גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת האיתור למנהל למכון וולקני: הפרוטוקול אינו תואם לדיונים

משרד החקלאות: "רוב חברי הוועדה אישרו את הפרוטוקול" ■ אחד המועמדים קיבל פניות להסיר מועמדותו לטובת המועמד של שר החקלאות

מכון וולקני / צילום: משה ליכטמן
מכון וולקני / צילום: משה ליכטמן

הסתבכות וטענות חמורות לעניין תקינות הפרוטוקול של ועדת האיתור לבחירת מנהל מינהל המחקר החקלאי במשרד החקלאות, הידוע בשמו מכון וולקני. חלק מחברי ועדת האיתור אינם מוכנים לאשר את הפרוטוקול בנימוק שאינו משקף את מה שבאמת התרחש בדיוני ועדת האיתור.

בעקבות פרישתו של מנכ"ל מכון וולקני פרופ' יורם קפולניק בחודש מאי, התחיל הליך של ועדת איתור לבחירת מחליפו. מנכ"ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו הציב את עצמו בראש ועדת איתור ובה חמישה חברים: אפרת רוזנברג לוי מנציבות שירות המדינה; ד"ר ברכה חלף, מדענית ראשית במשרד האנרגיה; ושני נציגי ציבור, גימלאים בכירים של מכון וולקני, ד"ר אורי מינגלגרין וד"ר שרה שפיגל.

לוועדת האיתור פנו שבעה מועמדים, ביניהם פרופ' איתמר גלזר, 61, סגן ראש המינהל החקלאי. לקראת סגירת הרשימה הוכנס לרשימה עוד מתמודד, פרופ' אלי פיינרמן, 70, שהיה בעבר דיקן הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. מקורות במשרד החקלאות טוענים כי שר החקלאות אורי אריאל ומנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו, תמכו במועמדות של פיינרמן. השליטה במכון וולקני חשובה לשר ולמנכ"ל על רקע היוזמה השנויה במחלוקת להעביר אותו לצפון.

מתוך שבעת המועמדים נופו בתחילת ההליך חמישה מועמדים, ולשלב הגמר והראיונות בפני ועדת האיתור הגיעו פיינרמן וגלזר.

אין חתימה ואין החלטה

בשלבי הסיום של עבודת הוועדה תמכו שלושה מבין חמשת חבריה בפרופ' פיינרמן כמועמד המועדף. עם זאת, התעוררה השאלה המכונה "שני המעגלים" של מועמדים לתפקידים בכירים בשירות המדינה, שביסודה איך נוהגים כשיש שני מועמדים ראויים, שאחד מהם עבר את גיל פרישת החובה (67), והמועמד האחר לא הגיע לגיל פרישה ויש לו אופק תעסוקתי ארוך יותר.

יו"ר הוועדה בן אליהו ביקש לקיים הצבעה נוספת, כדי לקבוע שיש רק מועמד אחד ראוי והוא פיינרמן, החלטה שמשמעותה היא שמועמדותו של גלזר אינה ראויה ולמעשה ועדת האיתור תציג בהחלטתה רק מועמד אחד, פיינרמן. הוועדה קיימה הצבעה שבה נדחתה הצעתו של בן אליהו, ונקבע שגלזר הוא מועמד מתאים לתפקיד כמו פיינרמן. בדיוני הוועדה סביב ההצבעה השנייה עלה עניין "שני המעגלים" וחלק מהחברים דרשו התייעצות וקבלת עמדה של נציבות שירות המדינה.

על פי גורם מהימן במשרד החקלאות, לפני שבועות אחדים נשלח לחברי ועדת האיתור פרוטוקול שאמור היה לשקף את מה שנאמר והוחלט בדיוני ועדת האיתור, אולם חלק מחברי הוועדה טוען שהפרוטוקול אינו תואם את מה שנאמר בישיבות הוועדה. לדברי אותו גורם, המנכ"ל שלמה בן אליהו ניסה לחזק בפרוטוקול את הסטטוס של המועמד שלו, פיינרמן, ולדברי הגורם, "עם כל הכבוד, הפרוטוקול צריך לשקף את הדיונים ולא את הרצונות של המנכ"ל".

מכיוון ששניים מחברי ועדת האיתור אינם מוכנים לחתום על הפרוטוקול כפי שהוצג להם על ידי המנכ"ל בן אליהו, למעשה אין החלטת ועדה ואין מועמד לתפקיד מנהל מכון וולקני. ממלא מקום ראש המינהל הוא פרופ' עבד גרה.

עוד נודע ל"גלובס", כי לאחרונה נעשו פניות לפרופ' גלזר מטעם המנכ"ל בן אליהו, על מנת שיסיר את מועמדותו, ובכך תוכל ועדת האיתור להמליץ על מועמד יחיד לתפקיד.

בית המשפט העליון פסק כי בהתאם למדיניות "שני המעגלים" הנהוגה בהליכי מכרזים בשירות המדינה, אין מגבלת גיל בהגשת מועמדות למכרז, אולם מועמדים מעל גיל פרישת חובה, 67, מוזמנים לוועדת הבוחנים רק אם לא נמצא מועמד מתאים מבין המועמדים שמתחת לגיל פרישת חובה.

בשאלה זו קבע אילן רם, מנהל מינהל הסגל הבכיר בנציבות שירות המדינה: "בשים לב לגמישות הקיימת בהליכי עבודת ועדה לאיתור מועמדים, רשאית ועדת האיתור, על פי שיקול דעתה, להחליט לזמן בפניה בשלב אחד את כל המועמדים, לרבות מועמדים שגילם מעל גיל פרישת חובה. אולם, במסגרת שיקול דעתה של הוועדה לבחירת המועמד המתאים לתפקיד, היא נדרשת להפעיל מבחן דומה למדיניות 'שני המעגלים' הנוהגת במינויים בהליכי מכרז".

גורם במשרד החקלאות שהיה מעורה בהליכי הוועדה: "מכיוון ששני המועמדים קיבלו בוועדת אישור שהם מתאימים לתפקיד, העובדים יפעלו על מנת ליישם את מדיניות הנציבות לשני מעגלים ולבחירת ראש המינהל עם אופק שירות לפי החוק".

מנציבות שירות המדינה נמסר: "ועדת איתור מס' 38930 למשרת מנהל/ת מינהל המחקר החקלאי מתנהלת בימים אלה במשרד החקלאות והיא טרם סיימה את עבודתה. בתום עבודת הוועדה, תועבר המלצת הוועדה לשר החקלאות ופיתוח הכפר ובהתאם להחלטתו, לאישור הממשלה. בתום תהליך זה, יפורסם שם המועמד/ת הנבחר/ת למשרה זו".

תגובת משרד החקלאות: "אכן, כמנהג היהודים, לכל חבר ועדה דעה משלו לנוסח הדברים בפרוטוקול. כל הערות דעת המיעוט שהועלו בפנייתך, קיבלו ביטוי בפרוטוקול שהועבר לנציבות. בשולי הדברים בעניין זה, נציין כי בהערות דעת המיעוט לא עלתה כל טענה כי הכתוב אינו תואם את דיוני הוועדה, ואף רוב חברי הוועדה אישרו את הפרוטוקול.

"נבקש לציין כי שמו של המועמד פרופ* אלי פניירמן הועלה לראשנה ע"י חבר דעת המיעוט בוועדה, ולא היה מוכר לא לשר ולא למנכ"ל טרם המלצת דעת המיעוט בתחילת ההליך. הן נושא גילו של המועמד והן עיקרון שני המעגלים נלקחו בחשבון בדיוני הוועדה, קיבלו התייחסות ספציפית בפרוטוקול, ואף התקבלה עמדת נציבות שירות המדינה בטרם הוחלט בנושא".

עוד כתבות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם