גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעונן חלקית

לאחר הפרידה משנת תשע"ו, זמן טוב למיפוי נקודות אור תורפה בכלכלת ישראל

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

הפרידה מן השנה העברית תשע"ו היא זמן טוב למיפוי נקודות אור ונקודות תורפה בכלכלת ישראל. הנטייה הטבעית של רבים מאיתנו היא להעצים את הרע ולהתעלם מחצי הכוס הכלכלית המלאה. בפתחה של שנת תשע"ז ישנן לא מעט נקודות אור בכל האמור בכלכלת ישראל, לצד נקודות תורפה בולטות הדורשות טיפול בהול.

בחרנו להתמקד בשלוש נקודות אור לצד שלוש נקודות תורפה בולטות, על מנת לצייר תמונה מאוזנת. האתגר של ממשלת ישראל בשנת תשע"ז יהיה לשמר את הטוב ולטפל בצורה אפקטיבית בנקודות התורפה על מנת שהמאזן הכלכלי בסיום שנת תשע"ז ישתפר.

נקודות האור: האבטלה מוסיפה לרדת, המצרפים הפיסקאליים משתפרים והחיים בישראל הופכים זולים יותר

* האבטלה בישראל בשפל, ברמה של 4.6% בלבד, הנמוכה מהותית מן האבטלה הממוצעת במדינות ה-OECD - 6.3%. השיפור בנתוני התעסוקה במשק הישראלי הוא רב שנתי, ובערב ראש השנה שעברה עמדה האבטלה על 5.3%. בהתחלת המילניום ידע המשק ימים קשים של אבטלה דו-ספרתית, ולפיכך אין לראות בנתוני התעסוקה המשופרים נתון מובן מאליו אשר מקורו בגנויוס היהודי.

יצירת אפשרויות תעסוקה מגוונות לכלל אזרחי ישראל היא המטרה החשובה ביותר של ההנהגה הכלכלית, ומדינת ישראל עומדת באתגר זה בצורה טובה. האבטלה הנמוכה היא המנוע המרכזי מאחורי הצמיחה החדה בצריכה הפרטית, המהווה את ליבת הצמיחה של כלכלת ישראל בשנים האחרונות. בהינתן שיעור אבטלה כה נמוך, היעד של קובעי המדיניות צריך להיות טיוב איכות המשרות הנוצרות במשק ושילוב מוגבר של אוכלוסיות מוחלשות בשוק העבודה.

* היחס בין החוב הלאומי של ישראל לתוצר יורד זה 13 שנה ברצף, מלבד עלייה חד פעמית בשנת המשבר הכלכלי העולמי 2009. יחס החוב-תוצר של ישראל הוא כ-64% בהשוואה לכ-80% בשנת 2006. הגירעון הממשלתי ב-2016 צפוי להסתכם בכ-2.5%, נמוך משמעותית מיעד הגירעון הממשלתי של 2.9%.

בניגוד לנתון אבטלה משופר, אשר תרומתו לרמת החיים של כל אחד ואחת מאיתנו אינטואיטיבית, ירידה מתמשכת ביחס חוב-תוצר אינה מרטיטה את הלב של אדם מן היישוב. למרות זאת, מדובר בהישג כלכלי עצום וחריג בסביבה הגלובלית. ירידה זו מאפשרת לישראל לממן את החוב הלאומי בעלויות מימון מופחתות ולהפנות משאבים מוגדלים לתקציבי המשרדים הממשלתיים.

ירידת יחס חוב-תוצר מציידת את ההנהגה הכלכלית של ישראל בכלים אנטי מחזוריים, במידה שהמשק הישראלי ייקלע להאטה אשר תחייב הרחבות פיסקאליות. הלחצים לפרוץ את המסגרת הפיסקאלית הם עזים והאתגר של ממשלת ישראל יהיה להמשיך לאזן בין אחריות תקציבית לבין עידוד הצמיחה והגדלת תקציבים חברתיים.

בבנק ישראל סקפטיים לגבי מגמת ההפחתה של יחס החוב-תוצר בשנים הקרובות, בהינתן תקציב הממשלה לשנים 2017-2018. כרגע ניתן להתבשם בביצועים הפיסקאליים בשנה האחרונה ולקוות שבנק ישראל שוב לוקה בפסימיות יתר וכי הגידול בהכנסות ממסים יפצה על הגידול החזוי בהוצאות הממשלה.

* החיים בישראל זולים יותר מבעבר. העלייה הרב שנתית ביוקר המחיה בישראל זעזעה את החברה הישראלית בקיץ 2011. מבלי שרבים מאיתנו הבחינו בכך, האינפלציה בארץ מצויה בנסיגה שנה שלישית ברצף. מדד המחירים לצרכן ירד מאז ראש השנה שעבר ב-0.7%, בהמשך לירידת מחירים בשנתיים הקודמות.

נקודת המוצא של המחירים במשק הישראלי הייתה גבוהה בהשוואה גלובלית כפועל יוצא משילוב בין חמדנות של עסקים לרשלנות של מדינה ואדישות של צרכנים, ואולם היפוך המגמה בזירת המחירים ניכר בשורה של סעיפי מדד מרכזיים ובהם סעיף המזון במדד, אשר ירד בכ-5% במצטבר מאז תחילת שנת 2014.

המלאכה בתחום הפחתת המחירים עדיין רבה ואולם אם הממשלה תמשיך בהפחתת מכסים ועידוד התחרות לצד פיקוח על מחירים, והצרכן הישראלי ימשיך להפגין מודעות צרכנית משופרת, אזי המגמה של ירידות מחירים במשק תלווה אותנו שנים ארוכות.

נקודות התורפה: מחירי הדיור מוסיפים להתנפח, השקל ממשיך להפגין עוצמה, והצרכן הישראלי מתמכר בהתמדה לאשראי זול.

מחירי הדיור ממשיכים לזחול כלפי מעלה ופרק הזמן הנדרש לרכישת דירה ממוצעת על ידי ישראלי המשתכר את השכר הממוצע במשק זינק בתום שנת 2015 לרמה של 12.4 שנים, לעומת 11.9 שנים בסוף 2014. על אף המאמץ יוצא הדופן של שר האוצר כחלון להורדת מחירי הדיור, התוצאות בשטח רחוקות מלבשר על היפוך מגמה. התחלות הבנייה במשק מספיקות לכל היותר לכסות את הביקוש הטבעי לדירות חדשות באוכלוסייה והפער בין הביקוש להיצע אשר נצבר במהלך השנים לא נסגר.

האמון של רוכשי הדירות בכושרה וברצונה של המנהיגות הכלכלית להביא לירידות מחירים בשוק הדיור בשפל, ולפיכך הם מסתערים על משרדי המכירות, ומחירי הדירות ממשיכים לזחול כלפי מעלה. ללא הגדלת היצע דרמטית רב שנתית, אשר תביא את התחלות הבנייה לרמה של 60 אלף דירות בשנה, רק מיתון כבד במשק או העלאת ריבית חדה יהפכו את המגמה בשוק הדיור. אלא שלא לילד הזה אנו מפללים כאשר אנו כמהים לירידת מחירי הדיור.

יתרת החוב של משקי הבית גדלה ברביע השני של שנת 2016 בכ-9.2 מיליארדי שקל (1.9%) והסתכמה ב-489 מיליארד. מתחילת השנה גדל החוב של משקי הבית בכ-15 מיליארד שקל (3.2%). החוב לדיור עלה ברביע השני בכ-7 מיליארד שקל (2.2%) ועומד על כ-331 מיליארד. ואולם על אף הצמיחה החדה בהיקף המשכנתאות, יחס ההלוואות לדיור לתוצר עדיין נמוך בהשוואה גלובלית.

יתרת החוב שלא לדיור עלתה ברביע השני בכ-1.4% (כ-2 מיליארדי שקל) והיא מסתכמת בכ-131 מיליארד שקל, לעומת 106 מיליארד בסוף שנת 2012. יחס החוב הצרכני שלא לדיור לתוצר טיפס ל-13% תוצר והוא כבר אינו נמוך מן הממוצע במדינות מפותחות.

בעוד המגזר העסקי נגמל בהדרגה ממינוף היתר שלו, דווקא הציבור הישראלי אשר התאפיין במשך שנים בשמרנות רבה מתמכר בשנים האחרונות לאשראי זול. הכסף הזול מסמם ישראלים רבים, הסבורים כי בהעדר אלטרנטיבת השקעות סולידית לכסף, מוטב לרכוש דירה או לכל הפחות להתפנק במוצרים בני קיימא משודרגים.

שער החליפין הנומינלי-אפקטיבי ממשיך לשייט ברמות גבוהות והוא סוג של רוצח שקט המכרסם בצמיחת המשק. בנק ישראל הקריב בשנים האחרונות יעדים כלכליים רבים על מנת להביא להיחלשות שער החליפין של השקל ביחס למטבעות הסחר, במטרה לתמוך ביצוא הישראלי, המהווה 32% מן התוצר, בתקופה בה משתוללת מלחמת מטבעות גלובלית והסחר העולמי מדשדש. אך על אף הריבית האפסית במשק ורכישות המט"ח העצומות לא הצליח בנק ישראל להביא להיחלשות השקל והוא מסתפק בתוצאה פושרת של תיסוף זוחל בו המכרסם בכושר התחרות של היצוא הישראלי.

כך, מדינת ישראל מסתכנת בצבירת יתרות מטבע חוץ אדירות ומסתכנת בהיווצרות בועות אשראי, ומנגד אינה קוצרת את הפירות בזירת היצוא, בשל העובדה שהשקל מוסיף להיות יקר ומתייקר. בנתונים אלו של יצוא מקרטע, הצמיחה של המשק הישראלי תלויה יותר מאי פעם בתיאבון הצרכני של אזרחי ישראל.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המודפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי