גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרכוס וובר מציע מאות מיליוני ש' על שני נכסים של ארנה גרופ

לאחר שהשקיע קרוב למיליארד שקל בחברת ההשקעות הכושלת שבשליטתו, וובר מציע לרכוש את הסטאר סנטר באשדוד ואת קניון ארנה בנהריה ב-790 מיליון שקל, בניכוי הלוואות בנקאיות בכ-320 מיליון שקל המובטחות בנכסים

מרכוס ובר / צילום: אלון רון
מרכוס ובר / צילום: אלון רון

לאחר שנים של הפסדי ענק בחברת ארנה גרופ, על רקע כישלונות עסקיים בתחומי הנדל"ן וחיפושי הנפט, מבקש בעל השליטה בחברה, מרכוס וובר, שהשקיע בה עד כה כמעט מיליארד שקל, לרכוש את שני נכסיה העיקריים, ולהותיר אותה כשלד בורסאי עם קופת מזומנים.

ארנה גרופ  עדכנה בסוף השבוע כי וובר הגיש הצעה לרכישת מתחם הסטאר סנטר באשדוד וקניון ארנה בנהריה, תמורת 790 מיליון שקל, בניכוי הלוואות בנקאיות בסך של כ-320 מיליון שקל המובטחות בנכסים.

את הרכישה מתכנן וובר לבצע באמצעות חברת ASTC, המחזיקה במניות השליטה בארנה גרופ (לשעבר מנופים פיננסים). בארנה הוסיפו כי ההצעה, שתוקפה עד סוף חודש נובמבר ודורשת את אישור הדירקטוריון, ועדת הביקורת ובעלי המניות, "טרם נדונה על-ידי האורגנים המוסמכים של החברה ואין ודאות כי תצא אל הפועל".

מניית ארנה הגיבה היום לעדכון בזינוק דו-ספרתי, ומשקפת לחברה שווי הנע סביב 100 מיליון שקל, אולם היא עדיין רחוקה בכ-90% מהשיא שבו נסחרה באפריל 2011, בשווי של 1.1 מיליארד שקל. הצעתו של וובר על הנכסים גבוהה בכ-3% משוויים בספרי ארנה גרופ, שעמד בסוף הרבעון השני על קרוב ל-770 מיליון שקל - 488 מיליון שקל לסטאר סנטר (חלקה של החברה, המחזיקה 75% ממנו) ו-278 מיליון שקל לקניון בנהריה (שבו היא מחזיקה 96%).

לארנה הלוואה בהיקף של כ-240 מיליון שקל מבנק לאומי למימון סטאר סנטר, שמועד פירעונה מתארך זה זמן רב בניסיון לייצר הסכם מימון חדש מול הבנק. למימון הקניון בנהריה יש לה הלוואה בנקאית בהיקף של כ-80 מיליון שקל.

הסטאר סנטר באשדוד הוא מרכז מסחרי מסוג פאואר סנטר (מרכז מסחרי פתוח). בסיכום הרבעון השני של השנה התפוסה בו עמדה על 96%, והוא ייצר רווח תפעולי נקי (NOI) של 8.5 מיליון שקל, אחרי כ-38 מיליון שקל ב-2015 כולה.

שותפתה של ארנה בנכס היא חברת הביטוח הפניקס. בשנה שעברה נודע כי שלושת בעלי השליטה לשעבר בארנה גרופ - אברהם נניקשווילי, ג'קי בן זקן וחיים רביבו, יעבירו 12 מיליון שקל לארנה גרופ ולהפניקס כנגד חובות דמי שכירות וחובות נוספים שהיו להם בגין שימוש בשטחים במרכז האשדודי, שבו נמצאים חלק מעסקיהם, ובהם מכון כושר, אקדמיה לספורט ומשרדים. נניקשווילי מחזיק היום ב-23% ממניות ארנה, והוא בעל המניות השני בגודלו.

הקניון בנהריה, הכולל שתי קומות מסחריות וכן קומת מלונית ובה 24 חדרים, נפתח ביוני 2015, ובצמוד אליו לחברה מגרש המיועד בעיקרו למגורים. שיעור התפוסה בקניון בסוף הרבעון השני עמד על 72%, והוא ייצר לארנה רווח תפעולי נקי (NOI) רבעוני של כ-800 אלף שקל בלבד, לעומת 2.7 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה.

העסקה למכירת שני הנכסים מתגבשת זמן קצר לאחר שארנה גרופ חתמה על הסכם מחייב למכירת קניון ארנה בהרצליה תמורת 335 מיליון שקל בתוספת מע"מ לקרן ריאליטי, במה שצפוי לייצר לה תזרים נטו של כ-100 מיליון שקל. מדובר באחד מהנכסים המרכזיים של ארנה, אשר חוסר הצלחתו העיב על מצבה הפיננסי זמן ממושך. עסקת המכירה טרם הושלמה.

נוסף על כך, לארנה קרקע של 580 דונם באסטנה בירת קזחסטן, המיועדת למגורים, ואשר מעיבה אף היא על מצבה הפיננסי, על רקע חוסר הוודאות בנוגע לעתידה, וירידות הערך הניכרות בהיקף של מאות מיליוני שקלים שנרשמו בגינה עד כה.

בדוחותיה הכספיים האחרונים של ארנה, לרבעון השני של השנה, הפנו רואי החשבון את תשומת הלב להתראת מינהל המקרקעין בקזחסטן, הדורש להתחיל לעשות שימוש בקרקע החברה במדינה, כדי למנוע את הפקעתה מידי החברה. מדובר בקרקע שנרכשה בעסקה תמוהה בעת שמנופים נשלטה עדיין כאמור בידי נניקשווילי וג'קי בן זקן. בשנת 2007 רכש בן דוד של נניקשווילי את הקרקע בבירת קזחסטן תמורת 2.6 מיליון דולר בלבד, ולאחר חודש מכר אותה לחברה הציבורית תמורת לא פחות מ-41 מיליון דולר.

בסיכום מחצית השנה הראשונה של 2016 הפסדיה של ארנה עמדו על -30 מיליון שקל, וזאת לאחר שבשנים 2011-2015 היא רשמה הפסד מצטבר של 780 מיליון שקל. החברה עדכנה אז כי סך ההלוואות שהעמיד לה בעל השליטה וובר עומד על כ-400 מיליון שקל. וובר, בן 61, רואה חשבון בהשכלתו, מכהן כיו"ר החברה. על פי דיווחים קודמים של ארנה, חברת ASTC, שבאמצעותה ביצע וובר את השקעתו במניות החברה, עוסקת בתחומי הטקסטיל, המסחר והנדל"ן בסינגפור, בגרמניה ובשוויץ.

ביולי 2008 העמיד וובר לארנה מסגרת אשראי של 25 מיליון דולר, ושנה לאחר מכן - בעיצומו של משבר האשראי העולמי שהיכה גם במנופים - הפכה ההלוואה להשקעה הונית יוצאת דופן של כ-100 מיליון דולר במניות החברה. השקעת הענק, לצד הלוואות שהעמיד לחברה עד היום בסכום דומה, הגדילו כאמור את סך ההשקעה של וובר בארנה עד קרוב למיליארד שקל, בעוד ששווי מניותיו בחברה (62%) עומד כיום על כ-70 מיליון שקל בלבד (לאחר הזינוק היומי במניה). שורה של כישלונות עסקיים מהדהדים בתחומי הנדל"ן בחו"ל ובחיפושי הנפט בישראל (קידוח הנפט של חברת שמן מול חופי אשדוד) גרמו לה בשנים האחרונות להפסדים מצטברים של מאות מיליוני שקלים, וכיווצו את שוויה.

וובר

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35