גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר קליל, צורי דבוש: "אם העובדים חשים שייכות, הביצועים ישתפרו"

מנכ"ל קליל, אריה ריכטמן, בכנס משקיעים: "כמותית אנחנו גדלים במכירות כל הזמן, אבל התחרות אילצה אותנו להוריד מחירים; אנחנו חושבים שיש עוד הרבה לאן לגדול בשוק המקומי"

צורי דבוש / צילום: תמר מצפי
צורי דבוש / צילום: תמר מצפי

"חשיבותו של המשאב האנושי ביצירת ערך על-ידי חברה רק הולכת וגוברת", כך אמר בעל השליטה ויו"ר חברת פרופילי האלומיניום קליל תעשיות, צורי דבוש, במסגרת כנס שקיימה חברת קשרי המשקיעים ויחסי הציבור אייזנברג-אליאש בבורסה בתל-אביב בשבוע שעבר.

דבוש הציג בפני המשקיעים גרף המלמד על הקורלציה הקיימת בין העלייה בעלות ההעסקה של עובד בחברה לבין העלייה ברווחיה, וציין כי "בקליל מאמינים שככל שהעובדים קשורים יותר לחברה, וחשים שייכות אליה, כך גם ישתפרו ביצועיה העסקיים, וייווצר ערך לבעלי המניות שלה".

קליל היא אחת מיצרניות הערך הגדולות של השנים האחרונות בבורסה, ומניותיה עלו בחמש השנים האחרונות בכ-230%, לשווי חברה נוכחי של כ-720 מיליון שקל.

במחצית הראשונה של השנה הציגה קליל גידול של 1.4% בהכנסות לרמה של 188.5 מיליון שקל, ועלייה של 36% ברווח הנקי, שהסתכם ב-30.6 מיליון שקל. החברה נהנתה מירידה במחיר האלומיניום, חומר הגלם העיקרי שלה, לצד ירידה בעלויות התפעול על רקע ירידה במחירי האנרגיה.

מנכ"ל קליל, אריה (ריצ'י) ריכטמן, ציין כי החברה ממשיכה ליישם את האסטרטגיה להתמקד בייצור ושיווק מוצרים המיועדים לפתחי הבית, ובתוך כך גם זכוכיות ודלתות פנים, המתווספים לפרופילי האלומיניום המסורתיים שמייצרת החברה במפעלה בכרמיאל.

"לא רוצים להיות חברת בוטיק"

בהקשר של יצירת הערך, ציין המשנה למנכ"ל קליל, יוני רובינזון, כי הונה העצמי של החברה גדל פי שלושה מ-150 לכ-450 מיליון שקל במהלך שבע השנים האחרונות, ומתוך סכום זה ביצעה החברה חלוקות דיבידנד ורכישות עצמיות של מניות בהיקף כספי של כ-220 מיליון שקל.

עם זאת, הכנסות החברה נותרו יציבות ב-3 השנים האחרונות. בתשובה לשאלת "גלובס" בנוגע לעצירה בגידול בהכנסות, אמר ריכטמן כי "כמותית אנחנו גדלים. ההכנסות שלנו תלויות במחיר האלומיניום, אבל כמותית אנחנו גדלים כל הזמן. השוק בארץ גדל להערכתנו בשנה האחרונה, אבל בגלל עליית התחרות, ביצענו הוזלה של המוצרים שלנו. אנחנו לא חברת בוטיק ולא רוצים להיות חברת בוטיק. בדוחות של 2015 רואים התאמה בין הורדת המחירים שלנו והשחיקה ברווחיות על מנת למכור בכמויות גדולות יותר. אם צריך לשחוק את הרווחיות שלנו בשביל נפח המכירות אז אנחנו עושים את זה".

- מהם מנועי הצמיחה של קליל?

"אנחנו מחזקים את התשתיות שלנו כל הזמן. בסוף אנחנו מוכרים בגדול מוצר בסיסי אחד, פרופיל אלומיניום, אבל השימושים שלו הם רבים. אין מוצר אחד שיהווה את מנוע הצמיחה של החברה. אנחנו יוצאים כל הזמן עם מוצרים חדשים ומגוונים. גם לאחרונה הצגנו כמה מוצרים חדשים, שנוציא אותם לשוק בקרוב. השקענו לאחרונה כ-50 מיליון שקל בשיפור קווי הייצור שלנו, ואנחנו משקיעים כל הזמן בהון האנושי".

- אתם מתכננים לצאת מהשוק הישראלי ולנסות למכור גם בחו"ל?

"כרגע לא. אנחנו חושבים שיש עוד הרבה לאן לגדול בשוק המקומי. השוק הישראלי ממשיך להתפתח כל הזמן, וזה גם מה שצפוי לקרות בשנים הקרובות. האתגרים בשוק הישראלי הם מספיק גדולים עבורנו".

בכנס הציגה גם חברת המוצרים לרכב שנפ, שמניותיה בלטו בחצי השנה האחרונה עם עלייה של כ-65%. שנפ דיווחה השנה על שני הסכמים משמעותיים: רכישת מצברים מהיצרן הבינלאומי JCI לשם שיווקם בשוק הישראלי, ורכישת 50% מחברת אדי מערכות, המתקינה מערכות נלוות ואביזרים לרכבים, תמורת כ-75 מיליון שקל.

יו"ר דירקטוריון שנפ, אבי אורטל, ציין כי הסכם הרכישה, שצפוי להיסגר בסוף השנה, משלים את האסטרטגיה של יצירת סינרגיה בין פעילויותיה השונות של שנפ, הפועלת כיום בתחומי המצברים והצמיגים. אורטל ציין, כי שנפ עשויה להביא לקפיצת מדרגה בביצועיה של אדי מערכות, שכן אדי פועלת כיום אך ורק בשוק הראשוני, ומספקת שירותיה בעיקר ליבואניות הרכב, בעוד שבזכות שנפ היא תוכל לחדור אל השוק המשני, ולספק שירותיה גם ללקוחות הקצה הפרטיים במוסכים ובמכוני חשמל לרכבים.

מנכ"ל חברת וואן טכנולוגיות, שי אוזון, הציג בכנס את מנועי הצמיחה של הקבוצה, ובראשם תחום שירותי הענן, שהנו אחד הצומחים בשוק ה-IT העולמי, מגמה שניתן לאבחן באמצעות רכישות ענק שביצעו אורקל ו-IBM בתחום זה לאחרונה.

"יש שתי מגמות עולמיות - הענן והדיגיטל. בתחום הענן יש הרבה מאוד ארגונים שהולכים יותר ויותר לפתרונות מבוססי ענן, כי זה מאפשר הורדת עלויות וגמישות. כל החברות הגדולות למעשה הולכות לשם. מדובר באפליקציות יותר מורכבות, ולכן לארגונים לוקח זמן לקבל החלטות לעבור לתחום הזה. אנחנו בוואן התחלנו ב-2014 להיכנס לתחום הזה, וביצענו מאז מספר צעדים, ואנחנו הולכים לעשות עוד כמה פעולות, להגדיל את השירותים שלנו סביב תחום האפליקציות מבוססות הענן", אומר אוזון ל"גלובס".

"בתחום הדיגיטל זיהינו שהאתגר הגדול ביותר בארגונים הוא לחבר את המערכות הישנות לחדשות, כלומר לעולם הדיגיטלי. לצורך כך הארגון צריך אפליקציה שתדע לדבר עם המערכות הישנות שלו. אז פיתחנו יכולות וביצענו כבר מספר פרויקטים בתחום הזה".

כמו כן, התייחס אוזון לחברה לאוטומציה, שאותה רכשה וואן לפני כשנתיים, הפועלת במגזר הרשויות המקומיות. "זה שוק שאנחנו לא היינו חשופים אליו, וכיום אנחנו כבר מבצעים מספר פרויקטים בתחום הזה. יש כאן פוטנציאל גבוה שאנחנו עדיין לא ניצלנו, ואנחנו מתכוונים לנצל אותו בשנים הקרובות.

"בנושא השכר יש לנו את הפלטפורמה שלהם, ויש כאן שיעורי רווחיות גבוהים יחסית שרואים אצל המתחרות שלנו. כאן ההשקעה כבר נעשתה למעשה, ולכן, אם מצליחים לקצור את הפירות אפשר להגדיל את שיעורי הרווחיות. גם בתחום הזה אנחנו עדיין בתחילת הדרך, ומתכוונים לנצל את הפוטנציאל שלו בשנים הקרובות".

אוזון ציין את הפרויקטים מסוג "עיר חכמה" (Smart city), שבמסגרתם ממחשבות ערים את תשתיותיהן הבסיסיות. לדבריו, פרויקטים אלה צוברים תאוצה בעולם, והם עשויים לצבור תאוצה גם בישראל, כאשר וואן פועלת בתחום זה באמצעות החברה לאוטומציה. "כמעט כל הערים בישראל הולכות לכיוון הזה של פיתוח תשתיות חכמות, בדומה למגמה בעולם. יש כאן פוטנציאל גדול למנוע צמיחה נוסף, ואנחנו נראה איך ניתן לנצל את זה ולקדם את התחום הזה, שנמצא למעשה רק בראשית הדרך".

גם וואן נהנתה בשנים האחרונות מעדנה בשוק ההון, ושוויה עלה בחמש השנים האחרונות בקרוב ל-500%, לשווי נוכחי של 970 מיליון שקל - שווי אשר יביא ככל הנראה לכניסת המניה למדד ת"א 125 שיושק בקרוב על-ידי הבורסה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו