גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על הסירחון

הפסקתי לעשן והחזרתי לעצמי את חוש הריח. זו הייתה חוויה מטלטלת

עישון סיגריה / צלם: רויטרס
עישון סיגריה / צלם: רויטרס

א. לפני כשלושה חודשים פלוס מינוס שוב הפסקתי לעשן, אבל הפעם (שוב) לתמיד. לא הייתי מטריד אתכם בקורותיי המשעממים והחוזרים על עצמם, אבל הפעם קרה לי משהו שלא קרה בעבר - דבר מאוד מרגש בפני עצמו, לא? הרי מרבית החיים הם כמו לבהות בשידור חוזר המציג לקט אינסופי של דברים רגילים לגמרי שקרו ויקרו כבר אלף פעם. אתה יכול לזפזפ, אבל גם את זה כבר עשית.

יש לי שני טיפים להפסקת עישון. ראשית, אל תעשה את זה אם אתה לא חייב. לעשן זה לא רק כיף אדיר, זה גם אחד הדברים היחידים שמפרידים את האדם מהבהמה. חיות יודעות לעשות כמעט כל מה שאנחנו - משימוש בכלים עבור בחוש הומור ועד למונוגמיה - אבל העישון הוא אנושי באופן בלעדי. אם כבר עשית את הטעות והפסקת, אז ככה: אל תספור שעות, ימים, שבועות או חודשים ואל תמנה את הסיגריות שלא עישנת. זה סתם הופך הכול לתחרות וברוב התחרויות אתה מפסיד, תודה בזה.

את הדבר השני לא המצאתי בעצמי, אבל אני לא זוכר למי לתת את הקרדיט: כשמתחשקת לך אחת, פשוט תחשוב שכבר עישנת אותה. הרי מה זה משנה? ממילא תתחשק לך עוד אחת. אז גם אותה תשכנע את עצמך שעישנת. על לא דבר.

אבל זה בכלל לא הנושא שעליו רציתי לכתוב. אחרי חודש וחצי של כל מה שמוכר וידוע, התעורר פתאום חוש הריח שהיה כנראה קבור שם איפשהו, והתחיל לעבוד במלוא הכוח. אומרים שמבחינה אבולוציונית, הראייה והריח הם החושים העתיקים ביותר והחזקים ביותר, אבל בן האדם - ולבטח האדם המודרני, האורבני - די הזניח את חוש הריח, כיסה אותו בשלל בשמים, סבונים ותכשירים ובלבל אותו לגמרי.

את הדברים הארומטיים ביותר בחיים, מהפרשות הגוף דרך חיות המשק ועד לזבל שהוא מייצר וכלה בריקבון הסופי של המוות, הרחיק האדם מעצמו כמה שיותר. היום הוא כבר מפתח אפים דיגיטליים שיריחו בשבילו ואת האף שלו הוא שומר לאירועים פלצניים במיוחד כמו טעימת יין, ואז הריח עולה דרגה והופך לניחוח.

ב. בכל מקרה, אחרי שנים על הרצף התתרני - התחלתי פתאום להריח. ומה אומר לכם, חברות וחברים: זה בכלל, אבל בכלל, לא כמו שחשבתי שזה יהיה. אני לא מריח לחם שהרגע נאפה או דשא שהרגע נקצץ, לא קפה שהרגע נטחן או מנגו שהרגע נחתך, לא בושם של אישה ולא את גלי הים, לא סבון ולא מסטיק, לא ספר חדש ולא חביתה חמה.

לא. אני מריח רק את מה שמסריח. כמי שמתגורר במרכז תל אביב, אין ולא מסתמן בקרוב מחסור בריחות רעים. כל מה שהאף שלי קולט זה שתן. צואה. זיעה. דלק שרוף. אספלט חרוך. כלב רטוב. חולצות שלא כובסו. אנשים שלא התקלחו. אנשים בכלל. גרביים. מי כביסה. פחי אשפה. חלב חמוץ. בשר מקולקל. סדין ישן. הבל פה. נפיחות. עובש על קירות. שמן במסעדות. ירקות רקובים. מים עומדים. עצמות דגים מבאישות. ביצים קשות שנשכחו בשמש. יומי הוא קטלוג של צחנה. כל יציאה שלי מהבית היא חציית ים סוף, אם ים סוף היה מזבלה בגיהינום. אפילו הריח שלי עצמי דוחה אותי - ואני הרי כל-כך אוהב את עצמי.

זה כל-כך מוזר, לא? מה יכולה להיות הסיבה לזה? הרי כשחוש הטעם שלי התעורר כמה שבועות קודם נהניתי הנאה גדולה מכל מה שמתוק וטעים ועדין לחיך. למה האף עובד הפוך? קראתי - אצל גלי וינרב בגלובס, אלא איפה - שהרבה פעמים לחץ נפשי, דיכאון או חרדה משפיעים על חוש הריח. אני לא יכול לומר שזה לחלוטין לא נכון, אבל אני גם לא יכול לומר שזה לא הפוך לגמרי: אולי אוסף הסירחונות שאופף אותי משפיע - והוא משפיע - על מצב רוחי? הרי כל כביש הוא דו סטרי. ובכלל, הרי מן הידועות היא שמחסור בניקוטין יכול להפוך את הבן אדם למדוכדך. אבל מה זה משנה מה בא קודם, האף או הנפש? יש מצב נתון, והוא בריח של שירותים ציבוריים בתחנת הרכבת המרכזית של ניו דלהי ביום חמישי בערב.

קראתי שאדם יכול להבחין בטריליון ריחות - אלף מיליארדים - למה אני מבחין רק בגרועים שבהם, ויותר חשוב: איך אני יוצא מזה?

ג. אם נתתי לכם טיפים להפסקת עישון, אני לא רואה שום סיבה שלא לתת לכם עוד טיפ - אולי הטיפ הכי חשוב שלי, מרכז הכובד של תפיסת עולמי שאני עושה בו שימוש גם בימי בית-שימוש אלה: להיתלות באילנות גבוהים ולרכוב על כתפי ענקים. הרי להסתכל למטה כשאתה למעלה כל אחד יכול - גם המבט, כמו כל דבר אחר, כפוף לכוח המשיכה - אבל להסתכל למעלה כשאתה למטה? בשביל זה, אחיותיי ואחיי, צריך אופי.

אז אני חושב על הבודהא. הבודהא גדל כנסיך בארמון מפואר, עד שבגיל 29 יצא ממנו פעם ראשונה, נתקל לתדהמתו במציאות האמיתית וכידוע גילה את הסבל שעומד בבסיס הקיום האנושי. הוא ראה את הזקנה, הוא ראה את החולי, הוא ראה את המוות; הוא הכיר לראשונה בארעיות השרירותית של הכול. הכול יחלוף, ואם הכול חולף, שום דבר לא ממשי ואם שום דבר לא ממשי מה אמיתי?

גם אני בודהא. אני הבודהא של הריח. כמו הבודהא גם אני הייתי נסיך. גרתי בארמון מוזהב של עשן וניקוטין, עד שכמו הבודהא יצאתי יום אחד לעולם האמיתי וגיליתי את הצחנה שנמצאת בבסיס של הכול. עיניו נפקחו והוא ראה, אפי נפתח ואני הרחתי. לראשונה הרחתי את הצחנה העומדת בבסיס של הכול. את ההפרשות, את הזבל, את ההתיישנות, את ההתחמצנות, את הקלקול, את הריקבון הבלתי נמנע שמחכה מעבר לפינה.

איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים. הבודהא עזב את הארמון ונדד בעולם עד שהגיע לנירוונה ומצא את ארבע האמיתות: הסבל קיים והוא אוניברסלי. הסיבה לסבל היא השתוקקות. אפשר להשתחרר מההשתוקקות וכך גם מהסבל. הדרך להגיע להארה הזו היא להיות חכם, מוסרי ולהתבונן פנימה.

ד. איך זה ייגמר במקרה שלי, אין לי מושג. אני מבין שהסירחון קיים והוא אוניברסלי. אני מבין שהסיבה לסירחון היא שהכול נרקב. אבל את הריקבון, כלומר את הזמן, אי אפשר לעצור. אין שום דרך - גם האיש הכי חכם, הכי מוסרי והכי מתבונן ימות וירקיב בסוף.

לאט לאט, אני בטוח, זה יירגע ויעבור, ואני אריח כאחד האדם, את הטוב ואת הרע, את הפרח ואת הביוב. אני לא דואג. אחרי הכול, אני מכיר את עצמי ולראות (או להריח) את השלילי בכל דבר זה הכי לא אני. אולי זה השיעור שלי. אולי זו הנירוונה שלי. כשחושבים על זה, יש משהו אלמותי בעישון. כמו שאמר פעם סיינפלד: לקרב אש לפנים, להכניס אותה לפה ולנשוף עשן זה אקט עוצמתי מאוד. לחסום את חוש הריח ולהתעלם מהסוף המגעיל של הכול, כלומר לדחות ביודעין את כל מה שידוע, זו גם פעולה שיש בה הרבה כוח.

להפסיק לעשן זה אולי לקחת שליטה על החיים, אבל בעיקר להבין שאין לך הרבה שליטה על החיים - ובכל זאת לקחת אותם. האחים המעשנים אוהבים לתת את הדוגמה של זה שהפסיק לעשן ואז דרסה אותו משאית. יכול להיות שמחר תדרוס אותי משאית. אז מה. משאית היפותטית שתדרוס יכולה להיות תירוץ לכל דבר, לא? מגניבה ועד רצח, עבור בסתם התנהגות מחורבנת. או פשוט בלעשן. אני אוהב לעשן.

אבל להבין שהרבה לא תלוי בך, שבסוף יכולה להיות משאית ושבכל מקרה יש ריקבון וסירחון ואז כלום, ובכל זאת לעשות את הדבר הנכון - זה להיות אדם טוב. אדם מואר. להריח את האדם, גם את עצמך במלוא הצחנה, ועדיין לראות בו ובעצמך יצור שלם שמסוגל גם לדברים בניחוח פרח ולחם וגשם ראשון ואישה יפה - הו, בודהא! חכה לי, אני אגיע לשם. מתישהו. אולי.

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים