גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם נגד כולם: תוכנית ל-6,100 דירות בין רמה"ש לת"א תקועה

דוגמה מאלפת לדרך הייסורים ולסבך האינטרסים הכרוכים בניסיונות לאשר תוכנית ענקית בלב אזור הביקוש ■ חרף לחצים מצד מטה הדיור, התוכנית ממשיכה להסתחרר

"שכונה מפוזרת, מבודדת ומרוחקת" / צילום: תמר מצפי
"שכונה מפוזרת, מבודדת ומרוחקת" / צילום: תמר מצפי

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב דנה באחרונה בהתנגדויות שהוגשו לתוכנית "רצועת הנופש" ברמת השרון, הכוללת הקמה של למעלה מ-6,000 דירות, בין השכונות הצפוניות של תל אביב לבין כביש 5.

מדובר באחת התוכניות הגדולות שקודמו בשנים האחרונות בלב אזור הביקוש. את התוכנית יזמו עיריית רמת השרון ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) והיא משתרעת על שטח של 2,438 דונם, רובו בבעלות רמ"י והיתרה בבעלות פרטיים.

התוכנית כוללת שינוי ייעוד קרקע חקלאית לבנייה, והקמת שכונת מגורים חדשה בשני אזורים: השטח המזרחי שמדרום לרמת השרון בגבול תל אביב, שבו מתוכננות 3,254 דירות בבניינים בני 6-21 קומות (ועוד 300 יחידות דיור ביעוד מיוחד), ואזור מערבי, שבו מתוכננות 2,689 דירות (ועוד 400 יחידות דיור ביעוד מיוחד). בסך הכל תכלול התוכנית יותר מ-6,100 דירות, לצד 20 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ו-15 אלף מ"ר שטחי מסחר. כמו כן מתוכנן פארק גדול בשטח 617 דונם שיפריד בין השכונה החדשה לשכונות נוה גן, תל ברוך צפון ונאות אפקה, בצפון ת"א. הכביש שיוביל לשכונה יהיה ציר שיחבר בין דרך משה סנה לשכונה עצמה.

הסכסוך צפוי להתחדש

התוכנית שהופקדה כוללת איחוד וחלוקה של הזכויות בין הבעלים, והוגשו לה התנגדויות רבות, בין היתר על ידי מהנדס עיריית תל אביב ותושבי השכונות הצפוניות בעיר, וגם על ידי בעלי הזכויות עצמם, בעיקר על רקע חלוקת הזכויות ביניהם. לשם שמיעת ההתנגדויות ייחדה הוועדה המחוזית ארבעה ימי דיונים שהתקיימו לאחרונה, במטרה לסיים בהקדם את שמיעת ההתנגדויות ולקדם את אישור התוכנית. זאת, לדברי גורמים המעורים בתוכנית, בשל לחץ גדול המופעל על ידי מטה הדיור בראשות אביגדור יצחקי. הדיונים יתחדשו בסוף החודש.

המאבק בין עיריית תל אביב לעיריית רמת השרון על רקע תחום השיפוט של עיריית רמת השרון דרומית לכביש 5 אינו חדש, וקיבל ביטוי נרחב עם הקמת שכונת נוה גן ברמת השרון, הגובלת בשכונת תל ברוך צפון התל אביבית. המאבק אף הוביל לסכסוך מתוקשר בין ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, לבין ראש עיריית רמת השרון לשעבר איציק רוכברגר. כעת, נראה כי הסכסוך בין הרשויות צפוי להתחדש, עם הפקדת תוכנית רצועת הנופש, הגדולה משמעותית במימדיה משכונת נוה גן.

מהנדס עיריית תל אביב עודד גבולי הגיש התנגדות לחלק המזרחי של התוכנית, בטענה כי כל יחידות הדיור מתוכננות לקום בין הפארק לבין שכונות צפון תל אביב, "והן יתפקדו כשכונה מפוזרת מבודדת ומרוחקת מרצף הבינוי של רמת השרון שמקושרת תחבורתית לעיר על ידי ציר הנופש בלבד". על כן, טוען גבולי, נקבע בתוכנית המתאר של רמת השרון ביצוע דרך הנופש וחיבורה מהדרכים ההיקפיות, כתנאי להיתר בנייה. לטענת גבולי, עיקרון זה אינו מתקיים בתוכנית שהופקדה, שמאפשרת הוצאת היתר בנייה ל-3,000 יחידות דיור עם חיבור לכביש משה סנה בלבד, ללא חיבורה לכביש 20 או לכביש 4.

עיריית ת"א דורשת שתנאי להיתר בנייה מעל 1,500 דירות ועד 50% משאר השימושים, יהיה חיבור דרך הנופש לכביש 4 ממזרח, שישפר את הקשר בין השכונה המנותקת לרמת השרון, ויפצל את העומס התחבורתי שנגרם מתנועת תושבי השכונה ומבקרי הפארק.

עניין נוסף בהתנגדות של מהנדס עיריית תל אביב הוא גובה הבניינים. לטענתו, בעוד בתוכנית המתאר של רמת השרון צוין כי באזורי הבינוי הגובלים בתל אביב, גובה שורת הבינוי הראשונה לא יעלה על גובה הבנייה הקיימת בשכונות התל אביביות, הרי שבפועל התוכנית מתעלמת מההוראה ומציעה בשורה הראשונה בנייה הגבוהה משמעותית מהבנייה הקיימת בגבול תל אביב.

כך למשל, בסמיכות לבניינים בני 3 קומות בשכונת נוה שרת מוצעים בניינים בגובה 15 קומות. בסמיכות לבניין בן 4 קומות בשכונת המשתלה, מוצעים בניינים בני 15 קומות. בסמיכות לבניינים בני 8 קומות בשכונת המשתלה מוצעים בניינים בני 12 קומות.

מגבלת הגובה בתוכנית המתאר של רמת השרון, נקבעה כבר בשנת 2007 על ידי הוועדה המחוזית עצמה, בהליך ההתנגדויות לתוכנית המתאר של רמת השרון. ההוראה היתה מפורשת: "הבנייה הגובלת בתל אביב תותאם מבחינת גובה המבנים ואופי הבנייה לבינוי הגובל בה", צוין בהחלטת הוועדה המחוזית משנת 2007. "הגובה של שורת הבינוי הראשונה לא תעלה על גובה הבנייה הקיימת והמאושרת הגובלת מדרום שבתחום העיר תל אביב. החל משורת הבינוי השנייה ועד לדרך הנופש, ניתן יהייה להגדיל את גובה הבניינים והצפיפות באופן מדורג".

לטענת גבולי יש להתאים את הבינוי המתוכנן ברמת השרון לגובה הבנייה בתל אביב, באזורים הסמוכים לזה לזה.

"עומסים כבדים בשכונות קיימות"

במקביל הגישו התנגדות דומה לתוכנית (מתחם מזרחי) גם 90 תושבי שכונת המשתלה המיוצגים על ידי עוה"ד ורד מאירוביץ' סייג ואינה טל, ממשרד ענת בירן.

המתנגדים הם רוכשי דירות חדשות בשכונת המשתלה, הטוענים גם הם כי התוכנית חורגת מגובה הבינוי המותר על פי תוכנית המתאר של רמת השרון, לרבות היקף הדירות שכוללת התוכנית, והיא אינה יכולה לסתור את תוכנית המתאר. לטענתם, בעוד גובה הבינוי בבניינים שבהם הם מתגוררים נע בין 4 ועד ל-8 קומות, הרי שהבינוי המתוכנן בשכונה החדשה נע בין 11 ל-17 קומות.

לטענתם, גם היקף יחידות הדיור עולה על המגבלה שהוגדרה בתוכנית המתאר - מקסימום 6,100 יחידות דיור, והצפיפות בתוכנית שהופקדה חורגת מתוכנית המתאר.

נוסף לכך טוענים התושבים כי החיבור המוצע בין ציר הנופש לבין שכונת המשתלה, דרך משה סנה, יגרור עומסי תנועה קשים בתוך השכונה, שתהפוך ל"קיצור דרך" עבור אלפי כלי רכב בשעות העומס. "לא ייתכן כי התוכנית שמטרתה לתת פתרונות תחבורתיים רחבים וכוללניים לאזור, תגרור בסופו של דבר לעומסים כבדים בתוך שכונות קיימות", מציינים המתנגדים, הדורשים לבטל החיבור המוצע בין השכונות ולהותיר חיבור לדרכים ראשיות.

בנוסף הם טוענים כי התוכנית המופקדת קובעת כי פיתוח הפארק ייעשה רק לאחר בניית מרבית יחידות הדיור בשכונה החדשה, תנאי שיפגע בהם. "הפארק המתוכנן עתיד לשרת את תושבי שכונות המגורים של תל אביב ורמת השרון כאחד, ולכן אין כל הצדקה תכנונית להותיר את שלב ביצוע הפארק רק לשלב בו החלק הארי של תושבי שכנת המגורים החדשה ברמת השרון יוכל ליהנות ממנו", הם מציינים בהתנגדות ודורשים כי תנאי למימוש השלב הראשון של התוכנת יהיה פיתוח הפארק.

על רקע כל הטענות הללו טוענים תושבי שכונת המשתלה כי התוכנית תפגע קשות באיכות חייהם ובזכויות הקניין שלהם ודורשים לבטלה.

גם תושבי שכונת צהלה לא נותרו אדישים, והגישו התנגדות באמצעות עו"ד אלי וילצ'יק ממשרד כהן וילצ'יק המתמחה בתכנון ובנייה. "כבר היום ישנם עומסים כבדים בדרך משה סנה ומחלף הכפר הירוק פקוק מאוד", אומר וילצ'יק. "תוספת 3,000 דירות על בסיס כביש אחד שמוביל לשכונה מדרך משה סנה, ללא חיבור לדרך מהירה כמו כביש 5 או כביש 4, תביא לקטסטרופה תחבורתית".

וילצ'יק מתייחס גם לנושא התשתיות. "לפחות בשנים הראשונות להקמת השכונה, התושבים צפויים לקבל את השירותים הציבוריים שלהם משכונה כמו צהלה, שמבחינת מוסדות ציבור אינה ערוכה לקליטת כל כך הרבה תושבים. אנחנו רואים היום שמה שחשוב לממשלה זה לבנות עוד ועוד יחידות דיור, ונושא התשתיות לא בהכרח זוכה לפתרון לפני הקמת הדירות. לכן אנחנו דורשים שתהיה התניה בתוכנית לביצוע תשתיות ומוסדות ציבור, לפני אכלוס הדירות".

בעלי זכויות: צפיפות נמוכה מדי

ובעוד המתנגדים טוענים לצפיפות יתר, עומדים בעלי הזכויות בתוכנית, הטוענים בהתנגדותם לצפיפות נמוכה מדי שקובעת התוכנית המופקדת, ושיש להגדילה.

את אחת ההתנגדויות למתחם המערבי הגישו בעלי זכויות בקרקע באמצעות עו"ד אמיר שפיצר ממשרד שפיצר שמחיוף. בהתנגדות טוענים בעלי הקרקע כי נפלו פגמים בחישוב הזכויות המגיעות לבעלים, על רקע העובדה כי כל מגרש שונה ממשנהו, ויש להתייחס לערכו על פי מאפייניו, דבר שלא נעשה בטבלת הקצאות הזכויות.

לדברי עו"ד שפיצר, "אנו מקווים כי הוועדה המחוזית תדע להטמיע בצורה מיטבית את זכויות בעלי המקרקעין הקיימים, לצד מימוש ויישום אינטרסי הציבור השונים, הגלומים בתוכנית".

מרמ"י נמסר: "תוכניות ציר הנופש מקודמת על ידי עיריית רמה"ש ורשות מקרקעי ישראל בכפוף להוראות תוכנית מתאר שאושרה לפני מספר שנים ובהתאמה אליה ככל האפשר. מדובר בתוכנית משמעותית הכוללת פארק מטרופוליני רחב ידיים, שטחי ציבור רבים וציר תנועה אשר לצידו תוקם מנהרת תשתית, ומשתלבת במרחב הבנוי הסמוך. נעשה מאמץ מצד רשות מקרקעי ישראל, העירייה והוועדה המחוזית ליצור תמהיל בנייה אשר יאפשר מחד בנייה רוויה ומאידך התחשבות במרקם הקיים מדרומה של התוכנית, כך שעיקר הטענות העולות מן הכתבה לעניין מרקם הבנייה ולעניין המחסור בתשתיות אינן נכונות. התוכנית תאפשר שטחים רבים לטובת הציבור אשר הנהנים ממנה יהיו גם תושבי השכונות הקיימות הגובלות".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?