גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה העובדים רוצים: 10 השיקולים הבולטים בחיפוש עבודה

אם בעבר עבדנו כדי להתפרנס, בעולם העבודה החדש עובדים אינם מוכנים לוותר על היבטים חשובים אחרים, ובמחקרים רבים יש שיקולים שמופיעים במקומות גבוהים יותר משיקולי שכר

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

ראש השנה הוא הזדמנות לחשוב על מה שהיה ועל מה שיהיה, הזדמנות לחבר יחד תופעות בעולם העבודה העתידי, טורים שעסקו במפגש בין עובדים לעבודה מכל מיני זוויות, ולראות את התמונה הכוללת. אחת התופעות המרשימות והמעודדות היא החשיבות הגוברת שנותנים עובדים לשיקולים ה"רכים", לתגמולים "פנימיים" על פני מערכות מוכרות של שכר ותנאים, הגדרות תפקיד ומעמד.

במילים אחרות, אם בעבר עבדנו כדי להתפרנס, ואת כל השאר עשינו מחוץ לעבודה, בעולם העבודה החדש עובדים אינם מוכנים לוותר על היבטים חשובים אחרים, ובמחקרים רבים יש שיקולים שמופיעים במקומות גבוהים יותר משיקולי שכר.

לפניכם 10 השיקולים הבולטים של עובדים בבואם לחפש, לבחור ולהחליט אם להישאר או לעזוב מקום עבודה.

שכר

75 אלף דולר - זו ההכנסה השנתית למשק-בית בארה"ב (כ-23 אלף שקל בחודש), שממנה והלאה אין לעלייה בשכר השפעה על תחושת שביעות-הרצון היומיומית, לפי מחקר של דניאל כהנמן ואנגוס דיטון.

כן, גם העובד של העתיד רוצה תנאים טובים ושכר, וברוב הסקרים הגורם הזה נמצא באחד מחמשת המקומות הראשונים, אם כי לא בכולם, אבל הוא כבר לא במקום הראשון. העובד החדש אינו מוכן בשביל אלה לוותר על האפשרות לנהל את מכלול החיים שלו, לא רק את העבודה.

פיתוח עצמי

2 מכל 5 - עובדים סבורים כי עולם התעסוקה המסורתי ייעלם ונצטרך "למכור" את עצמנו כמותג אישי, לפי דוח של PWC.

בעולם עבודה שבו יש פחות משרות שכירות ויציבות תעסוקתית, והמקצועות משתנים במהירות, יש ביקוש לאנשים שיכולים להציג את היכולות הנכונות בזמן הנכון. העובדים של היום יודעים שהם אחראים לפתח את עצמם, לקדם את היכולות שלהם ולוודא שכל תפקיד שהם עושים מקדם אותם אל השלב הבא בקריירה.

המשמעות למעסיקים: מנהלים הופכים למנחים, לאלה שיעזרו לעובדים להבין מה החוזקות שלהם, לבנות עליהן ולאפשר בארגון תנועה של אנשים למקומות שיעזרו להם בהתפתחות.

תרומה

53% מהעובדים הצעירים מחליטים אם להישאר במקום עבודה בהתאם למידה שבה יכולותיהם ותחומי העניין שלהם מנוצלים, לפי דוח השפעת עובדי המילניום של Achieve.

זו לא העבודה שלי, אלה החיים שלי - זאת הגישה. העובדים היום שואלים אם הארגון מעריך את החוזקות שלהם, את התרומה שלהם, אם הוא נותן להם לעשות את הדברים שהם יודעים לעשות הכי טוב. העובד החדש רוצה לדעת שהוא יכול למצות את הפוטנציאל שלו.

המשמעות למעסיקים: לארגון כדאי לרכך הגדרות תפקידים ואת תחומי האחריות ולאפשר לעובדים לנוע בתוכו למקומות שבהם הם מרגישים שהם ממקסמים את יכולותיהם. זה כולל מתן אפשרות לעובדים לבחור שעות מסוימות בשבוע לעבודה מחוץ לתפקיד, מתן אפשרות לעבוד על פרויקטים זמניים או קבועים ואפילו מתן אפשרו לעובדים לשבץ את עצמם לעבודה בהתאם לרצונם.

ניידות

75% - מכוח העבודה לא יעבוד במשרד בעתיד, לפי סקר של Global Leadership Summit. העולם של 8:00 עד 17:00 הולך ונעלם, מאחר שאנחנו כבר לא מחוברים לשולחנות, לניירות, ולכן גם לא חייבים להיות מחוברים למקום פיזי בשעות קבועות. דורות העובדים החדשים לא ילכו למשרד רק כדי להיות שם, הם כן ילכו למקום העבודה בשביל המפגשים שהוא מאפשר.

המשמעות למעסיקים: לתכנן את מקומות העבודה כך שיאפשרו את הפעילויות המשותפות של העובדים ויעודדו שיתופי פעולה, למשל ביצירת חללים בעלי אופי שונה המאפשרים שיחה סביב שולחן מטבח, כורסאות סלון, חדרים שקטים, אזורי משחק ואזורי עבודה שיתופיים.

ייעוד

89% מהמועסקים סבורים כי בארגונים המונעים מייעוד המועסקים מרוצים יותר, לפי דוח של UBS Chief Investment Office העובדים החדשים רוצים שלעבודה שלהם תהיה משמעות. הם רוצים להיות גאים במקום העבודה שלהם ולדעת שיש הלימה בין הערכים שלהם לערכי הארגון. תלוש שכר אינו מספיק, הארגון צריך לייצר ערך גדול יותר.

המשמעות למעסיקים: אם יגדירו מטרה משותפת, תגבר המחויבות של העובדים לארגון וכך גם היוזמה וההשקעה שלהם.

יציבות

60% מעובדי דור המילניום פתוחים להצעות עבודה חדשות, לפי דוח של Gallup. זה לא אומר שהעובד החדש לא רוצה יציבות בקריירה, אבל הוא לא מייחס אותה ליציבות במקום עבודה אחד. ייתכן שהתנועה הזאת נובעת דווקא מארגונים שלא נותנים להם סיבה להישאר.

המשמעות למעסיקים: אם ארגון יאפשר לעובדיו להתפתח, להרגיש שהם עושים דבר משמעותי, ויאפשר גמישות, יש סיכוי טוב יותר שהם לא יזדקקו למעברים האלה כדי לקדם את הקריירה שלהם.

מידע

71% מעובדי המילניום מקבלים את רוב המידע שלהם מהאינטרנט, לפי דוח של Gallup על "איך עובדי המילניום רוצים לעבוד ולחיות".

דורות שונים בעולם העבודה מתייחסים באופן שונה לכלי עבודה ותקשורת. עובדים סביב גיל 50 מרגישים מאוד נוח עם מיילים, בעוד הצעירים משתמשים בכתובת המייל שלהם לרוב רק כדי להירשם לאתרים. הצעירים, דור הילידים הראשון של העולם הדיגיטלי, גדלו בסביבה מרובת מסכים ורשתות חברתיות ומרגישים בנוח לתקשר באמצעותם. כן, גם במקומות עבודה.

המשמעות למעסיקים: ארגונים יצטרכו לאפשר למידע לזרום אל ובתוך הארגון בדרכים נוספות מעבר למיילים וללמוד לגשר על פערי הדורות בארגון. השנים הקרובות יביאו יכולות ואמצעים חדשים לעולם הדיגיטלי, ואי אפשר יהיה להשאיר את אלה מחוץ למשרד.

תרבות ארגונית

87% מהארגונים מבינים שיצירת תרבות ארגונית היא האתגר המשמעותי ביותר, לפי דוח מגמות משאבי אנוש של Deloitte. בעולם של שקיפות ארגונית, ניידות גבוהה ופערי יכולות, התרבות הארגונית הופכת אחד הכלים החשובים לשימור עובדים ולרתימתם למשימה.

המשמעות למעסיקים: ארגונים צריכים להוריד את הפוסטרים מהקירות אל המציאות, וליצור מנהיגות ותרבות ארגונית שנותנות את הדעת לא רק על מה שאנחנו עושים אלא גם על האופן שבו אנחנו עושים את זה.

הערכה

פרמטר זה ממוקם במקום 1 בין 26 קריטריונים לשביעות-רצון במקום העבודה, לפי סקר הטאלנט של BCG, החוצה מגזרים, תרבויות, גילים ומקצועות.

לפי הסקר, המרכיב החשוב ביותר לאנשים במקום העבודה הוא הערכה, כי בעולם החדש יש טשטוש הרבה יותר גדול בין מי שאנחנו למה שאנחנו עושים. לא מספיק לתת לעובדים הערכה שנתית, הם רוצים תקשורת שוטפת ובזמן אמת.

המשמעות למעסיקים: עליהם להבין את ערכה של המילה הטובה שניתנת בזמן הנכון ואת יתרונה על פני מערכות מורכבות ויקרות של תגמול והוקרה.

גמישות

72% מהעובדים רוצים גמישות שתאפשר להם לשלב בין העבודה לחייהם האישיים, לפי מחקר של EY על אתגרי בית-עבודה. מתי אנחנו עובדים, מתי אנחנו מפסיקים לעבוד, איפה אנחנו עובדים ועל מה, באילו כלים אנחנו משתמשים - עובדים רוצים לקבל לידיהם יותר שליטה.

המשמעות למעסיקים: כמו צרכנים, העובדים בוחרים את מקום העבודה ואת התנאים שיאפשרו להם להיות עובדים טובים יותר. היכולת הזו תיתן למקומות עבודה יצירתיים יתרון משמעותי. כבר היום אנחנו רואים יצירת גמישות ויכולת בחירה בשעות עבודה, המקום שממנו עובדים, לפחות בחלק מהזמן, ואפילו על מה עובדים ועם מי.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"