גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח: אזרחי ישראל שילמו 12 מיליארד שקל יותר מדי לבזק

הוויכוח סביב הרווחיות העודפת של בזק - מי צודק?

סטלה הנדלר / צילום: יחיאל ינאי
סטלה הנדלר / צילום: יחיאל ינאי

לאחרונה התפתח ב"גלובס" ויכוח עז בין חברת בטא פייננס שהציגה את המשמעויות של רווחיותה העודפת של בזק, לבין האחרונה שטענה שרווחיותה אינה חריגה בהשוואה למפעילים בעולם, ובעיקר כאשר משווים רווחיות בין קבוצות תקשורת ללא "פירוק" של מקטעי הפעילות.

הוויכוח הוא מאד רלוונטי היות ושוק התקשורת עומד בפני הכרעות קשות מאד, וצחי הנגבי השר הממונה על בזק, יידרש לתת תשובות. השבוע הנגבי ביקר בסלקום ושמע ממנה גם לגבי הרווחיות של בזק ובנושאים אחרים הקשורים למבנה התחרות. הנגבי לא הגיב ורק הבטיח שילמד את הנושא.

בשנים האחרונות מרבים לעסוק בשאלת רווחיותה של בזק, והאם רווחיותה של הפעילות המונופוליסטית - הפעילות הקווית, מוגזמת. הוויכוח נראה מסובך, ותמיד בורח לשדות זרים - השוואות מורכבות של רווחיותה של בזק בהשוואה לרווחיות של חברות מקבילות בעולם, ואז הוא מסתבך עוד יותר כי עולה השאלה מה משווים לה, והאם ההשוואה רלוונטית או לא, האם החברה אליה משווים פועלת כקבוצת חברות או שמה מדובר רק בפעילות קווית דומה לזו של בזק קווי עצמה, וכך הלאה והלאה.

אבל האמת, כמו תמיד, פשוטה וברורה הרבה יותר. בזק קווי היא מונופול. מדובר בחברה שחולשת על שוק התשתיות בישראל, ובמרבית שירותיה העיקריים היא מונופול מוכרז - שירותי גישה לאינטרנט, שירותי תקשורת נתונים ושירותי טלפוניה פנים ארצית. תחומים אלו מניבים לה את הרוב המוחלט של ההכנסות והרווחים. עולם הפיקוח על מונופולים, ובכלל זה על בזק, היה, לפחות כל עוד משרד התקשורת תפקד כרגולטור אמיתי ולא כשלוחה של בזק, עולם ברור עם מתודולוגיה סדורה.

מונופול, בניגוד לחברה עסקית הפועלת בשוק תחרותי, אינו יכול להרוויח כמה שיותר. בזק מחזיקה עוצמת שוק כה רבה עד כי אם יונח לה לפעול כראות עיניה (כפי שלצערנו קורה כיום), רווחיה ילכו ויגברו - כך היא תגיע גם לשיעור EBITDA של 65% (65 אג' רווח על כל שקל של הכנסה....). אותו דבר היה קורה כמובן אם היו מתירים לחברת החשמל או לכל מונופול אחר לפעול כראות עיניו.

בעולם שפוי ומפוכח, מפקחים על מונופולים. כך היו נהוג ביחס לבזק עד תום הסדר התעריפים האחרון ב-2008. שאלת רווחיותם של מונופולים מפוקחים היא שאלה פשוטה - מונופול רשאי להרוויח רווח המוגדר כרווח נורמטיבי. מהו רווח נורמטיבי? שיעור תשואה להון או תשואה על נכסים פעילים, שנקבעת בכלים מתודולוגיים פשוטים. לאחרונה נקבע ע"י חברת פרונטיר כי שיעור זה ביחס לבזק עומד על 6.7%.

ועדת גרונאו שקבעה את הסדר התעריפים האחרון על בזק, הסדר שנקבע ב-2003 לתקופה של 5 שנים, התבססה על מודל הקובע את הרווח הנורמטיבי כשיעור תשואה על נכסים פעילים. הוועדה השתמשה בעלויות התפעול של בזק בפועל מתוך תפיסה כי בזק היא חברה יעילה (הנחה שניתן לבסס גם היום), ולכך הוסיפה תשואה של 8.5% על נכסיה הפעילים של החברה.

תוצאת הניתוח הייתה כי הכנסותיה של בזק היו גבוהות בכ-290 מיליון שקל מכפי שהיו צריכות להיות על בסיס "נורמטיבי" ולכן המליצה הוועדה להפחית את תעריפיה של בזק בסכום השווה ל-290 מיליון שקל בשנה.

הכנסה נורמטיבית?

ניתן לבצע בקלות ניתוח דומה שיראה מה היה צריך לקרות להכנסותיה של בזק אם הרגולטור היה משתחרר לרגע מהחידלון שמאפיין אותו, ומבצע ניתוח דומה כיום. ברור כי היום אחרי כל הניסיון שנצבר בעבודת הוועדות השונות על פני השנים, היה תרגיל שכזה לוקח לא יותר משבועיים שלושה. למומחה ששוחחנו איתו, שהיה מעורב בעברו בוועדת גורנאו, זה לקח 10 דקות.

ב-2015 הסתכמו הכנסותיה של בזק קווי בפועל ב-4.4 מיליארד שקל. אם נבצע את חישוב ההכנסה הנורמטיבית, על בסיס עלויות התפעול של בזק בפועל באותה שנה, ונוסיף להן תשואה נורמטיבית על נכסים פעילים, על פי אותה המתודולוגיה שקבעה ועדת גרונאו בדיוק, נקבל כי הכנסתה הנורמטיבית של בזק (בתקנונים כאלו ואחרים המפצים את בזק על כך שהשקעותיה היום גבוהות מהפחת), תעמוד על כ- 2.85 מיליארד שקל.

כלומר אם הייתה מתבצעת העבודה הפשוטה הזו שתוארה לעיל, היה נדרש להפחית את הכנסותיה של בזק בלמעלה מ-1.5 מיליארד שקל בשנה. ואם נסתכל על כל השנים מאז הסתיים הסדר גרונאו ועד היום, עולה כי אזרחי ישראל שילמו סכומי יתר שמסתכמים בכ-12 מיליארד שקל, בתקופה של שמונה שנים מאז הסתיים הסדר התעריפים האחרון.

אין ספק שמדובר בסכומי עתק, "מס בזק" אם תרצו, שמשלמים אזרחי ישראל על העובדה כי הרגולציה בתחום התקשורת חיוורת ורפה. רבות דובר על כך שמשרד התקשורת בימים אלו, ימים בהם בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ' פועל במשרד התקשורת כבשלו, פועל כמחוז נוסף של חברת בזק.

נושאי המשרה המקצועיים במשרד מפוחדים ונרפים, נראים כצל של קודמיהם בתפקיד ואינם מצליחים לעמוד מול מנכ"ל המשרד שלמה פילבר הפועל מתוך מוטיבציות בלתי ברורות למען ענייניה של חברת בזק.

גם קולה של רשות ההגבלים לא נשמע. הרשות שהגדילה את מצבת כח האדם שלה במאות אחוזים לא עושה דבר למרות שמדובר בבעל מונופול. ברשות אומרים כי אינם מתערבים בתחומים בהם יש רגולטור ממשלתי אחר שפועל. אך גם שם ערים לחוסר התפקוד של משרד התקשורת, ולא עושים דבר.

נראה כי הרגולטור היחיד שכן מנסה לעשות משהו הוא משרד האוצר. המעוז האחרון של הפקידים חדורי המוטיבציה שרוצים לערוך רפורמות מרחיקות לכת למען האזרחים נמצא באגף התקציבים באוצר, ואולם גם כוחם של אלה מוגבל.

בימים בהם בזק נהנית מרוח גבית של משרד התקשורת וראש הממשלה נתניהו, צעדיהם של פקידי האוצר מוגבלים מאד. נראה ששר האוצר כחלון הוא היחיד שיכול לעשות משהו בעניין. השאלה היא עד כמה הוא ירצה לצאת נגד ראש הממשלה בעניין זה. יש 1.5 מיליארד סיבות טובות בכל שנה למה נכון שיעשה זאת, למען אזרחי ישראל.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר