגה"). לאחר כמה שנים של מחלוקות בנושאי ניהול הרשת מכרו השניים את החזקותיהם לאלון.

במועד ההשקעה הסביר ברונפמן כי "מאז פרישתנו מהרבוע הכחול, עשינו מאמצים למצוא דרך להשתלב בשופרסל, שהיא חברת הקמעונאות המובילה בישראל. משהסתבר לנו כי קבוצת אי.די.בי נחרצת בהחלטתה להוסיף ולהיות בעלת השליטה, ולאור מערכת היחסים החמה שנוצרה בינינו, החלטנו להשתלב כשותפים ברשת שופרסל, לתרום מניסיוננו וליהנות מהידע ומהמובילות של קבוצת אי.די.בי ושופרסל".

כ-3 שנים לאחר הכניסה לשופרסל, במהלך 2010, העבירו ברונפמן ופישר את ההחזקה בה לידי חברת ההחזקות הציבורית ישראלום שבשליטתם, בתמורה כוללת של כ-940 מיליון שקל. בישראלום הסבירו אז כי הרכישה משתלבת באסטרטגיה לגיוון הפעילות, וכי היא צפויה לחזק את בסיס ההון שלה. זאת לאחר הפסדי-עתק של יותר מ-100 מיליון שקל שנחלה ישראלום בהשקעה כושלת בנדל"ן במזרח אירופה באמצעות חברת אולימפיה.

ב-2011 התקרבו שוב ברונפמן ופישר לרכישת השליטה בשופרסל, הפעם יחד עם המיליארדר הבריטי ליאו נואי, כשחתמו על מסמך עקרונות לרכישת 46% ממניות הרשת מידי דסק"ש תמורת 2.4 מיליארד שקל, אולם בסופו של דבר העסקה התפוצצה.

התחייבה לדיבידנד בשיעור המרבי

במסגרת הסכם ההשקעה של ברונפמן ופישר בשופרסל ציינה דסק"ש כי בכוונתה "לפעול כמיטב יכולתה וכפוף לדין, לגרום לכך שהחברה תחלק לבעלי מניותיה דיבידנד שנתי בשיעור המרבי מהרווח השנתי הראוי לחלוקה, ובלבד שלא תיגרם פגיעה בתזרים המזומנים שלה או בתוכניות העסקית ובתוכניות ההשקעה שלה או בדירוג האשראי שלה או בהתחייבויותיה כלפי גופים מממנים וכלפי מחזיקי האג"ח שלה".

ואכן, מאז שנת 2007, ובעיקר בשנותיה תחת דנקנר, התאפיינה שופרסל בחלוקת דיבידנדים אגרסיבית, שהצטברה לכ-2.5 מיליארד שקל - סכום המשקף לחלקם של ברונפמן ופישר (ישירות ובהמשך דרך ישראלום), תמורה כוללת בהיקף של כמעט חצי מיליארד שקל.

סכום זה, יחד עם מימושי המניות האחרונים (315 מיליון שקל) ושווי ההחזקה שנותר בידיהם (250) מיליון שקל, משקף להשקעה ערך של כ-1 מיליארד שקל, הדומה להיקף השקעתם במניות הרשת.

אלא שאת השקעתם בשופרסל מימנו ברונפמן ופישר בעיקר באמצעות הלוואה של 600 מיליון שקל מקונסורציום של בנקים. הלוואה זו, שבהמשך הועברה לישראלום, ייצרה הוצאות מימון שנתיות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, ובסכום כולל המוערך במעל 200 מיליון שקל על פני התקופה כולה, מה שמטה את הכף של סיכום ההשקעה של ברונפמן-פישר במניות הרשת לצד השלילי.

הטלטלות הרבות שעברו על הרשת

את התשואה המאכזבת שהניבה שופרסל לשניים המתיקו כנראה תשלומי השכר של פישר, שכיו"ר שופרסל בהיקף משרה של 25% נהנה מתגמולים בהיקף מצטבר של 16 מיליון שקל במסגרת תפקידו. ברונפמן מצדו "סידר" לאחותו הולי ברונפמן ולבן זוגה יואב תמורה של כ-27 מיליון שקל במסגרת עסקה לרכישת רשת המזון האורגנית הפרטית שלהם "אורגניק מרקט" על-ידי שופרסל ב-2011.

מאז כניסתה של ישראלום לשופרסל עברו על רשת קמעונאות המזון טלטלות לא מעטות, ומלבד המשבר הכלכלי העולמי שהקרין על מצב המשק המקומי היא התמודדה גם עם מחאה חברתית שפגעה באופן ניכר בפעילות רשתות המזון השונות בישראל וכן עם שינויי שליטה לאחר קריסת קבוצת אי.די.בי בראשותו של דנקנר.

אלה גררו ירידה של עשרות אחוזים במניית שופרסל, שהובילה את ישראלום להפרת התניות פיננסיות שניתנו עבור הלוואה שנלקחה לרכישת מניות הרשת מידי ברונפמן ופישר. בעקבות הידרדרות מצבה של ישראלום הוכיחו ברונפמן ופישר את מחויבותם לחברה, ובמהלך השנים האחרונות הזרימו לה כמה מאות מיליוני שקלים כדי לתמוך בה.

בשורה התחתונה עמדה ישראלום בהתחייבויותיה לבנקים ובהתחייביויות של כמה מאות מיליוני שקלים למחזיקי האג"ח, ולאחר פירעון מוקדם שביצעה לאחת הסדרות שלה, נמחקה באופן סופי מהמסחר.

דירוג שופרסל עלה מ-A ל-A פלוס

בעקבות שיפור התוצאות הכספיות של שופרסל, חברת הדירוג S&P מעלות הודיעה על העלאת דירוג החוב של הרשת מ-A ל-A פלוס בתחזית יציבה. במעלות ציינו כי העלאת הדירוג "משקפת את הערכתנו כי בידי שופרסל היכולת לשמור על יחסי כיסוי ההולמים את הדירוג הנוכחי לאורך זמן".

לגבי הנעשה בענף פעילותה של שופרסל, ההערכה של חברת הדירוג היא כי בטווח הזמן הקרוב "לא צפויה מלחמת מחירים אגרסיבית בענף, בעיקר בסניפי העיר שבהם דמי השכירות למ"ר יקרים יותר מאשר ברשתות הדיסקאונט".

"עם זאת", הוסיפו במעלות, "אנו מניחים כי התחרות בענף תימשך, וייתכן שאף תתגבר במידת מה בשנים 2017-2018, כאשר חברת יינות ביתן תשלים את מיזוג חנויות מגה. תחרות כזו צפויה להתבטא בעיקר ברשתות הדיסקאונט".

לשופרסל יש 5 סדרות אג"ח סחירות בהיקף של 2.35 מיליארד שקל, הנסחרות בתשואות של עד 3%.

מימושי המניות האחרונים של ישראלום בשופרסל

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד