גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בבית הבושת עבדו מסביב לשעון - לקוח שילם 225 שקל"

ל', נרקמונית בשנות ה-30 לחייה, ערערה לביהמ"ש נגד חיובה במע"מ על הכנסות בית הבושת בו עבדה ■ ביהמ"ש שמע - ואכן הפחית משמעותית את חיובה במע"מ ■ למה?

זנות (צילום: רויטרס)
זנות (צילום: רויטרס)

ל', נרקמונית בשנות ה-30 לחייה, העובדת כנערת ליווי, נולדה בישראל ומעידה על עצמה כבעלת השכלה מוגבלת ("בקושי 8 שנות לימודים סיימתי"). במשך תקופות ארוכות היא הייתה מכורה לסמים, ורק לאחרונה, לדבריה, הצליחה להיגמל ולהפסיק את השימוש בהם. היא גרושה, אם לילדה אחת, ובעלה לשעבר אינו משלם לה מזונות. אין לה דירה משלה, והיא ובתה מתגוררות בבית אמה הקשישה והחולה, אותה סועדת ל'.

גם ל' עצמה סובלת מבעיות רפואיות, מעבר להתמכרותה לסמים. היא נטולת נכסים ומתקשה לפרנס את בתה. הצורך לכלכל את בתה הקטנה והדחף להשיג סמים הובילו אותה לא פעם "למכור את גופה" על-מנת להשיג את הכסף הדרוש. אבל כל זה לא עניין את מנהל מע"מ שהתדפק יום אחד על דלתה של ל' ודרש ממנה מע"מ בהיקף 141,312 שקל על הכנסות בית הבושת בו עבדה - היינו לא בגין מתן שירותי ליווי בעצמה אלא בגין ניהול העסק וגריפת הרווחים ממנו.

המחלוקת בין רשות המסים ל-ל' הגיעה לבית המשפט המחוזי ולשולחנו של שופט המיסוי הארי קירש, שנדרש לבחון אם ל', נערת ליווי, מכורה לסמים, שמכרה את גופה באותו בית בושת, הייתה בעלת העסק, ואם כן - בכמה מס יש לחייב אותה.

באופן לא מפתיע, לא נוהלו פנקסי חשבונות בבית העסק, לא נפתח כל תיק מס, וההכנסות שהתקבלו בו לא דווחו.

מנהל מע"מ טען כי ל' היא בעלת העסק, ורשם אותה כ"עוסק מורשה" מיוזמתו. מנגד, ל' טענה כי היא סייעה בניהול העסק עבור גבר המוכנה "עדי", אך היא חששה מפניו ולכן לא גילתה לרשויות שהוא בעל העסק האמיתי.

בית המשפט בחר בגרסת "אמצע" באשר למעורבותה של ל' בניהול בית הבושת, ותוך כדי ההליך המשפטי נחשף סיפור מכמיר-לב על חייה הקשים של אם חד-הורית העובדת בזנות, וכן נחשפו "מאחורי הקלעים" של בתי הבושת בישראל והכנסותיהם.

הסיפור מתואר בערעור שהגישה ל' - באמצעות עורכי הדין משה כדר ואמנון סמרה - במסגרתו נדון חיובה במס של ל' על הכנסות בית בושת ברחוב המסגר בתל-אביב ממאי 2008 עד יוני 2009. מנהל מע"מ תל-אביב, שראה ב-ל' בעלת העסק, על סמך עדויות שהגיעו אליו, חייב אותה במס עסקאות על הכנסות בית הבושת, ואף סירב להתיר לה קיזוז מס תשומות כנגד החיוב במס עסקאות, כך שהמס שהוטל היה על מלוא המחזור המשוער של העסק. מע"מ יוצגו בתיק בידי עו"ד יונתן בן-דוד מפרקליטות מחוז תל-אביב (אזרחי).

4 חדרים פעילים

לפי הנתונים העסקיים, על-פי גרסתה של ל', אישה שעבדה בבית הבושת וסיפקה שירותי מין תמורת תשלום, יכולה להרוויח כ-8,000 שקל לחודש, על בסיס 20 ימי עבודה בחודש, וזאת ללא צורך בעמידה בהוצאות של ממש.

לפי הראיות, בבית הבושת היו 4 חדרים פעילים, בהם התבצעה עבודה 7 ימים בשבוע, כמעט סביב השעון, במסגרת שתי משמרות ביום בשעות: 08:00-18:00 ו-18:00-06:00; עוד נמצא כי בכל חדר שילם כל לקוח 225 שקל, וכי חלקו של הבעלים בפדיון עמד על 50%, כאשר היתרה שולמה לנשים שעבדו במקום. לפי נתונים אלה המחזור החודשי של העסק - לאחר התשלום לנשים - היה כ-108 אלף שקל.

תפעול המקום תמורת מעט כסף

ל' טענה בבית המשפט כי היא סייעה לגבר המכונה "עדי" בתפעול העסק בתמורה לסכומים פעוטים שהוא נתן לה מעת לעת, אולם ככלל הכנסות העסק היו שלו, והיא פעלה לפי הנחיותיו.

לדברי ל', היא כלל כלל לא ידעה מה שם משפחתו של "עדי" או היכן הוא גר. היא תיארה את גילו ואת חזותו החיצונית בתיאורים כלליים בלבד, וטענה כי הוא ביקש ממנה לחתום על הסכם השכירות מול המשכיר והעביר אליה כסף לשם ביצוע התשלום. היא סיפרה כי היא זו שהייתה אוספת, לפי הוראותיו של "עדי", את חלקו של העסק בפדיון הנשים ומעבירה אותו לידיו במקומות מפגש שונים, תמיד מחוץ לבית הבושת.

מפעם לפעם, טענה ל' בבית המשפט, "עדי" היה נותן לה כסף כדי לשלם לספקים (פרסום, אספקת ציוד, שירותי כביסה) וכן סכומי כסף קטנים, באופן ספורדי, כגמול על הסיוע שלה בניהול העסק.

"אני חד-הורית, ללא בית וללא שום גב כלכלי, ויש לי ילדה קטנה, ובגלל זה (עדי) היה מדי פעם נותן לי כמה שקלים - לפעמים 200 שקל בשבוע, ולפעמים 100 שקל, כדי שיהיה לי לעצמי לקנות סיגריות, קצת אוכל", העידה ל' בבית המשפט, "ולפעמים כדי לקנות 'מנה', כשעוד הייתי משתמשת בסמים... היה זורק לי 100, 200, 300. לפעמים, אם היה חגיגה, היה נותן 400 שקל". 

רושם של אמינות

עם זאת, בכל השלבים הקודמים של המחלוקת בין ל' לבין מע"מ, היא כלל לא העלתה את הטענה כי היא אינה הבעלים האמיתיים של בית הבושת. להפך - היא שבה ואישרה כי העסק שייך לה, ורק בשלב הערעור לבית המשפט טענה כי עדי הוא הבעלים האמיתיים.

לפי גרסתה בבית המשפט, ל' נמנעה בעבר מלהזכיר את קיומו של "עדי" ואת עובדת היותו הבעלים האמיתיים של העסק, מתוך פחד שהוא יפגע בה. לדבריה, "עדי" הנחה אותה לומר שהיא בעלת העסק, במקרה של פשיטה משטרתית, ואמר לה, בין היתר: "את לא צריכה להזכיר את השם שלי. אסור שהשם שלי יבוא בפה שלך".

עוד העידה ל': "הוא עשה הכול כדי שיצביעו עליי לאורך כל הדרך שאני הבעלים. לאנשים כאלה לא אומרים לא... זה לא עולם שאפשר להגיד את שמות האנשים. במשטרה כל פעם שאלו אותי: 'יש מאחוריך אנשים?', ולא יכולתי להגיד, פחדתי. גם היום אני מפחדת... בעולם הזה מפחדים מאנשים כאלה. עבריינים".

דבריה של ל' נגעו לשופט קירש. "עדותה של ל' השאירה רושם של אמינות, לפחות באשר לנסיבות הכלליות של מערכת היחסים (והמרות) בינה לבין עדי", כתב בפסק הדין. "החלטתי לקבל את דבריה כי מאחורי העסק עמד גם גבר, ואילו מתוך פחד היא נמנעה תחילה לספר על קיומו, עד שהבינה כיצד הימנעות זאת עלולה לפגוע בה בתחום הפיסקאלי".

השופט ציין כי "במקרה הנוכחי, בו אין דרך לדעת בוודאות אם העסק באמת היה שייך לגבר בשם עדי, אך לנוכח הנסיבות הקשות של ל', אעדיף להיכשל במתן אמון בלתי מוצדק בעדותה, מאשר לשלול בטעות את גרסתה בקשר לעדי ולהטיל עליה באופן מוטעה את מלוא נטל המס של העסק. באפשרות אחרונה זו טמונה עבור ל' מכה כפולה: גם ניצול בידי הגבר לצורך הסוואת בעלותו בעסק - וגם חיוב בחובות לא לה".

בנוסף, הוא ציין כי לא עלה מהראיות כל ממצא, לפיו ל' צברה נכסים או חסכונות כתוצאה ממעורבותה בבית הבושת, ולא נסתרה טענתה כי עיקר הכספים שהופקו בעסק, הועבר לידי גורם שלישי.

עם זאת, השופט קבע כי ל' המעיטה בעדותה באשר למידת מעורבותה היומיומית בתפעול העסק, והוא אף התקשה לקבל כמדויקת את עדותה באשר לסכומי הכסף שנתן לה "עדי" כשכר. "יהיו ממדיו המדויקים של העסק אשר יהיו, ללא ספק מדובר במקום פעיל, אליו הגיעו לקוחות רבים מדי יום, ועבדו בו נשים רבות. ככל הנראה הייתה גם תחלופה תכופה של נשים. הפדיון היומי הסתכם ככל הנראה ב-7,000 שקל או יותר. היה צורך בשירותי כביסה, שמירה ופרסום. היה צורך לדאוג לנקיון המקום ולגיוס נשים חדשות", כתב השופט, ומכך הסיק שקשה להניח כי ל', כאחראית בפועל על ניהול בית הבושת, נהגה להגיע למקום רק מפעם לפעם, כפי שהעידה, ולא הפגינה נוכחות באופן תדיר ורציף יותר.

לפיכך, השופט קבע כי חלקה של ל' בתפעול העסק היה גדול ממה שתואר בעדותה, וכי הגמול הכספי שהפיקה ממנו היה גבוה יותר ממה שסיפרה. בית המשפט קבע, לכן, כי יש לייחס ל-ל' שליש מהכנסות העסק. עוד קבע השופט כי אין מקום בנסיבות העניין להתיר ניכוי מס תשומות בקשר להוצאות שאינן מגובות בחשבוניות מס, אולם הוא התיר לנכות את מס התשומות הכלול בחשבוניות שכן היו בידיה של ל'. "הסכומים אינם מהותיים במיוחד, והתוצאה שתתקבל מיישום גישה זו הינה צודקת יותר", נימק.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה